A Hófehérke tévedés

A Tél típusok a klasszikus Hófehérkék – olvashatjuk szinte minden, évszaktípusokat bemutató cikkben és leírásban. Porcelán bőr, ragyogó szemek, ébenfekete hajszín, tiszta kontrasztok…
Ezen sorok után nem véletlen, hogy sokan automatikusan kizárják magukat ebből a színtípusból.
– Hogyan lehetnék Tél típus, ha nem vagyok elég kontrasztos, fehér bőrű és sötét hajú? – alias Hófehérke?

Ez a kérdés (rácsodálkozás) az elmúlt hónapban olyan sokszor hangzott el (karakteresen) Tél típusú hölgyek szájából, hogy úgy gondoltam, megér egy bejegyzést a tisztázása.

Az emberiség legnagyobb százaléka Tél típusba tartozik. Ázsia, Afrika, Dél-Amerika, Ausztrália, Európa nagy része ide sorolható a legváltozatosabb megjelenési formákkal együtt.
Az, hogy tiszta, erős színekről beszélünk (főként az ázsiai, afrikai területeken) pusztán az alapkarakterekre pillantva egyértelmű: egy ragyogó kontrasztú kínai, japán, koreai arc mellett elvesznének a pasztelles árnyalatok. Hasonlóképp az ősi afrikai, indiai kultúrkörnyezetben, talán nem véletlen, hogy szinte a legharsányabb motívumokat és szín összeállításokat találhatjuk ezeken a kontinenseken.

Ami az általános típusbesorolásoknál a legtöbb esetben kimarad, az a hazánkban is nagyon gyakran feltűnő, déliesebb, mediterrán karakterű Tél típus. Ő az, akinek éppen hogy nem hófehér az arca, hanem középbézs, olívás-sárgás, gyakran egyenletlen pigmentáltságú, viszont jól barnuló. (Hófehérke nem barnul, maximum ropogósra ég a napon) 🙂 S mivel az arcszíne sem hófehér, a kontrasztjai is megváltoznak egy kissé, bár nem kevésbé erőteljesek, mint a tiszta Tél típusú társaié.

Továbbá nagyon jellemző itthon a karakteres, középbarna (fodrászoknak világosbarna) hajszín, amit a nap és az igénybevétel a végén kiszívhat megtévesztővé, a töve azonban szinte mindíg hideg fényű, ezüstös csillanású. (Ne feledjük, hogy soha se a festett haj, vagy az emlékezetből mondott hajszín számít az évszaktípus megállapításánál.)

Számtalan esetben előfordul, hogy a természet egy-két tónussal fakóbb hajszínnel áld meg egy Tél típust, és pusztán már egy sötétbarna festéssel teljes pompájában megújulhat. Természetesen azért aggódnak a legtöbben, hogy a sötét hajszín “öregíteni” fogja őket, de nem. Egy Tél típuson a fekete, sötétbarna soha se hat túlzónak, éppen fordítva! Kivirul tőle, hiszen a színei kapnak megfelelő hátteret egy fényes, gyönyörű hajszíntől!

Ha tehát valaki a tükörbe pillantva nem a mesebeli hercegnő színeit látja viszont, nem biztos, hogy értelemszerűen kiesik ebből a csoportból.

Képek:
Egron Lundgren – Indiai nő portréja
Félix Vallotton – Teresa du Benguela
Toyohara Chikanobu – Játék cicával
Félix Vallotton – Fiatal lány sárga kendőben


“Légy mindig önmagad. Ne kövess áramlatokat. Ne engedd, hogy a divat birtokoljon téged, te döntsd el, mi vagy és mit akarsz kifejezni azzal, ahogyan öltözöl és ahogyan élsz.” Gianni Versace

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“A Hófehérke tévedés” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Szia Timi, most olvastam csak ezt a viszonylag régi cikket.
  Lehetséges, hogy hideg télként (kendőpróba tisztázta, addig következetesen “leőszöztek”) rezes/vöröses pigmentek vannak a hajamban? A melírozás által ugyanis a középbarna alapból vörösesszőke csíkok keletkeztek a hajamban.

  Válasz
 2. Kedves Timi!

  Gratulálok az írásaidhoz! Sokat-sokat lehet tanulni belőlük. Ideje, hogy nők és férfiak is jobban figyeljenek önmaguk tudatos öltöztetésére, a szavak nélküli bemutatkozásra. Az a véleményem, hogy egyszer mindenképpen érdemes személyesen részt venni egy színtanácsadáson, ami egy életre szól. Életre szól? Amikor egy Világos Tavasz megöregszik, jobban áll neki a Világos Nyár színvilága. És egy idős Lágy Ősz is több árnyalatot hordhat a Lágy Nyár palettájáról. Annyira egyéni ez. És mi a véleményed, Timi, az idős Télieknek változatlanul jók a kontrasztos, hideg színek? Vagy érdemes egy picit finomhangolni?

  Még egyszer gratulálok és sok sikert kívánok a tudásod, tapasztalataid szétosztásához.
  Üdv:
  Tamási Zsuzsi

  Válasz
  • Kedves Zsuzsi!

   Köszönöm a hozzászólásodat és a visszajelzésedet.

   Én úgy gondolom, hogy egy színtanácsadás (vagy általánosságban az évszaktípusok témaköre) valóban egy életre szóló tapasztalatot és tudást biztosít. Rámutat a lehetőségeinkre, a “finomhangolásokra”, ahogy fogalmaztál, iránymutatást ad abban is, hogyan kezeljük a megjelenésünk lágyulását, vagy változásait. Szerintem ez egy nagyon rugalmas és sokrétű támasza lehet az öltözködésünknek, és csak rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle, hiszen nincs semmi se kőbe vésve.
   🙂

   Másfelől, ha valaki pusztán csak a színekkel, a színharmóniákkal kezd el egy kicsit más szemlélettel foglalkozni, mint azelőtt, szerintem már megérte megismerkednie ezzel a gazdag témakörrel.

   A kérdésedre válaszolva úgy vélem, hogy a tél típusoknak változatlanul megfelel a saját kontrasztos, hideg színviláguk életük végéig. Ha valaki soknak érzi a telített, erős színeket, akár a paletta semleges, akár a legvilágosabb színei felé fordulhat. Vagy megkeresheti azokat a középárnyalatokat, amik nem harsányak az ízlésének, de még nem is túl fakók hozzá. Így megtarthatja a saját, dinamikus megjelenését, csak más fókuszpontokra helyezi a hangsúlyt a színpalettájáról.
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Szia!

  Nagyon régóta olvaslak (egészen pontosan a Mexx rendezvénye óta 🙂 ), csodás az oldalad! 🙂
  Én egyértelműen tél típus vagyok, aminek nagyon örülök, mert szeretem a határozott színeket és az erős kontrasztokat, de az alcsoportokkal már bajban vagyok, a sötét és a tiszta tél között képtelen vagyok dűlőre jutni.

  Világos bőröm van, nagyon sokszor megkapom a “Hófehérke” jelzőt, sőt, néha becéznek is így, de én sokkal közelebb érzem magam a sötét télhez. A sötét pirosak, bordók és méregzöldek közelében érzem magam a legjobban – még ha kicsit bután is hangzik. 🙂
  Az igazi jeges színek (szerintem) nekem nem előnyösek. Viszont a fehér ismét összezavar, mert a vakító fehér áll a legjobban állítólag. 🙂

  Ha tudnál valamilyen segítséget adni, hogy a két altípus közül hogyan tudnám eldönteni, hogy melyikbe tartozom, nagyon hálás lennék. 🙂

  (Elméletileg a profilomban megadtam a blogom címét, külön linkelni bejegyzést nem szeretnék, nehogy udvariatlanságnak érezd, de ott sok kép található rólam, az alapozótesztekben pedig smink nélkül is vannak rólam fotók, ha esetleg támpontként jól jönnének. 🙂 )

  Válasz
 4. Kedves Timi!

  Irtó jó cikk, nagyon tetszik, amúgy is éppen ilyeneket mazsoláztam a blogodról. 🙂 Én azért vagyok zavarban az ilyen kategóriáknál, mert, ahogy meg tudom ítélni, megfelelek a tél típus leírásának, mégis, a fehér szín az, ami egyszerűen sehogy sem működik rajtam. Körülbelül úgy nézek ki benne, mint egy tengeribeteg. Amúgy is meg szokták jegyezni, hogy sápadtnak tűnök. A feketét viszont szeretem, jól is áll. Az is lehet, hogy teljesen másfelé kellene gondolkodnom. 🙂

  üdv, Mariann

  Válasz
  • Szia Mariann!

   A fekete-fehér kombináció egyik Tél típuson sem mutat rosszul, viszont ha a finomabb különbségeket nézzük közöttük, akkor a Hideg Tél az, akinek kompromisszumok nélkül a legjobban áll.
   A Sötét Tél típus (amiről a cikkben is szó van), jobban mutat a tört fehérben, őt a legvakítóbb hófehér valóban egy kicsit sápaszthatja (smink nélkül). A fekete önmagában viszont fantasztikusan fest rajta.
   Lehet, hogy a te esetedben is erről van szó.
   (Demi Moore nagyon jó példa erre, nézd meg fehér és fekete ruhákban)
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 5. Kedves Timi,
  Nekem a kedvencem a tél típus. Nagyon tetszenek az erős kontrasztok, talán mert belőlem hiányoznak.

  Válasz
  • Szia leslie!

   Egy kis sminkkel sokat lehet élénkíteni magunkon, ne feledd! (Ha kevésnek érzed a kontrasztjaidat, dobd fel a színeidet egy kis pírral) 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 6. Kedves Tímea
  Imádom a blogodat,és jó szakembernek tartalak.Ez a cikk rendkívül érdekes,és tanulságos.Én is egy úgynevezett nehéz eset vagyok.Sokáig filóztam a sötét ősz és a telek között,aztán inkább valamelyik tél került inkább a látószögembe,de igazából egyikkel sem tudtam azonosulni.Nem olyan sötétek a színeim,igaz a hajam sötétbarna,de nem olyan intenzív,és a szemöldököm egészen világos,a szemem zöldesbarna,és élénk,a bőröm bézs színű,nyáron egész szépen barnul.Nem tudok magamról képet küldeni,ezért megyek bele ennyire a részletekbe.Nagyon csalóka az is,hogy bár az ezüst az én ékszerem a meleg színek is jól állnak nekem,de nem az őszi tört tömény melegek,hanem sz élénkek,például a sötét narancssárga,és a barackrózsaszín is,ami ugyebár kizárja a tél típust.A másik dolog,ami érdekes,hogy a tél típus intenzív,sötét rúzsszínei,is szörnyűen állnak nekem,a szájfények az én igazi favoritjaim,maximum a paradicsom-piros lehet a legsötétebb.Sokat olvasok az évszak-elméletről,angol nyelvű oldalakat is.Mostanában olvastam a tévesen télként besorolt sötét hajú,barna szemű igazából Élénk Tavasz típusú nőkről,és ekkor éreztem úgy,hogy megvan,most már tudom hová tartozom.Nekem is jól áll például a fekete,mint azt ezekben a cikkekben megemlítik,csak élénk vagy világos színeket kell hordanom hozzá,vagy például nekem is jobban áll a sötétbarna szemceruza,mint a fekete.A blogod egyik cikkében olvastam erről,és egy pár képpel illusztráltad is,hogy mennyiféle évszak lehet egy barna szemű,barna hajú nő.Azt szeretném kérdezni,hogy ezt az Élénk Tavaszos teóriámat mennyire tartod valószínűnek.Talán valami ilyesmiről is írhatnál,ha tetszik az ötlet.Válaszodat előre is köszönöm,további szép napot kívánok!

  Válasz
  • Szia Réka!

   Örülök, hogy tetszik a blog és érdekel ez az izgalmas témakör!

   Érdekes a felvetésed. Az élénk színtipusok (akár tél, akár tavasz) legfontosabb tulajdonsága, a “netural” megjelenés. Azaz az arcszínük általában kicsit meleg, de ugyanakkor egyben rózsás fényű is lehet (vagy fordítva), éppen ezért nem karakteresen hideg, és nem is az az igazi, tavaszi üde barack árnyalatról beszélhetünk a legtöbbször. Nagyon nehéz megfogalmazni, ha látja az ember, fel lehet ismerni, különleges arcszín.
   Pont ezért helyezkednek el két típus határvidékén.
   Ezért nem rossz nekik pl. a kevert ékszer sem (arany-ezüst)
   És ezért van, hogy egy élénk típus keverheti magán a hideg, meleg színeket (megfelelő súlyozással persze).
   Ha úgy érzed, hogy nálad is meg van ez a finom kettősség, akkor azt kellene megkeresned, hogy inkább a tavasz a fő jegyed, vagy a tél? (A kettő egyszerre nem lehet). Ilyenkor a másik színtípustól egy-két élénk színt lehet kölcsönözni, de érdemes azért színvilágban a téli vagy a tavaszi árnyalatokban gondolkodni.

   A külföldi oldalak esetében én nem mindíg értek egyet a kategorizálásokkal, néhány számomra furcsa és a gyakorlatban nem igazolható felvetéseket írnak. Itt is érdemes egy egészséges szűrővel olvasni a bejegyzéseket.

   Remélem tudtam kicsit segíteni. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 7. Kedves Timi,

  megint telitalálat Ősz-Tél témakörben! 🙂 Egyébként tényleg nehezen felfogható, hogy milyen tág a Tél-csoport, mennyi náció képviselői tartozhatnak ide. de honnan jöhet a Hófehérke megnevezés erre a típusra, ha nem is ők a legtipikusabb képviselői?

  Üdv:gabby

  Válasz
  • Szia gabby!

   Úgy gondolom, hogy ez a megnevezés a négyes felosztásból maradt hátra.
   A kilencvenes évekig még tágabb kategóriákat használtak, mindegyik évszaktípus “tiszta” megjelenését próbálták megkeresni az emberekben.

   A tiszta, vagyis csak meleg, vagy csak hideg színtípusok a
   Hideg Tél (tiszta tél)
   Hideg Nyár (tiszta nyár)
   Meleg Tavasz (tiszta tavasz)
   Meleg Ősz (tiszta ősz)

   A hideg, vagy tiszta tél leírása pontosan megfelel Hófehérkének, a legtöbbször ugyanis tényleg a porcelános, rózsás-tiszta arcszínű, sötét (vagy ritkán platinaszőke) hajú nők és férfiak tartoznak a telek kékes, fagyos színtípusába. Így tehát a Hófehérke definíció nagyon is helytálló, csak éppen nem fed le minden tél típusú megjelenést.

   A későbbiekben, mikor már a különböző nációkra is kitágították az évszaktípus besorolást, akkor finomodtak a meghatározások, és előtérbe kerültek a déliesebb, vagy egyértelműen nem európai karakterek is.

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár