Szőke hajú Sötét Tél, azaz kivételek mindig vannak

A Tél típusok hajszíne igen változatos skáláján mozog a világosszőkének-sötétszőkének-és barnáknak, egészen a feketéig. A sötét hajszín különösen a mélyebb tónusú, mediterrán karakternek nevezhető Sötét Tél típusra jellemző kiemelten, nem véletlenül, hiszen a Föld lakosságának legnagyobb százaléka ebbe a csoportba tartozik. Ugyanakkor nagyon ritkán, de előfordulhat másféle megjelenés is. Azért is szeretnék pár sort írni erről, mert a természet mondhatni kivédhetetlen trükkökkel tudja megkavarni a kártyapaklit, ha színtípusokról van szó.

Nagyon izgalmas példája a genetika sokféleségének a Salamon-szigeteken élők megjelenése. Európa után itt a legmagasabb a lakosság körében a szőke hajszín előfordulásának az aránya. Értelemszerűen a szőke hajszíntől nem lesznek Tavasz, vagy Nyár típusúak. 🙂
(Persze az ő esetükben a szőke hajszín nem vesz vissza olyan mértékben a kontrasztokból, mint egy európai arcnál.)

Salamon-szigetek, színes bőrű, szőke hajú kisfiú – Fotós: olli0815 / Depositphotos.com

Amikor jól jön egy kis külső segítség

Alapvetően úgy hiszem (és ezt a blogban többször is említettem már), hogy a természet adta színeink harmonikusak úgy, ahogy vannak. És valóban, ezt a megközelítést igazoltnak is látom az esetek 80-90%-ban. Azonban előfordulhat, hogy valami mégsem teljesen tökéletes, és ilyenkor szinte mindig a hajszín az összképben a ludas. Lehet sárgásabb, vörösesebb pigmentáltságú, lehet deresebb, lehet kicsit világosabb, fakóbb mint a legideálisabb színünk. (A kelleténél sötétebb természetes hajszínt még nem láttam.)

Amikor tehát megpróbáljuk megítélni a színtípusunkat, gondoljuk át: vajon nem történt-e akár hormonális, akár kémiai, akár egyéb hatás, ami módosíthatott az eredeti hajszínünkön? (Figyelem, az intenzív napfény is roncsolja, kiszívja a hajvégeket és módosíthatja a természetes színt!)
Nem lehetséges-e, hogy pusztán csak egy-két tónust kellene váltanunk ahhoz, hogy kihozzuk tincseinkből a maximumot? Ha végképp elvesznénk a hajszínek rengetegében, takarjuk le egy semleges pánttal úgy, hogy csak egy-két milliméter látszódjon belőle, és mérjük fel a megjelenésünket más perspektívából is.


"A magunk kis világában megteremthetjük a belső békét, az egyensúlyt és a harmóniát azáltal, hogy rendet teszünk belül és kívül is. Mert ahogy odabent rend van és béke, úgy elrendeződnek körülöttünk is a dolgok, és sokkal szebbnek találjuk a külvilágot is." Bagdy Emőke

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Szőke hajú Sötét Tél, azaz kivételek mindig vannak” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Kedves Timi!

  Engem rendre ősz típusnak mondanak a kreolos bőrszínem miatt, s a hajam sem túl sötét, de hamvas a töve és közepes.
  Igazából vacillálok a nyár és az tél között.

  Lehet a télnek sötétszőke hajszíne?

  Válasz
 2. nem is tudom, már hányadik cikket olvasom, hogy rájöjjek melyik típusba tartozom. Vagy tél, vagy nyár, de inkább tél. ami megzavar, az a hajszínem (vagy szemszínem, attól függ, honnan nézzük). Világos, hideg tónusú, rózsaszínes bőröm van (az orcáimon jól látszik), mogyoróbarna szemem és középszőke hajam….

  Válasz
  • Kedves Alexandra!

   A leírásod alapján mind a nyár, mind a tél típusba is tartozhatsz, segíthet a döntésben a fekete-fehér, az élénk-lágy színek összehasonlítása. 🙂

   Üdv
   Timi

   Válasz
 3. Kedves Timi, anyukám oldaláról írok Neked, gyakori vendége vagyok egyébként az oldaladnak, mert nagyon szeretem az írásaidat és a videókat, az lenne a kérdésem, hogy létezhet-e olyan kivétel, hogy a hajszín sötétbarna ugyan de nem élénk, inkább olyan jellegtelen, talán tompa, a szemszínem olyan zöldes szürkés , meghatározhatatlan, de semmiképpen sem élénk, se nem sötét, se nem világos, az egész megjelenésem olyan határozatlan, hogy a sötét haj ellenére ez nem tél típus , inkább nyár? Továbbra is hűséges rajogód vagyok! üdv.: Niki

  Válasz
  • Kedves Niki!

   Köszönöm a hozzászólásod, örülök, hogy tetszik az oldal! 🙂

   Látatlanban sajnos nem tudok konkrétumokat mondani.
   Az talán iránymutató lehet, ha azt mondjuk, hogy egy sötétbarna hajszínt nem igazán lehet jellegtelennek nevezni. Ez a hajszín már nagyon sötét, szinte feketének hatóan mély.
   Ha a hajszíned nem ennyire karakteres, lehetséges, hogy nem is barna, inkább sötétszőke lehet a hajszínskálán.
   A se nem élénk, se nem világos, se nem sötét – megjelenés többnyire inkább Nyár típus, nem Tél.
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Szia Timi,

  Én lágy nyár típus vagyok, korán őszülő, hamvasbarna hajjal (olyan egérszínű). Mostanában elgondolkodtam rajta, hogy befesteném barnára, de természetes hajfestéket szeretnék használni. Tehát valami növény alapú festék érdekelne, viszont amennyire én tudom, ezek henna alapúak, vöröset pedig már nem akarok. Van valami tapasztalatod esetleg azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet hamvas vagy legalább is semleges barna színt kihozni a növényi festékből? Volt már esetleg olyan vendéged, aki erre nézve kért tanácsot? A sötétbarna hajszínt ki tudom keverni, de az már túl sötét.

  Válasz
  • Szia Eszti!

   Köszönöm a hozzászólásodat.
   Sajnos nem ismerem a természetes alapú, növényi festékeket olyan mélységben, hogy megbízható választ adhassak erre a kérdésre.
   Ha hamvasat nem is, de nagyon közeli árnyalatot már láttam vendégeken, a barna és a vörös keverékéből, de a sötétségi érték valóban problémás lehet. (A túl mély színek sajnos sápasztanak egy lágy típust.)

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 5. Szia Timi!

  Érdekes ez a cikk, már csak azért is, mert én is olyan “kivételes” tél típus vagyok, akinek a természetes hajszíne szőke 🙂 Gyermekkoromban a hajszínem először világos szőke volt, majd közép szőke árnyalatra váltott és csak középiskolás koromban ment át fokozatosan sötétszőkébe, ami már a szőkének inkább egy sötétebb, szürkésebb árnyalata. Talán ezért is kezdtem el szőkére melíroztatni a hajamat és ez a folyamat kb. 10 éven át tartott. Sokan mondták, hogy jól áll nekem ez a hajszín, “hosszú szőke haj, kék szem” , milyen szerencsés vagyok, az olyan “Barbi babás”. Nem gondoltam én sem, hogy előnytelen, gyermekkori képeimet nézegetve, pl. amikor egy pink ruha volt rajtam, a kék szememet kiemelte, élénkítette, és a szőke hajamhoz is jól állt.

  Szerintem a sötét tél típusokon – akik az ősszel vannak rokonságban – egyáltalán nem mutat jól a szőkére festett hajszín, akár sötét, akár szőke az eredeti hajszínük. Az egyik negatív példa erre Demi Moore, amikor rövidre vágatta és szőkére festette a haját még fiatalabb korában, az valami borzalmas volt. Talán a szemszínünk is részben befolyásolhatja az ideális hajszín kiválasztását.
  A barna szemű tél típusoknak a sötét hajszín jó választás, azzal a legharmonikusabb a megjelenésük. Azonban abban nem vagyok biztos, hogy a kék szemmel rendelkező hideg vagy élénk tél típusok (akiknek nem sötét az eredeti hajszínük és a tavasz vagy nyár típussal vannak rokonságban) számára nem létezik-e előnyös szőke hajszín árnyalat? Pl. egy platinaszőke, vagy nagyon világos, fehérhez közeli szőke, ami hamvas egységes szín, szerinted jól állhat-e egy kék szemű tél típusnak? Szerintem vannak a szőke hajszínnek olyan árnyalatai amikhez nagyon jól áll egy élénk ruhaszín pl. élénk piros vagy pink rúzzsal…csak a szőke hajszínnek is (mint akár a barnának) 1000 árnyalata létezik és azon túl, hogy vannak hideg és meleg hajszínek sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy számunkra mely(ek) a legjobb választás(ok) az évszaktípusunk és a természetes hajszínünket is figyelembe véve. Sokszor még ugyanazt a hajszínárnyalat megnevezést (pl. búza szőke, mahagóni barna) is máshogy képzeljük el, nem tudjuk hol elhelyezni, beazonosítani a hideg-meleg, világos-sötét, élénk-lágy árnyalatok között. Lehet, hogy még az egyes hajfesték gyártó cégek azonos hajszínárnyalat megnevezései között is vannak különbségek.

  Én most visszatértem (fokozatosan) az eredeti sötétszőke hajszínemhez, mert a hosszú hajamtól jelenleg képtelen vagyok megválni. Azt tervezem, hogy szeretnék egy sötétebb hajszínt kipróbálni, csak az árnyalatban egyelőre bizonytalan vagyok. Élénk tél típusként olyan hajszínt szeretnék választani, ami nem túl világos, de nem is túl sötét, mert úgy érzem, hogy egy sötétszőke és egy fekete (vagy kékes fekete) hajszín között nagyon nagy az árnyalatbeli különbség. Tehát valahol a szürke és a fekete közötti skálán szeretném megtalálni a megfelelő hajszínt, csak nem tudom, hogy létezik-e ilyen és ha igen, akkor mi az árnyalat neve. A sötétbarna hajszín szerintem jól áll azoknak a teleknek, akiknek az eredeti hajszínük is sötétbarna, azonban a festett barna a szürkés hajszínhez/szemöldökhöz képest melegebb árnyalat, főleg ha a nap kiszívja, még világosabbá is válhat. Sokszor azt látom, hogy egy festett hamvas barna vagy hamvas szőke hajszín is idővel “besárgul”, melegebb árnyalatra vált, még ha fodrászra bízzuk a a festést, akkor is, így a végeredmény csalódás lehet, amit nehezebb helyrehozni.

  Azok a telek, akik eredetileg világosabb hajszínnel rendelkeznek, választhatnak-e maguknak szőke hajszínt (ha létezik számukra megfelelő árnyalat) pl. amikor már jelentősebben elkezd őszülni a hajuk, de még nem túl idősek a fehér szín viseléséhez? Szerintem jobban mutat egy világosabb hajszín egy kis fehér lenövéssel mint egy sötét hajszín.

  Kíváncsi vagyok a véleményedre 🙂

  Üdv.: Angéla

  Válasz
  • Szia Angéla!

   Köszönöm a részletes és érdekes hozzászólást.

   Tulajdonképpen megfogalmaztad a válaszokat is.
   A tél típusok hajfestéknél ugyanazokra a tulajdonságokra figyeljenek: a színek vagy nagyon világosak (pl: extra beige szőke), vagy karakteresen mélyek (pl: középbarna, sötétbarna, fekete), vagy élénkek. (pl: ciklámen) Minden esetben hamvas, hideg színekről beszélünk.

   A tél típusoknál a mediterrán, sötét bőrű, vagy közép-bézs-olívás arcszínű emberekhez nem illik a szőke, mivel a szőke haj a legjobban a világos bőrrel mutat.
   A hideg, vagy az élénk tél típusok kipróbálhatják a szőkét is, a barnát is.
   Ami egyik tél típusnak sem előnyös, az a nyár típusok hajszíne, tehát a közepes, se nem világos, se nem sötét tónusok (pl: dohányszőke, középszőke), mivel ezek – akárcsak a nyári színek – letompítják őket.

   Idősebb korban lehet hamvas szőkékre váltani, azonban itt is kivétel a sötét tél, neki idős korban sem annyira előnyös a szőke. Az ezüstös, antracitos, szürkés tónusokkal lehet játszani.

   A hajfestékekre sajnos jellemző, hogy először a hamvas szín kopik ki belőlük, így hat sárgábbnak a festés idővel. A hideg színtípusoknak ezért kicsit több odafigyelést igényel, hogy ne váljon előnytelenné a hajfestés a számukra.

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár