Időskor – valóban megváltozott a színtípusod, vagy csak megmutatkozott?

Nemrég járt nálam egy hölgy – nevezzük Andreának – , aki a jelenlegi otthonülős időszakot kihasználva arra a döntésre jutott, hogy egyszer és mindenkorra befejezi a nyűggé váló hajfestést, és engedi lenőni megőszült haját. Nagy váltás ez, hiszen a szoros kapcsolatain kívül senki nem tud erről, így ha újra nyit a világ, sokan teljesen új külsővel fogják látni – immáron természetes, ezüst frizurával.

A színtanácsadáshoz kiszabadította a haját, és valóban látványos volt a több mint kétharmados ősz haj kontrasztja a hajvágásra váró, festett “régi” hajtincsek között. Miért is érdekes ez a történet?
Ugyanis a megmutatkozó ősz hajszín alapjaiban változtatta meg azt a képet, amit  Andrea eddig magáról, a színtulajdonságairól, az öltözködéséről gondolt és igaznak hitt.

A régi dolgok már nem működnek ezzel a hajszínnel

Foglalta össze a megfigyeléseit és annak az okát, amiért színtanácsadásra jött. Mint olyan sokan, Andrea is arra a következtetésre jutott (még sok-sok évvel ezelőtt), hogy meleg színtípus. Hiszen barna szeme, barna hajszíne van, amit ő maga gesztenyebarnaként definiált, így egész életében vöröses hajszíneket is kért a fodrászától. A ruhatárát ennek megfelelően melegebb alapszínekkel töltötte fel, főként barnákat, drappokat, homokszíneket, zöldeket vásárolt.

Az ősz hajszínnel azonban az eddigi status quo felborult, és akármit is viselt a megszokott holmikból, sminkeszközökből, ékszerekből, úgy látta, hogy valami nem stimmel.

Megváltozott volna a színtípusom? Már nem vagyok meleg színtípus?

Kérdezte Andrea az ősz tincseire pillantva. A válasz nagyon egyszerű: NEM! Nem változott meg a színtípusa, pusztán hosszú évek után először tudott igazán megmutatkozni! Az ősz hajszín ezüstös fényhatásában Andrea barna szeme intenzívebben csillogott, a bőréről eltűnt a sárgás-beteges fény, az ajkai rózsásabbá váltak.

Egy Tél típus adottságai ragyogtak fel belőle, miután eltűnt az arcát keretező, folyamatos vöröses hajfestés.

Tél típus előnytelen (meleg) és előnyös (hideg) színhatásokban

A híresség teljesen megújult! Bombasztikus változás! Micsoda bátorság!

Mindannyian ismerjük az ehhez hasonlatos hatásvadász címsorokat, ha egy színésznő, énekesnő, híresség eljut arra a pontra, hogy felvállalja az ezüst hajszínt. Beszélgetésünk során Andrea is egy hasonló példát hozott fel, ami többek között inspirációként is hatott rá, hogy belevágjon a lenövesztésbe. Pataki Ágiról nézegettünk képeket, aki az elmúlt időszakban vagány, fehér-ezüst hajszínnel hódítja meg az internetet és a modellszakmát.

Ugyanaz a kanapé, ugyanaz a színtípus, kétféle hajszín

Ha összehasonlítjuk Pataki Ágnes megjelenését tetten érhető az eddigiekben felvázolt jelenség. Az első képen meleg szőkére festett hajszínnel, hajszínéhez kapcsolt homokszínű, bézs ruházatban látható, ami nagyon előnytelenül mossa egybe a vonásait, tompítja a szeme színét. A második képen az “új” imidzs, amiben talán a legszomorúbb egyfelől az, hogy hírértékű ha egy hetven éves nő ősz hajszínre vált, másfelől az, hogy erről egy reggeli tévé műsorban szükséges magyarázatot adnia (magyarázkodnia?).

Képek forrása: 1. 2.

Mindezeken túl ha pusztán a vizuális hatást nézzük, a különbség valóban jelentős. Hiszen jól látható, hogy a hideg tónusú frizura jótékonyan kivilágosítja, puhítja Ágnes bőrtónusát, és kiemeli a szemeit. Sajnálatos, hogy mindehhez automatikusan Tél típusú fekete-fehér összeállítást visel, hiszen igazán üde és friss a Nyár típusokhoz jobban illeszkedő pasztellesebb színvilágban lenne, amit az utolsó, retusált képpel példáznék.

Szintén sokat segít az összképben – és árulkodó is egyben – hogy az ezüst hajhoz szinte automatikusan jó sminket is kapott, szürkés szemfesték és rózsaszín rúzs látható rajta, míg az első képen a sminkje némiképp élettelen. Azonnal látható az is, hogy míg az első képen viszonylag hihető, a második képen máris falsan “kiugrik”, koszos foltnak hat a barackos-bronzos pirosító. Sehogy sem találja a helyét az alapvetően hideg színkörnyezetben. (A harmadik képen a pirosítót rózsásabbá tettem ennek okán.)

Végeredményben tehát kijelenthető, hogy Pataki Ágnes soha se volt meleg színtípus, pusztán hideg színtípusként festették a haját meleg szőkére és öltözködött ennek megfelelően meleg színvilágba, ami oly gyakori jelenség a Nyár típusok esetében hazánkban is. Azzal, hogy ezüst-fehérre váltott, tulajdonképpen csak felfedte a valódi színvilágát.

Tapasztalataim alapján nagyon sok nő jár hasonló cipőben, és csodálkozik rá egy-egy hajszínváltás kapcsán a megjelenésében történő, drasztikus változásokra – melyek a legtöbbször bizony pusztán egy addig elfedett, eltakart adottságot mutatnak meg ismét a maga természetességében.

 

Képek forrása: depositphotos.com


"Az örömöt éppúgy állandóan, aktívan kell termelni, mint a fényt! Különben kialszik, s a sötétségbe beosonnak hozzád az éjszaka lényei: a csüggedés, a félelem és a meddő aggodalmaskodás." Szepes Mária

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .