Túl mindenen – (lassan nem is) alternatív menstruációs eszközök

Sokat gondolkodtam azon, hogy írjak-e ebben a témában bejegyzést, egyfelől kicsit kilóg a tematikából, másfelől pedig nem, hiszen minden nőt érint. Végül arra jutottam, hogy számomra mennyire hasznos volt annak idején minden plusz információ ebben a témában, szóval lehet még mindig vannak, akiknek segíthet a döntésben.

Mosható betétek

Nagy-és ükanyáink számára a világon semmi újdonságot nem jelentett, hogy bizony nem csak a pelenkát lehet kimosni és ismételten használatba venni, de hát a húszas-negyvenes évektől már oly távol vagyunk…

A szárnyas betét reklámokon nevelkedett generációk sorának van lehetősége újra rácsodálkozni arra, hogy néha nem a leginkább megszokott a legpraktikusabb/ legkörnyezetkímélőbb/ legolcsóbb megoldás.

Másrészről kit ne töltene el már-már gyermeki izgalommal, hogy az unalomig megszokott steril kék löttyök és fehéren izzasztó viszkóz csodák után színes, mintás, kreatív betétekkel tegye változatosabbá azt, amiben havonként nincs túl sok változatosság.

Nagyon rá lehet kattanni, hogy feltűnik egy új minta, egy új szín, és hihetetlen, hogy itt is önfegyelmet gyakorol az ember… de hát nem vagyok én már ehhez az infantilis pandamacis/ flamingós/ egyszarvús betéthez TÚL ÖREG? Azt mondom, szabadítsuk fel újra a bennünk élő tinédzserkislányt, legyen bár cicás, pöttyös, Csodanős, virágmintás, az ember úgyis hamar rájön, hogy a sötét a legjobb, mert ugye azon látszik majd meg a legkevésbé a vérfolt. 🙂

Saját tapasztalatok

Nagyon szerettem volna szeretni a kis patentos csodákat, de két év után ki kellett mondanom, hogy nem lettek a kedvenceim.

A mosható betétek előnyei:

 • Széles hazai és külföldi választék színben, mintában, fazonban, méretben. Számos hazai gyártó elérhető a piacon. A tisztasági betéttől az inkontinencia betétekig terjedő kínálat.
 • Egyszerű használat.
 • Kellő motiváltsággal akár saját magunk is elkészíthetjük. (Workshoppok, szabásminták, anyag javaslatok mind mind fellelhetők.)
 • Környezetbarát.
 • Pénztárcakímélő. (Egy idő után, ugyebár.) 😀

A mosható betétek hátrányai (számomra!):

 • Ki kell próbálni többféle méretet, típust, ez idő, pénz, utánajárás. Bármennyire is alaposak a leírások, ezek a termékek tényleg csak használat közben mérhetők fel igazán.
 • Nagyobb kiadást jelent az egy ciklusra szükséges darabszám megvásárlása. A témába vágó cikkekben 6-10 db között szokott mozogni az ajánlott betétek száma, ha csak a ciklus végén szeretnénk egy nagy mosással mindent letudni. Természetesen lehet kevesebb is, amit gyakrabban mosunk, viszont a száradási idő vastagabb, nagyobb betéteknél 1-2 napos is lehet!
 • A stabilitással/kényelemmel nekem mindegyiknél akadtak problémák.
 • Előnye a hátránya is egyben, áztatás, mosás, áztatás, mosás, de ezt talán senkinek sem kell magyarázni. Figyelni kell a mosási hőfokra, és a tisztítószerekre. De hát valamit valamiért.

Menstruációs kehely/tölcsér

Talán az egyik legmegosztóbb eszközök közé sorolhatók a menstruációs tölcsérek. Ők sem újdonságok, hiszen már a századfordulón próbálkoztak mindenféle „tutibiztostölcsérrel” és „alsószoknyát körbebástyázó védelmi vonallal”. A kor prűd szokásainak megfelelő, mai szemünket nagyra kitágító megoldások inkább érdekesek, mint youtube-kihívás biztosak. De tudjuk, ha egyszer felcsillan egy koponyában egy ötlet… valamikor, valaki, valahol biztosan tökéletesíti.

Az orvosi szilikonból készülő kelyhek mára széles körben ismertek és használtak. Vannak, akik legyintenek, ugyan! 10 éve használom. De a többség csak bámulja a monitort a jegesre hűlt kávéval a kezében, miközben a tudnivalókat olvasgatja. Méhszájmagasság? Vándorló méhnyak? Cseresznye? Alacsony? Hosszú? Kapaszkodós? Pöckös? Létrás? Puha? Kemény?
Mennyivel egyszerűbb is tampont választani a boltban. (Vagy nem, mert ott is sokszor látni hosszasan gondolkodó arcokat.) 🙂

Saját tapasztalatok

Bár szeretik mindent megoldó csodaeszközként hirdetni, és valóban nagyon hasznos segítőtárs, neki is meg vannak a maga tökéletlenségei. Megszoksz, vagy megszöksz. Így egyszerűsíteném le az általános viszonyt az intimkelyhek és felhasználóik között. De ha egyszer végre összecsiszolódtok…

Az intimkehely előnyei:

 • Viszonylag szélesnek nevezhető választék, de külföldről minden beszerezhető.
 • Rengeteg oktató, segítő cikk, videó magyarul és angolul egyaránt.
 • Aktív és támogató hazai közösség elakadás, segítségkérés esetére. (Több ezres taglétszámú Facebook csoportok.)
 • Környezetbarát. (Elviekben sok sok évig szolgál hűségesen.)
 • Pénztárcakímélő. (Egy idő után, ugyebár.) 😀
 • Jól működő second hand piac jó állapotú, vagy egyszer használt kelyhekkel. (Elsőre kicsit furcsának tűnhet, de van ilyen is.)
 • Egyszerűen fertőtleníthető.

Az intimkehely hátrányai (számomra!):

 • A felhelyezés.
 • A felhelyezés.
 • A felhelyezés. Mondtam már, hogy mennyire macerás megtanulni a helyes felhelyezést? Ne tegyünk egyenlőségjelet a tampon és az intimkehely közé. Utóbbi igazi finomhangolást igénylő folyamat, melynek egyik oldalán áll a lelkes felhasználó, a másik oldalán pedig az öntörvényű anyatermészet. Ne hajszoljuk a tökéletességet és legyünk türelmesek.
 • Sok nő akár 4-5 kelyhet is kipróbál, mire megtalálja a testéhez és ciklusához illő legjobbat, legjobbakat.
 • Szemérmeseknek, vértől, testi dolgoktól idegenkedőknek nem biztos, hogy bejön.
 • Mivel Magyarországon néha az ember saját lakásában is külön helyiségben van a mosdó és a WC, a cserefolyamat hát… némi szervezést igényel. Mindenhol máshol még inkább.
 • Bizonyos nőgyógyászati problémák esetén nem javasolt. (pl: méhsüllyedés, ciszta stb.) Valóban fontos a tájékozódás a témában.
 • Az árkategória változó, sajnos ma már találhatók kétes termékek is a piacon, erre több helyen figyelmeztetnek. Szerintem kettő darab minimum jó, ha van. Úgyhogy hosszútávú befektetésként érdemes tekinteni rá.

Menstruációs alsónemű

Utoljára hagytam, mert utoljára állt hadrendbe nálam, és azt hiszem ezzel le is zártam kalandos utazásomat az alternatív megoldások terén.

Saját tapasztalatok

Ha újra kezdeném, nem vásárolnék mosható betétet, de a sorrend másként alakult, így maradnak ők is. Mindent tud, amit a mosható betét, annak kellemetlenségei nélkül. Egyetlen problémám vele pusztán annyi, hogy fekete. (Sose szerettem a fekete fehérneműket, még azelőtt se, hogy megtudtam, Nyár típusként nem is állnak igazán előnyösen.) Úgyhogy hajrá tengerészkék/türkizzöld termékfejlesztés!!!
😀

A menstruációs alsónemű előnyei:

 • Több magyar termék is elérhető már a piacon, ha valaki kifejezetten hazai gyártókat szeretne támogatni, de napjainkban már a drogériák polcain is találhatunk menstruációs alsóneműt.
 • Egyszerű használat.
 • Környezetbarát. (Bizonyos megközelítésből.)
 • Pénztárcakímélő. (Egy idő után, ugyebár.) 😀

A menstruációs alsónemű hátrányai (számomra!):

 • Hátránynak ugyanaz mondható el, mint a mosható betétek esetében. Előfordulhat, hogy ki kell próbálni egy-két márkát és méretet, hogy megtaláljuk az ideális társat. Tudnivaló, hogy a menstruációs bugyiknak inkább szorosnak érdemes lennie a szivárgás megakadályozása okán. Bizonyos típusok egészen combtőig érnek, ez kicsit szokatlan érzést kelt. (Mondjuk ki. Ott van az a bizonyos pelenka-hatás.) 🙂
 • Így a kezdeti anyagi befektetés jelentősebb lehet. (Hasonlóképp 6-8 db szükséges lehet, ha kizárólag csak ezt szeretnénk használni a ciklus alatt.) Ha „csak” tűzfalként alkalmazzuk intimkehely, tampon mellé a legkritikusabb napokon, kevesebb is elég.
 • Van az a jelenet a Bridget Jones első részében a nagymama bugyogóval… Sokszor eszünkbe fog jutni használat közben.
 • A jelenlegi fazon és színválaszték nem éppen a legnőiesebb, bár a funkcióból adódóan csodákat nem is várhatunk.
 • Figyelni kell a mosási hőfokra, és a tisztítószerekre.
 • A környezetbarát érv kevésbé a környezetbarát anyaghasználatról szól, hiszen ezek a termékek leginkább egy miniatűr búvárruhához hasonlatosak, még ha tartalmaznak is pamutot. Helyesebb a „kevesebbet szemetelsz vele, mint a havi X számú eldobható betéttel” megközelítés.

Teljesen felszámoltam a megszokott, régi termékeket?

Azt hiszem több év után is van egy olyan részem, ami akkor érzi magát biztonságban, ha van otthon egy doboz tampon és szárnyas betét, de ezen kívül általánosságban nem bántam meg, hogy felfedeztem a rajtuk kívüli világot is.

A felsorolásból is látható, hogy mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb alternatív megoldásokat, ha igényli, de nem biztos, hogy elsőre minden úgy alakul, ahogy szeretnénk.
Emlékszem, hogy annak idején az általános iskolában minden lány kapott egy menstruációról szóló ismeretterjesztő füzetet és egy kis csomagot betétekkel. Nagyon jó lett volna, ha pusztán tájékoztatás szintjén szerepelnek benne a fent leírt termékek is, így nem több mint húsz év után ismerem meg a további lehetőségeket. Talán a mai tinédzserlányok már szabadabban dönthetnek ebben a témában, ami egy nagyon pozitív szemléletváltozást jelent a jövőre nézve. 🙂

 

Képek forrása: Depositphotos


"Amikor egy francia nőre nézel, először magát a nőt látod és csak utána a ruhákat. Más országokban meg akarják mutatni, hogy megengedhetnek maguknak egy Dolce & Gabbana táskát, márkajelzéseket akarnak mutogatni. Franciaországban nem látod, milyen márkát viselünk. Az nagyon sznob." Carine Roitfeld

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Túl mindenen – (lassan nem is) alternatív menstruációs eszközök” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Én kehelyt használok és nagyon szeretem. ?Le nem cserélnem! Örülök, hogy nem szennyezem többé a Földet!?? A „hagyományos” terméknek is van hátránya, csak azt nem mondják el a reklámban, például, hogy fertőzésveszélyes, káros kémiai anyagok juthatnak a tamponokból a szervezetünkbe, a tisztasági borzalmak pedig állandósítják a hüvelyi fertőzéseket…

  Válasz
 2. Sziasztok,

  Most újítottam be a meglévő fekete, nagyibugyi menstruációs alsőneműk mellé egy testszínűt, ami kecsesebb fazon. Cserébe kisebb nedvszívókészséggel. Elsőre tetszik 🙂

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár