Viszonyítás, színválasztás – milyen szín is van a kezedben?

Sokan bizonytalanok a különböző árnyalatok megkülönböztetésében, ezért ebben a bejegyzésben egy egyszerű trükkre szeretném felhívni a figyelmet, ami segíthet könnyebb döntést hozni a boltban.

Mozgasd meg, gyűrd meg az anyagot! Figyeld meg, milyen árnyalatok jelennek meg rajta, milyen lesz a fénye, az árnyéka. Vidd oda egy másik színhez, hogy könnyebben beazonosítsd!

Hogyan ismered fel könnyebben a hideg színeket?

– Minél magasabb a kéktartalom egy színben, annál hidegebb érzetet kelt.

– A magas kéktartalom miatt a hideg színek csúcsfényei ezüstösek, deresek, gyöngyházasak.

– A magas kéktartalom miatt a hideg színek árnyékában felfedezhető valamilyen kékes-lilás tónus.

Ha tehát hideg színtípusként hideg színű anyagokat viselsz, olyan hatást keltenek, mintha ezüstös fényfolyamban állnál. 🙂

A hideg színek mindig ezüstösek, harmatosak, hűvösek, mintha a holdfény világítaná meg őket.

Hogyan ismered fel könnyebben a meleg színeket?

– Minél magasabb a sárgatartalom egy színben, annál melegebb érzetet kelt.

– A magas sárgatartalom miatt a meleg színek csúcsfényei aranylók, sárgásak.

– A magas sárgatartalom miatt a meleg színek árnyékában felfedezhető valamilyen barnás-narancsos-sárgás tónus.

Ha tehát meleg színtípusként meleg színű anyagokat viselsz, olyan hatást keltenek, mintha éppen a napfényben sütkéreznél.

A meleg színek mindig aranylók, mintha a kora délutáni nap sárgás fényében ragyognának.

Nézd őket egymáshoz!

Vannak sajnos olyan rossz megvilágítású boltok, ahol nem mindig elegendő önmagában szemlélni a színt. Egy túlzottan sárgás megvilágítás (ez a leggyakoribb üzletvilágítás), némiképp minden színt melegebbnek láttat. Viszont a jó hír a rossz hírben, hogy minden más tárgy is ugyanazt a sárga fényt kapja az adott boltban, így mondatjuk, hogy a “mintavételi környezet egyforma”.

(Ha a sárgás lámpafényben valami csapnivalóan rosszul áll rajtunk, az a napfényben is rossz lesz, hiszen mi is ugyanazt a sárga fény kapjuk mint a szín maga, tehát minden érték együtt tolódik el, az előnyös és az előnytelen színreflexiók is! A lámpafény minket nem fog megkerülni, a narancsszínű pulóvert meg reflektorként megvilágítani. 🙂 )

Az eligazodásunkat tehát segíti az a felvetés, hogy a fenti színtulajdonságok egymáshoz hasonlítva mindig sokkal élesebbé válnak, még a kevésbé ideális fényviszonyok között is! Például:

  • Egy meleg és egy hideg pirosat összehasonlítva a meleg pirosból még egyértelműbben “csapódik ki” a narancsos, sárgás fény. Azaz a meleg vörös a hideg mellett bebarnul.
  • Egy meleg és egy hideg pirosat összehasonlítva a hideg pirosból még egyértelműbben árad a kékes-lilás fény. Azaz a hideg vörös a meleg mellett bordósabbnak látszik, mintha egy kicsit belilulna.


Látható tehát, hogy az összehasonlítás és a fények-árnyékok megfigyelése egyaránt hatékonyabbá és precízebbé teheti a színválasztást a boltokban. De természetesen ne feledkezzünk el egy végső (ön)ellenőrzésről, ha kiléptünk a próbafülkéből, vagy van lehetőségünk gyorsan előkapni a vásárolt holmit a napfényben is. Ott ugyanis még nyugodt szívvel visszafordulhatunk. 🙂

 

Képek forrása: depositphotos.com


"Minden földi nő potenciális hősnő. Főszereplője saját élettörténetének, annak az utazásnak, amely a születésével kezdődik és egész élete folyamán tart. Amint járja a maga útját, bizonyára találkozik szenvedéssel, magánnyal, bizonytalansággal, sebeket kap, és korlátok, akadályok keresztezik szándékait. Megtalálhatja az élete értelmét, kiérlelheti személyiségét, megélheti a szerelmet, vagy a kegyelem állapotát, és bölcsességre tehet szert." Jean Shinoda Bolen

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .