Szoknyának látszó tárgyak – egy maxi sem mindenre megoldás

Lehet szeretni vagy utálni, de a maxi szoknya kisebb, nagyobb hangsúlyokkal folyamatosan jelen van a nyári kínálatban. A magam részéről nem vagyok a feltétlen híve ennek a ruhadarabnak, ugyanis egy átlagos testalkatra nézve sokkal több benne a buktató, mint az előny. Előbbieket próbáltam egy csokorba szedni azoknak akik viselik, vagy kísértést éreznek rá, hogy belebújjanak egybe.

Milyen hosszú a maxi?

A maxi bokáig, vagy földig érő hosszt takar, de magasságunktól függően ez természetesen változhat. Lehetőség szerint ne nyaljuk föl vele a város porát, de az se túl szerencsés, ha a bokacsont fölé kúszva úgy fest, mintha kinőttük volna. Érdemes észben tartanunk, hogy a maxi hossz MINDIG rövidíti a testmagasságot!

Kinek előnyös a maxi?

Fájdalmas tény (főleg a 170 cm alatti hölgyek számára), de a maxi hossz igazából a magas, karcsú, modell alkatú lányokon mutat jól. Ezt a hírt érdemes tudomásul venni, és ennek az ismeretében választani magunknak egy megfelelő alternatívát.

Melyik a legelőnytelenebb maxi?

Sokféle bőségű, fazonú, minőségű maxi szoknyát árulnak. Ami véleményem szerint szinte senkinek sem ajánlott, az a sima, formátlan, téglalap alakú maxi szoknya. (Legyen bár merevebb, vagy lazább anyagból)

A lapszoknya jellegű maxi, különösen pólóanyagokból és viszkózból tud nagyon kedvezőtlen benyomást kelteni. A csípőre cuppanós, majd onnan lengén beeső maxi szoknyák nagyon előnytelenül hangsúlyozzák és nagyítják a  csípőt, a lovaglócombot és sajnos azt is megmutatják, ha a csípő íve nem kerek. Ilyen esetekben egy enyhén A vonalban bővülő verzió sokkal jobb választás.

Minél több benne a pliszé, a rakás, a hajtás, annál jobban asszonyosít!

Még egy megoldás, ami kifejezetten a magas, vékony lányoknak előnyös. Ha 170 cm alatti, vagy kerekebb típus, esetleg túlsúlyos vagy és nincs néptánc fellépésed, a legjobb, ha távol maradsz a sűrű pliszéktől.

Felejtsd el a geometriát!

Valami megfejthetetlen okból a maxi szoknyák a csíkozások és a geometrikus minták melegágyai, holott nagyon kevés nőnek áll előnyösen, ha vaskos, vibráló, feltűnő mintákat visel. Mik egy klasszikus, horizontális csíkozás hátrányai (különösen téglalap szabásvonallal gazdagítva):

– Erősítik a csípőt, szélesítenek.
– Rövidítenek.
– Ha nincs karakteres derékvonal, megmutatják.

Ügyelj a hosszanti arányokra!

Sokan nem figyelnek rá, hogy milyen felsőrészt kapnak fel egy maxi szoknyára, holott a hosszanti arányokat nagyon eltorzíthatja egy előnytelenül megválasztott trikó/pulóver/póló hossz!

– Ha rövidek a lábaid, ne a csípődön viseld a szoknyát, és ne viselj combközépig érő felsőrészeket hozzá.
– Ha hosszú az alsótested, ne húzd fel a szoknyát a derekadig, mert rövidíti a felsőtestedet és sáska-lábakat varázsol a látvány.
– Kerüld az 1:1-hez arányú alsó és felsőrészeket ebben az esetben is.
– Különösen az elütő alsó és felsőrészeknél figyelj rá, hogy a póló ne a legszélesebb pontodon érjen véget!

A maxi szoknyához viselt extra bő pulcsik és pólók csak a magazinokban mutatósak

A való életben inkább alaktalanná teszik a nőket. A bő szoknyához bő felsőrész kombinációjával akkor érdemes próbálkoznunk, ha (nagyon) karcsúak és magasak vagyunk.  (Vagy jól jön egy öv, ami derekat varázsol ránk.)

A maxi hossz könnyen válhat slampossá!

Talán ez a legkényesebb pontja egy maxi szoknyának. Mert hát valljuk be, nincs is fantáziátlanabb dolog egy alaktalan, hosszú, fekete szoknyánál. Ha rohangálós, könnyű pólót húzunk rá, nagyon könnyen gólyatáborozós bölcsésznek, vagy elkényelmesedett háziasszonynak nézhetünk ki.

Belátható, hogy a maxi szoknya sem a “Csak felkapom és indulok” kategóriába tartozik. Különösen fontos figyelni a fazonra, a mintára, a hosszra és arra, hogy milyen felsőrészekkel párosítjuk.

A maxi szoknyák előnyös verzióiról lesz még szó a jövőben.


"Az emberek ritkán veszik észre, hogy kissé divatjamúltak a ruháid, ha egy nagy, barátságos mosollyal viseled őket." Lee Mildom

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Szoknyának látszó tárgyak – egy maxi sem mindenre megoldás” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kedves Timi!

  Én 170 cm és 80 kg vagyok… ez egy erős molett alkatnak tűnik. Szeretek 2-3 cm-s magas sarkú cipőket hordani, a lapos talpúakat amúgy sem bírja a lábam.
  A szoknyahossz nálam is töprengésre ad okot, mivel a lábaim bokánál erősen hajszáleresek, és a bal lábam térdtől lefelé visszeres.Nem kidudorodó erekről van szó, inkább sok hajszálérről, amiket nem tudok eltüntetni sehogy. Ráadásul még foltos is, amolyan visszérfoltos. (voltam injekciózáson 1 éve, és még mindig ott vannak a barnás foltok..) Tehát, én szeretem a térdig érő szoknyákat, főleg a harang alakúakat, de hát a lábam meg látszik… térd fölötti szóba sem jöhet, mert a combom belül a térdemnél sonka. Hosszú szoknyákat is szeretem, de azok meg csípőben asszonyosítanak… Most akkor mi a megoldás?

  Válasz
  • Szia Ági!

   Látatlanban nem tudok túl sok konkrétumot mondani neked.
   Nyáron, ha problémásnak látjuk, érezzük a lábat, lehet kicsit hosszabb szoknyákat viselni, ilyenkor a könnyú anyagok, az aszimmetrikus megoldások lehetnek segítségek. Lehet kapni nagyon jól fedő alapozókat, ezzel egy-két kényes helyet, visszért le lehet kenni, lehet, hogy teljesen nem tűnnek el, de nem is lesznek annyira szembetűnőek. (Érdemes a lábon próbálni a színeket, mert oda tesszük)

   Télen a harisnyanadrág szerencsére elfedi ezeket az esztétikai problémákat, olyankor lehet egy kicsit bátrabban kísérletezni az ideális szoknyahosszakkal.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Kedves Timi! Teljesen egyetértek veled!!! Régen mindig maxi szoknyát hordtam, mert úgy gondoltam jól takarja vastag lábaimat. Utólag visszanézve a fényképeimet, azt kell mondjam, hogy borzasztóan néztem ki, elrettentésül fel is tehetnéd ide őket. Sokkal alacsonyabbnak és teltebbnek mutattak , mint amilyen valójában voltam, és valóban slamposnak. Tavaly végre kikísérleteztem az alkatomnak megfelelő szoknyahosszt, ami még előnyös a vastag lábnak és a 164 cm-es magasságomnak is. Úgy érzem, hogy a kicsivel térd alatt érő szoknya a legjobb nekem. Azóta a hosszú szoknyára rá sem bírok nézni. Az írásod csak újból megerősített:)

  Válasz
  • Szia leslie!

   Igen, ezt nagyon jól látod, 160-165 cm közelében nagyon fontos a megfelelő szoknyahossz, valóban plusz 10 centit is adhat a magassághoz egy előnyös változat. A térd környéke szinte minden lábformának nagyon jót tesz. (Karcsúsít, nyújt) Talán az extrém görbe láb esetében javasolt még feljebb emelni a szoknyahosszt, de ez azért ritkább eset. 🙂

   Alacsonyabb testmagasság esetében esetleg még ki lehet próbálni az aszimmetrikus aljú, vagy az elől rövidebb, hátul hosszabb maxi szoknyákat, ezeknek azonban sajnos az a hátrányuk, hogy nem számítanak “hivatali” viseletnek, úgyhogy inkább casual alkalmakra valók.

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .