Egy átgondolt ruhatár alapjai

Tapasztalataim szerint a ruhatárak 80-90%-ból egyetlen alapvető és elemi építőkő hiányzik: az átgondoltság.
Nevezhetjük (a marketing terminológia után) Józan Paraszti Észnek, vagy életviteli vezérfonalnak, az alapelvek annyira egyszerűek, hogy szerintem a legtöbb emberben éppen ezzel keltik a gyanút: nem lehet, hogy csak ennyi! Akkor én miért érzem olyan lehetetlen küldetésnek az egészet?

Valószínű azért, mert száraz tárgyilagossággal gardróbot építeni nem annyira hűha-de-izgalmas elfoglaltság.
A legtöbb nő (és férfi) nem is vág bele, hiszen sokkal könnyebb a látványos, és gyorsan fogyasztható trendekbe szédülni, és vásárolni egy sokadik felesleges holmit, mint célirányosan keresni a hiányzókat.
A „Nincs egy rongyom se, amit felvegyek!” – érzés tehát a legtöbbször a valóságot takarja. A nők szekrényében valóban nincsenek meg azok a darabok, amik egy adott szituációban, egy adott összeállításhoz szükségesek lennének.

Talán nem véletlen, hogy leginkább azokat a férfiakat és nőket jellemzi a gondolkodósabb, precízebb megközelítés, akik munkájuk, vagy életvitelük okán valóban rá vannak kényszerítve, hogy ne csak impulzus jellegűen vásároljanak. Például egy igazgatói pozíció, egy bőröndből élős munkakör, egy külföldi tárgyalópartner elég erős nyomás, hogy tényleg helyre tegyük a gardróbunkat.

Bár nagyon sok irányban el lehet indulni a ruhatárunk feltérképezésében, az egyik legpraktikusabb és leghatékonyabb alapelvként próbáljuk meg mindig a szemünk előtt tartani, hogy:

Egy ideális ruhatár mellett nem jöhetünk zavarba!

A ruhatár végső soron olyan, akár egy kötelező elsősegély doboz. Tartalmaznia kell a minimumot az élet váratlan meglepetéseire. Ha mindezt az öltözködésünkre fordítjuk, a ruhatárat érdemes a legalapvetőbb szekciókra bontani:

 • Hivatalos – legyen az protokolláris esemény, vagy állásinterjú, vagy temetés, egy szett konzervatív összeállítással elő kell tudnunk bármikor rukkolni, mert vannak azok az alkalmak, amikor nincs helye a fast fashionnak, vagy a sportcipőnek.
 • Casual – ezen fogalom alatt én most a leggyakoribb, hétköznapi, „csinosan munkahelyre járós” darabokat értem, amik közé még mindig csak laza pénteken fér a farmer, és nem tartalmaznak tapadós, feszülős, alul-öltözős, vagy sportos darabokat.
 • Alkalmi – kinek-kinek igénye szerint. Komoly színházi, netán opera gálás, vagy csak az a bizonyos szimpla szombat esti pubozós… Legyen egy jól elkülöníthető, alkalminak nevezhető szekciója a ruhatárunknak! Ha igazán precízek vagyunk, legyen egy valóban elegáns, koktél ruhás/kisestélyis összeállításunk is. (Természetesen a hozzá való cipővel, táskával, kardigánnal, vagy blézerrel, selyem kendővel stb.)
 • Hobbi, otthoni, sportos – ide tartozik minden, ami máshova nem, ugyanakkor fontos, hogy itt sem lehet semmi túlhordott, kopott, alaktalan, előnytelen, slampos stb.

Értelemszerűen ez a lista pusztán csak vázlat, logikusan mindenkinek a saját életviteléhez, elvárásaihoz kell alakítania, súlyoznia. Fontos azonban, hogy,

minden évszakban legyünk következetesek!

Alapszabály, hogy a ruhatárunknak minden időjárási körülményhez alkalmazkodnia kell.
Tehát ugyanúgy fel kell építeni az átmeneti évszakokhoz illeszkedő business, casual, alkalmi, sportos oldalát, mint a téli, vagy a nyári évszakoknak megfelelőt. (Az alapelvek változatlanok maradnak attól még, hogy milyen hónapot írunk.)

Nyilvánvalóan azért itt bőven vannak átfedések.
Ha valakinek nincs lehetősége, ideje, pénze négy-ötféle (különböző funkcióra való) kabátot tartani, a legjobban akkor jár, ha inkább fentről választ egy jól kihasználhatót, ami átcsúszhat akár casual, akár alkalmi vonalba is. 

Jelenleg azonban az emberek többsége alulról építkezik!

Bár sokan hirdetik, hogy napjainkra az öltözködésben nincsenek többé szabályok és korlátok, ez nem valósulhat meg teljesen. Akár írott, akár íratlan szabályok mindig is voltak és lesznek a társadalmi együttélésben, főként a megjelenésben. Szabályok nélkül csak a káosz az úr.

Sajnos ez a káosz jellemzi a leginkább az öltözködésünket.
Egy parka jó lesz mindenhova. A cipő mindegy, ha fekete. A sportoshoz felvesszük a strasszosat stb. babiloni fejetlensége uralkodik a stílusok, minőségek, dress-code-ok sokféleségének.

A kreativitás sincs kizárva!

Nagyszerű mankót jelent, ha pontosan tudjuk, mit keresünk a boltokban, és miért? Nem ötletszerűen fogunk vásárolni, hanem nagyon is tervszerűen, ugyanakkor ez a megközelítés nem zárja ki egyben azt is, hogy kreatívan és színekben, anyagokban, formákban gazdagon valósítsuk meg a terveinket.


"A nő szépsége nem az arcápolásból ered, hanem a lelkéből tükröződik: abból a törődésből, amit szerető szívvel ad, és abból a szenvedélyből, amit mutat." Audrey Hepburn

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Egy átgondolt ruhatár alapjai” bejegyzéshez 22 hozzászólás

 1. Kedves Timi!

  Tök szuperül összeszedett nézőpont ez a gyűjtemény, és el is kezdtem végiggondolni a ruháimat, amikor egyszercsak látom a kommentekben, hogy van táblázat is hozzá! Hoppá! 🙂 Kerestem itt az oldalon, de nem találom, kérlek, betennéd a linket, ahol elérhető?

  Köszönöm!
  Zsófi

  Válasz
 2. Szia Timi!

  Most próbálom összeállítani az „alapruhatáramat”. A táblázatodban szereplő dzseki ( jobb oldali ), kb. ilyen

  https://www.vatera.hu/tchibo-farmerdzseki-2736417800.html

  szerinted való egy alacsony, kissé molett lánynak ( homokóra alkatom van, mindenhol arányosan vagyok duci )?

  Sok nőn látom ezt a szabású farmerdzsekit és beleszerettem. 40 éves vagyok, de szeretnék azért fiatalosan öltözni, csak nem tudom mennyire előnyös számomra.

  Farmer: Vettem egy bootcut szabású farmert. Ha alacsony vagyok, akkor inkább magas sarkúval hordjam? Lapos cipőben úgy érzem kicsit összenyom a szabása miatt.

  Köszönöm

  Stella

  Válasz
  • Kedves Stella!
   Köszönöm a hozzászólást!
   Látatlanban nehéz bármi konkrétumot mondani, egy farmerdzseki általánosságban nem lehet nagy mellényúlás. 🙂 Minél egyszerűbb, annál kortalanabbul kihasználható. (Sötétkék, koptatás, túlzó strassz, felirat nélküli.) A bootcutot lehet magasabb sarokkal hordani, talán inkább a tömörebb sarkak mutatósabbak vele, mint a tűsarok.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Kedves Timi!

  Kérdezni szeretném, hogy a laza, bővülő szárú nyári nadrágokhoz milyen cipőt javasolnál?
  Zárt cipőre gondolok főleg, hűvösebb időben, ami nem magas sarkú.
  Nyitott cipő esetén, csinosabb „papuccsal” hordhatóak?
  Válaszod előre is köszönöm. ?

  Válasz
 4. Kedves Timi!

  Régóta böngészem a cikkeidet, nagyon tetszenek az írásaid. Már évek óta gyes-en vagyok, így kissé le vagyok maradva a ruhatárat illetve öltözködést illetően.

  Hamarosan visszatérek dolgozni illetve jelenleg új állásokra is pályázok és fogalmam nincs, hogy miben kellene megjelennem egy interjún.

  Két pozícióra is behívtak, egyik egy tanári állás lenne, másik pedig irodai munka egy polgármesteri hivatalban.

  Mit gondolsz, miben érdemes megjelennem? Előbbi állás úgy gondolom nem feltétlenül követel meg kosztümös megjelenést. A ruhatáram jelenleg elég szegényes, alkalmi jellegű sötétkék nadrágra és sötétkék kardigánra gondoltam, valami csinosabb felsővel..

  Légy szíves adj tanácsot, szeretnék legalább egy jó szettet összeállítani magamnak az ilyen alkalmakra.
  ( Amúgy élénk tavaszt típusba tartozom ).

  Milyen hajviseletet illetve sminket javasolsz? A hétköznapokon kibontva hordom félhosszú hajam, közepesen sminkelem magam, nem tudom egy ilyen interjú alkalmával mi lenne a megfelelő.

  Előre is köszönöm a tanácsaidat.

  Judit

  Válasz
  • Szia Judit!

   Látatlanban elég nehéz konkrétumokat javasolni.
   Általánosságban az állásinterjúkra inkább egy kicsit érdemes túlöltözni, mint alul. Egy kosztümmel nem lehet hibázni, vagy egy szép blézerrel.
   Ha nincs kosztümöd, marad a szövetnadrág/szövetszoknya és valami szép blúz, vagy csinos felső, kardigánnal.
   🙂
   Ha meleg színtípus vagy, a középkék, tengerészkék jó alapszín lehet.
   A frizura és a smink diszkrét legyen.

   🙂
   Sok sikert!
   Üdv!
   Timi

   Válasz
 5. Kedves Timi!
  Tegnap bukkantam rá az oldaladra és azóta kb. 35 ablakban meg vannak nyitva az érdekesebbnél érdekesebb bejegyzések. Egyrészt nagyon sokat lehet a cikkeidből tanulni, másrészt remek olvasmány mindegyik. Ezt egyszerűen el kellett mondanom. 🙂
  Üdv,
  ZsuzsKa

  Válasz
 6. Kedves Timi!
  Nemrég bukkantam a blogodra és nagyon tetszik. A régebbi bejegyzéseket is olvasgattam. Azt mondhatom, hogy totálisan igazad van. Ma Magyarországon az emberek többsége borzasztóan öltözködik. Jó ezt hallani mástól is! Mert kezdtem azt hinni hogy velem van a baj, hogy túl kritikus vagyok, vagy túl régimódi…Mindig ledöbbenek például, mikor színházba megyek, hogy hova kerültem. Egy ilyen helyre az emberek általában a legjobb ruhájukat veszik fel. Na most ha az ocelotmintás strasszos tunika cicanadrággal, horgolt kardigánnal és legyúrt sarkú csizmával plusz bevásárlószatyor méretű dugig tömött táskával a legjobb öltözéke egyeseknek, akor mibe ugrik el szombat délelőtt a boltba? ( bocsánat a körmondatért) Szóval igenis ráférne az országra a divatrendőrség. Bár a jólöltözöttség szerintem nem divat és pénz kérdése. A luxus ellentéte nem a szegénység, hanem a közönségesség, és ezt nem én találtam ki.
  Én tanárként dolgozom, és ugyanazt tapasztalam ezen a területen is. Nem csoda ha a gyerekek és a szülők sem tisztelik a pedagógusokat. Hiszen néhányunk úgy fest mintha tényleg mindegy lenne, hogy mit kap magára. Pedig itt a példamutatás is fontos lenne. Van hova fejlődni. Szívesen olvasnám a te javaslataidat is egy olyan munkakör ruhatárához, ami inkább a kényelmes, kevésbé business vonalat képviseli.

  Köszönettel,
  Erika

  Válasz
 7. Nagyon tetszenek a ruhatárról szóló posztjaid. Örülnék, ha összeállítanál egy alkalmi, mondjuk színházba járós és egy otthoni kapszula gardróbot is. Sajnos túlsúlyos vagyok, úgyhogy minden optikailag karcsúsító megoldás is érdekel.

  Válasz
 8. Úristen Timi, ez már megint mennyire zseniális cikk 🙂 Imádom ezt a táblázatot, ki fogom nyomtatni és színezni a saját színeimmel, utána meg pipálok, esetleg rajzolok még rá. Szuper, nagyon köszönöm!! Szép estét neked: Viki

  Válasz
  • Szia Viki!

   Köszönöm a hozzászólást, érdemes azért még egy-két darabbal kiegészíteni a listát, ha szükségét érzed. (Például a kosztüm, mint külön szekció nincs benne) 🙂
   Üdv!
   Timi

   Válasz
 9. Szia Timi,
  Már nagyon vártam egy ilyen összefoglaló bejegyzést a ruhatárépítésről. Nagyon jó segítség ez a „gardróbleltárhoz”. 🙂 Esetleg várható majd valamilyen workshop ezzel kapcsolatban idén?
  Üdv,
  Dása

  Válasz
  • Szia Dása!

   Köszönöm a hozzászólást, örülök, ha hasznosnak találtad a bejegyzést.
   Még nagyon év eleje van, workshopokkal kapcsolatban egyelőre nem tudok nyilatkozni. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár