Lépések az általános színektől az egyedi színekig

Sokszor látok egy kis megtorpanást az egyéni színtípus felmérése után.
– Ez így mind szuper és jó, de akkor most hogyan tovább? Menni fog ez nekem egyedül is?

Nagyon fontos megértenünk: a színlátásunk, a színekre való érzékenységünk nem újul meg egyetlen délután alatt. Az egyéni színpalettánk megismerése pusztán az első lépése, és nem a végállomása egy kreatív, izgalmas, újfajta (szín)szemléletmódnak.

Ahhoz, hogy magabiztosan felismerjük és beazonosítsuk a számunkra legideálisabb árnyalatokat (és különbségeiket), időt kell adnunk magunknak és az érzékszerveinknek. Gondoljunk csak bele, milyen gyökeresen új megközelítési módszerről is van szó!

Míg megelőzően a színekről a többség legfeljebb annyit döntött el a boltokat járva, hogy tetszik-e, vagy sem, most számos új szempontot figyelembe kell venni ugyanazt a kínálatot végignézve.

– Megfelelő-e az adott szín élénksége?
– Mennyire hideg, mennyire meleg hatású?
– Nem túl tompa-e?
– Milyen a sötétsége?
– Pasztelles, vagy inkább tiszta a szín?
stb.

Ez első pillantásra tűnhet bonyolultnak, nehéznek, ijesztőnek.
Éppen ezért fontos, hogy elfogadjuk a kezdeti kihívásokat.
Vásárlásnál beleszaladunk egy kevésbé tökéletes árnyalatba? Nem vagyunk teljesen biztosak a választásunkban? Nem kell félni, nem fog bekopogni hozzánk másnap a Színrendőrség! Igazából ennek a tanulási folyamatnak nincs végzetes tétje!

Természetesen rendelkeznek némi helyzeti előnnyel azok, akik esetleg már foglalkoztak más területen a színek világával. A színtulajdonságok felismerésében lehetnek egyéni eltérések (ahogy a színlátásban is vannak), de olyan nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki semmiféle különbséget nem tud tenni két árnyalat között. (színvakok, színtévesztők)

Másfelől nem szükséges rögtön a legfinomabb részletekig belevesznünk a színek analizálásába. Nyugodtan hagyatkozhatunk a közelítés elvére, azaz a nagyobb halmaz felől haladhatunk a kisebbek felé.

Hogyan értem ezt a gyakorlatban?

Keresd meg a legnagyobb halmazt, amit kényelmesen kezelni tudsz!

Bevallom, néha szeszélyesen vásárolok, és bizony nem egy-két olyan ruhadarab érkezik a szekrényembe, ami a saját, Lágy Nyár típusú színpalettámból kissé kilóg. Egy-két árnyalattal sötétebb, vagy élénkebb, vagy fagyosabb, mint kellene. Viszont egy tulajdonság közös ezekben a darabokban, amire mindig figyelek (különösen az arc közelében viselt holmiknál): a ruhásszekrényem alapját a HIDEG színek képezik.

Úgy gondolom, hogy ez a legnagyobb halmaz, amiben szemlélhetjük a színtípusunkat.
Kétféle csoportba tartozunk: azok közé, akiknek dominánsan inkább a kékes, hideg árnyalatok állnak jól, és azok közé, akiknek a meleg színek. Ha már erre az egyetlen (és tényleg egyetlen) színtulajdonságra figyelünk, előrébb tartunk a színek felismerésében, mint a vásárlók 80-90%-a. (Egyben a ruhatárunkon sem ejtünk végzetes sebeket) 🙂

Akár Nyár, akár Tél típusba tartozunk, dönthetünk tehát úgy, hogy “pusztán”  a színek HIDEGSÉGÉRE koncentrálunk. Ez is lehet egy kiindulási alap.

Hidegből a nyári színek felé

A fokozatosság elvét követve, a következő lépés lehet az, hogy a hideg színek között megpróbáljuk beazonosítani a nyári árnyalatainkat. Ezen a ponton öltözködhetünk általános nyári színekbe (avagy a négyes évszaktípus felosztás szerint).
Melyek a Nyár típus fő ismérvei? A színei hidegek, törtek, világosak.
Tehát az eddigi halmazból a téli színek fognak kiesni, melyek túl élénkek és sötétek a számunkra. Az így felépített ruhatár már sokkal közelebb lesz a legjobb színeinkhez, mint egy kizárólag hideg árnyalatokból építkező verzió.

Nyári színekből az altípusunk felé

Utolsó lépcsőfokként (egy idő után már automatikusan) megtaláljuk azokat a nyári árnyalatokat, melyek a legjobbak a számunkra. A példában a Hideg Nyár színeit választottam.
Aki ebbe az altípusba tartozik, és az általános, nyári színekből indul, észreveheti magán, hogy például a padlizsánlila helyett jobban áll rajta egy levendulaszín. Hogy a mályvás tónusok helyett előnyösebbek az egy gondolattal a hűvösebb púderrózsaszínek. Hogy a szürkékből kizárólag a kékes fényű, acélos, vagy tiszta szürkék előnyösek.

A legutolsó fázisban pedig azt vehetjük észre, hogy a Hideg Nyár palettájáról is ki tudjuk választani az ízlésünkhöz, személyiségünkhöz legközelebb álló árnyalatokat. Tehát megérkezünk a színtípusunk egyéni, sajátos, legbelső szívveréséhez.

Lépések az általános színektől az egyedi színekig.
Lépések az általános színektől az egyedi színekig.

(A monitor beállítások miatt a színek eltérően jelenhetnek meg!)

Lássuk mindezt táblázatosan összefoglalva

Nyár típusként tehát öltözhetünk hideg színekbe, nyári színekbe, és az altípusunk szerinti színekbe egyaránt. Ezeknek a fokozatoknak minden előnyével és hátrányával együtt.

Választott halmazMilyen színtulajdonságra figyelünk?ElőnyeHátránya
Hideg színtípusként öltözködünkHideg színeket keresünk.Biztosan elkerülhetjük a melegebb, előnytelen földszíneket, sárgás tónusokat.A többi színtulajdonság kelthet rajtunk kevésbé ideális összhatást. (pl: egy téli szín túlharsoghat minket élénkségben)
Általános nyári színeket viselünkHideg, tört, világos színeket keresünk, melyek nem érik el a téli kontrasztokat.Nem viselünk túl harsány, túl sötét színeket. (Azaz nem öltözködünk Tél típusként Nyár létünkre)A nyári palettáról finomabb különbségek ugyan, de megmutatkozhatnak a gyakorlatban. (pl: a színek törtségében, világossági értékében)
Az altípusunk szerint öltözködünk
(A példában Hideg Nyárként)
Közepesen élénk, közepesen sötét,
és világos színeket keresünk, melyek karakteresen
kékes hangulatúak.
A nyári színek közül a számunkra legideálisabb összeállításokat viselhetjük.Nincs.

 

Ez a fajta megközelítés bármelyik színtípusra alkalmazható.
Bárhogyan is döntünk ebben a kérdésben, biztosak lehetünk benne, hogy a színek fejlesztik nemcsak a fizikai látásunkat, de a látásmódunkat is, megújítják a megjelenésünket és a gardróbszekrényünket, esetleg még az önképünkben, önértékelésünben is sok dologra választ kaphatunk a segítségükkel. Abban a kérdésben, hogy milyen irányból kezdünk el kicsit jobban megbarátkozni velük, igazából nincsenek rossz válaszok.


"Soha se feledjük: a jólöltözöttség nem a ruhatárunk nagyságától függ! Kevésből előnyösen felöltözni ugyanannyi ideig tart reggel, mint sokból előnytelenül." Molnár Tímea

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Lépések az általános színektől az egyedi színekig” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Kedves Timi!
  Néhány órával előbbi hozzászólásomhoz kapcsolódva keresgéltem a nyár típusú hírességek között, kifejezetten a sötét barna szempárt keresve. Egyetlen példát találtam, ő Brigitte Bardot. Az én szemem is sötét barna, de egyebekben hideg nyár típus vagyok (a hideg tél szerintem túl erős- vagy mégsem?). Szóval, lehet-e egy nyárnak sötét barna szeme?
  Üdv! Éva

  Válasz
  • Szia Éva!

   Brigitte Bardotnak szerintem nem barna a szeme, legalábbis nem klasszikus sötétbarna. 🙂 Inkább hat szürkésnek (szürkészöldnek, szürkésbarnának)
   Hogy milyen színtípus… hát, nehéz megmondani, az biztos, hogy előnytelen hajszínei voltak. El tudom képzelni, hogy egy csibeszőkére festett Tél típus amúgy, de archív fényképekről nem mondanék véleményt.
   😀 😀

   Mint az előző válaszban írtam, nehéz bármi konkrétumot mondani látatlanban egy szemszínről, vagy színtípusról.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Szia!
  Ilyen alapos, hozzáértő leírásokat és magyarázatokat még senkitől nem hallottam vagy olvastam a színtípusokról. Azt hiszem, nagyon hamar megkedveltem ezt a blogot.
  Én is nyár típus vagyok, mint az előttem szóló, méghozzá azt hiszem, hideg nyár, ami a példában is szerepel. Csak egy kérdés ezzel kapcsolatban: egy kicsit azért ugye tágasabb a színpalettánk, mint a fenti sor? Szeretem a lilát, szürkét, kéket, de azért van esély válogatni máshonnan is? “Ne hagyd ki soha azt, mi téged színben imád, de azért mégse hordhatsz mindig kéket, lilát!” 🙂 Pirosakra, zöldekre gondolok elsősorban.

  Válasz
  • Kedves Averill!

   Köszönöm a hozzászólásodat, örülök, hogy tetszik az oldal! 🙂
   Természetesen nem egy sornyi szín közül lehet válogatni, hiszen közel tízmillió árnyalat létezik (vagyis ennyit látunk a spektrumból), ebből elég nagy halmaz az, ami megfelel egy ember adottságainak.
   🙂

   A piros nem tiszta verziói, mint a meggyes, málnás, törtebb, rózsás pirosak jók a nyaraknak.
   A zöld kékbe hajló, éteribb verziói, mint a menta, az erdő, a méreg, a türkizzöldek szintén.

   Illetve továbbra is érvényes: bármilyen szín, árnyalat kihasználható, ha megfelelően kombináljuk.
   (pl. Ha nem előnyös a narancs, de szereted, próbáld kisebb felületen, vagy távolabb az arctól viselni.)

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Kedves Timi!
  Olyan jó, amikor a színtípusokról írsz, különösen a nyárnak örülök, mivel én is az vagyok. Kb. egy éve foglalkozom ezzel a témával, és azt hiszem sokat fejlődtem. Először bonyolultnak tűnt, de éreztem, hogy igazság van benne, és hogy erre szükségem van. Szerettem volna a témát magamévá tenni. Sokat olvastam, nézegettem magam a különböző színekben, kikértem mások véleményét. Először színpalettával jártam vásárolni, hasonlítgattam a palettám színeit a ruhákéhoz. Egy palettát nyomtattam és kiraktam az íróasztalom fölé is , amit szinte minden nap megnézek. Már ismerem a színeimet, bár van egy-két árnyalat, amit elég nehéz felismerni (taupe). A vásárlás sokkal könnyebb, tudok a hozzám illő színekre fókuszálni. Szóval érdemes kideríteni, hogy az ember melyik típusba tartozik, mert sok rossz döntést ezzel el lehet kerülni.

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár