Ördög a falon – melltartó hiedelmek

Számtalanszor találkozom a net bugyraiban különös, vagy meglepő felvetésekkel, hiedelmekkel a melltartókkal kapcsolatban. Úgy gondoltam, összegyűjtök egy csokorra valót belőlük, mindenki okulására. (Természetesen átfogalmazva, de lényegüket nem veszítve.)
Így tehát nevezhetnénk ezt a bejegyzést melltartó GYIK-nek is, vagy áprilisi válogatásnak, ki-hogyan értelmezi a soron következőket. Én annak az igazolását látom ebben a listában, hogy milyen fontos lenne a helyes fehérnemű választásról és a női mell biológiai felépítéséről és működéséről szóló ismereteket iskolai szinten oktatni. (De sajnos tudjuk, hogy a tinédzserek se szexuális életet nem élnek, se a mellük nem nő egyes iskolaigazgatók nyilatkozata alapján, úgyhogy ez a reform még várat magára)

 

1. Az egyik méret kövérekre, a másik karcsúakra való. (Tehát te kövér, vagy karcsú vagy  a melltartó méreted alapján.)

Talán az egyik leggyakoribb és legérthetetlenebb jelenség, mikor emberek pusztán egy fehérnemű méretből, látatlanban ítélkeznek mások külalakja felett.

A jelenség elszenvedői leginkább azok a nők, akiknek érzékeny pontjukra tapintanak ezek a megjegyzések, ezért nem is keresnek megfelelő melltartót. Mások hiúságból nem viselnek kényelmesebb méretet, mondván, hogy a 80-90-es hátméret, vagy a D-E-s kosár számukra már tabu méret.

Nincs olyan, hogy jó méret, vagy rossz méret!
Egyetlen melltartó méret létezik: az, amelyik a legkényelmesebb és legideálisabb a számodra!


2. A push-up melltartó megoldás minden mellformára.

Sajnos nem. A push-up melltartó nem minden mérethez és mellformához, sőt, mellkas formához ideális választás! Az átlagos “piacos, plázás” melltartók nagy része ugyanarra a kaptafára készült, de attól még, hogy mindenhol ugyanaz a kétféle fazon köszön ránk, nem biztos, hogy egyben univerzálisan jók is. Sőt.


3. A nagy kosárméret egyenlő a lógó mellekkel.

Miért is?


4. A C-D kosárméret fölötti mellméretek hatalmasak, vagy plasztikázottak.

Az ilyen általánosításokon mindig jót mosolygok. Hiszen mi is a nagy? Amit annak látunk? Ami tetszik, vagy nem tetszik? Vagy a D az A-hoz képest? Az E a D-hez képest?
Milyen mindemellett a testsúly, a testmagasság, a csontozat, a hátszélesség, az alkat stb.?
A kosárméretek bűvöletében számos téves elképzelés lát napvilágot.


5. Úr Isten! Én nem lehetek D/E/F méretű! De hát olyat nem is lehet kapni!

Nem lehet. A ruhaboltokban, élelmiszerláncokban, kínai boltokban biztosan nem.

Sajnos még mindig kevesen keresnek fel kifejezetten fehérneműkkel foglalkozó szaküzleteket, ahol profi eladókkal találhatnának tökéletes melltartót. Ez az egyik oka, amiért a nők inkább vásárolnak egy kisebb, kényelmetlenebb méretet, mert a boltban nincsen nagyobb választék, egyéb perspektívát sokan nem ismernek.

A stílustanácsadások egyik alapfeladata a megfelelő melltartóméret megállapítása. Számos visszajelzést kapok a vendégektől, akik végül elmentek és megkeresték a számukra ideális melltartót. A többségük ugyanazt fogalmazza meg: fogalmam sincs, miért nem tettem meg ezt már évekkel ezelőtt?


6. A melltartó mérettáblázatok semmit sem érnek, minden melltartóm más méretezésű, mégis kényelmesek.

A nők melltartó mérete nem állandó!
Nem pipálhatjuk ki a méretezést azzal, ha 13-14 éves korunkban körbefogtuk magunkon a centimétert.

Mikor változik a méretünk?
– Ha fogyunk.
– Ha hízunk.
– Ha szoptatunk.
– Ha abbahagyjuk a szoptatást.
– Ha elérjük a változó kort.
– Ha menstruálunk.
– Ha vizesedünk.
– stb.

A mérettáblázatok eltérhetnek kontinensenként, viszont a szándékuk közös: egy általános, viszonyítási értéket igyekeznek adni mindenki számára. Az életkorral, fizikai változásokkal együtt változnak ezek a méretek is.
Ha viszonylag állandó testsúly/mell körméret mellett teljesen eltérő melltartókkal van tele a szekrényünk, érdemes átgondolni, hogy bizonyosan jók-e azok a méretek?


7. A melltartó méretet nem lehet matematikailag kiszámolni, hiszen térbeli alakzat, és ezernyi formája van.

Egyetlen ellenérvem erre az a több millió nő, akinek mégis sikerül melltartó mérettáblázatok alapján megfelelő és kényelmes fehérneműt vásárolnia magának.


8. A melltartó méretet kézrátétellel lehet megállapítani: a tenyérbe illeszkedés alapján alma, vagy dinnye, vagy körte, tehát A-s, B-s, vagy C-s a kosár.

Amikor először olvastam ezt a megközelítést, úgy gondoltam, valamiféle bizarr vadhajtásról van szó, de nem, több helyen is találkoztam vele.
És ilyenkor mindig elképzelem, vajon hányan próbálják ki azon melegében ezt az elméletet? 😀 😀
Gondolom a C fölött már kölcsön kell kérni a szomszéd kezét is.


9. Bár A-s a méretem, nekem a B/C kosár is jó.

Úgy gondolom, sokkal több itthon az A kosármérettel rendelkező nő, mint ahányan ténylegesen A kosarat viselnek. (Illetve sok nő alulértékeli a kosárméretét, és egy-két értékkel kisebbet hord.)

A tapasztalataim alapján a (kis mellű) nőket két csoportba sorolhatjuk. Azok közé, akik megbékéltek a méreteikkel/vagy soha se volt igazából probléma számukra ez az adottságuk. És azokra, akiknek ez komoly önértékelési problémát jelent.
Többnyire az utóbbi csoportból kerülnek ki azok, akik makacsul ragaszkodnak a nagyobb kosármérethez, sőt, egyesek egyenesen elutasítóak egy A-s melltartóval kapcsolatban, mert “Annyira azért nem kicsi!”.
Ilyenkor kerülnek a szekrénybe a szükségesnél nagyobb kosárméretek, amik aztán elállnak vagy lelapulnak, vagy annyira szivacsosak, és műviek, hogy teljesen idegenül hatnak a láthatóan kis melleken.

A rossz hír, hogy a kis mellek az előnytelen melltartókban még kisebbnek látszanak.
A jó hír, hogy tökéletesen passzoló, csinos, nőies fazonokból válogathatnak (válogathatnának) ők is, ha elengednék a push-upos, wonderbra melltartók illúzióját.


10. A fehérnemű boltban az eladók pénzért bármit rád sóznak.

A fehérneműcégek összeesküdtek a nők ellen, és csalnak a méretezésekkel.

Az összesküvés elméletek gyártói bizonyára dörzsölik a tenyerüket, az általános paranoia immáron elérte a fehérnemű ágazatot is!

Mint az élet bármelyik másik területén, itt is találkozhatunk:
– fehérneműnek nem nevezhető, silány és olcsó, így számozásában teljesen megbízhatatlan márkákkal.
– szakmájukban kevésbé felkészült és lelkiismeretes eladókkal, akiket a legkevésbé sem érdekelnek a vásárlók.

A kérdés az, hogy visszatérünk-e még egyszer ugyanabba a boltba, és megvesszük-e még egyszer ugyanazt az árut? Ha igen, akkor nincs sok alapja a panaszkodásnak. 🙂


11. A kosaras melltartótól /push-up fazonoktól idősebb korban lógni fognak a mellek. / Ha nem hordunk melltartót, lógni fog a mellünk. / Ha túl korán kezdünk melltartót hordani, lógni fog a mellünk.

Ó, igen, erre még én is emlékszem a kamaszkoromból. Ezekkel ijesztgettük egymást a lányöltözőben.
Úgy tűnik akár viselünk melltartót, akár nem, a lógás réme a fejünk felett lebeg. Így ez a hiedelem önmagának ad választ:
Igen. A mell megereszkedik.
Alkattól, melltől, kötőszövettől, szoptatástól, kortól, genetikától függően kinek-milyen mértékben. Ez a női test sajátossága.
De még a férfiéaké is!
És nem. A mellben nincsenek izmok. Nem tudunk gyúrni rájuk.


12. A melltartó viselése mellrákot okoz.

Úgy gondolom, nincs összefüggés a mellrák és a melltartó viselése között, erről tudományos bizonyítékok sincsenek.
Ellentétben a rossz melltartó és az egész napos rossz közérzet közötti összefüggésekkel!


13. A fehérnemű szaküzletek csak lenyúlások.

Fehérnemű és fehérnemű között hatalmas minőségbeli különbségek vannak. A megbízható, kényelmes, első osztályú márkákat pedig meg kell fizetni.
Sajnos ez általában komoly anyagi befektetéssel jár együtt, de úgy gondolom (és a beszélgetésekből is ez derül ki), hogyha valaki egyszer megismeri a különbséget a tökéletes és a kritikán aluli melltartók között, többet nem fog kompromisszumot kötni.

Másfelől akciók, kedvezmények, törzsvásárlói rendszerek mindenhol vannak.


14. Ugyanazt a melltartót akár egy hétig is lehet viselni. (Mossuk akkor, ha büdös)

Nem gondoltam volna, hogy ezt a férfizoknikra használt alapfelvetést egyszer a melltartókkal kapcsolatban fogom olvasni. (Tudjuk, a zokni addig hordható, míg megkeményedik)

Sokan azért hordják napokig a melltartójukat, hogy a mosástól megkíméljék őket.
Nos, ez nem a legszerencsésebb logika. A melltartó ugyanis fehérnemű, amit a lehető legközelebb viselünk a bőrünkhöz. Akkor is beszívja az egész napos izzadtságot és párát, ha még a busz után se futottunk.
A túlhordott fehérneműkön tanyázó egyéb ínyencségekről ne is beszéljünk. A vakaródzás, irritáció, bőrpír, gombák és az áporodott szagok nem alakulnak ki véletlenségből.

Másfelől a melltartónak sem tesz jót, ha a napi használat után nem tud regenerálódni.
Mossuk kézzel, kíméletesen, vagy mosógépben fehérneműzsákban.
És naponta vegyünk fel egy tisztát, ahogy (remélhetőleg) a bugyikkal is tesszük.


15. Miért vegyem meg drágán, ha olcsón is megkapom?

Számoljunk: ha egy év alatt három-négyhavonta kell egy új melltartót vásárolnunk a piacon párezer forintért (mert ennyit bírt, kinyúlik, elveszik a merevítője, tönkremegy az anyaga, kikapcsolódik stb.), nem járunk jobban, ha az egész éves befektetésünk összegéért veszünk egy kiváló minőségűt, ami akár 12 hónapig is kitart, ha vigyázunk rá?


16. Ha csak próbálgatni akarnék a fehérnemű boltban, kizavarnának.

A fehérnemű boltok (és most nem az önkiszolgáló jelleggel kialakított sarkokra gondolok, ahol úgy sorakoznak a melltartók, mint a kisközértben a rágógumik) általában tiszta, rendezett, nyugis helyek. Nem kell rettegnünk, hogy soha többé nem látjuk a napfényt, ha betesszük valamelyikbe a lábunkat.

Még ha vásárlási szándékkal is megyünk, számtalanszor előfordul, hogy megannyi próba után üres kézzel távozunk a boltból.
A legtöbb eladó segítőkész, diszkrét, (jó esetben felkészült), hiszen ez a dolga.
Ma már akár online is lehet kifejezetten próbaalkalmakra időpontot foglalni az igényesebb szaküzletekben, ahol a fő cél nem a vásárlás (persze vehetsz is valamit), hanem a megfelelő méret és fazon kiválasztása.
Mivel a legtöbb nő előnytelen/félreértelmezett, vagy rossz méretezésű melltartót visel, úgy gondolom hogy ez a fajta vevőkommunikáció dícséretes és égetően hiánypótló. Iskolákban kellene szórólapozni a próbanapokról.


17. A párom/pasim szerint… minden férfiak által, melltartókra tett javaslat ide képzelendő.

Fogadjuk el, hogy a legtöbb férfi úgy viszonyul a melltartó témához, mint a nők a leshez. Nézni még oké, de megérteni…
Mivel leginkább az esztétikai oldalát élvezik, az elképzeléseik a jó melltartókról néha olyan távol állnak a valóságtól, mint a Nap a Neptunusztól. Értékeljük a véleményüket, de nem feltétlenül kell egyet is értenünk velük. 🙂

Összefoglalásként annyit tennék még hozzá, hogy bár a kínálat alapján úgy tűnik, hogy napjainkra a fehérneműk (melltartók) szinte bármelyik sarkon, bárki számára elérhetővé váltak, a valóságban sajnos éppen a a fordítottja igaz.
Mint a ruhaiparban általában, ebben az esetben is a középmérettel rendelkező nők tudnak ebből a felhozatalból vásárolni. Minél inkább eltér valaki ettől az átlagméretezéstől (és a nők nagyobb százaléka eltér), annál nehezebb dolga van.

Ugyanis nagyon kevés a megfelelő termékskálával, méretsorral és hozzáértéssel fogadó fehérnemű üzlet, vidéken úgy gondolom még inkább, mint Budapesten.
Mégis érdemes a lehetőségeinkhez és a pénztárcánkhoz mért legjobb darabokba fektetnünk. Nőként én nem tudnék olyan ruhadarabot kiemelni, aminek a komfortérzete előrébbvalóbb volna egy ideális melltartóénál. A melltartó meghatározó alapdarabunk, nemcsak ruházatfiziológiai szempontból, de a nőiesség, a szépség, a szexualitás vonatkozásaiban is döntő szerepet játszik.

Úgy gondolod kimaradt valami? Vagy nem értesz egyet? Szólj hozzá te is a cikkhez!


"Az elegancia nem azt jelenti, hogy észrevesznek, hanem azt, hogy emlékeznek rád." Giorgio Armani

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Ördög a falon – melltartó hiedelmek” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Szia!

  Nekem a 9. ponthoz lenne hozzáfűzni valóm. Szerintem nincs igazad, abban ami az önbecsülésre vonatkozik, saját tapasztalatból mondom.

  Nekem 66 cm a mell alatti kerületem és 86 cm a mellkerületem ez alapján én egy 65D mérettel rendelkezem. A melltaróimat pedig melltartó üzletben vettem eladó segítségével. Elsőre egy 70B melltartót kaptam, nem volt jó és addig próbálgattuk a melltartókat míg az eladó behozott nekem egy 75D melltartót. Az eladó szerint még ez állt rajtam a legjobban, de szerinte valahogy ez sem volt az igazi, viszont örültünk hogy ebből már sehol nincs kint a cicim.

  ( Most lehet, hogy azt gondolják az meg mégis hogyan lehet, akkor biztos nem volt elég képzett az eladó, de ha egyszerűen látszódik, hogy kint van a mellem a melltartóból!!!!)
  Úgyhogy én már autómatikusan ezt a méretet nézem vagy kérem, és nem szeretném, hogy ez miatt azt gondolják, hogy nem vagyok megelégedve magammal.
  Valamint zavar, hogy nem gyártanak a méretemben melltartót. Mindezek ellenére még egy pár üzletet kipróbálok hátha megtalálom a megfelelő formát és méretet.

  Válasz
  • Szia Viktória!

   Köszönöm a hozzászólásod.
   Általánosságban semmilyen vásárlásnál nem szerencsés, ha a hiúságunk határozza meg milyen méretet próbálunk, viselünk. Ez igaz a cipő választásra, a ruha választásra, a fehérnemű választásra, lényegében minden méretcímkével ellátott dologra. Nagyjából erről szól az említett bekezdés a cikkben.

   A melltartó vásárlás elég összetett és kényes kérdés, nem az a fontos, mások mit gondolnak, hanem az, hogy megtaláljuk azt a méretet, fazont, ami tökéletesen áll. Néha ez sok sok üzlet és sok sok próba árán sikerül csak.
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Szia!

  Lehet, hogy ilyet nem szabad kiírnod, de tudsz esetleg olyan szaküzletet ajánlani, ahol valóban az az alap, amit leírtál a vendégek segítésével és a valóban profi szakmai tanácsokkal kapcsolatban! Nem szégyellek én A kosaras melltartót hordani, csak találnék már egy igazán jót…

  Köszönöm!

  Válasz
  • Szia Kata!

   Direkt címet sajnos nem tudok írni, amit javaslok, hogy inkább a plázákon kívül keresgélj, illetve a keresőben a “fehérnemű szaküzlet”, vagy “melltartó szaküzlet”, “fehérnemű bolt” kulcsszavakon érdemes elindulni.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Szia. Tetszett, hogy összegyűjtötted ezeket az infokat.
  Szerintem és a tapasztalataim szerint is, a legtöbb ember nem foglalkozik a melltartójával különösebben.
  A kismellűek körében tényleg elterjedt árucikk sajnos 🙁 a push up-os melltartó, ami igazán természetellenes hatású (szerintem). Másrészt ha nem push up, akkor felvesznek kisebbet is a kicsire és addig húzzák azokat a pántokat amíg a cici 🙂 a nyakukba nem ugrik. Ez se valami esztétikus megoldás. A kicsire nagyot felvenni kész vicc, fityeg benne a tartalma.

  Én magam is sokszor gondba vagyok a melltartókkal, mert egyszer 45kg pár hónap múlva pedig 54kg vagyok, így kisebb és nagyobb is található a fiókomban.
  Hasznos cikk , remélem sokan ellátogatnak és elolvassák, rem. meg is fogadják.
  🙂

  Válasz
  • Szia Vria!

   Köszi a véleményedet, szerintem is a legjobb, ha nem esünk kétségbe egy kis súlyingadozástól, főleg, ha be tudunk szerezni kisebb és nagyobb melltartókat is. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Teljesen egyetértek veled. Sőt, benéztem már márkás fehérnemű üzletbe, szerettem volna segítséget is kérni. Nos ez nem sikerült. A kezembe adott néhány melltartót, viszont tanácsot adni már nem tudott. Ennyit a felkészült eladókról. 🙁

  Válasz
  • Szia Éva!

   Köszönöm a hozzászólásodat!
   Ez részben a cégtől is függ, van ahol például kifejezetten figyelnek rá, hogy képezzék az eladókat ilyen téren, máshol mindegy, csak dekoratív kislányok legyenek a pult mögött.
   (Létezik sajnos ez utóbbi üzletpolitika is)
   De ha megtalálod a kedvenc helyedet, biztos, hogy már nem is mész máshova.
   🙂

   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár