Nyár típus – a színtanácsadás fekete báránya

Ha az ember szeretne egy kicsit jobban elmélyedni az évszaktípusok világában, rövid böngészés után hamar rájön, hogy bizony elég sok ellentmondás található erről a témáról az interneten.

Úgy tűnik vannak könnyebben és nehezebben értelmezhető évszaktípusok

A leginkább problémamentes évszakcsoport a Tél típusé. Ez teljesen logikus, hiszen jól leírható a hóval, a vérvörös rúzzsal, a fekete és a fehér örök ellentétével.

A következő egyszerű évszakcsoport az Őszöké. Az Ősz típust talán a legkönnyebb meghatározni: természetközeli anyagok, színek, kiegészítők, fa, bőr, állatminta, hulló falevelek stb. stb.

A hátramaradt két évszak már egy kicsit problematikusabb, de mindközül a Nyár megértése szokta  a legnagyobb kihívást jelenteni. 

Valamiért a Nyár típus az évszakelmélet fekete báránya

Hogy miért van ez így?

Először is a Nyár típus nem olyan egyértelműen megragadható, mint a Tél, vagy az Ősz. Nem olyan karakteres, konkrét.  A Nyár kicsit összetettebb, ezért a felismerése gyakorlottabb szemet kíván.

Másfelől a legtöbbünk fejében a nyár (mint évszak) egészen más képként él: a forróság, a meleg, a napsütés, a tengerpart, a kánikula, a hőség képzetét kelti bennünk. Mindez az alapasszociáció kerül zavarbaejtő ellentmondásba a Nyár típushoz tartozó fogalmakkal, mint például: pasztellszínek, hűvös árnyalatok, szürkés, hideg tónusok.

A Nyár hideg évszak???? Akkor hogy is van ez? – kérdezhetjük teljesen jogosan

Hogy közelebb kerüljünk a Nyár típus szívéhez, próbáljunk meg egy kicsit jobban fókuszálni arra a nyári tájképre, ami a fejünkben él. Távolodjunk el a trópusi tengerpartoktól és a kókuszdióktól. Képzeljünk el egy klasszikus nyárközepi pikniket. Egy gyönyörű réten pihenünk, körülöttünk gyerekek szaladgálnak, madarak dalolnak, esetleg még egy kisebb tóra is rálátunk a távolban.  A nap túl van a csúcspontján, de még forrón süt, a legjobb, hogyha a kellemes árnyékba húzódunk, ott is barnulhatunk.

A tájkép zöld. Ez a zöld azonban nem a tavaszi időszak kicsattanó, friss zöldje. A hosszú, forró nappalok megtették már a hatásukat, a levelek kissé fonnyadtak, kifakultak. A fű is ki van égve nyomokban, sárgás színek keverednek a hőségnek ellenálló virágokkal.

Ha körbenézünk, a forróságban nem élénk, tiszta színeket látunk. A horizont távoli és reszkető, a fények élesek, már-már vakítóak.  Mintha minden egy kicsit párás lenne, elmosódott. Az árnyékok szürkéskékek, szürkésbarnák.  Ahogy egyre feljebb tekintünk, a kép is egyre bizonytalanabb, a  messzi dombok zöldje már inkább kékesnek tűnik.  A természet színei szárazak, visszafogottak. A tó csillog, olyan erősen, hogy hunyorgás nélkül nem tudunk a vízfelszínre nézni. Összhatásában tehát a nyári tájképünk pasztelles, hűvös, középtónusú.

A Nyár típus titka tehát a napsütésben erejüket vesztő színekben rejlik. Ahogy a napon hagyott anyag is kifakul, úgy lopja el a fény ennek az évszaktípusnak a palettájáról az élénkséget. A Nyár típus ezért lesz világos, tompa és hideg évszakcsoport.

Az előbb felvázolt tájképünk is ezeket a tulajdonságokat tükrözi: világos (fényes), tompa (szikkadt), és hideg (szürkés-fátyolos).  Minél inkább belemegyünk a nyárba, ez annál erőteljesebben jellemző. A Nyár típus bázisa az áramlás, a lágyság, az akvarellként összefutó színek érzékenysége. A palettán (akárcsak a természetben) ott találjuk a legfinomabb törtfehéret, galambszürkéket, fáradt rózsaszíneket és meggypirosokat. A víz kissé zavaros hűs-kékségeit, a fák kékeszöldjeit, a száraz virágok világos orgonaliláit.

Az évszakelmélet tekintetében a Nyár típus az egyik legváltozatosabb csoport

Éppen ezért furcsa olyan megállapításokat olvasni egyes cikkekben, hogy „ezt a típust a legkönnyebb besorolni”. Ha valóban annyira egyszerű, hogyan fordulhat elő, hogy tíz esetből nyolcszor teljesen téves példaképeket tesznek a Nyár típusokhoz? Sztárok példáit jól besorolni természetesen nem egyszerű (én sem gondolom magam ebben tévedhetetlennek), de míg egy Tél típust szinte vakon is el lehet találni a hírességek gigantikus céltábláján, a Nyár típusokat valahogy soha sem sikerül.

Ezután következnek a félreértésre okot adó kijelentések, melyek szerint a Nyár típusok szőkék és kék szeműek, a barna hajú, barna szemű nők telek. Az ilyen kategorikus kijelentések számomra mindig azt sugallják, hogy a cikk írója még soha se tesztelt senkit, így nem is találkozhatott barna hajú, barna szemű nyarakkal.

Egy átlagos olvasó, aki szeretné magát valamelyik évszakcsoportba besorolni valahol itt kezdi el elveszíteni a fonalat, mert úgy gondolja, hogyha nem szőke, akkor nem is lehet Nyár. A válasz pedig pontosan itt rejtőzik az orrunk előtt:

Azok a nők, akik a sokadik teszt és cikk átböngészése után sem igazán tudják magukat hova sorolni, a legtöbb esetben Nyár típusok lesznek. Figyeljük csak meg, míg egy Tél vagy egy Ősz teljes mellszélességgel vállalja: én tudom mi áll jól nekem! Egy Nyár valahol mindig bizonytalankodik egy kicsit. És mivel Magyarországon a Nyár típus az egyik leggyakoribb, elég sok bizonytalan nővel futhatunk össze az üzletek próbafülkéinek környékén.


"Ahogy nő benned a szeretet, úgy nő a szépség is." Dan Millman

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Nyár típus – a színtanácsadás fekete báránya” bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. Kedves Timi!
  A bőröm rózsaszínes (sárgás alapozó mellett szinte ordít), erek lilás-kékesek,a hajam tejföl szőke volt kislány koromban, most egérszínű (sötét szőke/világos barna). Eddig nyár, hideg nyár, mert a halvány cukorka színek, pasztellek, halvány szürkék, a legtöbb drapp, bézs sápasztanak. A szemem viszont „kilóg a sorból”, csak ez bizonytalanít el. Sötét barna, nem mogyoró, pettyek nélkül, a keskeny szürke gyűrű valószínűleg már az életkorom miatt alakult ki. Cool summer vagy soft summer deep/shaded summer? Nem tél, a vakító fehér és a bársony fekete előnytelenek, a nagyon élénk királykék, fukszia túl sok. Az ősz és a tavasz színei egyértelműen előnytelenek. Mit vegyek még figyelembe?
  Nagyjából helyes a „diagnózisom”?
  Köszönettel várom válaszodat: Éva

  Válasz
  • Szia Éva!

   Köszönöm a hozzászólásodat.
   Látatlanban, leírás után sajnos nem tudom megmondani a színtípusodat.
   Ha mély sötétbarna a szemed, valószínűbb a Tél, vagy az Ősz típus, mint a Nyár, vagy a Tavasz, de ez csak egy tényező, az összképet kellene megfigyelni.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Először igazából azt hittem ősz típus vagyok, de gyorsan rájöttem, hogy a sárga árnyalatok még jobban elsárgítják, fárasztják a bőröm, mahagóni hajszínnel pedig úgy néztem ki mint egy élő sárgarépa…
  A bőrszínem egyébként sárgás alaptónusú, lassan barnul, de szinte soha nem ég le. Én egy sötét tél típushoz kreolabb bőrt tudok elképzelni, de ettől függetlenül lehet, hogy tévedek. Tudom nehéz így láttatlanban… Sajnos külföldön élek, ezért nem tudok hozzád elmenni. :\

  Válasz
  • Szia Mónika!

   Az általad leírt bőrtónus a hideg színtípusok esetében leginkább a lágy nyárra, és a sötét télre jellemző.
   Esetleg ezeket kellene felmérned, ha tudod. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Szia Timi!
  Hosszas keresgélés, kutatás után azt hiszem sikerült beazonosítanom magam nekem is a lágy nyár típusba. Egyetlen dolog ami megtéveszt, hogy a zöldes-barna szememhez fekete szempillák, és szemöldök párosul. Illetve kiskoromban kifejezetten sötét barna hajszínem volt. Viszont főleg serdülőkorban folyamatosan világosodott a hajam. Most középbarnának mondanám, sokszor találom én is fakónak, ezért sok féle hajszínt kipróbáltam, de egyikben sem találtam meg igazán magam.
  Szerinted mindezektől függetlenül lehetek nyár típus, vagy rosszul azonosítottam be magam?
  Válaszodat előre is köszönöm 🙂

  Válasz
  • Szia Mónika!

   Köszönöm a hozzászólásod!
   A fekete, sötétbarna hajszín inkább a Sötét Telek kicsit lágyabb (Lágy Nyár felé mozduló) típusaira jellemző, a Lágy Nyár típusok inkább középszőkék, sötétszőkék, nagyon karakteres, mély adottságaik nincsenek. (Ahogy egy Nyár típusnak sincs.)
   Ebbe az irányba esetleg gondolkodtál már?
   (Ugyanazok a színek, csak kicsit mélyebbek, karakteresebbek, sötétebbek)

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Kedves Tímea!
  Én is évek óta próbálok rájönni milyen színtípusba tartozom. A hajamat inkább egérszínűnek neveznén, a szemöldököm s szempillám legalább is hamvas középbarna, a szemem sötét, gesztenyés barna, de világosabb mint a szembogár. A bőröm bizonyos fényben sárgás, máskor fehérnek látszik. Nem vagyok szeplős, a színeim nem kontrasztosak. Az emberek leginkább törékenynek mondanak. Talán kevert típus lennék a nyár és az ősz között? Tudnál tanácsot adni nekem kérlek, hogy melyik évszak az enyém? Nagyon szépen köszönöm és további sok sikert kívánok ehhez a szép oldalhoz.

  Válasz
   • Szia Timi,

    Eljutottam egy színelemzesre (nem Magyarországon élek, különben Hozzád jöttem volna). Valóban Nyár, pontosabban lágy mély Nyár (azt hiszem az illető tanácsadó 16-os rendszerben dolgozik). A Printest albumodat nézegetve kezdtem megérteni, hogy sokan miért gondolják azt, hogy aki barna szemű és hajú, az nem lehet Nyár tipus. A világos szemű Nyarakhoz képest mintha „ritka madár” lenne a barna szemű Nyár. Engem a sárgás arcbőröm bizonytalanitott el, de a kendő probán kiderült, hogy a narancsos színektől egészen besárgulok, talán a szürkés-mustáros sárga volt az egyedüli, ami még kinézett valahogy rajtam. 🙂 Azóta másokon is jobban meglátom az előnyös színeket es persze igyekszem az ajánlott színek szerint vásárolni, vagy a már meglévő fekete vagy fehér blúzaimat smikkel, illetve megfelelő kiegészitőkkel kivilágosítani illetve „Nyárissá” tenni. El kell ismernem, kellemes játék a színek világa.

    Válasz
    • Szia Eszti!

     Köszönöm a hozzászólásodat! Örülök, hogy kiderítetted a színtípusodat (bárhogyan is történt), és üdv a klubban!
     Valóban ritkábban említik meg a Nyár típusoknál a barna szemszínt, ez ritkán igazi, mély, egyöntetű, karakteres barna, inkább csak összeadódnak a színek az íriszben, és messziről barnábbnak tűnnek. 🙂
     A zöldes-barnás, szürkés-barnás, valamilyen-barnás jelzők jobban illenek a Nyár típusok barna szemszínére. 🙂

     Üdv!
     Timi

     Válasz
     • Kedves Timi!

      Az én szemeim pont ilyen határozottan barnák (pont barnák????), a színtanácsadó említette is, hogy ebben a színtípusban ritka az ilyen csillogó szem. Persze egy zölddel elégedettebb lettem volna…

     • Szia Eszter!

      A nyarakra jellemző a barnás-zöldes hatású szemszín, ami közelről szürkésnek-kevertnek hat inkább. A tiszta, egyöntetű barna nem szokott előfordulni. 🙂
      A legritkább szemszín a Földön az igazi, tiszta, zöld-zöld szemszín. Legalábbis az antropológusok szerint. Szerintem még én sem láttam olyat. 🙂

      Üdv!
      Timi

 5. Szia! Azt szeretném kérdezni hogy mit javasolsz egy olyan nyár típusnak akinek sok a vörös és a sárga pigment a hajában és a szőke nem is áll jól. Mi az a hajszín amit világoskék szemhez-fehér sávokkal -és fehér bőrhöz javasolsz ami kihozza a természetes szépséget?Az évek alatt minden színt kipróbáltam vörös barna és fekete minden árnyalatát.Tetszik a vörös is de egyszerüen nem tudom mi lenne az ideális. Hiába van már 2gyermekem még mindig nem jöttem rá. És szeretném ha a külsőm harmónikus lenne és jó példa lehetnék majd a lányomnak.Nagyon köszi a segítséget 🙂

  Válasz
  • Kedves Ancsa!

   Igazából hasonlót tudok javasolni neked, mint a lenti, júliusi kérdésednél.

   Érdemes kikísérletezni, melyik hajszín a legideálisabb.
   A vörös és a fekete nyár típusként kevésbé előnyös. A klasszikus vörösök (bronzos, rezes, mahagóni árnyalatai) sárgítják az arcot, a fekete túl keménnyé teheti a vonásokat, mert alapjában inkább a telek színe.
   Szőkékben a hamvas árnyalatok megfelelők lehetnek, ebben az esetben egy hamvasító samponnal lehet késleltetni a hajszín besárgulását.
   Vörösből kipróbálhatod esetleg a bordós, burgundis, szilvás hideg vörösöket, de figyelj rá, hogy alapból sötétebb árnyalatokról van szó.
   Ha természetes hajszínt választanál, egy natúr, hamvas világos-közép barnát javaslok, ezzel nem igen lehet szerintem hibázni, de itt is kerüld el a meleg tónusokat. (Csokoládé, gesztenye és társai)

   Az elméleten túl természetesen rengeteget számít a fodrász szakismerete és az anyagok, amiket használ! (No és a haj szerkezete, minősége)

   Remélem sikerült választ adnom!
   Üdv!
   Timi

   Válasz
 6. Szia Tímea!
  Nagyon örülök hogy végre valaki értelmesen el tudja magyarázni a színelméletet. Ha te nem írnál még ma se tudnám milyen csoportba tartozom. Ma már tudom hogy a nyár típusba.Viszont azt nem tudom,hogy a lágy vagy a világos nyárba. A szemem világos kék fehér sávokkal a hajam pedig sötétszőke mélységű hamvas „szürke” színű.Viszont amit nem értek tele van sárga pigmentekkel. Minap befestettem hamvas sötétszőkével és nagyon sárga csillogása van,maradt… Ez számomra azért meglepő mert elvileg az eredeti hamvas hajszínem nem lehetne sárga fényű. Pláne hogy a szőke és a citromsárga nem áll jól inkább a sötétebb barnákra,vörösekre mondják hogy jól áll életre kel tőle a szemem és a fehér gyakran rózsaszín arcom..Tudnál így ezek után látatlanban segíteni??Válaszod előre is köszönöm. Anikó

  Válasz
  • Szia Anikó!

   Köszi a hozzászólást, örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt! 🙂

   A nyaraknak alapjában hamvas, szürkés, ezüstös hajszínük van. Viszont előfordulhat, hogy valakinek a hajszínében nagyobb számban fordul elő a sárgás, vöröses pigment annak ellenére, hogy hideg színtípusba tartozik. (Lehet, nálad is ez a helyzet)

   Ez általában a festésnél szokott kiderülni, ilyenkor ugyanis sajnos minden hajfesték előbb sárgul a hajon, mint egy teljesen hamvas típus esetében.

   Így nagyon macerás szőkíteni, mert mindig besárgul a haj. (Nem is mindenkinek lehet emiatt teljesen hamvas-vagy platinaszőkét festetni). Ez genetika, ez ellen nem nagyon lehet mit tenni, jó fodrász kell és jó festék, vagy hamvasító sampon, esetleg ha nagyon látványosan sárgul a hajszín, akkor melírozás, amiben eltűnik ez az apróság.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 7. Kedves Tímea!
  Imádom az oldalad, amióta felfedeztem, szinte csak a te általad leírt szempontok alapján szemlélem a jelenlegi ruhatáram és igyekszem az új darabokat is ez alapján összegyűjteni. Persze ez a tudatosság nem könnyíti meg a helyzetem, néha elkezdek kételkedni hogy tényleg jó helyre osztottam-e be magam.
  Én saját magam a nyár típusba sorolom, de azon belül képtelen vagyok megállapítani, hogy melyik altípus vagyok. Tudnál ehhez valamilyen segítséget adni? A hajszín vagy a haj és a bőrszín kontrasztja segít abban hogy világos, lágy vagy hideg csoportba soroljam magam? Különböző színárnyalatú kendők nem állnak rendelkezésemre, és az üzletekben sem mindig megfelelő a megvilágítás. Néha képtelen vagyok eldönteni, hogy melyik árnyalat lenne a megfelelőbb. Szívesen olvasnék ezzel kapcsolatban valamit tőled.
  Köszönöm! Klári

  Válasz
  • Szia Klári!

   Igazából a színpróba a legtisztább döntéshozó ebben a kérdésben, mivel az altípusok besorolásánál sokszor az árnyalatnyi különbségek számítanak, de van néhány megjelenésbeli szempont, ami esetleg segíthet eldönteni, hogy melyik nyár típus vagy. Ajánlom, hogy nézd át a Pinterest oldalakat, hátha valamelyik karakterben magadra ismersz.

   – A világos nyár típusok általában szőkék, vagy a legsötétebb szőkék (legvilágosabb barnák), a szemszínük többnyire világos, szürkés-kékes, a bőrük is inkább világos. Példákat itt találsz:
   https://www.pinterest.com/stilusmentor/vil%C3%A1gos-ny%C3%A1r/

   – A hideg nyár típusok vannak a legközelebb a telekhez, ők azok, akiknek egy-két téli árnyalat sem áll rosszul.
   https://www.pinterest.com/stilusmentor/hideg-ny%C3%A1r/

   – A lágy nyár típusok a legvisszafogottabbak, egyfajta középtónusú megjelenés jellemzi őket a leginkább. Ők azok, akiknek nagyon tört, kicsit erőtlen színeik vannak.
   https://www.pinterest.com/stilusmentor/l%C3%A1gy-ny%C3%A1r/

   Talán kizárásos alapon be tudod sorolni magad.
   Ha végleg eltévedsz a kérdésben, akkor segíthet a döntésben egy részletes kendőpróba. 🙂

   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár