Hogyan válassz magadnak rúzst?

Nagyon sokszor kérdezitek tőlem, tudok-e konkrét márkától konkrét rúzst javasolni a számotokra, akár színtípus szerint? Mostanában olyan gyakran előfordult ez a kérdés, hogy mondhatni különálló bejegyzésért kiállt a téma. 🙂
Egy biztos, megelőlegezve is a konklúziót:

Javaslatot tehetek, biztosat nem mondhatok

Először is, nem ismerem minden márka minden rúzsát, főleg nem név szerint. A népszerűbbekét sem, arról tudok kizárólag véleményt mondani, amit vagy máson láttam, vagy magamon próbáltam. Egy befotózott rúzspaletta, vagy egy kézfejre húzott próba ugyan irányt mutathat, a végső döntést azonban MINDIG az ajkakra feltett rúzsról hozzuk meg! Miért is olyan fontos feltenni a rúzst?

Mert a rúzs olyan, akár az ujjlenyomat

Mármint azon, aki viseli. A rúzs végső árnyalatát a szánkon befolyásolja:

 1. A rúzs állaga (krémes, matt, fényes, gyöngyházas, szájfényes stb.) Egy matt rúzs sokkal teltebbnek hathat, mint egy fényes.
 2. Az ajkaink alapszíne (a sápadt, hússzínű ajkakon teljesen másként fest ugyanaz az árnyalat, mint egy mélyebb alapszínen.)
 3. Az ajkaink karaktere, teltsége (a vékony ajkakon eltűnnek a színek. A teltebb ajkakon, nagyobb felületen másként hatnak.)
 4. Az ajkunk kémiája (a bőrünk pH értéke megváltoztatja a rúzs színét)

A fentiek fényében talán belátható, hogy:

Nincs két ember, akin ugyanolyan színűvé válna ugyanaz a rúzs.

Akkor sem, ha ugyanabba a színtípusba tartoznak.
Ezért javasolhatok bizonyos árnyalatot, ami nagy valószínűséggel jól fog állni az ajkadon, de nem mondhatom, hogy 100%-ig biztos, hogy az a te színed is lesz.

A rúzsválasztás amúgy pedig jó móka. Miért is ne kísérleteznénk vele? Csak néhány szabályt érdemes követnünk a választásnál.

1) A legfontosabb. Légy észnél!

 • Talán mindenki ismeri azt a gyomor-pillangós érzést, amikor megáll egy rúzspaletta előtt, ötven-hatvan-száz árnyalat mosolyog rá, és úgy érzi, mindegyikük gyönyörű, és a legszívesebben mindegyiket hazavinné.
 • Vagy azt a gyomor-szorongós érzést, amikor megáll egy rúzspaletta előtt, és úgy érzi, neki se kezd a válogatásnak.
 • A rúzsok tényleg gyönyörűek, most már tényleg rengeteg is van belőlük, de azok, amik elbújva ránk várnak, pusztán töredékszámai a kínálatnak.

2) Tudd, hogy mit akarsz. Pont.

A rúzs választásához kell némi határozottság. Különben elvisznek a hangulatok. Először is, döntsd el, mit is keresel? Diszkrétet, vagy erőset? Közepeset, vagy láthatatlant? Érdemes elkülöníteni az alkalmit a nappalitól, mert egy tiszta piros után egy bágyadt rózsaszín rúzst feltenni tűz és víz.

3) Válassz ki minimum 3-4 árnyalatot, maximum 10-et. 

Az a tapasztalatom, hogy a próbához szükség van 3-5 különböző árnyalatra, de ha túlzásba esünk, egy idő után elúszunk a rúzs-végtelenbe. Kiindulási alapnak használjuk a színpalettánkat. Például Nyár típusként válogassunk néhány fáradtabb-közepesebb rózsás árnyalatot,  Ősz típusként nem kell megijednünk akár egy terrakottás-aranylóbb színtől sem.

4) Fertőtleníts!

Én a magam részéről csak olyan helyen vásárolok rúzst, ahol van mód fertőtleníteni a tesztert. Ezt általában az eladók teszik meg.

5) Felteszed, megnézed, ha tetszik, lejegyzed

Sokan csodálkozni szoktak, amikor rúzs vásárlásnál előkapok egy kis papírt és tollat. Pedig senki sem emlékszik már rá, hogy melyik árnyalat is volt a száján kettővel előtte. (Nemhogy az előző boltban!) 🙂
Egy nagyon kicsi kis színt feltehetünk a papírlapra, és írjuk mellé a rúzs kódját. Így nem csak a döntést könnyítjük meg, de a jövőre nézve is lesz egy pontos, kipróbált rúzs-listánk, a legjobbakból.

6) Válassz!

A rúzs színét leszűkítéssel szoktuk kiválasztani. Már az elsők után látszik az irány, csak a finomhangolás van hátra.
A végére általában 2-3 nagyon közeli árnyalat szokott maradni. Ezek közül szinte már csak ízlés, kedv, hangulat alapján döntünk. Melyik tetszik a legjobban? Melyik a befutó?

ruzsjegyzet
Rúzs jegyzet

Még néhány apróság

 • Természetesen kipróbálhatsz olyan árnyalatokat is, amikről tudod (vagy sejted), hogy nem állnak jól. Tapasztalatnak fontos, hogy felismerjük az előnyös és az előnyös színeket! Ugyanez igaz a trend színekre is. Kipróbálni bármit lehet!
 • Nem kell feltétlenül azonnal megvásárolnod a rúzst. Ha szeretnéd, tölts el benne egy kis időt, hogy jobban “összemelegedjetek”. Ha egy matt rúzs fél óra múlva az őrületbe kerget, nem fogod tudni visszavinni. (Megbontott rúzsokat higiéniai okokból már nem cserélnek!)
 • Az eladók, legyenek bármilyen kedvesek és segítőkészek, néha egyszerűen nem tudnak segíteni, mert nem tudják mit is keresel, miért is keresed, és mi alapján keresed. (Igen, lehet, te leszel aznapra a “furcsa” vevő.) 🙂
 • Fogadd józan kritikával a “mindenki ezt viszi”, “ez most a legnépszerűbb”, “legtrendibb”, “legdivatosabb”, és az örök kedvenc: “ez a rúzs mindenkinek jól áll!” – javaslatokat.
 • Ne feledd, ez a te, személyes rúzsod lesz! Ha háromszor szeretnéd megnézni magadon, nézd meg háromszor! Ne legyél bátortalan kérdezni, kipróbálni! Hidd el, legfeljebb magadra hagynak a törlőkendővel, hogy magadban szöszmötölhess még. 🙂
 • Szánj időt a rúzsválasztásra! Öt perc alatt nem biztos, hogy megtalálod a tökéleteset! Az sem gond, ha elsőre nem sikerül! Inkább precízen válassz és alaposan, mint elhamarkodottan, főleg egy bizonyos árkategória felett. (A szelfi itt is sokat segíthet ám!)
 • Ne feledkezz meg a fog-ellenőrzésről sem! Sajnos a sárgás fogak bizonyos árnyalatok mellett még sárgásabbnak tűnnek!
 • Nyáron és télen lehet eltérő alaprúzsunk, a bőrünk barnaságától függően!
 • Ha alkalmi rúzst választasz, lehet annyi smink rajtad, amivel viselni fogod, így könnyebb lesz dönteni.
 • A rúzs kiválasztásánál próbálj a lehető legobjektívebb maradni. Ne befolyásoljon, mi áll jól a barátnődnek, kolléganődnek, vagy mi van az eladó kislányon. 🙂
 • Fontos, hogy a rúzsnak nem az a feladata, hogy messziről világítson rajtad! Te legyél a középpontban, ne pedig a rúzsod!
  Ha a két szemed közötti területre nézel (a harmadik szemre), és közben a rúzst látod vibrálni a szádon… nos, az nem biztos, hogy a legjobb színed! (Ugyanezt másokon is megfigyelheted!)
 • Lehet, hogy egy olyan árnyalat fog a legszebben mutatni a szádon, amire elsőre nem is gondoltál! Ilyenkor gondold át nyugodtan, hogyan is viszonyul a rúzs színvilága a színtípusodhoz? (Például a Lágy Nyár típusoknak nem pont ugyanazok a rózsás árnyalatok a legtökéletesebbek, mint a Hideg Nyár típusoknak.)
 • Nagyon jó segítség, ha apró szemcséket látni a rúzsban! Ha aranyban, bronzban, narancsos fényben csillog  a bőrödön a rúzs, az meleg hatású lesz a szádon. Ha rózsás-füstös-kékes-lilás fényt, vagy irizációt látsz, akkor az hűvösebb hatású lesz.
 • Ha életed legelső rúzsát keresed, ne feltétlenül a legvadabb verziót válaszd. Az se baj, ha csak egy színezett szájfénnyel indulsz, a rúzs viselését ugyanúgy meg kell szokni a hétköznapokban, mint bármi más kiegészítőét!
 • A fények nagyon fontosak! Ezt itt sem lehet eléggé hangsúlyozni! Sajnos vannak eladóterek, ahol a kozmetikai részen is csapnivalóak a fények. Legutóbb is azért néztek ránk furcsán az eladók, mert világítástól világításig bolyongtunk három rúzzsal a kezünkben, annyira értékelhetetlen volt a bemutató pult körüli fényviszony.
  A végső döntés előtt szintén kimehetünk a napfényre, biztos ami biztos alapon. (Természetesen a rúzs nélkül hagyjuk el a boltot) 🙂

 

A rúzs vásárlás tehát lényegében ugyanolyan következetes folyamat, mint bármilyen szín kiválasztása a boltban. Nem gond, ha elsőre nem találjuk meg életünk legszebb árnyalatát, már az ahhoz közelit is örömmel viselhetjük!


"Egy nő szépsége nem a ruhákban, amiket hord, nem az alakjában vagy a frizurájában rejlik. A nő szépségét a szemében találod, mert a szem bejárat a szívhez, ahol a szeretet lakozik." Audrey Hepburn

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Hogyan válassz magadnak rúzst?” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Most látom, az android automatikusan “kijavította” az irományom 😀
  Szóval szemhéjpúdert is szoktam tesztelni, és a teszterből kapott mintával már egyszer megjártam, tényleg fontos figyelni a higiénára

  Válasz
 2. Nagyon jó, inspiráló volt olvasni a cikket, ez volt a legprofibb, amit így hirtelen a témában találtam! 😊
  Azt szeretném megtudni, hogy melyik boltokban szokták lefertőtleníteni a tesztereket? Tudnál mondani pár olyan boltot, kipróbálási helyet, ahol biztosan fertőtlenítenek?
  (Szoktam szemhéjpúdert is használni, és volt, hogy már meglártam a teszterből kapott kis munkával…)
  Köszönöm!
  Ildikó

  Válasz
  • Kedves Ildikó!
   Köszönöm a hozzászólásod, örülök,ha tetszett a cikk!
   A legtöbb plázában van lehetőség fertőtlenítésre (Douglas, Mac, Bobbi Brown, Clinic), sőt, ezeken a helyeken én eddig szinte mindig láttam és tapasztaltam, hogy az eladók automatikusan fertőtlenítenek mindent, amit felvisznek az ügyfelek arcára. Ha nem egyértelmű, érdemes rákérdezni, van, hogy rögtön hozzák az eszközöket hozzá. (törlőkendők, tisztítók)

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Kedves Timi! Engem az érdekelne, hogy milyen színek nem jók a sárgás fogazathoz? Azt tudom, hogy a piros nem. Nem vagyok már mai csirke, de nem sok rúzst használtam el életem során. (Az sem biztos, hogy mindig jó volt.) Az öregedéssel egyre színtelenebb és keskenyebb lesz az ajkam, jó lenne néha egy kicsit feldobni az arcomat valami színnel, mert így csak egy sápadt paca. Valamikor szép volt a szemem, inkább azt hangsúlyoztam, de már megrövidültek a valamikori extra hosszú szempilláim is, meg a szemem is kényes lett. Egyszóval nem sminkelek már, de néha-néha valami szolid színezés kellene. A fogaimat nem fehérítem, nem is lehet, mert a felső fogsorom koronás végig. Tehát ez az alap.
  Azt hiszem, lágy tavasz vagyok, de ez nem teljesen biztos, mert világéletemben “vak” voltam a színekhez. Sápadt a bőröm, kék(es) a szemem, a hajamat lassan szőkévé tettem, mivel nagyon őszülök, és sajnos a legcsúnyábban, mert szürke lenne a hajam.
  Régen az alapozóból is általában a legvilágosabb ivory, elefántcsont volt jó, tehát nem fehér-, hanem világos, sápadt bőrű vagyok. (Valaha nagyon szépen barnultam, de már évtizedek óta nem napozok.)
  Tehát nem akarom nagyon hangsúlyozni a számat, (egyébként is születetten pici szájú vagyok), de valami csinos SZÍN kellene, mert nem akarok “paca” lenni. Kérlek, segíts!
  Ui.: Vidéki lévén nincs lehetőségem az olvasott rúzspróbákra, tehát megközelítőleg be kellene lőni a megfelelő színt. [eper?]
  Köszönettel: Linna

  Válasz
  • Kedves Linna!

   Köszönöm a hozzászólásodat.
   A sárgás fogakat a nagyon narancsos és a nagyon pinkes árnyalatok sárgítják jobban.

   Viszont a jó hír az, hogyha “csak” egy alap, finom nappali rúzst keresel, az nem fogja, hiszen nagyon finom árnyalatokról van általában szó.
   Egy fáradtabb mályva (nyaraknak, teleknek), vagy bágyadtabb korall szín (őszöknek, tavaszoknak), ami éppen csak egy kis pluszt ad az ajkaid természetes fényéhez, nagyon jó lehet.
   Ez csak próbálással fog kiderülni.

   A vékonyabb ajkakhoz mindenképpen valami visszafogott, diszkrét árnyalat fog illeni.
   Remélem tudtam segíteni!

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Kedves Timi! Azt hiszem, hallgatnom kellett volna a fenti tanácsaidra. Érdekes élményt okoztam magamnak e téren. Úgy véltem eddig, hogy nyár típus lehetek, méghozzá a világosabb altípus.(nagyon fehér a bőröm. ). Katalógusból rendeltem egy világos, halványlila, matt rúzst (nappalinak szántam). Gondoltam: Hideg is, világos is, ez tuti jó lesz, szép, szolid. Ahhha…. Gyönyörű színű, valóban, de hát szörnyen festek benne. Mivel elég telt ajkaim vannak, még szembetűnőbben változtam vízihullává tőle. Komolyan visszahőköltem a tükörképemtől. És most épp elkezdtem megkérdőjelezni, hogy tényleg jól gondolom-e én ezt a hideg színtípust magamról… (egyébként egy világos bőrű, természetes szőke nyár típusnál előfordulhat, hogy vértelenné válik egy világos mályvás-lilás színtől?) Minden esetre ezek után nem katalógusból választok színt! Olyan csalódás volt! 🙁 (azóta sincs nappali rúzsom!) Legközelebb inkább kipróbálom, ahogy Te is tanácsoltad!

  Válasz
  • Szia Mandi!

   Sajnos a katalógusokban feltüntetett színeknek a legtöbbször semmi közük nincs a valósághoz, így csak olyan árnyalatokat érdemes rendelnünk ilyen helyekről, amiket láttunk, próbáltunk élőben.

   Mivel nem tudom pontosan milyen színt vásároltál, és hogyan festett rajtad, nem tudok látatlanban véleményt mondani. A mályvásabb-rózsásabb árnyalatok a nyár típusoknak megfelelőek, azonban van az a fagyosabb, világosabb érték, amitől már nagyon óvatosan kell bánni a rúzsokkal, mert kevés emberen mutatnak igazán.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 5. Nagyon jó cikk lett, nálam épp aktuális a téma! 🙂 Csak az a kár, hogy túlnyomó többségèben hideg színű rúzsokat találni az üzletekben (nem beszélve a körömlakkokról). Sokszor ősz típusként csak tanácstalanul állok a polcok előtt, mert mindegyik rúzs nagyon tetszik, de egyszerűen nem áll jól a sok rózsaszín meg lilás árnyalat.

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. <br><br> A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban. <br><br> Bővebb információt az <a href="https://stilusmentor.hu/adatvedelmi-nyilatkozat" target="_blank">Adatvédelmi nyilatkozatban</a> olvashatsz.

Bezár