Rétegek és méterek – lagenlook, azaz jóból is megárt a sok

Ha valaki esetleg nem ismerné, a lagenlook stílus a réteges öltözködés fellegvára. Többnyire természetes anyagokból lenvászonból, pamutból, viszkózból, pamutból stb. készített, egymással kombinálható, laza formavilágú öltözéket értünk alatta, aminek látszólag mintha egyetlen funkciója lenne: tetőtől talpig eltakarni a női formákat. (Amúgy tudjuk, hogy nem, mert leginkább kánikula-ruhaként, romantikus, természetes, kreatív, egyedi, bio-natúr, vintage hívószavakkal reklámozzák őket.) Ami jelzők tulajdonképpen megfelelőek is.

Kényelmes, természetes

Ha nem is a legszélsőségesebb formában, de elég gyakran találkozom különböző lenruha verziókkal a gardróbrendezések során, különösen azon hölgyeknél, akik előtérbe helyezik a praktikumot.
– Azért szeretem, mert laza, egyszerű, kényelmes és vagány – a legtöbbször ezek az érvek egy bő lenruhába bújva.

Mindez az előnyére válik, a fő kérdés inkább az, hogy mit áldozunk fel a kényelem oltárán? A testmagasságunkat? A szélességünket? Az alakunkat? Nagyon sok összeállítás hangulatos, de egyben rettentően előnytelen is, ami a női testalkatokat illeti. A lagenlook az a formavilág, ami nagyon izgalmasan és érdekesen hat… a fejünkben,  a tükör azonban egészen mást mutat, mint amit elképzeltünk.

Egyediség, vagy inkább rejtőzködés?

Persze ez is csak egy stílusirányzat a sok közül, és mint olyan, van, akin jól tud működni. Ne feledjük, hogy az a plusz (szikra), amit a személyiség tesz hozzá egy összeállításhoz, letagadhatatlan, és szükséges ahhoz, hogy egységesnek és harmonikusnak tűnjön a végeredmény.

Ellenben a gyakorlatban én úgy látom, hogy sok nő inkább csak belemenekül az egy szélte-egy hossza ruhadarabokba. Kifejezetten bizonyos kor és bizonyos kiló fölött, mivel ezek a jelképes szabásvonalak körbeérik, és elrejtik őket. Holott nem is lenne szükség rá, hogy alaktalan rétegek mögé bújjanak. A kereslet pedig bizony megtalálja a kínálatát, így válhat a test(kép)ükkel hadakozók számára egy csupa bőség, csupa patchwork, csupa halom ruhadarab lelki mentőövvé.

… és akkor kiléptünk egy skandináv mesekönyvből

Beszéljünk néhány általános problémáról, ami a lenruhákkal kapcsolatban felmerülhet:

1.) Rövidítenek, rövidítenek, rövidítenek
Jól jegyezzük meg ezt a szót, ha réteges öltözködésre adjuk a fejünket.
Ha nem vagyunk legalább 170 cm magasak, lehetőség szerint kerüljük el a megszámlálhatatlan vízszintes fodrot, rakást, húzást, kibuggyanást, elvágást, alsószoknyát stb.

Minden kivillanó, 5-10 centiméteres anyag/csipke/fodor-dísz ugyanennyit lop el a testmagasságunkból.  Ha eleve 160-ról indulunk, nagyon gyorsan fogunk apró termetűnek tűnni messziről.

2.) Szélesítenek, erősítenek

A lenvászon alapból nem egy könnyű anyag. Van fogása, merevsége, nyersessége, karaktere. Ha mindez formázók nélkül (és még sok rétegben) lóg le rólunk, bizony kevésbé fogunk karcsúnak, sudárnak látszani a ruháink alatt. Igazából egyáltalán nem fogunk látszódni alattuk.

A leggyakrabban sajnos az 1.) és a 2.) pont összeadódását láthatjuk (tehát ezek a ruhák egyszerre szélesítik és rövidítik a viselőjüket.)

3.) Csábító, de nem előnyös: bő holmikat bő holmikkal viselni.
Ez a kombináció nem működik, mivel a bőséghalmozás mindenkit alaktalanná tesz.

4.) Ha valamiről a “pizsama”,  a “bugyogó” szó jut eszünkbe, ne vegyük fel utcára.

Másnak is ugyanezek a szavak fognak eszébe jutni, ha meglát minket. A lagenlook stílus a megmagyarázhatatlan nadrágformák egyik bőséges forrása.

5.) Ne öltözzünk terítőnek, patchwork takarónak, vagy egy komplett, angol teadélutánnak.

Bár a vintage vonal nagyon népszerű, de vannak minták, amiket nyugodtan meghagyhatunk lakástextíliának, vagy a varrószakkörnek.
Főként a kényes testrészeknél bánjunk nagyon körültekintően minden geometrikus, szabályos mintával, mert erős az optikai hatásuk! Másfelől egy vibráló, fekete-fehér négyzethálóban túl sok nőies finomság nincsen.

6.) A kötényke cuki. De nem nőies.

Vannak megoldások, amikből egyszerűen csak tíz évesen kinövünk. Ilyenek a masnis zsebek, a játékos köténykék, a csipkehalmozások, a kantáros nadrágok/ruhák, a buggyos nadrágocskák stb. Igazából mindenből, amit becézgetni lehet. Ráadásul, ha mindez felnőttként egyszerre történik meg rajtunk, könnyen festhetünk a külvilág számára eléggé zavarba ejtően. Hagyjuk meg cuki megoldásokat azoknak, akiknek való: a kicsi lányoknak.

7.) Kényelmes, vagy elkényelmesedett?

Muszáj megemlíteni ezt a szempontot, mert sajnos jelenség. Az ördög a részletekben rejlik, és bizony, ha egy stílusirányzat eleve egy lazább, természetes vonalat képvisel, nekünk kell tenni azért, hogy a végeredmény ne hasson túl soknak, túl slamposnak, túl semmilyennek, túl erőtlennek rajtunk.
Figyeljünk a kiegészítőkre, a léptékekre, a mintavilágra, és igen. A színvilágra. Nincs is előnytelenebb, mint például Tél típusként, fáradt, mosott lenvászon színeket hordani.

Hogyan viseld?

Egyszerű, egyszerűen!

Ebben az esetben az egyszerűsítés többet adhat a megjelenésünkhöz, mint a túlhalmozás. Nem kell mindent alárendelni a stílusjegyeknek, bőven elég, ha szemezgetünk belőlük, így hétköznapibb, viselhetőbb, nőiesebb, rendezettebb összhatást érhetünk el.

A legbiztosabb, ha egyszerre egy elemet viselünk. A végtelen rojtokat, csipkéket, a kilógó alsószoknyákat alacsonyabb testmagasságnál, teltebb alaknál inkább gondoljuk át.

Ha nem vagyunk biztosak a mintákban, válasszuk az egyszínű, vagy monokróm összeállításokat. A len, a vászon nyers színei közötti finom árnyalatváltások egészen különlegesek tudnak lenni.
A hideg színtípusok a kakaó-violett-rózsabarnák-hideg-bézsek-fehérek, tiszta szürkék közül válogassanak.
A meleg színtípusokon jobban mutatnak a tojáshéj, nyers, vajszín, sárgásbarna, meleg szürkés árnyalatok.

 

Mindig legyen körvonalunk a ruhákban!

Még ha nem is szorosan követi egy ruha a testünk körvonalát, sokkal előnyösebb, ha nem is válunk tőle válltól bokáig egy darab, formátlan anyaghalommá. A len karakteréhez is jobban illik, ha van egy kis szabályszerűség a kivitelezésében, és kevésbé az ahogy esik, úgy puffan elvét követi rajtunk.

A zsákruhák, kötényruhák, szabásvonal nélküli holmik a legcsinosabb alkaton is mosólány-szerelésként tudnak mutatni. A lezserebb (de még mindig nem lógós!) vonalvezetés előnyös lehet azok számára, akik középtájon kicsit teltebbek (pl: alma típusok), azonban itt is nagyon kell figyelni a kontúrvonalakra!

Erősebb mell, rövid (vagy hiányzó) derékvonal, alacsony, telt formavilág esetén ne vegyünk fel olyan holmikat, amik szélesebbek, mint amilyen hosszúak, mert minket is szélesebbnek fognak mutatni!

Kerüljük az olcsó hatást

Mint minden népszerű irányzat esetén, itt is megtalálhatjuk a stílus tömeggyártott, olcsóbb minőségű és kivitelezésű darabjait. (Akár túlárazva is egyben.) Keressük a kifinomultabb megoldásokat, a valóban különleges részleteket.
Ha választanunk kell, a lenruhára szavazzunk, ne az alaktalan lenruhára.

Emeljünk a kiegészítők fényén!

Egy annyira egyszerű, hétköznapi, lezser vonalvezetésnél, mint amit egy lenruha képvisel, sokféle kiegészítővel játszhatunk. Érdemes ügyelni rá, hogy ezek a kiegészítők ne egy tíz éves, kitaposott saruban, vagy egy alumínium-műanyag-lógós láncban teljesedjenek ki. (A natúr hangulat nem egyenlő a rojtossá hordottal!)
Azt is szinte biztosra vehetjük, hogy a sablon ékszereket mind lecserélhetjük. Ismerjük ugye, a kínai boltokban vállfáról lógó, műanyag és fröccsöntött “ékszerek” csodálatos világát. 🙂

A lenvászon mellett kiválóan mutatnak a nyers, látványos, egyedi, akár designer darabok, a rusztikus ékszerek, vagy akár egy szép, gyöngyökkel díszített papucs.

A nyári időszak leghálásabb szövetei a természetes anyagok, mint a len, vagy a pamut. Megfelelő súlyozással, igényes kivitelezésű, jobb minőségű darabokkal, ötletes ékszerezéssel ki tudnak emelni minket, azonban érdemes törekednünk az egyensúlyra. A különleges megoldások könnyen túlnőhetnek rajtunk.

Mindezt figyelembe véve javaslom, hogy vásárlásnál próbáljuk felmérni mind az anyagvastagságot, mind a szabásvonalakat, mind a hétköznapi viselhetőség kritériumait, hogy valóban ideális társai, és ne különc furcsaságai legyenek ezek a ruhák a nyári hónapoknak.


"Életem legnagyobb eredményének azt tartom, hogy összhangban tudok élni önmagammal, hogy képes vagyok elfogadni magam és a mások hiányosságait. Távolról sem vagyok az az ember, aki szeretnék lenni de beláttam, hogy nem is vagyok olyan nagyon "hibás". " Audrey Hepburn

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Rétegek és méterek – lagenlook, azaz jóból is megárt a sok” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. ÜDV. TIMEA. NOÉMI VAGYOK . 58 KG. KB. 164 CM .TETSZIK EZ A STILUS , ÉS BŐ NADRÁGOT ILLETVE BŐ KOCKÁS FELSŐT ILLETVE , RUHAT VÁSÁROLNÉK . SEGITENEL A KERESÉSBEN ? KÖSZÖNÖM A VÁLASZT.

  Válasz
 2. Kedves Timea.!
  Minden szavaddal egyet értek.Százrétegű ruha egy nagy tévedés.De sajnos nem találtam egyszerű és jó lenruhát.Í Ha tudnál segíteni nagyon megköszönöm.
  Űdvözlettel
  László Tamásné
  Ilona

  Válasz
  • Kedves Ilona!
   Köszönöm a hozzászólást, örülök, ha tetszett a cikk!
   Konkrét márkát, üzletet sajnos nem tudok javasolni, amíg még volt, a Marks Spencernek voltak jobb minőségű, nyári lendarabjai, az üzletekben nagyon változó a minőségük. Second handben érdemes még körbenézni.
   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Kedves Timi!
  Nagyon hasznos volt a cikk. Sok mindenben megerősített. Köszönöm.
  Aradi Józsefné Lencsi

  Válasz
 4. Kedves Tímea,

  nagyon hasznos ez a cikk. Köszönöm, hogy megosztotta velünk tudását.

  Üdvözlettel:
  Rados Virág

  PS: Elnézést, hogy az előbb lejuditoztam. 🙂 RV

  Válasz
 5. Kedves Timi!

  Pont így jártam.Most rendeltem Kínából két fantasztikus zsákruhát, a ruha szép és jó is rám, de valahogy máshogy áll rajtam, mit a kínai XS-es modellen. Olyan vagyok most, mint egy vemhes tehén otthonkában. 🙂

  Azért nem vagyok elkeseredve, mert egy kicsit bevetetek belőle mell alatt, hogy nőiesebb legyen a fazonja. Amúgy tényleg nagyon kényelmes viselet!

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár