Őszülés? Legyen egy új kezdet!

A férfiak őszülése “sármos” és általánosan elfogadott, míg ugyanaz az őszülés a nők esetében társadalmilag megkérdőjelezheti az illető igényességét, nőiességét is akár. Sajnos be kell látni, hogy ebben a témában (is) erős kettős mérce szerint hajlamos ítélkezni a köznyelv, nőként talán mindannyian megtapasztaljuk ezt, bármilyen korban is jelennek meg az első ezüst szálak a hajunkban. Ugyanakkor az őszülés nem feltétlenül kell, hogy egy szükséges rossz, vagy élethosszig tartó küzdelem legyen a számunkra. Bár elsődlegesen nekünk kell döntést hoznunk ebben az ügyben, számos esetben a környezetünk határozza meg, hogyan viszonyuljunk a saját őszülésünkhöz.

Ezzel kapcsolatban szeretnék leírni két történetet. Mindkettőt egy-egy vendégemtől hallottam az elmúlt években. Bár egyik sem kivételesen egyedi, mindkettőre akadnak még jószerével példák, a nevek természetesen hasra ütésre lesznek.

Évi története


Évi a negyvenes évei elején jár. Göndör, közép szőke hajában az őszülés csodálatos átmeneteket fest, sőt, azon szerencsés esetek közé tartozik, akinek egy-egy fehér tincs keretezi az arcát is. Mint meséli, többször is megállították már az utcán, hogy adja meg a fodrásza telefonszámát, mert ilyen gyönyörű hamvas átmenetről csak álmodni lehet. A kislánya csak “varázshajúnak” nevezi. Évi a világ minden kincséért sem engedné, hogy befessék a haját, kíváncsian szemléli, ahogy a hajtömege színt és fényt vált és egyre izgalmasabb rétegeket fest bele az őszülés.


Ági története

Ági sötétbarna haja kezd el őszülni, egyre mákosabb, egyre szürkébb. Mivel a munkahelyén többször megjegyzik, ez mennyire “nem odavaló benyomást kelt”, ezért a fodrászával befesteti. Ő maga nem ragaszkodna a festéshez, de úgy érzi, mindenképp meg kell felelnie a fiatalos, húszas-harmincas közeg elvárásainak, akikkel dolgozik. Mikor közelebb kerül a nyugdíjhoz, Ági úgy dönt, lenöveszti a haját, hiszen felszabadulhat a festés havonkénti nyűge alól, és különben is, majdnem kifehéredett a haja. A családja egy-két hónapot tolerál ebből, majd a fia és a férje unszolására ismét visszatér a hajfestéshez, hiszen a családja szerint nem lehet “ősz hajú öregasszony” hatvan-x évesen.


A legtöbben Évi esetére ilyenkor csípőből rávágják: Ó, de ő a kivétel, akinek jól áll! Miért? Áginak fizikailag nem állhat jól az őszülés? Valóban több millió ember kerül a “vesztes” oldalra az első ősz tincsek megjelenésével? Törvényszerű, hogy az őszülés elcsúnyít mindenkit?  Vegyük észre ezekben a dogmákban az önellentmondást! Hogyan csúnyíthatna el bárkit is egy teljesen természetes állapot? Véleményem szerint az ősz haj egyszerűen csak ősz haj, felesleges démonizálni, túlbecsülni a jelentőségét.

Amit hangsúlyozok a tanácsadások alatt, hogy soha sem az a kérdés, hogy hagyjuk-e őszen, vagy fessük-e a hajunkat? A kérdés az, hogy milyen érzésekkel tesszük az egyiket vagy a másikat? Nagyon fontos felmérni, hogy az őszüléshez kapcsolódó érzelmek, gondolatok milyen húrokat pendítenek meg bennünk. Milyen képzetek társulnak hozzá? Hogyan éljük meg – veszteségként, értékként – a saját őszülésünket? Ne a családunk, a kollégáink, a barátnőink stb. véleményét ismételjük reflexszerűen! Legyünk magunkkal őszinték!

Mit hallok a leggyakrabban ezzel a témával kapcsolatban?

Félek az öregedéstől. Nem állok készen rá, hogy őszen lássam magam. Nem szeretnék szembesülni vele, hogy elmúlt a fiatalságom. Nem érezném magam nőiesnek ősz hajjal…  – ezek mind teljesen jogos félelmek, érzelmek, hagyjunk teret nekik! Ha az őszülésünk rossz érzéseket kelt bennünk, akkor keressük meg a legjobb alternatívát a hajfestékek között! Rengeteg szép, látványos, természetes hajszín előállítható, hajrá! Aztán majd egyszer öt, tíz, húsz év múlva újra megkérdezzük magunktól ugyanezeket a kérdéseket. (Hátha addigra már nem is lesznek annyira húsba-vágó kérdések. 🙂 )

Azok a nők, akik hagyják őszülni a hajukat, a leggyakrabban csak megrántják a vállukat és azt mondják: Nem érdekel mások véleménye, engem meg nem zavar. (Elég rövidre zárható a “miért ősz a hajad” kérdéskör az ő esetükben) 🙂 Ha tehát a világon semmi gondunk, belső feszültségünk nincs az őszülésünkkel kapcsolatban, akkor miről is beszélünk?

Végeredményben az a legfontosabb, hogy akárhogyan is döntünk ebben a kérdéskörben, az a saját döntésünk legyen. Ne másoké. 


Az őszülés előnyei

Végezetül néhány pontban összegyűjtöttem mit is adhat hozzá az őszülő frizuránk a megjelenésünkhöz.

 1. Optikailag dúsítja a frizurát

Az őszülő haj plasztikusabbá teszi a frizurát, teret ad neki. Különösen szépen dúsítja a lelapulásra hajlamos vékony szálú hajat. A hullámos, göndör hajat még inkább kiemeli, sokszínűbbé teszi. Nem véletlen, hogy nagyon jól mutatnak az őszülő hajból vágott félhosszú, rövidebb frizurák, a fokozatok, a tépett, lépcsős fazonok. Ha őszülő a hajunk, keressünk egy fodrászt, akinek a vágás a vérében van, és sose lesz unalmas frizuránk!

2. Az őszülés olyan, akár egy lágy derítőfény az arcunk körül

Őszülni jó! Különösen, ha a hazánkban is oly gyakori Tél, vagy Nyár típusok táborát erősítjük, ugyanis az őszülő haj nemcsak a pigmentált hajszínt teszi még hamvasabbá, hanem a bőrünk, a szemünk, az ajkunk színét is jótékony fénnyel vonja be. Ezért tud hihetetlenül intenzív kékké változni egy Tél, vagy egy Nyár típus szemszíne az őszüléssel, ezért tud még rózsásabbnak, törékenyebbnek tűnni egy időskori bőrtónus.

3. Minden színtípusnak meg van a legszebb őszülő szakasza

Az őszülésnek különböző fázisai vannak az alig-alig kikandikáló szálakon keresztül a köznyelvben csak “mákos” hajszínnek becézett stádiumon át a teljes kifehéredésig. Hogy kinek milyen ütemben tűnik el a pigment a hajából teljesen egyéni, genetikai sajátosság. Így vannak, akik nagyon sokáig egyfajta se nem ősz, se nem fehér hajszín között maradnak, másokon viszonylag gyorsan lezajlik az a folyamat. Megfigyelhetjük, hogy minden színtípusnak meg van a legideálisabb őszülési fázisa.

  • Ha tiszta, erős kontrasztokkal rendelkezünk, valószínű, hogy az őszülés határozottabb, sávosabb, vagy teljesen fehérré változó kontrasztjai állnak majd a legjobban az arcunkhoz.
  • Ha finom, lágy színvilágunk van, a zavarosabb, “mákosabb” időszak az igazán nyerő fázisunk, hiszen a meghatározhatatlan sokszínűség mindig előnyére válik a visszafogottabb adottságokkal rendelkező típusoknak! (Általában a meleg színtípusoknak is, hiszen ilyenkor a fehér hajszálak mellett még aranylón csillog az egész hajtömeg.)

Ha tisztában vagyunk ezekkel a tényezőkkel, akár rá is segíthetünk egy kicsit erre a végeredményre! Tehát például egy-egy sötétszürke, vagy fehérhez közeli tinccsel megbolondíthatjuk, kontrasztosabbá tehetjük az átmeneti időszakot. Vagy melírozással kicsit többszínűbbé, fátyolosabbá változtathatjuk az őszülést, hogy mindig puha és finom hatása legyen. Az ősz hajszín számtalan lehetőséget rejt magában, csak fel kell fedezni!

Őszülés? Egy új kezdet!

Ne azt számoljuk, mit vesz el tőlünk az őszülés (mert valójában a hajunk festékanyagán kívül semmi mást), inkább arra koncentráljunk, mit tudunk kihozni belőle! A harmonikus megjelenés kortalan, nem az eltakart, elfedett ősz hajon múlik a kisugárzásunk! Teremtsük meg magunknak, magunkban “Évi történetét”, találjuk meg a “varázshajú” énünket az őszülésben is. Keressünk olyan pozitív példákat, akik inspirálóak lehetnek a számunkra ősz(ülő) hajjal! Sokkal többen vannak, mint elsőre hinnénk!

Képek forrása: Depositphotos


"Tisztelem azokat a korosabb hölgyeket, akik fogyókúráznak, fitneszbe járnak, meg akarják tartani a nemtudomhány éves korukat, én viszont úgy érzem, hogy soha többet nem leszek hetvenkét éves, tehát én ezt szeretném megélni. (...) Én a koromat úgy, ahogy van, ahogy a Jóisten adja, vagy a természet, vagy a génjeim, mit tudom én, azt meg szeretném élni. Nekem ez a lényeg." Almási Éva

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Őszülés? Legyen egy új kezdet!” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Szia! A legelső ősz hajszálam 7 évesen volt (1 vastag szálacska), aztán hosszú ideig semmi, majd 25 után kezdtem észrevenni az őszülő hajszálakat. Most 41 vagyok és a halántékom kifakult, de nem hófehér, a fejtetőm mákosabb. A hajam hossza “barna” a maradék hennától. Amit megértettem, hogy nem korfüggő az őszségem és nincs velem gond, amiért korábban (fiatalon) elkezdtem a folyamatot. A seszínű eredeti hajamat kellett elfogadnom, hogy a fakulás ne legyen probléma. 🙂 És fontos, hogy nem kell megfeleljek környezeti, munkahelyi elvárásoknak a kinézetemmel kapcsolatban és a párom is szeretettel támogat a természetes folyamataimban.

    Válasz
  2. Még 30 se vagyok, de 4-5 éve a sötétbarna hajamban gyorsan szaporodni kezdtek az ősz szálak (családban megszokott jelenség). Akkoriban még tanultam és otthon laktam, és anyukám pánikszerűen hordott a fodrászhoz, és tett megjegyzéseket a lenövésemre. Aztán külföldre költöztem, és mivel itt az emberek kevésbé szólnak bele egymás kinézetébe, és nekem a hajfestés amúgy mindig csak nyűg volt, lenövesztettem. Megfelelő (vagy épp ellenkezőleg 😀 ) világításnál már mákos a hajam, de engem egyre kevésbé zavar. Meglátjuk, akarok-e majd 40 évesen fehér hajat… (az őszüléssel nincs szerencsénk, de nem nagyon ráncosodunk, úgyhogy teljesen nem tolt ki velünk a természet 🙂 )

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .