Sminkes aggodalmak, látszik, beül, öregít!

Összegyűjtöttem néhány nagyon gyakran elhangzó aggodalmat, kijelentést a sminkelés témakörében. Lássuk, mi is foglalkoztatja leginkább a nőket, ha a tükör elé ülnek?

1) Aggódom, hogy látszódni fog, hogy le vagyok alapozva!

Hajolnak nők milliói homlok-koccanásig a nagyítós tükrökre, miközben a pórusaikat számolgatják.
Először is, próbáljuk meg elfogadni, hogy a smink végső soron csak festék. Festék az alapozó, festék a ceruza, a rúzs, a szemhéjpor. Rétegek sora, amit az arcunkra teszünk. A smink nem szívódik fel, nem épül be a bőrünkbe, nem válik láthatatlanná.

TIPP:
Nincs olyan alapozó, ami ne látszódna, ez csak marketing. (Vagy photoshop.)
Megfelelően feltett, ideális árnyalatú és könnyű fedésű alapozó viszont létezik, amire mondhatjuk, hogy szinte alig látszódik.
A legkönnyebb fedésű, legnépszerűbb termékek a színezett hidratálók, a vizes bázisú, folyékony alapozók. Mindenki kísérletezhet velük, érettebb bőrre is megfelelők lehetnek.
Praktikusak, problémamentesek, és még az sem óriási hiba, ha nem tökéletes a színük, mert a fedésük is csekély.

Az ideális alapozó kiválasztásáról olvashatsz részletesebben a blogon.


2) A smink beül minden ráncomba, öregít!

Az emberi arc a legmozgékonyabb testrészünk. Beszélünk, nevetünk, csücsörítünk, eszünk, iszunk… sőt, mindemellett izzadunk is, és az arcunkhoz érünk!
Az lenne a csoda, ha mindez nyomtalan maradna a sminkünkön!

 

TIPP:
A smink nem tesz minket fiatalabbá, ránctalanná, nem botox, vagy szérum, vagy plasztikai kés. Pusztán festék. Beül a ráncokba. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mikor, és mennyire!

Fontos a jó minőségű alapanyag, sajnos az olcsóbb kategóriájú termékek sokszor fél órára vannak kapacitálva, ami pozitívum, ha akkor szeretnél tündökölni, amíg beérsz a munkahelyedre, de lehangoló, ha nap végéig is értékelhető sminkre vágysz.

Minden anyagot vékonyan, gondosan eldolgozva vigyél fel, így nem zsírosodnak, nem indulnak folyásnak a bőrön. 

A sminket előkészítő termékek (primerek, pre-makeup krémek) stabilabbá, egységesebbé teszik a smink összképét, ezekkel is kísérletezhetsz. Ugyanakkor gondold át józanul: a ráncfeltöltés, pórusösszehúzás ígérete jól hangzik, de többnyire inkább csak szemfényvesztés.
Leginkább szilikon bázisú krémekről beszélünk, amik adnak egy sima felszínt az alapozó alá. Mindemellett beletesznek némi csillámport (aloa-verát, alga-trutyikat és társaikat), hogy jobban mutasson a dobozon, és jobban érezd magad, ha felkened.


3) Csak egy tusvonal, és kész vagyok! (Tusvonal nélkül nincs szemem!)

A fekete tusvonal (vagy szemceruza) már-már kötelező kiegészítőnek tűnik a nők arcán (nagyon sokszor pusztán önmagában). Holott sokkal kevesebb szemformán előnyös, mint amennyien viselik. Illetve valljuk be, kell némi rutin az elkészítéséhez.

Megannyi szomorúan túlfutó, bizonytalanul remegő, szemráncok között táncoló, megfolyó-elfolyó tusvonallal találkozhatunk nap mint nap az utcán, vagy egyszerűen csak túl soknak hat egy amúgy sminkeletlen arcon. Bizonyos kor fölött pedig túl kemény, túl szigorú tud lenni, főként, ha mellette a szemhéj megereszkedett.

TIPP:
Sokan sajnos egy idő után már nem is látják a vonásaikban rejtőző finomságokat, értékeket, csak a tusvonallal azonosítják a minimum elvárható megjelenésüket. A rosszabbik verzió, amikor egy nagyon vastag, és nagyon fekete tusvonalról beszélünk, ami külön entitásként ül az arcukon – éppenhogy elnyomva őket.

Pedig az, hogy valaki ki van sminkelve, nem egyenlő azzal, hogy tusvonal kerül a szemére. Sőt! A tusvonal pusztán csak egyfajta megoldást képvisel, próbálkozhatunk mellette ezer más technikával, színvilággal.

Csodálkozzunk rá a tusvonal nélküli arcunkra, vigyük fel a színeket lágyan, puhán, kerüljük a feketét, a megfelelő összhatás mellett a szemünk, az arcunk ugyanúgy csillogni és élni fog!


4) Majd a smink megoldja!

A sminkes márkák közkedvelt modelljei a tökéletes bőrű, pórusok nélküli, hatalmas szemű, érzéki ajkú tízen-huszonéves lánykák, akiket nagyon gondosan válogatnak össze.
A jól sminkelhető, eladható arc ugyanis közel sem az átlagarc. (Kivételek talán a megasztárok, mert ők még eladhatóbbak, de kegyetlenül sanyarú a sorsuk: a divatipar minden húsz év feletti arcok tükörsimára políroz, legyen bár Julia Roberts, vagy Nicole Kidman.)

Ők a szerencsés 10%, de a valóságban a gondok sokkal lehangolóbbak.

Seborrhea, rosacea, ekcéma, allergia, érzékeny bőr, májfoltok, hámló bőr, szeplők, pattanások, akné stb. nehezítik a sminkelés ösvényére merészkedő átlagnők útját, és sokuknak bizony már az első próbálkozásnál el is megy a kedve az egésztől. Mert nem látják viszont a tükörben a tökéletes bőrű, pórusok nélküli, hatalmas szemű, érzéki ajkú arcot, akit a plakátok ígérnek.

A smink megoldja a bőrproblémáidat? Sajnos nem.
Erre a felismerésre nagyon hamar ráébred az ember, ha valóban rutinszerűen sminkelni kezd.
Lássuk mik azok a tényezők, amiket nem tudunk sminkkel helyettesíteni:

– Az alvás, a pihenés, a regenerálódás.
– A megfelelő táplálkozás, a vitaminpótlás.
– A megfelelő folyadékpótlás. (Nem a kávé/kóla/ücsi szenthármasság.)
– A mindennapi arcápolási rutin.
– A kozmetikai kezelések, a bőrtípusodnak megfelelő arcápolási krémek, hámlasztók, gélek stb.
– A folyamatos napvédelem. (Az ember fiatalon azt hiszi, hogy ááá, dehogy! Aztán harminc fölött rádöbben, hogy ááá, dehogynem!)

A bőrünk alapvetően nem kívülről, hanem belülről szépül. Azok, akik mindezt fordítva képzelik, és várják el egy 50-60 perc alatt elkészített sminktől, hogy csodát tegyen a (az egész évben magára hagyott) bőrképükkel, újra és újra csalódottak lesznek.

TIPP:
Ha különleges igényű a bőröd, (de ha nem, akkor is érdemes) mielőbb kialakítani a számodra legideálisabb arcápolási rutint! A megfelelően előkészített bőr a szép smink alapja (akárhány évesen), sőt, minél több energiát fordítasz a bőrápolásra, annál kevesebb gondod lesz a sminkkel, hiszen kevesebb problémát kell elfedni.

Napjainkra vannak speciális kozmetikumok, melyek igyekeznek választ adni az olyan kihívásokra, mint a rozacea, az allergia, ezeket bizonyosan nem a plázákban találod, kicsi utánajárást és kísérletezést igényelnek.


5) Ha sminkelek, azzal becsapom magam és a környezetemet, hiszen ez nem én vagyok!

A sminkelést sokan hazugságnak, becsapásnak érzik, bátortalanok, bizonytalanok, művi és természetellenes beavatkozásként élik meg, ha bármi az arcukra kerül.

Nos, sminkelni sosem kötelező. Ha valakit a saját, természetes szépsége tesz elégedetté, valószínű nem válik belőle a legideálisabb smink alany.

A felvetésben ugyanakkor némi önellentmondást fedezhetünk fel, hiszen kisminkelve is önmagunk maradunk, pusztán egy másfajta oldalunkat pillantjuk meg a tükörben. Az, hogy erről a képről milyen ítéletet hozunk, pusztán rajtunk múlik. A sminkelés nem kényszer, sokkal inkább játék a színekkel, fő célja a frissítés, a dekoráció, a kiemelés. Egyáltalán nem szükséges, hogy méterekről szembetűnő legyen.

TIPP:
Nagyon sok nővel találkozom, akik ténylegesen nulláról kezdenek érett fejjel sminkelni, és mindig nagyon büszke vagyok, amikor látom a kezdeti lépéseiket, a beletett energiát. Gyakorolnak, foglalkoznak vele, még akkor is, ha tudják: soha se lesznek sminkbajnokok, de nem is ez a fő cél!

Mindig magunkhoz képest állítsuk fel a célokat!
A teljes elutasítás helyett nyugodtan haladjunk a saját ütemünkben, ha először egy szempillaspirált tudunk csak elképzelni az arcunkon, ne tegyünk fel többet! Lehet, hogy idővel kedvet kapunk… akár egy szájfényhez is? Ki tudja, mit hoz a jövő!

 

Képek forrása: depositphotos.com


"Kérdezz önmagadtól, felelj önmagadnak." Szepes Mária

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Sminkes aggodalmak, látszik, beül, öregít!” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves Timi!
  Régóta foglalkoztat a “bőrszínhez igazodó” alapozók rejtélye. Laikusként azt gondolom, hogy ez kb. lehetetlen, de ha mégis “felvenné” az alapozó s az alatta lévő színt, akkor pont nem mennék vele semmire, mert éppen az lenne az alapozó célja, hogy kiegyenlítse a színkülönbségeket. Mit gondolsz ezekről a termékekről/reklámokról?
  Üdv.
  Linda

  Válasz
  • Kedves Linda!

   Igazából minden alapozó megváltoztatja a színét a bőrre kerülve, mert hatással van rá a levegő, a bőr kémiai összetétele, a bőr egyenetlensége, alapszínezete stb. Valóban léteznek olyan alapozók (főként BB krémek, hidratálók), melyek a bőrrel érintkezve színeződnek át. Én úgy látom a gyakorlatban, hogy ezek a krémek is ugyanúgy működnek, mint bármelyik másik alapozó, tehát száradás, színváltás után ugyanúgy lehetnek árnyalatukban sötétebbek, sárgásabbak, rózsásabbak stb. a kelleténél.

   Tökéletes megoldás tehát nincs (olyan alapozó, ami teljesen és kizárólag a viselője bőrtónusához tudna igazodni).

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Kedves Timi!
  Pont ma jutott eszembe egy igen trükkös dolog, amire még nem igazán tudom a megoldást. Említetted Te is a napvédelem fontosságát. Nálam, kimondottan fehér, leégésre hajlamos bőrű típusnál ez abszolút elengedhetetlen. Ezért amikor előreláthatólag negyed óránál több időt töltök napon, mindig bekenem az arcomat is napvédővel (30-as faktorszámúval legalább). Igen ám, de mára már úgy vagyok, hogy azért a diszkrét smink is hozzátartozik komfortérzetemhez, ha emberek közé megyek. Hogyan lehet összeegyeztetni a sminket és a napvédelmet? Csak úgy, ha speciális (gondolom, nagyon drága) napvédős sminktermékeket vesz az ember? Vagy esetleg olyat is lehet, hogy a napvédő beszívódása után kerül fel egy kis pirosító, púder? (Én csak ezeket használom állandó jelleggel.)

  Válasz
  • Szia Mandi!

   Ma már teljesen átlagos, hogy egy alapozóban van napvédő, ezt fel szokták tüntetni a dobozon. A színezett hidratálók (BB-CC krémek) nagy százaléka is fényvédős.
   Ezen kívül lehetőség még, hogy az alapozó alá teszel fényvédőt, megvárod, míg beszívódik.
   Illetve lehet kapni spré, fújható formájú fényvédőt, amit az elkészült smink felszínére fújhatsz rá. (Itt figyelni kell, mert van, amelyik egy vékony, fehér réteget is képez egyben.)

   Remélem találsz megfelelő opciót!
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Az erős szemhéjtus engem leginkább akkor zavar, amikor egy kifejezetten szép arcú, smink nélkül is bájos lányon látom, akinek szép a bőre, a szeme, urambocsá az alakja, de senki nem azt látja/nézi, hanem fennakad a szemén, a vastag kihúzáson, ami úgy ül ott, mint egy felkiáltójel. És a sok-sok odakapott tekintet miatt azt éli meg, hogy ez mennyire szép, hiszen mennyien megnézik.
  (Erről az a blogbejegyzés jutott eszembe, amikor egy csaj azzal büszkélkedett, h imádja a műszempillát, és legutóbb kipróbálta a tudomisén-hánymilliméterest, mindenesetre a leghosszabbat, és bár napszemüveget nem tudott felvenni, mert karcolja, de _minden pasi megnézett, és azért valljuk be, lányok, ez azért mégiscsak számít_ . Nekem meg eszembe jutott a férjem, akivel gond nélkül megbeszéljük, ha egy nő vonzó, urambocsá jó az alakja, stb., de egyszer egy ilyen méteres szempillájú lányt meglátva elszörnyedve nézett rám, hogy ezt most mééért?? – de tény, h ő is jól odanézett, ergo “megnézte”)

  Válasz
  • Szia Bernadett!

   Köszönöm a hosszászólásodat!

   Az erős tusvonal és műszempilla valóban a figyelemfelkeltés egy formája, kinek-kinek ízlése szerint.
   Szerintem ebben a témakörben is a mértéken van a hangsúly.
   Valószínű, hogy a túlzásba vitt használatuk inkább azt a belső bizonytalanságot palástolják, hogy nélkülük nem érzi magát valaki elég attraktívnak, magabiztosnak.

   Sajnos nagyon sokan öltözködnek/sminkelnek úgy, hogy végeredményben a negatív visszacsatolás is több mint a semmi, számukra mindegy, hogy az bók, vagy netán elszörnyedés, csak kiváltsanak valamilyen reakciót.

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár