Mikor lehetsz stílusos? – a legáltalánosabb tévhitekről

Beszéljünk egy kicsit a stílusról. A téma felvezetéseként próbáljuk meg lefejteni a szóra rakódott sztereotípiákat és belénk sulykolt tévképzeteket.

A legtöbb ember fejében a stílus valami megfoghatatlan, misztikus, titokzatos fogalom, ami neki egészen biztosan nincs. Ha pedig egészen biztosan nem rendelkezik vele, akkor miért is keresse? Persze a divatmagazinok ezt a problémát is igyekeznek orvosolni: Nem baj, ha úgy gondolod nincs stílusod, vedd meg tőlünk, és akkor majd biztosan lesz.

Az idei tél slágere az extravagáns keverve egy csipet érzékiséggel. Ha te is hódító macskanő szeretnél lenni, ajánljuk az alábbi márkát… Egészen biztosan előrébb jutsz ebben az összeállításban a ranglétrán.” – ismerős, nem igaz? Az Álom luxuskivitelben matériáját valahol ezen a ponton zúzza szét a sarki fodrászat dauerszaga. (Már aki ott találkozik divatmagazinokkal).

A stílusra leginkább úgy kéne tekintenünk, mint a meggyre a hab tetején. A stílus az, ami nagyon szépen, kereken kibontakozik abból a folyamatból, amit öltözködésnek nevezünk. A stílus az a csúcspont, ahova lépcsőfokonként haladunk, nem lehet rögtön oda ugrani, főleg ha még az utat sem látjuk magunk előtt, csak bolyongunk a ködben.

 

Vegyünk sorra néhány általános tévhitet a stílusos öltözködés témaköréből.

Stílusikonnak születni kell – Tévedés!

Te is irigykedő sóhajtásokkal nézegeted Audrey Hepburn varázslatos divatfotóit, és arra gondolsz, igen… erre bizony születni kell? A tehetség (szépérzék?) valóban nem teljesen kizárható fogalom ebben a kérdésben, de pusztán elenyésző részét adja annak, ahogyan öltözködünk. A kiegyensúlyozott, harmonikus öltözködés alapszabályai bárki számára elsajátíthatók és megtanulhatók. Hogy utána mit hozol ki belőle, már teljes mértékben rajtad áll!

Mert stílusa bizony mindenkinek van!

Igen, mindenkinek. Az alapfelszerelés része, akár egy aprócska mag, amiből a belefektetett energia függvényében lesz érték. És itt ne tegyünk egyenlőségjelet az energia és a ruhákra költött pénz közé. A pénz ebben az esetben nem a megoldás, csak az eszköz. Kis költségvetésből is lehetünk stílusosak.

Tipp: Kezdj el megbarátkozni a gondolattal, hogy neked is van stílusod, bármi vagy bárki is üzenné az ellenkezőjét.


Modell alkatúnak kell lenned ahhoz, hogy divatos és stílusos légy! – Tévedés!

Az emberiség egészét nézve, a modellek igencsak alul-reprezentáltak. Hogy miért mégis őket látjuk mindenhol? Szakmai szempontból egy modellt sokkal egyszerűbb színpadra öltöztetni, mint egy teltkarcsú hölgyet, hiszen a kevesebb domborulat jóval kevesebb formázóvarrással és anyaghányaddal jár együtt.

Tipp: Soha se felejtsd, hogy a divatvilágban a modellek csillogó külsőségeket képviselnek, a munkakörük pusztán annyi, hogy bemutassák a ruhát. A helyzetük közel sem irigylésre méltó, hiszen a 90 százalékuk arctalan, le-és felcserélhető próbababaként funkcionál, akinek a pályája igencsak kérészéletű. Nem kell azonosulnod velük.


Csak akkor lehetsz stílusos, ha dizájner/márkás darabokat viselsz! – Tévedés!

Úgy gondolod, hogy azok a nők, akik egyedi, drága holmikban suhannak, sokkal stílusosabbak nálad? Ez valóban pusztán csak a pénz függvénye? Nem! Ezerszer több ellenpéldát láthatunk, mint pozitívat. Nézzünk csak körül kicsiny hazánk “sztárvilágában” és rájövünk, hogy pénzen bizony nem lehet stílust venni. Az, hogy valamiből megengedhetjük magunknak a legdrágábbat, nem feltétlenül jelenti azt, hogy viselni is fogjuk tudni. Státuszszimbólumokat hordani és stílusosnak lenni nem ugyanaz.

Figyeld meg, hogy az igazi stílusikonok többsége nem kérkedik. Tökéletes példa Kate Middleton, aki nem érzi degradálónak, ha középkategóriás bizsut, vagy márkát visel.

Tipp: Ne azért tedd le a voksodat egy márka mellé, mert trendi és drága, hanem azért, mert minőségi, kényelmes darabokat kínál, amik igazán az egyéniségedet tükrözik.


Csak akkor lehetsz stílusos, ha a legutolsó trendeket viseled! – Tévedés!

Mindig a legaktuálisabb, legfrissebb darabot viseled? És egészen biztos vagy benne, hogy tökéletesen illik hozzád? A divatmagazinokból, kirakatokból, pinterest fotókról stb. lemásolt trendi összeállítások termelik az egymás mellett sétáló barátnőket, akiket a világon semmi se különböztet meg egymástól, mert még a táskájukat is ugyanúgy fogják.

Divatos bárki lehet. Divatosnak lenni a könnyebbik út. Ez nem feltétlenül elítélendő, hiszen érdemes többféle irányt kipróbálni. Viszont ne keverjük össze a divatos megjelenést a stílusossal.

Tipp: Ha szeretnéd megmutatni az egyéniségedet az öltözködésedben, akkor nem a trendek fogják megadni neked a válaszokat, hanem te magad.


Stílusért Párizsig, Londonig kell menni! – Tévedés!

A szomszéd fűje mindig zöldebbnek tűnik, nem igaz? Bár Magyarország sajnálatosan a divatkövető országok közé tartozik, és való igaz, hogy léteznek kínálatukban sokszínűbb divatközpontok, de ha a kevesebből sem tudod kiragadni azt a pár dolgot, ami téged tükröz, valószínű, hogy a rengetegből sem fog sikerülni.

Tipp: Próbálj meg abból építkezni, ami elérhető. Tudatos vásárlással, odafigyeléssel mindenhol rábukkanhatsz azokra a darabokra, amik csak rád várnak.


A stílus a fiatalok luxusa – Tévedés!

Éppen ellenkezőleg, a stílus megléte egy érett, önazonos, magabiztos, önmagát értékelő és megbecsülő személyiséget feltételez! Hogyan is tudnánk megtalálni a stílusunkat, amíg nem vagyunk tisztában azzal, kik is vagyunk, mit szeretnénk üzenni az öltözködésünkkel, miben érezzük jól magunkat?

Ha folyamatosan ostorozzuk magunkat képzelt vagy valós alkati hiányosságaink, és a testsúlyunk miatt, egyre csak távolodunk attól, hogy egy csipetnyi pozitívumot csempésszünk az öltözködésünkbe. Nemhogy stílust.

Tipp: Kezdj el egy kicsit odafigyelni önmagadra, az ösztöneidre, a szépségedre! Senki se fogja helyetted kitalálni, ki is vagy valójában!


"A divatot meg lehet venni, a stílust birtokolni kell." Edna Woolman Chase

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Mikor lehetsz stílusos? – a legáltalánosabb tévhitekről” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. De szép és ideillő ez az idézet a cikk alján! Köszönöm!
    (Elragadó nő lehetett Audrey…, Nagyon szeretem az arcvonásait, egyszerűen nemesek, de kislányosak is. Ebből az ellentétből árad szerintem a szépsége.)

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .