Évszakok, hangulatok – 14. rész – A nemes Lágy Ősz


A mai bejegyzésben ismerkedjünk meg a Lágy Ősz (Ősz-Nyár) világával.

Az egyik legritkább színtípusnak nevezhető hazánkban.

A csoport legfőbb tulajdonsága: lágy, tört

A Lágy Ősz hangulata

A szeptemberi levegőben a melegség szinte már csak emlék, a nyár illata végleg elillant. A fények ködösek, finoman csillannak a színüket váltó fákon. A Lágy Ősz, akárcsak a vasárnapi alkony, kissé nosztalgikus, szomorkás. Ellop még számunkra néhány csendességében varázslatos, nyugodt órát. Az éles kontúrok, mély árnyékok nem ebbe a világba tartoznak. Akárcsak testvér-évszakának, a Lágy Nyárnak, ennek a típusnak is jellemzője a finom, gyöngyházas, puha színvilág.

A Lágy Ősz színeiben az anyaföld tükröződik, a talaj barnái, bézsei adnak számára stabilitást és megbízhatóságot. Puritán, dísztelen, titka az állandóságában rejtőzik, hiszen melegséget és biztonságot sugárzó palettáról van szó. Bár legfontosabb tulajdonsága, hogy tompa, nem nevezhető egysíkúnak. Színeiben ott rejtőzik az ősz tarkasága, csak az átmenet sokkal érzékenyebb: szinte akvarellként tűnnek egymásba a színek.

A Lágy Ősz narancsos, nyugodt. Csendes, aranyló, de nem forró. Melegsége kevésbé sugárzó, mint a Meleg Őszé, inkább borostyán, mint tüzes izzás jellemzi.  A zöldek a nyári színeket idézik, kicsit szürkések, kékesek. A kicsattanó fűzöld, a telt mohazöld nem szerepel a Lágy Ősz színei között. Itt inkább a gazdag terrakotta színek uralják a színcsokrokat. Az agyagvörös narancsai keverednek a halvány sárgával átitatott árnyalatokkal, a tejeskávéval, a szalmaszínnel, és megannyi olvadón kavargó meleg bézzsel, tejcsokoládéval, karamellával, lágy barnával. A barackrózsaszín, a salakszín és a melegpiros érzéki felhangot lop az okkerek közé.

És ott bújik a nagyon lágy türkizzöld, ami fantasztikusan párosítható szinte bármelyik színnel a palettáról, akárcsak a kékek, melyek sosem erőteljesek, inkább ködösek, vízkékek, mint a lágyan mélyülő tavak.

A Lágy Ősz megjelenése mindig magától értetődően természetes. Önmagát adja és mások is önmaguk lehetnek mellette: bizalmat és megértést áraszt. Nyugvópontja az érzelmeknek, akár az otthon melege.


Néhány ismert Lágy Ősz típus:  Elle Fanning, Kyra Sedqwick, Calista-Flockhart


Kép: William Turner – Ház a folyónál fákkal és bárányokkal


"Akkor válik a szép nő értékessé, ha belső szépséget is felépít, s hiúságát lerombolja." Polgár Ernő

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Évszakok, hangulatok – 14. rész – A nemes Lágy Ősz” bejegyzéshez 19 hozzászólás

 1. Szia! Lágy ősznek tudnál ajánlani egy kicsit nudeosabb pirosítót? Sötétebbem már van. Köszönöm!

  Válasz
 2. Kedves Timi!

  Köszönöm! Nagyon szeretem az oldaladat. A Te érzékletes leírásod segítségével könnyebben megy a barátkozás a színvilágommal. Nem egyszerű, mert egész életemben nagyon távolinak éreztem sok színt ebből a típusból. Nagyon várom, hogy kapható legyen a lágy ősz színkártya!

  Válasz
 3. Kedves Timi,

  Én szeretnék kérdezni valamit, hogy egy lágy ősznek, vagy lágy nyárnak lehet sötétebb barna szeme, nem olyan mint a teleknek de azért sötét.? Én régóta azzal küszködöm hogy semmi sem áll jól, és ez a hajszín terén is megvan. Igazábol csak a saját hajszínem áll jól, az meg semmilyen szó szerint. Se nem szürke se nem barna, nem hamvas van benne arany csillogás, de azért nem is egy határozott szín. Én mindig tél akartam egyébként lenni, de azok a színek nagyon megmerevítenek. Van is egyébként ilyen lágy ősz színű ruhám egész sok…alapjáraton szeretem az ilyen színeket csak nem merem hordani.Mert elvagyok már bizonytalanodva hogy lehet ez sem áll jól, de közben meg tetszik magamon. Én legtöbbször mindent túl soknak érzek magamon. Már szinte minden színű volt a hajam, mikor eldöntöttem lenövesztem mert egyszerűen minden sok rajtam. Egyedül ezek a semmilyen színek, sötétszőke de az is csak akkor mikor már kivan kopva…meg van egy sötét bézs hajfesték, még állítólag az áll jól. Egyébként nekem ez annyira fura, mert a szemem meg ugye sötét. Bár az is mindig zavart hogy nincs szemöldököm, egyszerűen nem látszik, viszont az erős smink meg nagyon nem áll jól. Szted tartozhatok valamilyen lágy színcsoportba?

  Válasz
  • Szia Era!

   Sajnos nem tudok látatlanban erre a kérdésre válaszolni.
   A Lágy Nyárnak és a Lágy Ősznek egyaránt lehet barna szeme, ami leginkább barnásként írható le, tehát nem a legsötétebb, legintenzívebb, inkább kevert szín szokott lenni.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Kedves Timi!

  Először is gratulálok a blogodhoz, és csatlakoznék az előttem szólókhoz, gyönyörű és érzékletes leírásaid teljesen elvarázsolnak!! 🙂
  Anyukámmal már gyerekkorom óta böngésszük a Színkalauzt és ő is mindig az Ősz csoportba sorolt mindkettőnket. Mivel írod, hogy kis hazánkban ez a színtípus ritka madár, természetesen elbizonytalanodtam ezügyben..
  A kérdésem a következő: valahol olvastam, hogy a hideg vagy meleg csoportba tartozást „könnyű” eldönteni.
  Ha a bőröm mindig inkább sárgás mint kékes, az anyajegyeim barnák és nem szürkék, az erek pedig zöldek és nem kékek- ezzel már egyértelműen eldől a kérdés. Sejtem persze, hogy nem ennyire egyszerű az ügy..
  Ilyen tulajdonságokkal is lehetek Lágy Nyár? Mert vagy erre vagy a Lágy Őszre tippelek nagy eséllyel.
  Köszönöm a válaszodat és szép napot kívánok!! 🙂
  Csenge

  Válasz
  • Kedves Csenge!

   Köszönöm a hozzászólásodat, örülök, ha tetszik a blog! 🙂

   Sajnos nem tudom leírás alapján megmondani a színtípusodat. Elméletben nem bonyolult eldönteni, a hideg és a meleg színtípusok közötti különbséget, a nehézség mindig a semlegesebb típusoknál van, akik egy kicsit a kettő határán helyezkednek el – mint a lágy ősz, vagy a lágy nyár.
   A hideg típusoknak is többnyire sárgás alaptónusú a bőre – csak szürkés-rózsás-ezüstös alapszínezettel.
   A meleg típusoknak a bőrtónusa hozzájuk képest aranylóbb, melegebb fényű, barackosabb, vagy mézszínűbb.
   Az ereink nézegetése a témakörben szerintem annyira sokat nem segít. 🙂

   Egy lágy nyár színpalettájába nem férnek bele az őszi drappok, kekik, okkerek, barackszínek.
   A lágy ősz típust sápasztja a babarózsaszín, a lila, vagy az ezüst-szürke csomag.

   Érdemes színeket, ékszereket próbálgatni, mert az elmélet egy dolog, de igazából itt tényleg csak a színhatások valós, fizikai megfigyelésével lehet eredményre jutni.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 5. A válaszod sajnos csak méginkább elbizonytalanított. Közelről, erős fényben a szemem egyértelműen borostyánszínű, sötétszürke foltokkal és karikával az íriszem körül. Viszont természetes fényben, távolabbról gesztenyés sötétbarnának hat, világító szemfehérjével, ami nagyon erősen kitűnik a haj és bőrszínemhez képest (amik viszont nem kontrasztosak egymáshoz képest). Mondhatni, a szemem erősen dominálja a megjelenésemet.
  Egy elég trükkös típus lehetek, már tényleg erősen amellett vagyok, hogy a következő ünnepre színtanácsadást kérjek a családomtól. (Az előző hozzászólásaimat természetesen töröld nyugodtan, ha sok helyet foglal, és nem érzed fontosnak más emberek szempontjából)

  Válasz
 6. Mikor be akartam sorolni magam egy színtípusba, mindig a színek hőmérsékletével volt a legnagyobb problémám. Tudtam, hogy nem állnak jól az élénk színek (szinte csak „hullaszíneket” hordok) és nem vagyok se egységesen világos vagy sötét hatású. Emiatt mindig megrekedtem a nyár és ősz között. Mivel a szürke és a nem túl fényes ezüst ékszerek jól állnak (aranyat nem is hordok, mert kevés a visszafogottabb színű és fényű darab a bizsuboltokban), ezért nehezen döntöttem csak végül az ősz mellett. Végülis pont ez az időszak (augusztus vége – ősz eleje) a kedvencem az évben 🙂
  Ezekszerint ha két évszak között nem tudok dűlőre jutni, akkor valószínűleg abba a csoprtba tartozom, ami mindkettőben jelen van?

  Válasz
  • Szia Anna!

   Köszi a hozzászólást! 🙂

   Az esetek legnagyobb százalékában azokról, akik Lágy Ősznek tippelik magukat, bebizonyosodik, hogy Lágy Nyarak.
   Van néhány tényező, ami a nyár típusra utalhat: pl: az ezüst előnyös, az arany kevésbé. A (mályvás, púder) rózsaszín előnyös, a korall,lazac nem. A szürke jó alapszín, a karamelles, sárgás-bronzos barnák inkább sárgítanak.

   Az utolsó kérésedet ha esetleg kicsit pontosítanád, megköszönném, hogy érted, hogy minkettőben jelen van valami?

   Köszi, és üdv!
   Timi

   Válasz
   • Igen, bocsi, úgy értettem, hogyha pl. nehezen tudom eldönteni, hogy nyár vagy ősz típusba tartozom-e, akkor valószínű, hogy a „lágy” csoportba tartozom. És hogy ez gondolom jellemző a többi kategóriára is.
    A saját színtípusomat illetően még nem vagyok teljesen biztos, tudom jól, hogy sokan vonzóbbnak találják a melegebb színtípusokat, de a hidegek vannak itthon többségben 🙂
    Azért tippeltem inkább őszre, mivel a bőröm sose rózsás árnyalatú és a legtöbb olcsó pirosító szürkésen hat rajtam, ezért inkább csak bronzosítót használok. Illetve elég erősen szeplős vagyok, és a hajamnak is erős arany (bár nem kimondottan vörös) fénye van. A szemem pedig meleg, gesztenyés barna. (Esetleg küldhetek képet :)) Bár a pasztell színek nem állnak rémesen, de a rozsdaszín és a zöldek sokkal jobban állnak, a fehér meg egyszerűen borzasztó tud rajtam lenni (a krémszín viszont sokkal jobb).

    Válasz
    • A Lágy Nyárnak és a Lágy Ősznek nincs rózsás arcszíne, inkább egy semleges-sárgás-bézses szín (ami előbbinél inkább hamvas-szürkés, utóbbinál inkább lágy aranyfényű), pont azért, mert nem a legkarakteresebb hideg és a legkarakteresebb meleg csoportba tartoznak.
     (Ebben az esetben ez a Hideg Nyár, és A Meleg Ősz)

     A legjobban a semleges jelző illik rájuk, mert valahol tényleg a hideg és a meleg határán vannak.
     Én amit javaslok, hogy mindenképpen csinálj ékszertesztet akármelyik bizsuboltban (nem a legsárgásabb arannyal, hanem a finomabb rezesarannyal és a tört ezüsttel, vagy a sötétebb, antikos ezüsttel)
     Illetve szuper próba az optikus:
     Arany-réz-barnás keretek a nyarakon nagyon szörnyűek (Saját tapasztalat, az optikusok rögtön meleg színű kereteket akarnak rámpakolni, ha belépek a boltba. Mókás, mindig felteszem őket. Aztán veszek egy olyat, amit én szeretnék.)
     A sötétszürke, mályvás, hűvös kereket pedig nagyon sápasztják az őszöket.

     Lehetséges, hogy Lágy Ősz vagy, ha ennyire egyértelműen látod a karakteredet, és az előnyös, előnytelen színeket. (pl: fehér-vajszín, aranyfény- hamvasfény)

     Üdv!
     Timi

     Válasz
     • Fú, bocsánat, már így is egy kisebb regényt írtam a kommentjeimmel, de még elfelejtettem kérni/kérdezni valami fontosat.
      Ami nálam meglehetősen nehezíti a besorolást (főleg a leírások alapján), az a barna szemem, ami talán másoknak is problémát jelenthet. Sajnos csak elvétve találtam a nyár típusok közt mogyoróbarnánál sötétebb szeműeket, így nehezen tudok azonosulni bárkivel is. A hajam viszont sötétszőke, így a tél típus ki van zárva. Tudnál esetleg írni néhány példát olyan (lágy) nyarakra, akiknek sötétebb barna szemük van?

     • Szia Anna!

      Nehéz leírás alapján elgondolni, milyen típusú barna szemre gondolsz.
      A lágyabb típusoknál sokkal valószínűbb a kevert szemszín. A barna, a kék nem tiszta, hanem valamivel összemosódó. (pl. szürkés-zöldes, sokszor sárgás lerakódásokkal.) Ha közelebbről megnézed, egyenletlen a színe. Ettől is „változik” olyan könnyen az árnyalata.

      A Tél típusoknál sokkal gyakoribb a tiszta, sötét, feltűnő ÉS egyenletes barna szem, amit sötétbarnának nevezhetünk.
      Plusz még a feltűnő szemhez adódik a villanó, tiszta, erős szemfehérje, ami a nyaraknál, őszöknél szintén nem túl jellemző.

      Szóval ha lágy típusnak gondolod magad, a barna ebben az esetben valószínű, hogy inkább zöldes-szürkés-esetleg sárgásbarna lesz, nem egy mély, erős, karakteres barna. (Egy Lágy Nyárnak, vagy Lágy Ősznek a szemszíne sem annyira erőteljes)

      Remélem tudtam segíteni!
      Timi

 7. Micsoda érzékletes leírás lett ez is! Az első bekezdésben felfedeztem az ideális szeptemberi nyaralóhelyet. Szívesen elutaznék oda. 🙂
  Ha jól emlékszem, egyetemista koromban leginkább ilyen színekbe öltözködtem. Nem volt túl szerencsés választás egy hideg nyárnak.
  Nagyon örülök, hogy megmutattad a legjobb színeimet, egyre jobban szeretem is őket. A lágy nyár színeit pedig be fogom vinni a konyhámba, mert rajongok értük. 🙂

  Válasz
 8. Köszönöm a válaszod, jó tippeket kaptam. (Megbátorodtam, mert nem mertem volna a hideg és meleg színeket párosítani).

  Válasz
 9. Kedves Timi,
  Nagyon szeretem, amikor az évszakokkal foglalkozol, sokat tanulok belőle. Én a lágy ősz testvér – évszakához tartozom, lágy nyár vagyok. Olvastam, hogy ne kezeljük mereven a típusunkat, esetleg lehet használni a hozzánk közeli évszakok palettáit. Te mit javasolnál egy lágy nyárnak? A lágy ősz vagy inkább a másik két nyár színeit használja, ha egy kicsit ki akar lépni a saját palettájából?
  Leslie

  Válasz
  • Szia Leslie!

   Örülök, hogy írtál! 🙂
   Nagyon izgalmas meleg színeket hideg paletta közé csempészni!
   Mivel a két színtípus (Lágy Ősz/ Lágy Nyár) színei egy tulajdonságtól eltekintve (melegség-hidegség) teljesen lefedik egymást, nagyon jól összepárosíthatók.
   Hiszen mindkét paletta finom, lágy, tört, közepes értékű színekkel büszkélkedik.

   Viszont ez nem azt jelenti, hogy nyár típusként őszi színekbe burkolózzunk.
   Érdemes az arctól távolabb viselni az őszi színeket, például nadrágban, szoknyában, kiegészítőben.
   Például szerintem nagyon izgalmas a drapp/kheki a padlizsánnal, a mályvával. Vagy a narancsos színek a tengerészkékkel. A drappok a citromsárgával. A vízzöldek a mézszínekkel. 🙂 (Mindegyiket a megfelelő helyen viselve persze)

   Lágy Nyárként szemezgethetsz a másik két nyár palettájáról is, azért itt is van bőven mozgástér. (Lehet, hogy a Hideg Nyár színeihez egy kicsit sminkelni érdemes, mert önmagukban kicsit kékesek és élénkek egy lágy típusnak).

   Remélem sikerült válaszolnom!
   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár