Nyár, vagy Tavasz?

Az évszaktípusok témakörében úgy gondolom, hogy a Tavasz és a Nyár típus keverhető össze a legkönnyebben.

Mi lehet ennek az oka?

Az, hogy mindkét színpaletta könnyű, finom, nőies színekkel van teli. A legfontosabb különbség mégis számottevő: a nyarak a hideg, kékes, a tavaszok a sárgás, aranyló színvilágban tündökölnek igazán.
Hogy könnyebb legyen a típusok különválasztása, egy kis segítséget szeretnék adni az önerőből próbálkozóknak.

Természetesen a kendőpróba a legbiztosabb módszer a színeink kiválasztására, de van néhány karakteres különbség az egyes évszaktípusok között, amik segíthetnek a végső ítélet meghozatalában.

Nyár típus

A hajszíned hamvas/ezüstös fényű világos vagy sötészőke.
Akárcsak a Tél típusok esetében, az arcszínedet neked is a hűvös tónusok jellemzik. Ez lehet porcelán, rózsás-világos, vagy szürkés-sárgás beige árnyalat, mely jól barnul nyáron.
A szeplőid (ha előfordulnak), szintén hűs szürkésbarnák.

 

Tavasz típus

A hajszíned aranyfényű szőke, vagy vörös, vagy világos vagy középszőke.
A bőrszíned sosem hat kékes fényűnek, barackos, üde fényben ragyog.
A szeplőid aranybarnák, világosbarnák.


Nyár – A színed az elegáns szürke.

Tavasz – A színed a kellemes bézs.

Nyár – Pirosítód/szájfényed a kacér rózsaszín.

Tavasz – Pirosítód/szájfényed a napsütést idéző korallpiros.

Nyár – A hűs, lágy kékek teszik teljessé a megjelenésed.

Tavasz – Bármikor magával ragad a türkizkék lendülete.

Nyár – Légies és csinos lehetsz bármelyik pasztellszínben.

Tavasz – Ártatlan szépséggel ragyognak be a harmatos, meleg gyümölcs árnyalatok.

Nyár – Az ékszered az opálos fényű ezüst és tejfehér gyöngyök.

Tavasz – Az ékszered a könnyed, világos arany és a vajszínű gyöngy.


A Nyár típus színei finomak, diszkrétek, hűvösek.

nyari szinek

A Tavasz típus színei élénkek, melegek, világosak.

tavaszi szinek


“Ahhoz, hogy felfedezzünk egy új kontinenst, készen kell lennünk arra, hogy elveszítsük a part biztonságát.” Brian Tracy

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Nyár, vagy Tavasz?” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kedves Timi!

  Gondoltam ha némiképp ismeretlenül is, de megosztom Veled egy “felfedezésem”, úgy köszönetképpen is, mert a blogod segített egy számomra előnyösebb összképet teremteni. 🙂 Remélem nem gond. 🙂

  Már jó régen felfedeztem a színtípus témát és besoroltam magam Lágy nyárnak némi önbizalomhiány okán, mert fiatal fejjel még rosszabbnak gondoltam azt (szürke, stb., éljen a kamaszkor :D). El is kezdtem annak megfelelően öltözni. De valami nem stimmelt. Ahogy egyre nézegettem a blogodat, valamint nőtt le a saját hajszínem, egyre a melegebb színeket véltem ösztönösen jónak. Folyton próbáltam újra a ruháimat és azt vettem észre, hogy a ” nyári színekben” mintha valami kiszívná az arcom. A sárgák (pl. mustársárga, vagy akár a piros fantasztikusan feldob, szinte kivirulok.. Csupa olyan érzés, amit Te is a jó színekhez írtál. 🙂 ) Vagy pl. egy szürke szemfesték egyenesen sápaszt. Egy ideig az őszi színekkel kísérleteztem (tavasz vagy ősz, még nem sikerült dönteni :D), de mindenképp jobbak, mint a Nyár színei, amikben eltűntem. Azt hittem ez normális is, mivel Nyár, visszafogott, akkor biztos jelentéktelen is. (Félreértés ne essék, nagyon szépnek gondolom a Nyár típust. Csak épp azon, aki tényleg az. :D) Gondoltam ez az összehasonlító poszt alá írom ezt meg, mert számomra érdekes, hogy pont egy valószínűleg meleg évszak sorolja magát Nyárnak, holott ahogy írtad, inkább a Nyarak “tiltakoznak”. 😀 És mert ha valaki, Te talán átérzed milyen jó érzés és felfedezés, ha feltehetőleg megtalálod a jó színeket és egy összeszedettebb külsőt teremthetsz. 🙂 (Plusz a színek olyan érdekesek és varázslatosak, jó velük foglalkozni.)

  Köszönettel és továbbra is lelkes olvasódként:

  Évi 🙂

  Válasz
  • Kedves Évi!

   Köszönöm szépen a hozzászólásodat, és hogy megosztottad a tapasztalataidat ebben a témában!
   Örülök, hogy végül sikerült megtalálnod a színeidet! 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Kedves Timi!

  Lehet hogy igazad van, nem is nyár vagyok. 🙂 Én is felfedeztem az ellentmondást. Van még mit tanulni. 🙂

  Üdv, Zsuzsa

  Válasz
 3. Kedves Timi!

  Rengeteg időt szántam arra, hogy behatároljam magam, melyik színtípusba tartozok. Valószínű hogy lágy nyár vagyok.
  Gyerekkoromban szőke voltam, fehér bőrű, zöld szemű, ( nem áttetszően világos, de határozottan zöld ),és az orrom kicsit szeplős volt. Később ez változott, mára már az ötvenes éveim elején a hajam inkább hamvas sötétszőke vagy világosbarna, ősz hajszálakkal tűzdelve, de nem festetem. Mindig van egy természetes halvány rózsaszín bőrpír az arcomon. Soha nem vagyok sápadt, még télen sem. A szeplők viszont 30 éve eltűntek.

  Télen jól állnak a pasztell színek, de most hogy jobb idő van, már hamar megfog a nap, és nyárra el kell felejtenem a pasztell színeket, mert betegnek nézek ki bennük.
  Ilyenkor előkerül a bézs, a drapp, a pasztell khaki szín, és a közepesen erős színek, mert a bőröm színéhez kell alkalmazkodnom nyáron. Ugyanez télen lehetetlen, mert az erősebb színek határozottan rosszul állnak.

  Érdekesség, hogy télen, főleg ha smink van rajtam, szeretem a fekete garbót, és jól is áll. Nyáron is hordok fekete topot, mert a lebarnult bőrömhöz jól áll.

  Tudom hogy a nyár típusnak nem előnyös a fekete, sem az állatminta, de nálam nyáron szeretett mindkettő, és megdőlnek a nyár típusra jellemző szabályok.

  Kíváncsi vagyok a véleményedre.

  Köszönette, Zsuzsa

  Válasz
  • Kedves Zsuzsa!

   Köszönöm a hozzászólásodat és a kérdésedet.
   Látatlanban sajnos senkiről nem tudom megmondani az évszaktípusát.

   Az évszaktípusokra jellemző szabályok nem szoktak ennyire szélsőségesen megdőlni, esetleg finomságaikban vannak kisebb eltérések.
   A nyaraknak nem áll jól a fekete, sem a (meleg színvilágú) állatminta. Ugyanez igaz a drappokra, khekikre, bézsekre, hiszen ezek mind az Ősz típus színárnyalatai. Utóbbiak a Nyár típusok legelőnytelenebb színei közé tartoznak, kifejezetten betegesen festenek bennük.

   Valóban igaz, hogy nyáron viselhetünk némiképp erősebb (élénkebb) színeket, de ezeknek is meg van a természetes határértékük, a Nyár típusokon például nem igazán létezik az a (természetes) nyári barnaság és az az erős smink, ami szépen kiegészítene egy feketét, vagy egy harsány színt. Különösen igaz ez a Lágy Nyárra, akinek mindegyik Nyár közül a legelőnytelenebb a fekete és az erős színvilág. (Még nyáron is)

   A kérdésedben érzek némi önellentmondást, hiszen ha nyár típusként szeretnél öltözködni, akkor a meleg színek (illetve a fekete), nem igazán kerülnek be a ruhatár palettájára. (Mivel nem szerepelnek a legjobb színek között.)
   Érdemes lenne szerintem egy kicsit átolvasni a színtulajdonságokra vonatkozó infókat (mi a pasztell szín, mi a hideg-meleg szín, mi az évszaktípusok fő színtulajdonsága stb.), illetve a tapasztalataid alapján átgondolni, hogy valóban Nyár vagy-e?
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Köszönöm a válaszodat!
  Még próbálkozok…:) egyszer talán lesz kendő próba is? 😀 nem tudom, talán ráveszem magam, tényleg nehéz a tavasz nyár közt eldönteni. 1x úgyis meg lesz az eredmény.
  Értékelem a munkádat, máris színesebbé tette a napom! 🙂
  Üdv: Viki

  Válasz
 5. Szia Timi!
  Rendszeresen olvasom a blogodat , bejegyzéseidet. Talán emlékszel megkértelek rá, hogy fotók alapján adj egy kis útmutatást hova tartozhatok, a színtípusokon belül.
  Ahogy telnek a hónapok, egyre jobban kiéleződik a színlátásom, és arra már rájöttem, hogy csak fotó/k alapján besorolni valakit nem lehet,(ahogy írtad is) esetleg csak ha egyértelmű tél, vagy ilyesmi.
  Szóval …a meleg tavasz, vagy bármelyik tavasz színeit ha magamra öltöm, nem frissíti fel az arcom, sőt sárgának és betegesnek látszódok, sápasztanak,semmissé tesznek a színei.Pl: barack, arany..na meg a többi.
  Viszont amit kipróbáltam, a nagytükröt levettem a falról,az ablakhoz tettem, hogy természetes fény legyen, és próbálgattam a színeket közbe figyeltem az arcom…
  Próbáltam aranyszínű és ezüstszínű anyagot az arcomhoz, az ezüst volt a tuti. És barackot, utána hideg rózsaszínt és mindig a hűvösebb színek álltak jól,azok harmonizáltak velem.
  Már kezdek biztos lenni benne ,hogy nyár típushoz tartozhatok. Egyetlen bibi van, ha az arcom hideg árnyalatú fehér(szürke inkább) a szemem színe szürkés-KÉK(hideg) a hajam hamvas középszőke eredetileg, de valahogy vannak benne SÁRGA pigmentek ,amik természetes melírokként jelennek meg főleg halántéknál,de ezt leszámítva hamvas az összhatás, egy kicsit mintha melegítene a hajamon az a pár sárga tincs.Szóval lehetséges ,hogy egy nyár típus nem teljesen hamvas????

  Válasz
  • Kedves Viki!

   A leírásod alapján nagyon jól közelítetted meg a kérdést! Az ékszer színek és a rózsaszínek nagy segítséget jelentenek a besorolásnál! 🙂
   Ha egészében nézve hamvasnak látod a hajszínedet, illetve hűvösebb alaptónusúnak az arcod és a szemed árnyalatát, akkor valószínű, hogy nyár típus vagy (amennyiben a telet kizártad).

   Az az enyhe sárga pigment, amit említesz elég gyakori, ez leginkább hajfestésnél mutatkozik meg, ugyanis ilyenkor a hamvas árnyalatok sajnos gyorsabban besárgulnak. Szóval a válasz a kérdésedre igen, lehetséges, hogy a hajszínben van némi sárgás hatás, összességében azonban ez nem megy el egy meleg, aranyszőke irányba.

   Remélem tudtam segíteni a kérdés eldöntésében!
   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .