Szemhéjbázis nélkül még a szemetet sem…

Annak ellenére, hogy mennyire életmentő is a sminkelés terén, nagyon sokan értetlenül pislognak rám, amikor megkérdezem, használnak-e valamilyen alapot a szemhéjukra?

– Hogy miről is beszélünk…?

Szemhéjalapozó, szemhéj primer, szemhéjbázis, szemhéjpúder alap

Nem kell megijedni az elnevezésektől, igazából ugyanarról van szó: a krémről, ami megment az elkenődött, lefolyt, összecsomósodott, beráncosodott smink katasztrófájától. 🙂

– Óó! Hogy ez arra jó! – kiáltott fel lelkesen egyik vendégem a minap – Akkor már értem, hogy miért marad fent a kolléganőmnek egész nap a sminkje! Gyanús is volt nekem, mert ilyen egyszerűen nincs, hogy reggel nyolctól délután ötig mozdulatlan az egész, de amikor rákérdeztem, nem árulta el a titkot!

szembazis

Nem csak az arcot alapozzuk

Az, hogy a smink első lépéseinél nem csak az arcot, hanem a szemhéjat is alapozni kell, nem új keletű. Viszont az, hogy erre külön krémek és kencék állnak a rendelkezésünkre, csupán pár éves múltra tekint vissza.
A szemhéjbázisok (csakúgy, mint az arcbázisok) először a profi sminkesek eszköztárának titkos fegyverei voltak, csak ezután szivároghattak át a köztudatba, és a “civil” felhasználók sminkfelszerelései közé.

Bizonyára minden nő szembesült már azzal a problémával, hogy a gondosan és gyönyörűen elkészített sminkje nem bírta ki a nap végét, sőt, rosszabb esetben a következő óra végét sem anélkül, hogy elkenődött, vagy lekopott volna. A kevésbé jó minőségű szemfestékeknél ez a jelenség még látványosabb: éles, fényes, zsíros csíkokként tudnak megülni a szemhéjráncokban, ami sajnos sokkal feltűnőbb, mint egy tökéletesen mozdulatlan smink.

Különösen ki vannak téve ennek a veszélynek azok, akiknek a szemhéja kissé megereszkedett, takart, korosodó. Hiszen a pislogással együtt (ami nélkül ugye nehezen léteznénk), szinte biztos, hogy a festék tökéletesen el fog kenődni.

Megéri az árát?

Az én túlélőcsomagomban a szemhéjbázisom is benne lenne, ugyanis mint nagyon sokan, én is azon szerencsések közé tartozom, akiknek a világon semmi más nem képes fenntartani a sminkjét. Olyan alaptartozékká vált számomra, hogy használat közben szinte mindig eszembe jut Fábry Sándor egyik monológjának részlete: mely szerint az idősödő hölgy rokonai annyira kényesek voltak a megjelenésükre, hogy smink nélkül még a szemetet sem vitték ki az utcára. Hát igen… valahogy én is így vagyok a szemhéjalapozóval. 🙂

Manapság a legváltozatosabb áron találunk szemhéjbázisokat, a lehető legváltozatosabb minőségben. Vannak áttetszőek, vannak színezettek. Vannak folyékonyabbak, vannak krémesebbek. Vannak tubusosak, vannak tégelyesek, vannak ceruzásak.
A feladatuk, hogy egy vékony, filmes réteget alkossanak a smink és a bőr között, így megakadályozzák a smink bezsírosodását és kopását. Ebből kifolyólag közös jellemzőjük, hogy (nagyon) gyorsan száradnak! A bőrön is, a tégelyükben is.

Tehát a használatukhoz néhány általános jó tanács:

  • Viszonylag gyorsan és biztos kézzel kell velük dolgozni. (De soha se durván!)
  • Mindig le kell zárni az eszközt, miután kivettük belőle az anyagot.
  • Érdemes kerülni az extrém mód, pillanatragasztó jellegben megkötő típusokat, mert egyes termékekre képtelenség sminkelni utána. Foltos, maszatos, merev lesz a végeredmény.
  • Kerüljük azokat a bázisokat, melyek csomósodnak, darabosak, nem kenhetők.
  • A 24 órás tartósság néhány termék esetében pusztán “csak” egy korrekt 5-6-7 óra.
  • Melegben és hidegben más-más a hatásidő.
  • Ne tegyük máshova a szemhéjbázist, különösen nagy felületen, csak a szemhéjra. (Ha korrektor jellegű, esetleg egy-két pattanást szépen le tud fedni végszükség esetén.)
  • Mivel sajnos már hallottam róla, nem elrugaszkodott eset: attól még, hogy 24 órát fent marad, ne aludjunk benne, csak azért, hogy másnap reggel ne kelljen sminkelni.
  • Ha esetleg komolyabb sminkről van szó, és profi segítségét kérjük, nyugodtan megkérdezhetjük, használ-e primert, mert találkoztam olyan sminkessel, aki semmit sem tett a szemhéjra. Még alapozót, vagy korrektort sem. (Sőt, engem is sminkeltek ki úgy egyszer-kétszer a múltban, mondanom se kell, nem túl tartós eredménnyel.) Ha neki nincs, vihetjük a saját, jól bevált krémünket is akár. 🙂
  • És végezetül egy kevésbé jó hír: mivel itt elsősorban a tartósság mesterséges megnövelése a cél, valószínű, hogy a bio-és natúr-kozmetikumok hívei kevésbé találnak tökéletes alternatívát.

 

A választás szabadsága

Mivel mindenkinek mások az igényei, a bőrtípusa, illetve a költségkerete, azt tudom javasolni, hogy első körben érdemes egy kis kutatómunkával utána olvasni, milyen termékek népszerűek, vagy esetleg sokat szidottak a témakörben.

Például itt: A legnépszerűbb szemhéjalapozók a krémmánián.

Képek forrása: google


"A divat első számú parancsa, hogy érezzük jól magunkat a viselt ruhában. Nincs stílustalanabb nő annál, mint aki bizonytalannak érzi magát a ruhájában. " Coco Chanel

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .