Kötelező nyári melltartómustra – flegmaság, vagy tájékozatlanság?

A nyár első melengető napsugaraira évről évre előbukkannak téli rejtekükből a melltartók is. A kéretlen mennyiségben és minőségben tálalt fehérneműk megjelenése legalább annyira biztosan jelzi a meleg hónapok eljövetelét, mint a madárfütty, vagy a zöldbe boruló lomboronák.

A helyzet sajnos annyira súlyos, hogy lassan már azt kellene dokumentálni, akinek nem látszódik ki az alsóneműje (tisztelet a kivételnek). Bár a probléma leginkább a fiatalokat érinti, úgy tűnik egyre többen feledkeznek meg az öltözködés legelemibb alapszabályáról, mely szerint

A fehérnemű nem látszódhat ki a ruha alól.

Mert mint a szóban is benne van: a fehérnemű, alsóruha, alsónemű, azaz a melltartó, bugyi, body, alakformáló, kombiné, fűző intim ruhaneműnek számítanak. Nem arra valók, hogy az utcán közszemlére tegyük őket. Bár alapvetően nem szeretem az “Egy igényes nő mindig…” kezdetű mondatokat, de ebben az esetben egyetértek vele: egy kéretlenül mutogatott melltartó biztosan lerombolja a megjelenés összképét.

Talán azért is annyira szemfájdító ezt a divatbakit látni, mert tényleg csupán egy nüansznyi odafigyelésre lenne szükség, vagy legalább a szándékra, hogy az ember megpróbálja összeegyeztetni a felsőrésze kivágását a melltartópántjával. Nézzük meg a legjellemzőbb alfajait ennek a jelenségnek.


1) A T-hátrész rejtélye

Helytelen

Talán az egyik legmisztikusabb talány a T-vonal és a klasszikus melltartó találkozása, mely a gyanútlan szemlélőnek akár egész napos metafizikai elmélkedésre adhat okot. “Ezt most akkor hogy és miért és tényleg???”

Helyes

Megoldást jelenthet a problémára egy pánt nélküli, vagy egy X vonalba állítható melltartó típus. De feltalálták már a T vonalú vállpántú melltartókat is.


2) A csőtop és a maxiruha esete

Helytelen

Vannak felsőrészek, könnyű, nyári maxiruhák, melyek az egész vállat fedetlenül hagyják. Nem éppen a legvonzóbb látvány, ha egy melltartóval helyettesítjük a nem létező vállpántokat.

Helyes

Érdemes elfogadni, hogy a mellet lenyomó, leszorító csőtop megoldások igazából csak a kisebb mellű nőkön állnak jól. Minél nagyobb kosárméretről beszélünk, annál előnytelenebb a hatásuk, egyfelől nem lehet kellően alátámasztani alattuk a melleket, másfelől nincs az a szilikoncsík, ami fent tartja őket.

Ha mégsem tudunk lemondani róluk, akkor kizárólag pánt nélküli melltartóval viseljük az ilyen típusú kivágást.


3) Túl mély a hátkivágás

Helytelen

A női hát szexi. Megmutatni még szexibb, mert sejtelmes, nőies, de nem kirívó. Azonban a végeredmény inkább elszomorító, ha a kivágás alól kikandikál egy komplett melltartó hátpánt. (Rosszabb esetben a 15 cm-es kezelési útmutatóval együtt, mert ilyet is láttam már.)

Helyes

A kivágás mélységétől függően megoldást jelenthet többféle melltartó, a közös bennük, hogy mélyen, akár a derékvonal környékén is végződhetnek.


4) Spagettipánt kontra melltartópánt

Helytelen

Még egy nagyon általános problémakör. Mi történik akkor, ha van ugyan vállpántja a felsőrésznek, de az annyira vékony, hogy akármilyen melltartóval is próbáljuk orvosolni, biztos hogy duplázódnak a pántok?

Helyes

A válasz soha sem a szilikonpánt, hanem a vállpánt nélküli verzió. A 2-3 cm széles vállpántok alá olyan melltartót érdemes választani, aminek keskenyebb a pántja, így el tudjuk takarni. (Esetleg össze lehet lazán ölteni őket, így biztos nem másznak külön útra).
Van aki legalább színben megpróbálja harmóniában tartani ezt a problémát és a fehér spagettipánthoz fehér melltartót vesz fel.


5) Oldalt kikandikáló melltartó

Helytelen

Sok nő nem ellenőrzi le ruhavásárlásnál, hogy a karkivágás mennyire mély? Így lehetséges, hogy oldalirányból szinte minden apró csipkedísz láthatóvá válik a melltartójából.

Helyes

Áthidaló megoldás esetleg egy testszínű melltartóval, vagy megfelelően mély hátpánttal rendelkező verziókkal lehetséges. Egy bizonyos mélységű kivágás azonban mondhatni menthetetlen ebben a témában.


6) Flashdance baki

Helytelen

A nők nagy százaléka imádja a féloldalas kivágásokat. A lezser megoldás alól azonban inkább egy tirkó/vagy semmi ne látszódjon. Ne egy oda nem illő melltartópánt.


7) Az átütő fehérnemű

Helytelen

Kevesen tudják, hogy a világos (pl. fehér) felsőrészek alá nem fehér fehérnemű dukál, hanem bizony testszínű! A szabály itt is hasonló: ne látszódjon a felsőrész alatt a melltartó.


8) Áttetsző anyagok

Helytelen

Lehet az bár egy divatos csipke, egy légies tüll, vagy bármilyen könnyű szövött, horgolt, hurkolt anyag, az átlátszó ruhadarabok alá illik felöltözni. És az aláöltözés ebben az esetben nem csupán egy melltartót jelent. Különösen nem munkahelyi környezetben.

Helyes

Nem fogjuk csökkenteni a csipke, vagy a lepelke szexisség faktorát, ha nem neglizsé bemutatóként funkcionál rajtunk.


A válogatásból látható, hogy a kivágáshoz illeszkedő melltartó megtalálása pusztán szándék kérdése. Napjainkban szinte nincs olyan dekoltázs típus, amihez ne lehetne speciális, vagy variálható pántú melltartót vásárolni. Egyértelmű, hogy a hátpántot/vállpántot a kisebb kosármérettel rendelkező hölgyek rugalmasabban tudják változtatni, de érdemes legalább egy próbát tenni, az ideális fazon megtalálására. (Bár egyre több cég forgalmaz változatos melltartó típusokat, a különlegesebb darabokat szaküzletekben találhatjuk, sokszor menyasszonyi fehérneműként besorolva)

TIPP: Amennyiben a korlátozott anyagi helyzetünk miatt nem tudunk többféle melltartóba fektetni, ajánlott nyárra egy variálható pántú, lehetőleg testszínű verziót vásárolni, így több legyet üthetünk egy csapásra.


"Nemigen van az arcnak olyan hibája, amelyet el ne feledtethetne az emberrel a megnyerő modor." Jane Austen

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Kötelező nyári melltartómustra – flegmaság, vagy tájékozatlanság?” bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Ja, ilyenek… Jórészt ilyenekbe járok, de pl westendes Triumph-ban is elég szűk a rám illő választék, már végigpörgettem. Wolfordban viszont rég jártam, lehet, meg kene nézni, mostanában milyen. Azért köszi.

  Válasz
 2. Kicsit le vagyok maradva a kommenttel, de azért… Szerintem most sokkal nehezebb testszínű melltartót venni, mint régen. Amikor én kezdtem a melltartóhordást, akkor gyakorlatilag minden modellből volt fekete, fehér, és testszínű. Most még egy Triumph vagy Aranypók-örökség boltban is csak sajnálkozva tudják mutatni, hogy kb 1 modellből van testszínű, az is 100D-s. És a fazonokon is el vagyok keseredve, gyakorlatilag minden merevítős meg szivacsozott.. Tudom, kell az a 10% is, aki nem fér be az átlagos képbe, és pont ez vagyok, de lehetne kicsit izgalmasabb is a fehérnemű-piac.

  Válasz
  • Szia Panni!

   Én épp az ellenkezőjét tapasztalom, egyre nagyobb teret hódít a testszín a fehérneműk terén, egyre többféle fazonban.
   Lehet, érdemes szakboltba elmenned, ahol bővebb a választék az átlagos plázás üzletekhez képest. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Szia Tímea!

  Nemrégiben találtam rá az oldaladra, de minden amit írsz, nagyon tanulságos. A melltartó helytelenül alkalmazott eseteivel én is nap mint nap szembesülök. Nemrégiben vettem egy inget, törtfehér színben, sötétkék mintákkal, ami alá fehéret vettem föl, korall mintákkal. Átlátszott. Nem kirívóan de látszott. Ez mondjuk csak addig zavart, amíg egy kolléganőm fekete de teljesen átlátszó ruhája szembe nem jött velem. Én megoldottam magamnak egy zakóval. 🙂
  Amit szintén soha nem értettem, az az, hogy miért hord sok lány fehér vagy világos felsőhöz fekete melltartót. Sajnos egyre inkább úgy tűnik, hogy divat lett rosszul öltözködni. A variálható, test színű darab pedig remek ötlet. 🙂

  Válasz
  • Szia Eszti!

   Köszönöm a hozzászólásodat, örülök, hogy tetszik az oldal! 🙂
   A fehér felső alatt fekete melltartó számomra is rejtély, de egyszer csak választ ad rá az univerzum…
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Szerencsére már a melltartók ügyében is fejlődünk 🙂 Velem is előfordul, hogy a vékonyabb pántú ruha alól esetleg előbukkan a (szigorúan azonos színű!) melltartó-pánt, bár ez 16 évesen még nem hiszem, hogy óriási problémát jelentene. A mély karkivágással rendelkező felsőkhöz még megemlíteném a bandeau topokat. Ezeket már bárhol be lehet szerezni, mindenféle színben és mintával, ami akár fel is dobhatja a felsőket. Bár ez nyilván a fiatalabbaknak opció, de nem hiszem, hogy egy idősebb nőnek egyáltalán kéne ilyen fazonú felsőt választania. Sajnos a szép, jó minőségű melltartókat általában aranyárban mérik. Az elérhető árú megoldások között (H&M, Tezenis, Women’s Secret) pedig ritkán lehet “speciális” fazonokat találni (főleg úgy, hogy más kritériumoknak is megfeleljen).

  Válasz
  • Szia Anna!

   Köszi a hozzászólásodat, egyetértek a meglátásaiddal. További probléma sajnos az általad említett fehérnemű üzletekkel, hogy egyfelől alacsonyabb minőséget képviselnek, másfelől nagyon korlátozott fazon-és méretkínálattal rendelkeznek, így sok nő kényszerül szakboltokra vadászgatni.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 5. Hát vessetek meg, de nekem sem volt evidens, hogy a fehér alá testszínű melltartó dukál és nem fehér. Azt hiszem tényleg ránk fér a szemléletváltás az öltözködés terén. Tényleg köszönet a munkádért! Csak így tovább.

  Válasz
  • Szia annka!

   Ha belegondolsz, régebben sokkal szűkebb volt az elérhető színek és fazonok száma, a testszínű fehérneműk mostanság kezdik elfoglalni a helyüket a női ruhatárban. Úgyhogy nem “vétek”, ha ez egy új információ. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 6. Szia!
  Minden nap, naponta többször nézem ezt az oldalt, hátha van fent új cikked. 🙂 Ha van, nagyon megörülök, mert mindegyik nagyon érdekes, hasznos. A legjobban azt szeretem az írásaidban, hogy a klasszikus vonalat képviselik. Mindenkit le akarsz beszélni az ordenáré, rikító, előnytelen ruhákról, amik sajna eléggé jelen vannak Magyarországon (a boltokban is).
  Ez a melltartókérdés is pont ilyen, én is mindig elborzadok, ha ilyet látok. Az meg kifejezetten nevetséges, ha egy szép, csinos, drága (felvágós) ruhába öltözött lánynál lóg ki.
  Szóval köszönöm, hogy megosztod velünk tapasztalataidat. Nekem felbecsülhetetlen értékűek a tanácsaid (na nem mintha eddig kilógó melltartóval járkáltam volna), mert mielőtt megtaláltam volna a blogodat, nem találkoztam a neten még hasonlóval sem.
  Még egyszer köszönöm a munkádat!
  Dana

  Válasz
  • Szia Dana!

   Köszi a hozzászólásodat. 🙂
   Úgy gondolom, hogy nagyon összetett társadalmi, gazdasági, történelmi háttere van annak, ahogy az emberek ma Magyarországon öltözködnek. Akár az egyénekre levetítve, akár globálisan nézve, nagyon sok mindent elárul rólunk ez az állapot. De ez is egy fejlődő, változó folyamat, remélem egyszer újra be tudjuk tölteni azt a helyet, ahol divat témakörében a világháború előtt jártunk. (Pest bizony divatközpont volt régen)

   Az elmúlt évtizedek sajnos nagyon komoly törést okoztak ezen a téren is, mindent az elejétől megtanulni, alkalmazni pedig idő. Ehhez kellene egy működőképes, szaktudással, eszközökkel támogatott ruhaipar, iskolai rendszerek, elérhető szakirodalom, bővebb kínálat stb. stb. Szóval sajnos ez egy hosszú és rögös út, de én optimista vagyok! 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár