Színvarázs – Barna


A borúsabb, őszi időszak közeledtével foglalkozzunk egy kicsit a barnával.

Jelentése

A barna nyugtató, kiegyenlítő, harmonikus hatással van ránk, ugyanis az egyik legalapvetőbb elemnek, a földnek a színe.  Egyensúlyt teremt körülöttünk, nem véletlen, hogy a lakberendezés egyik legkedveltebb színe. Biztonságot adó, otthonos, természetességet sugalló szín.

A barna stabil, megbízható, józan, mértékletes. Talán kevéssé izgalmas, viszont roppant mód józan és racionális. Ugyanakkor ne feledjük, a barnában ott találjuk a vörös hátramaradt cseppjeit is, ez lassan és mélyen izzó vágyat ébreszthet bennünk! (Gondoljunk az egzotikus fahéj, vagy a csípős bors ízére)

A barna gondolkodásra ösztönöz, a koncentráció, a szorgalom és a kitartás színe. Nincs szüksége a reflektorfényre, talán éppen ezért működik együtt nagyszerűen számos színnel. Stabil hátteret ad, de sose törekszik az előtérbe kerülni.

Pozitív megközelítésben a barna a megbízhatóság, a józanság, a gondoskodás, a magabiztosság színe.  Rend a lelke mindennek – mutatja számunkra. A barna szín szeretete jelezheti a vágyat a kötődés, az otthon, a család, az érzelmi biztonság és kényelem iránt.

Negatív jelentése lehet a visszahúzódás, a frusztráció, a gyökértelenség, a gyötrődés. A barna jelképezheti az „otthonragadást”, az elkényelmesedést, az elszigetelődést is. A változástól való félelmet. Jelezheti a belső bizonytalanságot, a megrekedtség érzését, az önbizalom hiányát.

A kereskedelemben a barna gyakran az elegancia, a megbízhatóság, felelősségtudat jele. Előszeretettel használják háttérszínként, illetve hotelekben, kávézókban, otthonosságot sugalló üzletekben nagyon gyakran találkozhatunk vele.

Barna az évszakelméletben

A feketéhez hasonlóan a barna szín is a „Mindenkinek jól áll, avagy hibázni vele nem lehet” kategóriájába esik. Sokan éppen az eddig leírtak okán részesítik előnyben: kellemes, megbízható, nem túl feltűnő alapszín, jó mindennek, mert hát olyan… barna.
Nos, ha szeretnénk láthatatlanná válni a tömegben, vagy egy Jolly Joker kártyára vágyunk, amivel biztosan betegszabadságra küldenek a munkahelyünkről, akkor az oly divatos drapp-kheki-és bézs színeket nekünk találták ki.
Ha viszont inkább tündökölni szeretnénk egy (számunkra) ragyogó árnyalatban, inkább gondoljuk át, milyen barnát is választunk!

A növekvő sárgatartalom melegíti, a növekvő kéktartalom hűvösebbé teszi a barnákat!

A barna és árnyalatai ugyanis elsősorban a meleg színtípusokon mutatnak a legjobban. Közülük is az Ősz típust öltöztetik kiválóan. A barna az őszöknek ugyanaz, mint a teleknek a fekete. Nem véletlen, hogy az őszi palettán nem szerepel a fekete, a télin pedig nagyon korlátozottan szerepel a barna. A hatásuk ugyanis átlósan szemlélve fokozottan előnytelen: a hideg színtípusokat elsárgítja a (meleg)barna, a meleg színtípusokat pedig sápasztja a fekete. Azonban nemcsak meleg barnák léteznek, és itt van egy csavar, ugyanis a barna hideg árnyalatait az egyik legnehezebb feladat felismerni. Ez az oka, hogy a legtöbb hideg palettán egyáltalán nem, vagy nagyon korlátozottan szerepeltetik őket.


Őszi barnák

Az ősz típusok barnái melegek, sugárzók, narancsos, vagy rozsdafényűek. Igazi termékeny, földszerű, dús barnák, melyek tökéletesen kiegészítik a színeiket. Minden, amit a földszínekről, az őszi avarról, sárgás-bézses-drappos tónusokról elképzelni tudunk, ebbe a sorba passzol.

oszi barnak

Tavaszi barnák

Az üde és könnyed Tavasz típusokon az őszök barnái kissé súlyosak, nehezek és földhözragadtak lehetnek. Sokkal jobban állnak rajtuk a finom bézsek, világos drappok, barackos-narancsos barnák és középtónusú csokoládébarnák, amik csodásan előhozzák izgalmas gyümölcsös alapszíneiket, mint a korall, a baracksárga, vagy a napsárga.

tavaszi barnak


Általánosságban elmondható, hogy a hideg színtípusok saját alapszínei, mint pl. a szürke, fekete, sötétkék mindig kiegyensúlyozottabb választásnak bizonyulhatnak a barnáknál. Ha azonban szeretnénk egy-két izgalmas árnyalattal feldobni a ruhatárunkat, az alábbi szempontokra érdemes figyelnünk:

Téli barnák

Annak ellenére, hogy nagyon sok Tél típus tölti el az életét a barnák bűvöletében, érdemes elfogadnunk, hogy ennek a típusnak nem színe a barna.
Kivételt talán egyféle (al)típusa képez: ez pedig a sötét, sűrű és keserű, mély csokibarna. (A legtöbbször a telek hajszínét idézi, úgy gondolom ezért nem áll rosszul nekik). Ha Tél típusként valaki mégis ragaszkodik a barnához, javasolt az arctól távolabb, megfelelő színkombinációkban viselni.

teli barnak

A Tél típus barnája nem is annyira nevezhető már klasszikus barnának, inkább szürkés-kékes fénye van, vagy majdnem hogy feketésbarna, a pörköltkávé kavargóan drámai színére emlékeztető.

Nyári barnák

A Nyár típusok lágyabb, középértékű tónusaihoz jobban simulnak a hűs barnák, sokkal könnyebben illeszthetik a színpalettájukba őket, mint a Tél típusok. Érdekes, hogy míg egy Nyáron nem mutat rosszul öltözékként egy fátyolos, padlizsános, mályvás-barna, egy Telet inkább előnytelenül elsápaszt. Miért? Mert a Telek színpalettáján nincsenek fátyolos színek, csak egyértelmű, éles, határozott árnyalatok.

Én nagyon szeretem a nyári barnákat, annak ellenére (vagy talán éppen azért), hogy nagyon nehéz őket beszerezni. Igazi kincsvadászat egy gyönyörű, hideg-rózsás alapszín.

nyari barnak

A Nyár típusok barnái lehetnek mosottabbak, középsötétek, vagy világosak, altípustól függően. (Figyelem: A Hideg Nyár típuson mutatnak a legkevésbé, a Lágy Nyáron a legjobban ezek az árnyalatok.)

Hogyan ismerhetők fel a megfelelő barnák?

 

Meleg barna

Hideg barna

Mik az alapszínei? Meleg pirosak, narancssárga, esetleg napsárga.Kékespiros, mályva, meggy, rózsás pirosak, esetleg padlizsán színek.
Milyen a fénye?Sárgás, narancsos, aranyló, rozsdás.Hűvös, rózsás, szürkés, kékes, lilás.
SminkGyakran láthatunk a meleg barna sminkszínekben bronzos, aranyló csillogást, szemcséketGyakran szürkés-kékes hatásúak, ezüstös csillogással, vagy szemcsékkel.
Mit idéz fel?Fahéj, tejcsokoládé, bükkfa, cseresznyefa, szantál, capuccino, tölgyfa, teveszín, homokszín, tejeskávé, drapp, cserépvörös, terrakotta/téglaszínek, meleg mahagóni, mandula, mogyoró, rozsdabarna, konyak, sziéna, kármin.Azt a 90%-os keserű-csokit, amitől összeszorul a szád. Étcsoki, tiszta kávé, kávébab, wenge, diófa, dohánybarna, füstbarna, fakéreg, kakaóbarna, rózsabarna, violettbarna, hideg mahagóni, taupe, bordós barnák, feketésbarna, barnásszürke

Trendszín a hideg barna?

Aki azzal a szándékkal indul el vásárolni, hogy hideg barnákkal tölti fel a ruhatárát, könnyen kiábrándulhat a kínálatból: nagyon szezonálisan találhatunk alkalmas árnyalatokat a boltokban. A barna télikabátok például alig pár százaléka hideg barna, a legtöbb sárgás-drappos, vagy elegáns, de meleg teveszőr-csokoládébarna. Bizonyíték rá a tömegközlekedésen feltűnő barna kabátok sokasága, főként ha még egy kevésbé előnyös, drapp/bézs sapka-sál-kesztyű kombinációval viselik őket.

Hol bukkanhatsz mégis hideg barnákra? 
– A kiegészítők között (cipők, táskák, sálak, övek, kesztyűk)
– A sminkpalettákon (ma már szinte minden cég natúr palettáján megtaláljuk a hideg és a meleg barnákat.)

Mindig hasonlítsd össze a barnákat!

Minden színt érdemes másik árnyalatához nézni, de különösen igaz ez a barnákra. Csalódás tud lenni, ha csak otthon derül ki, hogy a hőn áhított mályvás barna mégsem annyira hideg, mint inkább sárgás, és a bókok helyett azt hallgathatjuk, hogy nem vagyunk-e éppen lábadozó influenzásak? (Saját tapasztalat) 🙂

A bejegyzés támogatója:

A www.dasbrot.hu webpékség a dasBrotHu rozskenyérrel.

Sokunknak jutott már eszünkbe késő este, hazafelé menet, hogy nincs otthon kenyér. Így volt ez Ferivel és Gáborral is. Ezért fogalmazták meg a kenyérrel szembeni igényeiket:

 • álljon el egy hétig
 • legyen finom
 • legyen egészséges
 • legyen jó szendvicsnek
 • legyen jó főzelék mellé
 • legyen jó bundás kenyérnek
 • és így tovább, és így tovább…

Ebből lett 2017-ben a dasBrotHu rozskenyér, ami háromlépcsős vadkovásszal, 2/3 rész sötét rozsliszttel, 1/3 rész teljes kiőrlésű búzaliszttel készül. A liszt mellett még víz és só van a kenyérben. A kovászt a beérkezett rendeléseknek megfelelően kedden kezdik el feltáplálni, csütörtökön sütik és futárral történő szállítás esetén pénteken a megrendelőnél van. A budapesti átvételi pontok és a máriahalmi pékség esetében már csütörtök délután átvehető a megrendelt kenyér.

Honlap: https://dasbrot.hu

E-mail-cím: info@dasbrot.hu

Facebook: https://www.facebook.com/dasBrotHU/

Instagram: https://www.instagram.com/dasbrothu

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Színvarázs – Barna” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Szia Timi!

  Nagyon szeretem az írásaidat, rengeteget tanultam belőlük. Nagy kedvencem az „évszakok-hangulatok” sorozat, ahhoz mindig újra és újra visszatérek, ahogy a „színvarázs”-hoz is. De hová lett a „Piros” c. rész? Egy ideje már nem találom fent és hiányolom… Visszakapjuk majd valamikor?

  Üdv: Julcsi

  Válasz
 2. Kedves Timi! Köszönöm szépen. Az az igazság, hogy sejtettem a választ. Már jó ideje nézegetek natúr palettákat, de mindig arra jutok, hogy hiába sulykolják a gyártók, hogy egy Naked 1-2-x paletta aztán mindenkinek jól áll, ez valójában egyáltalán nem igaz, hideg típusúként nem találtam megfelelőt. Örülök, hogy megerősítettél ebben, megspórolva nekem egy csomó pénzt. Maradok a monóknál, csak kicsit körülményes a tárolásuk, használatuk :-/

  Válasz
 3. Timi, végre megfejtettem annak a rejtélyét, hideg télként miért áll jól egy „testszínű” felsőm. A fejemben megmaradt színvilágomba ezt a színt sehova nem tudtam bepasszintani, mégis tetszett magamon és nem értettem, hogy lehet. Hát így, hogy világos, hideg barna, és tényleg inkább szürkés-rózsaszínes.

  A barnákat már korábban is ösztönösen elkerültem, 1-2 barna ingem vagy szoknyám / nadrágom volt csak, de általában ezek is sötétbarna színűek voltak. A barnára mindig úgy gondoltam, hogy egy olyan szín, ami nem szexi. Valószínű, hogy egy hideg tél típuson tényleg nem az. 🙂

  Válasz
 4. Szia Timi!

  Köszönöm a cikket, nagyon találónak érzem. Sötét Télként fájó szívvel mondtam le a barnákról vagy 10 éve. Persze nem a meleg macibarnákról, azokat sosem éreztem magaménak, de a világos-bézses barna színek… a szívem mélyén még most is tetszenek. (Meg a nyár típusok rózsás árnyalatai, ha meleg van, amúgy is hajlamos vagyok Nyárnak öltözni.) Útmutatásod alapján viszont lehet, hogy összeszedem a bátorságomat, az egyik spanyol márkánál épp tegnap láttam egy gyönyörű selyemfényű, világos szürkésbézs kisruhát… 🙂

  gabby

  Válasz
  • Kedves gabby!

   Ezen a „hajlamos vagyok Nyárnak öltözni” megjegyzésen jót nevettem, nem is gondolod, hány Tél típusnál figyelhető meg ez a kicsit sápasztó jelenség. 🙂

   Megoldás lehet egy szürkésbézs mellé a smink, és egy mutatós ékszer, ha van benne némi rózsás-hűvös fény, általában nagyon szépen kihozzák.
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
  • Szia boro!

   Köszi a hozzászólást, örülök, hogy tetszett a cikk. 🙂
   Komplett hideg palettát nehéz javasolni.
   Az Urban Decayből, amit fogtam, és láttam, a nude paletták jók, csak ott is vegyesen vannak a hideg, meleg színek. (talán a 3-asban több a hideg, de nem tenném le rá a nagy esküt)

   A MAC-nek tudom, hogy van (volt?) limitált, hideg és meleg natúr színpalettája, ez nem tudom, mennyire jutott el az itthoni boltokba.

   Én azt szoktam javasolni, hogy ahol lehet, ott érdemes egyesével, magunknak összeállítani egy szemfesték palettát (ez lehet szerintem akár 3-4 natúr szín is, az is elég), így nem kell olyasmiért fizetnünk, amit utána nem használunk. Praktikusabb, jobban kihasználható, és tényleg csak azok a színek lesznek benne, amit mi szeretnénk.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 5. Kedves Tímea! Ismét egy szuper cikk! A barna tényleg nagyon nehéz kérdés, ezzel az útmutatással azért könnyebb lesz 🙂 Tudnál esetleg ajánlani Nyár típushoz passzoló barnás szemhéjpúder palettát? Akár a híres Urban Decay sorozatból, de itthon könnyebben beszerezhető is érdekelne. Köszönöm 🙂

  Válasz
  • Kedves Boro!

   Bár nem engem kérdeztél, de azért kotnyeleskedem egy kicsit. 🙂 A Hauschkának van egy „Kőszín” szemhéjpúder palettája, melyben hideg barna árnyalatok vannak. Neten rákeresve biztosan találsz elérhetőséget, ahol kapható és élőben is meg tudod nézni. Hideg tél vagyok és nálam bevált. 🙂 Remélem tudtam segíteni.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár