Lehet kivétel a fekete?

Általános, és talán a leggyakrabban elhangzó kijelentés a színtípusokkal kapcsolatban: X és Y típus ne viseljen feketét! Első olvasatra ez elég kategorikusan hangzik, és sokan érezhetik úgy, hogy érthetetlen és megmásíthatatlan tiltásról van szó, holott csak nincs kellően elmagyarázva a miértje.

Az okok mindig a színtulajdonságokban keresendők!

A színtípus besorolás egyik sarokköve azoknak a sötétségi-világossági értékeknek a meghatározása, amelyek visszatükrözik a természetes adottságaink legsötétebb és legvilágosabb végpontjait.
Egyszerűbben fogalmazva: megpróbáljuk definiálni, mennyire közel tudunk menni a feketéhez anélkül, hogy egy szín túl komorrá, előnytelenné válna rajtunk?

Andi – Élénk Tavasz, Móni – Hideg Nyár, Adri – Meleg Ősz, Ági – Sötét Tél

Az alábbi képek segítségével keressük meg, vajon milyen értékekben mozoghatnak a hölgyek legmélyebb, természetes színei?


Sokszor megfigyelhetjük, hogy nem is a hajszín, hanem a szemszín határozza meg a legsötétebb pontunkat (lásd: Ősz típus). Máskor azt látjuk, hogy igazából nincs is különösebben karakteres mélység valaki megjelenésében. (lásd: Tavasz típus, Nyár típus). Az alapfeltevés pedig mindig az, hogyha egy Tél típus bekerül egy hasonló (szín)társaságba, azonnal letarolja a fekete-fehér sakktáblát.  Ahogy az a képen is jól látható.
🙂

Milyen értékeket láthatunk az egyes típusoknál?

A hölgyek hozzávetőleges, legmélyebb színei az alábbiak szerint alakulnak:
71% fekete tartalom – Tavasz
70% fekete tartalom – Nyár
82% fekete tartalom – Ősz
98% fekete tartalom – Tél
(Az adott szín ennyi százalékban tartalmaz feketét.)

Mit jelent ez a gyakorlatban?
Azt, hogy a Tavasz típus színpalettáján nem fog 71%-nál magasabb fekete tartalmú szín szerepelni. A Nyár típus színpalettája nem megy átlagosan 70% fekete tartalom fölé stb.

Természetesen ezeket a százalékokat ne vonalzóval körbehúzott sávokként képzeljük el, hiszen nem pusztán a feketétől lesz egy szín mélyebb hatású, hanem közrejátszik a telítettsége is!

Egy telítetlen-sötét szín mindig bágyadtabbnak tűnik, mint egy telített-sötét, éppen ezért nagyon nehéz például egy lágy típusnak megtalálni a kínálatban az egyszerre fakó, és közepes színeit. (Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy egy szín mosott és sötét, vagy intenzív és sötét.)

Előfordulhat, hogy egy-két színnel akár 80% közelébe is el-elcsúszik egy Tavasz, vagy Nyár típus, de egészében sose lesz jellemző egyik típusra sem, hogy 90% fölötti fekete tartalmú színek előnyösek lennének a számukra! Ezért olvashatjuk mindenhol, hogy a Tavasz és a Nyár típus közepes-világos színvilágú, mivel nincsenek sötét színeik.

Az Ősz típusok, mint a képen is látható, színmélységükben közelebb helyezkedhetnek el a Tél típusokhoz, de karakteresebb átfedéseket csak a délies, Sötét Ősz esetében láthatunk! A többi Ősz típus inkább közepesen sötét értékekig mozog, a feketét ők sem érik el.


Nem csak a fekete nem előnyös!

Ne csak a feketét lássuk ebben a rendszerben! A színtípus besorolás nem konkrét színekről, hanem színtulajdonságok egységéről szól! A fekete környékén számtalan árnyalatot találunk, amik az előnytelen halmazunkba tartoznak!

Ugyanis ha nem áll jól számunkra a fekete, nem fog jól állni semmi ahhoz közeli szín, sem a legsötétebb kék, sem a legsötétebb bordó, sem a legsötétebb barna stb.. Tényszerűen azért, mert a saját színeink nem tudnak versenyre kelni velük.

A bal oldali megfelelő, a jobb oldali túl sötét

Egy Tél típus (különösen egy Sötét Tél típus) legjobb színei viszont vígan lubickolnak a 90% fölötti feketékben, sötétkékekben, lilákban, méregzöldekben, mivel mind a hajszínük, mind a szemszínük hasonló ezekhez a mély és drámai színekhez.

A Tél típusokon éppen a Nyár típusok kontrasztértékei hatnak túl kevésnek, hiszen sokkal dinamikusabb adottságokkal rendelkeznek.

A bal oldali túl kevés, a jobb oldali megfelelő sötétségi értékű

Nézzük meg a fenti példát magasabb fekete tartalmú színekkel is. Egy túl sötét szín letompítja a természetes adottságokat, fakítja a hajszínt, erőtlenné teszi a szemszínt, sápasztja a bőrtónust. Legnyilvánvalóbbá mindez talán az alsó képeken válhat.

A feketéhez közeli értékek elnyomják a természetes színeket


A kérdés nem az, hogyan viseld a feketét!

Nagyon félrevezetőnek találom, amikor a feketét korrigálható kivételként szerepeltetik olyan színtípusok palettáin, ahol nincs helye. Mintha az, hogy jelenleg társadalmi közmegegyezés alapján a feketét alapszínként kezeljük az öltözködésben, megváltoztatná a lényegi színtulajdonságait. Holott nem!

A színek fizikai értékei mit sem változnak attól, hogy mi aktuálisan éppen milyen szubjektív szerepekkel látjuk el őket. 

Hiszen mit is tudnánk kezdeni azokkal a javaslatokkal, melyek szerint a fekete elfogadhatóvá tételéhez elegendő:

 • Távolabb viselnünk az arcunktól (szoknya, nadrág, cipő, táska stb. formájában.)
 • Palástolnunk, vagy kiegészítenünk a színtípusunk szerinti blézerrel, kardigánnal stb.
 • Felvennünk hozzá egy kendőt.

Már csak azért sincs értelme egyiknek se, hiszen logikusan egyetlen színünk sem képes bármilyen módon tolerálni, vagy ellensúlyozni a feketét! A fekete behelyezése dominánsan lágy, világos, közepes értékekben mozgó színpalettákba nagyjából annyit tesz az öltözködésünk szempontjából, mintha nehézsúlyú ökölvívót neveznénk szalmasúlyúak közé.
Esélytelen küzdelem.
A visszafogottabb harmóniák nem tudnak működni, élni, hiszen ott van helyettük a fekete, ami vizuálisan azonnal magára vonja a figyelmet, legyen szó egy gallérról, egy kesztyűről, egy dekorcsíkról, egy övről.

Fotó: s_bukley/Depositphotos

Magától értetődően senkit sem kívánok lebeszélni a fekete színről!

Nagyon sok nővel találkozom, akiknek a fekete biztos burok, stabil mentőöv, vagy az elegancia, a letisztultság megtestesítője. A kérdés az, kinek mit jelent az a kompromisszum, amit a fekete viselésének érdekében meg kell hoznia.

A feketét napjainkban nem lehet és nem is kell megkerülnünk, azonban bánjunk vele nagyon körültekintően, mert bár szeretnénk azt hinni, hogy kivétel lehet az adottságaink szabályrendszerében, sajnos végső soron éppen a fekete az a szín, ami nem tűri el a kivételeket maga mellett.


"Ne azzal törődj, ki hogyan vélekedik rólad. Egyedül az számít, gondolataid, cselekedeteid hogyan hatnak vissza rád."Szepes Mária

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Lehet kivétel a fekete?” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Kedves Timi!
  Minél többet olvasok a színekről, formákról, egyre bátortalanabbul vásárolok. A színtípusomat sem tudom eldönteni. Hideg típusú a bőröm, rózsaszínes, kékes, a szemem szürkéskék, elég karakteres, van szempillám, a szemöldököm kilóg a sorból, mindig jóval sötétebb volt a hajamnál. A hajam meg… szőke kislányként, majd sötétedett, most enyhén őszül, és az egészség jegyében növényi festékkel festem, amitől barnás vöröses, s ez nem igen illik egy hideg típushoz. Amúgy lehet, hogy lágy nyár vagyok. Most akartam venni egy kis feketét, mert megtetszett, a fülkében jónak tűnt. Szülés után két évvel vagyok, az alakom közel a régi, csak kissé stílust vesztettem, és nem találtam meg még a kiutat.
  Mindezt csak azért írom, mert tetszik a blogod, és főleg az, hogy nem a sablonokat gyártod újra, hanem megkérdőjelezel, gondolkozol. Tetszik. Gratulálok.

  Válasz
  • Kedves Szidi!

   Köszönöm a hozzászólásodat, örülök, ha hasznosnak és értékesnek találod a blogot. 🙂

   Mint minden új ismeretnek, úgy vélem, a színekkel, öltözködéssel kapcsolatos információknak is kell idő, amíg leülepednek, és valóban megérlelt tudássá válnak. Nem baj, ha az ember elsőre nem úgy és nem olyan mélységben tud megválaszolni kérdéseket, a lényeg (szerintem) a folyamatos elemzés, nyitottság, újragondolás. Saját példámból is mondhatom, hogy a témához kapcsolódóan az első egy-két év a teljes bizonytalanság jegyében szokott eltelni, majd minél több (vizuális) tapasztalattal gyarapodik az ember, annál magabiztosabbá válik a ruhavásárlások terén.
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Azon kevesek közé tartozom akik életükben nem hordtak még feketét. Esküszöm próbáltam de 1 percig birom benne. Ha megyek szintanácsadásra abban reménykedem nem az én szinem lesz mert én sehogy nem tudom magamon elviselni. Az örömtelenség jut róla eszembe tömény formában és az hogy takargatni kellene valamit magamon. Pszichésen én rosszul birnám ha rajtam kellene legyen fekete ruha. Egyfajta büntetésnek élném meg.

  Válasz
  • Szia Zafi!

   Nem kötelező viselni egy színt, még akkor sem, ha jól áll a számunkra!
   A Tél típusok közül sem szereti mindenki a feketét, de kíválóan helyettesíthető kékekkel, szürkékkel, bordókkal, fehérrel, hideg bézsekkel stb.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Kedves Tímea!
  Sajnos nekem sem áll jól a fekete, amit azért fájlalok, mert alkalmi ruhának, vagy hivatalos megjelenésnél szinte kötelező. Ott van az a sok nő az elegáns fekete szettjében, én meg lógjak ki egy sötétkékkel? Lehet a “kis fekete” nem fekete?

  Válasz
  • Kedves Móni!

   Én úgy gondolom, hogy itthon, a közeli hozzátartozók temetését leszámítva nincs olyan alkalmi, hivatalos esemény, ahol kötelező lenne feketét viselni.
   🙂
   Így a fekete nyugodt szívvel lehet bármi más, akár kis kék, akár kis bordó, akár kis szürke. A “kilógás” mértéke pedig innentől kezdve teljesen egyéniség függő.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Szia! Nekem csak egy gondolatnyi megjegyzésem lenne… öltözködni egy nőnek ( ha nem standard méret), nagyon nehéz. Nem elég a szabás, a hossz, az anyag, de még a színek is! Mondjuk én tudom, hogy a tavasz- tél élénk színcsoportjába tartozom, de könyörgöm, így 45 évesen hol lehet olyan ruhákat vásárolni, ami minden kritériumnak megfelel??! Ilyenkor jön a megalkuvás egy jól szabott, jó anyagú, de egy rossz színvilágú választással. Mert én úgy látom, színek nagyon nincsenek az üzletekben. Itt a nyár és rettenetes a felhozatal.

  Üdv
  Erika

  Válasz
  • Szia Erika!

   A tudatos öltözködés és vásárlás soha sem egyszerű, bármilyen méretű, alkatú, életkorú az ember.

   Én abszolút hosszútávú elköteleződésnek és projektnek tekintem azt, hogy jól és a lehető legkevesebb kompromisszummal vásároljak, és ezt javaslom másoknak is. Egy ideális ruhatár összeállítása akár 4-5-6 év is lehet, (sőt, igazából élethosszig tartó feladat), kinek mennyi ideje, energiája, pénze van foglalkozni vele. Nem veszek se rossz színt, se rossz fazont, még ha ez azt is jelenti, hogy aktuálisan épp nem veszek semmit.

   Vannak színek, fazonok, amiket ki kell várni, egyszer szembejönnek. (Van vendégem, akivel 3 őszi szezont végigjártunk, mire találtunk egy tökéletes kabátot, de megérte várni rá.) 🙂

   Alapfelvetésként sajnos el kell fogadni azt a tényt, hogy a jelenlegi kínálat, divatirányok nem azoknak kedveznek, akik tudják, hogy mit keresnek.
   Ez frusztráló, de ha elfogadjuk, máris több időnk marad arra fókuszálni, hogy felkutassuk a számunkra ideális darabokat.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 5. Szia Timi!
  Nagyon hasznos volt ez a cikk számomra. Méregzöld szemem van és világosbarna hajam, ennek ellenére én azt vettem észre, hogy a sötétkék nekem például nagyon jól áll (de lehet csak én gondolom így, haha.. :’) ) Tudnál nekem picit segíteni, hogy akkor én melyik típusba tartozok?
  Köszönöm,
  Nóri 🙂

  Válasz
  • Szia Nóri!

   Köszönöm a hozzászólást, örülök, ha tetszett a cikk!
   Látatlanban nem igazán tudok érdemlegesen bármit is mondani a színtípusodról sajnos, javaslom próbáld az alapszínek alapján azonosítani, mi az, ami előnyösebb a számodra. Például az ezüst, vagy az arany? A fekete, a szürke, vagy a barna? A babarózsaszín, vagy a lazacos színek?
   Inkább a világos, vagy inkább a sötét színek? Inkább az élénk színek, vagy inkább a lágyabb színek?
   Ha utána olvasol a témakörnek, néhány színtípust máris ki lehet zárni általában. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 6. Kedves Timi! Bár nagyon szeretem az írásaidat, bevallom, elsősorban azok keltették (keltik) fel a figyelmemet, amelyek az alkattal, test- és arcformákkal stb foglalkozik, valahogy a színelmélettel nem győztél meg száz százalékosan. Persze, van, hogy én is látom, hogy egy adott ruha, smink pl túl erős az adott személyen, csak sokszor ilyenkor (a kisördög súgására) az is eszembe jut, hogy oké, na de EZ a smink szinte bárkin túl erős lenne, vagy ki tudja, h a fotó mennyire torzítja a valós bőrszínt stb.

  Ami mégis elgondolkodtat: bár fiatalabb koromban nem gondolkodtam soha azon, nekem milyen szín áll jól, sokat hordtam a szürke egy árnyalatát, azzal a felkiáltással, hogy mivel egy magas, lakli csaj vagyok, eleve túl hamar magamra vonom a figyelmet önmagában az átlag feletti magasságommal, semmi szükség rá, hogy túl élénk színeket aggassak magamra. A blogodban láttam, hogy ez a szürke az én Nyár-típusomnak erősen javallott 🙂 .

  A másik a lányom. Ő közép- vagy sötét barna hajú, barna szemű, az enyémnél picit sötétebb bőrrel (de a kreoltól távol áll). És bár nekem mindig nagyon tetszik a bőre, és gyönyörűnek látom, de van egy olyan rózsaszín felsője, amit ha felvesz, akkor konkrétan a világ leghamvasabb, rózsás arcbőrű kislányává válik 🙂 Igazából miatta kezdtem el gyanakodni, hogy van vmi a színelméletben, annyira látványosan jól áll neki néhány konkrét szín (ez a rózsaszín egy tompább, púderesebb, világos-rózsaszín árnyalat). Fogalmam sincs, ő milyen “évszak” lehet, de hogy erősen befolyásolja az arcszínét, h mit vesz fel, az egyértelmű (van, amiben pl kicsit “indiános”).

  Válasz
  • Szia Bernadett!

   Köszönöm a hozzászólásodat, örülök, ha hasznosnak találod a blogot. 🙂

   Egyáltalán nem probléma, ha van benned egy egészséges kétkedés a színtípusokkal kapcsolatban, én úgy gondolom, elhinni semmit sem kell, inkább megtanulni, megfigyelni, megérteni. Különösen a színek világában.

   A témához hozzátartozik, hogy másokat (akár a rokonainkat) sokkal könnyebben látjuk, előbb észrevesszük rajtuk az előnyösebb, előnytelenebb színek hatását, mint saját magunkon. Másokkal objektívebben tudunk lenni velük.

   Nagyon sokan jönnek bizonytalanul színtanácsadásra, a leggyakrabban úgy vélik, hogy ők nem fogják látni, érteni a különbségeket, vagy csak némi sejtelmük van a témáról, és inkább kétkedve kezdenek bele (hogy most jön valami humbuk…) – főként a férfiak. 🙂 🙂

   Ennek ellenére a leggyakoribb mondat, amit hallok, az az, hogy – Én soha se gondoltam volna, hogy ekkora különbség lehet két szín hatása között! – és egyszer csak látni kezdenek egy színesebb, izgalmasabb, összetettebb világot. Aztán, hogy ki-mennyire használja ezt a tudást (indulást), már egyéni kérdés.
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 7. Kedves Timi!

  Igen, ez egy nagyon látványos összefoglaló! Főleg Kate Winslet és Dobó Kata képén meg a fölötte lévőn látszik, hogy a fekete “világít” a képről! Egyszerűen ÜT minden más színt, ami kevésbé élénk, hiába lenne az alapszín harmóniában a viselőjével. Pont a harmóniát csapja agyon!

  Pedig én imádom a színeket és elsőre lázadoznék, hogy “mi az, hogy nem lehet?”. De itt egyértelműen látszik. Erőltetni mindent lehet. Csak nem előnyös. Mi, “nem (egyértelműen) Tél” típusok jobban járunk, ha a “mosott” feketéből, vagy a szürkéből válogatunk, akár csak kiegészítők tekintetében is.

  Válasz
  • Szia Julcsi!

   Köszönöm a hozzászólást, örülök, ha tetszett a bejegyzés!

   Igen, az említett lázadás ott bújkál sokszor a háttérben, leginkább azokon látom, akik szívük mélyén “más típus bőrébe vágynak” (a szomszéd fűje…) 🙂 , de hát ez sajnos fizikailag nem lehetséges. Ha megfeszülünk se tudunk bizonyos határokat (színtani bűntetlenséggel) átlépni.
   Persze lehet, csak végső soron nem érdemes.

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár