Messziről villanó részletek és testrészek

Van a téli hónapoknak egy jellemző, gyakorta előforduló jelensége, a fekete holmik közé ékelt testrészek vonulása (és távolodása), ami nemektől függetlenül bárhol felbukkanhat előttünk. Nyugodtan bevallhatjuk, mindannyian beleestünk már ebbe a vizuális önveszélyeztetésbe, ha máskor nem is, a kamaszkor farmer-bőrdzsekit bújó korszakában. Egyszerűen azért, mert a szekrényünkben aktuálisan nem volt más, csak fekete cipő, fekete harisnya, fekete felső és fekete ruha. Így annak az egy darab fehér/pink/királykék/pepita/lila stb. színnek, amivel feldobni kívántuk magunkon a fekete egyeduralmát, mondhatni esélye sem volt a menekülésre. Vagy az esztétikus megjelenésre.

Klasszikus példája ennek a vizuális öntagolásnak (nevezhetjük a testalkatunk arányaira nézve öncsonkolásnak is), a fekete dzseki alól kibújó, messziről világító pulóver, szoknya, de férfiaknál akár ing, akár hosszúra nyúlt póló formájában is találkozhatunk “távolodó fenekekkel”.

Miért alakulnak ki ezek az előnytelen világos-sötét blokkok az öltözködésünkben?

Ami elölről megmagyarázható, hátulról közel sem egyértelmű!

Csak a fekete

A jelenség alapvető problémaforrása legtöbbször az, hogy a téli ruhatárunk építőköve a fekete. És… nos, a fekete. Színek nélkül lehetőségünk sincs egy összeállítás kontrasztjain alakítani. Sokszor a “fekete slankít” – meggyőződésével húzunk sötét színeket egy világosabb holmi köré, holott ezzel éppen azt emeljük ki, amit eltakarni szeretnénk.

Hiányzik az egész alakos tükör

A legtöbb ember csak előről értékeli az összeállítását. Amennyire sok figyelmet vagyunk hajlamosak szentelni a próbafülkékben a hátsónk tüzetes ellenőrzésének (Ugye nem nagy benne??? Ugye???) – annyira hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről a területről a hétköznapokban.

Fontos, hogy egy adott összeállítással kapcsolatban megkérdezzük magunktól, hogyan is láthatnak benne mások 2-3-4 méter távolságból? Ha felmérnénk, hogy a fekete harisnya és a fekete pulóver közé beszorult tulipiros szoknyánk egy kihúzófilc élességével rajzolja körbe a fenekünket, valószínű, hogy nem viselnénk ebben a kombinációban.

Nem vagyunk tisztában a testalkatunk hosszanti arányaival

Az egyes ruhadarabok végződése alapjaiban határozza meg a megjelenésünket. Ha egy dzseki, egy blézer, egy póló, egy blúz esetlegesen, vagy a testalkatunkra nézve előnytelen helyen tagol fel minket, tehetünk bármit, eltorzul az összkép.

Ne feledjük, hogy minél élesebb vízszintes vonalak jelennek meg rajtunk, annál figyelemfelkeltőbbé válnak! A fekete színek közé ékelődő világos, vagy élénk árnyalat lézerpontos elvágásként működik, és azonnal arra a testrészünkre vonzza a figyelmet, ahol végződik!

Ha tehát például nem az alsótestünk az erősségünk, nem a legszerencsésebb egy kivilágító szoknyával túlzóan kiemelnünk. Ugyanezt a vizuális hatást érjük el egy fenékre húzott, kabát alól kibukkanó pulóverrel is, nem kell feltétlenül szoknyát viselnünk hozzá, hogy optikailag szélesítsük magunkat.

Jó dolog, hogy van egy színes, tarka szoknyánk, de még jobb, ha látszódunk is benne

Hogyan orvosoljuk a vizuális buktatókat?

Nem könnyű kibújni a “csak a fekete” bűvköréből különösen, ha irodai megjelenésről, netalán hivatalos eseményről, díjátadóról, ünnepélyről stb. van szó. Az alábbi példa jól tükrözi az eddig leírtakat, a kevésbé átgondolt koncepció sajnos a szoknya vibráló mintázatát, és előnytelen szabásvonalát hangsúlyozza a viselője helyett.

Mit tegyünk, hogy a szoknyánk ne egy keresztrejtvényhez hasonlítson a képeken?

Mire is lenne lehetőségünk, ha még  öt percre visszafuthatnánk a gardróbszekrényünkhöz?

 1. Cseréljük le a rövidke blézert egy megfelelő hosszúságú, ágyékot takaró felsőrészre. Ezzel nemcsak a testarányainkat egyensúlyozzuk ki, de a vibráló alsórészből is kevesebbet mutatunk.
 2. Viseljünk merészebb színblokkot, toppot a szoknya felett, így elvonjuk a figyelmet a kevésbé fényképbarát mintázatról. (Akár egy látványosabb nyaklánc is felvehető!)
 3. Cseréljük le a szoknyát egy sötétebb árnyalatúra (ami nem fekete).
 4. Legyen a blézerünk színe vagány, így egészen biztosan háttérbe szorítjuk a kiugró szoknyát!
 5. Viseljünk elegánsabb, magasabb sarkú cipőt, ami többet mutat a lábfejünkből, így jobban nyújtja azt.
 6. Világosítsuk a felsőtestet egy mintában szereplő, világos színnel, így nyújtjuk az összképet, és eltereljük a figyelmet a szoknyáról!
 7. A fenti lépésekkel inkább csak a megjelenés frontális nézetét tudjuk kicsit lágyítani. Ha hátulról is megnézzük magunkat, ott a blézer hosszával és színével tudunk csak játszani, illetve a harisnya színét tudjuk módosítani ahhoz, hogy kiszabadítsuk a szoknyát a szorult helyzetéből. Ehhez már egy vékonyabb fekete, sötétszürke harisnya is megfelelő választás lehet.

Látható, hogy egy félresiklott koncepció mindig finomítható, ha átgondoljuk, hogyan tudjuk korrigálni a látottakat.

 

Képek forrása: google


"A lelkesedés diktálja az iramot, de a kitartás éri el a célt." Dan Millman

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Messziről villanó részletek és testrészek” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Okos gondolatok!
  Szerencsére ebbe a hibába nem estem bele, nálam totál fordítva működik a dolog. Fekete/sötét alapdarabjaim mindig a szoknya és a nadrág. Ehhez van többféle színes felsőm, esetleg a cipő, táska színe is variálható, de a csípőm környéke mindig sötét. A fenekem így is kerek, de legalább nem “virít”. 🙂

  Válasz
  • Kedves Julcsi!

   Köszönöm a hozzászólást!

   Igen, valóban kevésbé veszélyeztet minket ez a helyzet, ha eleve kicsit sötétebb mindig az alsóruházatunk! 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .