Az aviátor keret – hogy átérezd a veszélyzónát!

Az aviátor, avagy pilóta keret története a második világháborúig nyúlik vissza, de nem a véletlen műve, ha egy Ray-Ban szemüveget látva felcsendül a fülünkben a Top Gun legendás dala. (Megunhatatlan!) Miközben nosztalgiázunk, ismerjük meg, mi a köze Tom Cruisenak és a haditengerészetnek a legendás napszemüveghez.

.

 

Minden Ray-Ban keret pilóta, de nem minden pilóta keret Ray-Ban?

Nem és igen. Napjainkra a Ray-Ban márka kínálata bőven felhígult, számtalan dioptriás keret és napszemüveg közül választhatunk női, férfi és gyermek méretekben. És nem kizárólagosan a Ray-Ban forgalmaz pilóta kereteket, de talán ez a névtársítás is van olyan erős, ahogy a kóla is Coca Cola, vagy az élménymedence is Jacuzzi.

A Ray-Ban a világ egyik legismertebb szemüvegmárkája, az Aviator (pilóta) kerettípus csak egy a sok közül, amit forgalmaz. A cég Wayfarer kerete például az egyik legtöbbet eladott szemüvegtípus a világon. De híresebb típusai még az Erika, a Vagabond, Meteor stb.

Beindul a hadigépezet

Hihetetlen hányadszor írok olyan cikket egy divattal foglalkozó blogban, amiben szerepel a hadászat. A képlet nagyon egyszerű: az Aviátor keretet az amerikai hadsereg fejlesztette ki a pilótái számára. Írtak egy megrendelő lapot a Bausch & Lombnak, hogy a fiúkat ne vakítsa el a nap a levegőben és ne kapja el őket a hányinger. Pont. Nincs a történetben semmiféle misztikum és varázslat, csak kőkemény funkcionalitás.

A pilóták napszemüvegének elsődleges célja a mai napig az emberi szem védelme. Az elképzelés a teljes látómező lefedése volt, hogy a káros UV-sugarak és a vakító fények semmilyen szögből ne juthassanak át. A kellemetlen kék-fehér fények kiszűrése mellett a pilóta keretek párásodását is csökkentették, a lencsék pedig ütésállók is lettek. (Nem kis könnyebbség, ha valami probléma okán katapultál az ember.) A lencsék eleinte zöld színűek voltak, később ezt füstösebb, sötétebb szín, majd színátmenet váltotta fel a még hatékonyabb fényvédelem okán.

A szemüvegeknek kellően könnyűnek is kellett lenniük, vékonyított lencsével, eleinte műanyag, majd acél, vagy titán kerettel készültek. A stabilitásukról kettős-vagy hármas híddal gondoskodtak. A pilóta keret könnycsepp alakját is szigorú funkcionalitás alakította ki: a lencsét szándékosan úgy tervezték, hogy a műszerfalra gyakran lepillantó pilóták szemét ne zavarhassa meg semmilyen fényváltozás. A nagy méretű lencsék nem laposak, hanem domborúak. Ez az alapforma vált a legközismertebb pilóta keretté.

Az első, amerikai légierőnek kifejlesztett pilóta keret a D1-es napszemüveg volt, majd elkészült a klasszikus AN6531-es modell. A típust 1937-ben fémkerettel a Bausch & Lomb “Ray-Ban Aviator” néven szabadalmaztatta és védjegyeztette. Ekkor már a kereskedelembe is kikerült, elsősorban speciális védő szemüvegként. A máig ismert verziók, mint az Outdoorsman, vagy a Shooter elsősorban a sportos életmódot űző férfiakat célozta meg.

Forrás: 1, 2
A portól, izzadtságtól védő Outdoors, és a cigarettalyukkal rendelkező Shooter. Valaki egyszer egy tervezőasztalon úgy gondolta, hogy golfozás közben semmilyen más hely nincs, ahova az ember átmenetileg tehetné a füstölgő cigarettáját csak a homloka…

Majd kitört a világháború

Az amerikai hadsereg milliószám gyártotta katonái számára a szabványosított szemüvegkereteket, de nem csak a pilóták és a közkatonák viselték a Ray-Ban Aviátorát.
Amikor Douglas MacArthur tábornok jellegzetes pipájával a csendes-óceáni haderő parancsnokaként térdre kényszerítette Japánt, hatalmas népszerűségre tett szert és formálta a közízlést. A pilóta keret a negyvenes-ötvenes évekre a győzelem, a férfiasság szimbólumává vált Amerika szerte. (Olyannyira meghatározó arcává vált a terméknek, hogy a Bausch & Lomb az 50. évfordulóra, 1987-ben egy dedikált kiadást szánt MacArthur tábornoknak) Megjelentek a különböző, “civilek” számára készült, lebutított változatok, például a homlokrúd nélküli verziók.

 

Forrás: 1, 2, 3
Az eredeti AN6531-es modell. MacArthur tábornok az évfordulós plakáton. A HGU-4/P (Randolph Aviator) félig téglalap formájú lencsék az 1950-es évektől jelentek meg, a katonai személyzeten kívül a NASA űrhajósai is használják.

A Tom Cruise előtti galaxisban

Bizony, Tom Cruise még talán épp csak bölcsibe járt, amikor a Ray-Ban már a lázadók viselete lett. A hatvanas-hetvenes években felerősödött az amerikai társadalmi megosztottság, a népszerűtlen háborúk és döntések (Koreai háború, Vietnámi háború, Nixon elnök botránya stb.) következtében az Aviátor inkább az ellenkultúra, a lázadók viselete lett.

Mára ikonikus férfiak viselték, mint például Marlon Brando A vad-ban, vagy Robert De Niro a Taxisofőrben, Clint Eastwood a Piszkos Harryben, de Elvis Presley is előszeretettel választotta ezt a formát. És kinek ne hinnénk el, hogy a legmenőbb arcok éjjel-nappal füstös napszemüvegben vannak, mint neki? (Más kérdés, hogy valószínű életmódjából adódóan takargatta a szemeit, de ez más lapra tartozik.)

Forrás: 1, 2, 3

A diszkó korszak és a punk mozgalom előre törése a hetvenes évek végére leszálló ágra tette márkát, így a cég drasztikusan megváltoztatta a marketing politikáját. Célul tűzték ki, hogy a Ray-Ban életérzéssé váljon, az egyéniség kifejezésévé. A kulcsszó a termékelhelyezés lett.

Ahol csak lehetett, ott Ray-Ban napszemüvegek csillogtak. A nyolcvanas években közel 160(!) filmben tűnt fel az ikonikus márka és vált a filmsztárok kedvencévé, védjegyévé. Olyan világsztárok rejtőztek el vele a paparazzók figyelme elől, mint Madonna, George Michael, Michael Jackson. Vagy mosolyogtak kifürkészhetetlenül a kamerába Ray-Bannel az orrukon, mint Slash, Brad Pitt, David Beckham. (Szóval igen, ez itt tényleg a Danger Zone. Ha még nem indítottad el a klippet, most pótold! 🙂 )

Forrás: 1, 2, 3
Ugye fel se tűnt, hogy a kedvenc filmjeidben többet láttad a Ray-Bant, mint a színészek arcát? Mit is tudtunk mi az Uránia mozi hátsó sorában a termékelhelyezésről, amikor Bruce Willis megjelent a vásznon…

Tom Cruise és a Top Gun

Az aranytojást tojó tyúk 1986-ban egyértelműen a Top Gun volt, ami 40%-al megnövelte a termékeladásokat. A férfiaknak csillogó szárnyú csodákat, a nőknek Tom Cruiset adó akciófilm népszerűségét és divatformáló hatását nehéz mai fejjel elképzelni, de úgy végigsöpört a világon, hogy akkoriban minden kalandvágyó kisfiú pilóta akart lenni, és minden kalandvágyó férfi egy Ray-Ban Aviator és/vagy egy pilótadzseki után ácsingózott. (Kis hazánkban ez az őrület a kilencvenes évekre ért el.)

(Apró érdekesség, hogy az amerikai hadsereg nem puszta jófejségből támogatta a filmet, hanem jelentős presztizs-növekedést vártak el tőle. Egyes megközelítések szerint a Top Gun volt az a film, ami az amerikaiak szemében rehabilitálta, és újra népszerűvé tette Vietnám után a katonaságot. A film premierje 20.000 fővel növelte a bevonulók számát abban az évben Amerikában.)


A határ a csillagos ég

A népszerűség jókor és jó időben érkezett. A pilóta keret iránti kereslet hosszútávú maradt. Az Aviator (és vele a Ray-Ban) beépült nemcsak az amerikai kultúrtörténetbe, de a divatiparban is dobogós helyre lépett. Olyannyira, hogy napjainkig meghatározó státuszszimbóluma szinte mindennek, ami aktuálisan menő és férfias és trendi.

Forrás: 1, 2, 3

A pilóta keret és a női arc

Nem véletlenül szólt a cikk eddig férfiakról. Amikor szemüvegformákról beszélünk, az Aviátor keret (pilóta-keret) jellegzetes, arcot betöltő, lefelé cseppenő, híddal megerősített formájáról beszélünk. Ugyan fel-feltűnik a hölgyeken is (Jennifer Aniston például gyakorta viseli), de érdemes átgondolnunk, valóban erre a formára van-e szükségünk?

Forrás: 1, 2, 3
A pilóta keret formája vizuálisan nem a legideálisabb a legtöbb arcformához, ezért érdemes más alternatívákat is kipróbálni mellette.

  • Az első és legfontosabb szempont, hogy a klasszikus pilóta keret alapvetően öregítő hatású. A lefelé tartó cseppformák tökéletesen ráülnek az ajkak mellett keletkező mély ráncokra, így mindig kihangsúlyozzák azokat. Minél idősebb az ember, az arc annál inkább lefelé ereszkedik, így vizuálisan nem a legszerencsésebb egy szándékosan lefelé rajzolt formával mindezt kihangsúlyozni. Tökéletes példája ennek Tom Cruise, aki hiába testesít meg mindent, amit a Ray-Ban Aviator csak megtestesíthet, 59 évesen az arcán már bizony nem áll olyan “feszesen” a keret, mint a Top Gun idejében.
  • Ha a napszemüveg magasabban ül az orrnyergen és eltakarja a szemöldököt, kifejezetten szigorítja az arcot a hídjaival.
  • A legtöbb pilóta keret túl nagy méretű a finomabb csontozatú női arcokhoz – bármennyire is divatos mögéjük elbújni, egyszerűen ráül a vonásokra. Akár kicsi és kerek, akár kicsi és vékony az arcunk, túlzóan hatalmasnak hat rajta.

Amikor tehát valaki pilóta keretű napszemüvegről, szemüvegkeretről ábrándozik, javasolni szoktam, hogy vegyen fel a listájára néhány eltérő formát is. Akár már csak egy Wayfarer is frissebb és előnyösebb benyomást kelthet az Aviátor csalóka – de végeredményben mégis csak funkcionálisan férfias – trendisége mellett.

 

Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Aviator_sunglasses
https://www.grailed.com/drycleanonly/aviator-sunglasses-top-gun-history
https://www.styleoptika.hu/blog/ray-ban-tortenelem/


"Mindig a legrosszabbul öltözött emberek a legérdekesebbek." Jean Paul Gaultier

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár