Hajszínváltás, színtípus váltás?

Már a bejegyzés elején megelőlegezném, hogy egyetlen megrendíthetetlen, konzervatív ellenlábasunk van csupán a hajfestés és a színtípus váltás témakörében: a jó öreg anyatermészet. Belátható, hogy egy-egy csatát megnyerhetünk ellene, de a háborút soha.

Tényleg elég csak átfesteni?

A bejegyzés apropója, hogy a minap találkoztam egy tévés interjúval, ahol érintőlegesen szóba kerültek a hajszínekkel kapcsolatban a színtípusok is. Az amúgy nagyon szimpatikus, és szakmailag felkészültnek tűnő fodrász hölgy a saját példájával ecsetelte, hogy a színtípust döntően a frizura színe és a hozzá választott öltözék határozza meg, és ő maga is kedve szerint vált az Ősz típusú és a Tél típusú megjelenés között.

A hajfestéssel megváltoztatható színtípus tévhite valószínű legalább olyan ősi, mint maga a hajfestés. Nem is kell színtípus váltásnak neveznünk, a cél egyértelmű: valaki mássá szeretnénk változni, mint akik vagyunk. A barna szőkére, a szőke barnára, a vörös feketére, a fekete vörösre…

Henri de Toulouse-Lautrec – A fodrász

Mert barnának/szőkének lenni…

Átlagos. Átlagosnak lenni… unalmas. Meg aztán a ráncok, az öregedés, új élethelyzetek, új munkahely, új korszak, valamit most már csinálni kell… A hajszínváltás körüli elégedetlenségek gyakorta csak felszíni tünetek. Mínusz öt-tíz-húsz év csodáját várjuk egyetlen hajszíntől, talán mert szőkíteni mindig egyszerűbb és fájdalommentesebb megoldásnak tűnik, mint mondjuk életmódot váltani, vagy kibékülni X százalék ősz hajszállal.

Ez így édeskevés!

És hát, tegyük hozzá, konkrétan ráépül egy iparág, hogy nők milliói nyúljanak a hajfestékes dobozokhoz, ha nem elégedettek azzal, amit a tükörben látnak, ha nem találják magukat elegendőnek, szerethetőnek úgy, ahogy vannak. Nem a legnépszerűbb álláspont manapság szimplán „csak” szőkének, barnának, feketének, vörösnek, ne adj‘ isten, ősznek lenni. (Minimum egy melírozás járna hozzá!) 🙂

Számos vendég érkezik úgy színtanácsadásra, hogy éppen a fodrásza vitte bele egy előnytelen hajfestésbe, vagy addig nyaggatta a változtatással, amíg megadta magát, esetleg nem mert szólni, hogy mást szeretne. (A nők és a fodrászaik közötti kommunikáció külön tanulmányt érdemelne.) Sajnos sok esetben azt látom, egyszerűen hiányzik a közös nevező, a közös elképzelés, az őszinteség, az egymásra figyelés.

Szerencsére egyre több fodrásszal találkozom, akik önerőből továbbképzik magukat, akár színtanácsadói, hajfestési továbbképzésre is elmennek, keresik és alkalmazzák a technikai újdonságokat, de még mindig kevesebb ez a szám, mint több, főként vidéken, ahol még szűkebbek a lehetőségek.

Mindezzel természetesen nem azt mondom, hogy ne bízzuk magunkat egy jó fodrászra, csak azt javaslom, konzultáljunk, kérdezzünk, tájékozódjunk a végső döntés előtt, és ne hagyjuk magunkat semmire rábeszélni, amit valójában nem akarunk!

Mindenki változtathat a hajszínén, de a színtípusán nem!

Fantáziálhatunk a genetikai adottságainktól teljesen eltérő hajszínekről, akár meg is valósíthatjuk őket, de attól még nem változik meg a színtípusunk. Ugyanúgy tavaszok, telek, őszök, vagy nyarak maradunk… egy előnytelen hajszínnel a fejünkön. Valakin hihetőbb lesz az eredmény, valakin katasztrofális, de végső soron harmonikus egyikükön sem.

Ne a cserepekkel kezdjük az építkezést!

Nem a hajszínválasztás határozza meg ugyanis a színtípusunkat, hanem éppen fordítva! A színtípusunk határozza meg, milyen hajszínek ideálisak a számunkra! 

Ahelyett, hogy egy olyan szekeret üldöznénk, ami nem vesz fel minket, fordítsuk az energiáinkat és a figyelmünket a saját adottságaink minél mélyebb megismerésére! Hogyan lehetünk frissebbek, üdébbek, fiatalosabbak? Ha megértjük, meddig világosíthatjuk, sötétíthetjük, élénkíthetjük, tompíthatjuk a hajszínünket anélkül, hogy vizuálisan a kárunkra válna a végeredmény!

Vannak, akiknek ezek a változások nagyobb léptékűek, látványosabbak lehetnek, másoknak már egy-két tónusbeli különbség is előnytelen lehet. És vannak, akiknek nagyjából egy hajszín a legelőnyösebb, amivel megszülettek (például mindenki az Egyenlítőtől délre, és a Távol-Keleten).

Persze bizonyára nehéz egyéniségnek érezni magunkat egy olyan népességben, ahol körülöttünk mindenki fekete hajú, a japánok élen is járnak a vadítóbbnál vadítóbb hajszínek prezentálásában. 🙂

Az ördög a részletekben rejlik

Rendben, tudjuk a hajszínt, tetszik is… De még mindig nem garantálható, hogy valóban úgy is fog kinézni rajtunk, ahogy megálmodtuk! A megfelelő hajszínek kiválasztása ugyanis nagyon összetett és aprólékos feladat, számos tényező befolyásolhatja a végeredményt:

– A színtípusunk (a bőrünk, a szemünk, a hajunk eredeti színei).
– A hajunk karaktere (vékony, vastag, göndör, ősz stb.).
– A hajunk egészségi állapota.
– A hajunk pigmentációja (mennyi és milyen arányú vörös, mennyi sárgás pigment van benne, ez mindenkinél eltérő).
– A hajfestékek vegyi jellemzői, kémiai sajátosságai.

Nem véletlen, hogy a legtöbb fodrászatban inkább csak megjósolják mi lesz a hajfestésből, semmint garantálni tudják.

Vannak hajszínek, amik sajnos akkor sem hozhatók létre hajfestéssel, ha minden tényező ideális. Egyszerűen a vegyi festékek még mindig nem tudják 100%-ban visszaadni azt, amit a természet önmaga tökéletességében megalkot.

Vannak hajszínek, amik létrehozhatók ugyan, viszont hosszútávon nem fenntarthatók a haj jelentős károsodása nélkül. Ilyen esetekben is gondoljuk át, érdemes-e egyáltalán belekezdeni a festésbe? Valóban a hajunk egészsége árán, heti-kétheti festegetéssel, roncsolással szeretnénk a sötétbarna helyett világosszőkék maradni?

Ne az árral szemben ússzunk!

Lehet, hogy egy kicsit szárazabbnak, fantáziátlanabbnak hat az adottságainkhoz igazított hajszínválasztás, de legalább biztosak lehetünk benne, hogy nem válik a hátrányunkra.

Egyszerűbb abból kihozni a legjobbat, ami adott, akár egy-két tónus váltásával, akár egy kis melírozással, akár egy kis színfrissítéssel, mint gyökeresen ellentétes irányba elindulni, amit sok esetben sajnos két fontos résztvevő szokott megsínyleni: a hajunk és a pénztárcánk.
Mert végeredményben ki az, aki azért szeretne hajszínt váltani, hogy rosszabbul nézzen ki, mint festés előtt?


"A szín a fény jellemzője. Már a tárgyakra eső fény is színes, nem a tárgy teszi színessé a fehér fényt." Isaac Newton

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Hajszínváltás, színtípus váltás?” bejegyzéshez 25 hozzászólás

 1. Kedves Timi!
  Valoszínű, meleg ősz típusu vagyok. Probálkozom a vörös árnyalataival, de mindig azt érzen, nem az igazi.
  52 vagyok, fiatalos, lehet hogy vissza kellene térni a barna hajszinhez? Egy szép csokoládébarna?

  Válasz
  • Kedves Gabi!

   Köszönöm a hozzászólásod. Látatlanban nehéz pontos javaslatot tenni.
   Mivel a Meleg Ősz típus egy alaptípus, ezért a vörös hajszínnek működnie kellene. Nem az égő-lángvörösnek, de egy alap természetes vörösnek mindenképpen, hiszen az alapjegye ennek a típusnak a vörösesség-aranylás. 🙂
   Lehet érdemes átgondolni, hogy mégsem Ősz típus vagy? (Ez az egyik legritkább színtípus hazánkban)
   Nem tudom pontosan mit értesz barna, csokoládébarna hajszín alatt, de a saját, természetes hajszínedre törekedni mindig érdemes a hajszínválasztásnál, hiszen amivel az anyatermészet megáldott, nagyon rossz nem lehet. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Kedves Timi,

  Koszonom, h kerdezhetek.

  Voltam mar szintanacsadason, tel tipus vagyok.
  Vilagos bor, rozsas arc, sotetbarna haj, barna szem.
  Szeretnek melircsikokat a hajamba, kicsit vilagosodni szeretnek.
  Milyen hajszinek, milyen arnyalatok illenenek? Tudom, h igy látatlanban nehez lehet tanacsot adni, de a fodrasznak szeretnem mondani, h pl. meleg vagy huvos arnyalatban gondolkodjon.
  Koszonom a segitseged.
  Udv
  Kata

  Válasz
  • Kedves Kata!
   A hideg színtípusoknak az ezüstös, gyöngyházas, hamvasszőke színek megfelelők, tehát a lehető leghamvasabb szőkével érdemes kísérletezni, ami technikailag kivitelezhető!
   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Üdv Timi! Talán meleg ősz vagyok, kozepgesztenye barna hajszinnel. Mivel rég ősz a hajam, ezért nagyon vilagos szőke jelenleg. Sajnos mindenben nagyon sápadt vagyok. Milyen hajszint ajánlana. Köszönöm előre is.

  Válasz
  • Kedves Anna!

   Köszönöm a hozzászólásod!
   Általánosságban az eredeti hajszínhez legközelebbi árnyalatot érdemes kikísérletezni, meleg színtípusként idős korban a világos aranyszőkékkel lehet finomítani az ősz hajat. Ha nem működnek a meleg hajszínek, átgondolandó, hogy nem vagy meleg színtípus, hanem hideg.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. „És vannak, akiknek nagyjából egy hajszín a legelőnyösebb, amivel megszülettek (például mindenki az Egyenlítőtől délre, és a Távol-Keleten).’
  Gondolom, az Egyenlítőtől délre fekvő Ausztráliában születettek kivételek…?

  Köszi a cikket. El is gondolkoztam azon, hogy miért nem vagyok 100%-ékig megelégedve a melírozott hajszínemmel: világos nyár színeimhez túl sok benne a sárga, míg az előző fodrászom sokkal jobban eltalálta a megfelelő árnyalatot.

  Válasz
 5. Előbb-utóbb mindenki megőszül (már ha megéri azt a kort). Akkor az emberek nagy részéhez nem illik az ősz haj, mert más a színtípusa?
  Nekem nincs nagyon választásom. Az én hajszín-változásom fokozatosan lett kialakítva. Viszonylag korán kezdtem őszülni, de nagyon sokáig csak egy-két szál volt benne. A családi típusokat végigtekintve arra az elhatározásra jutottam, hogy vettem hajfestéket, de nem szőkítettem (martam) ki a hajam, hanem mindig csak egy kicsit világosabb lettem. Elég sötét barnából lassan szőkévé váltam. Ez eddig jó is volt, a tavasz(?) típusomhoz a vöröskés jól állt, de ahogy egyre őszebb lettem, már át akarok térni a valamilyen fehéres szőkére. Nem szeretek sokat foglalkozni a hajammal (ráadásul nagyon vékonyszálú is), ezzel megoldom, hogy viszonylag ritkán rongálom a festéssel. De ha végképp fehér leszek? Milyen tónusú „fehérszőkét” válasszak, mint tavasz típusú (idősebb) nő?

  Válasz
  • Kedves Linna!

   Köszönöm a hozzászólásodat.
   Látatlanban nem tudok igazán érdemlegeset mondani.
   Ha tavasz típus vagy, és megőszülsz, a legvilágosabb aranyszőke jó választás, mert világos, ugyanakkor ad a hajnak egy nagyon finom arany fényt.
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 6. Kedves Timi! Egyetértek abban veled, hogy az őszülés természetes dolog, de felvállalni az ősz tincseket irgalmatlanul nehéz. Tudom, mert évekig nem akartam befesteni mondván, hogy ezt örököltem, és ezzel semmi bajom nincs. 12 évesen kezdtem őszülni, 18 évesen kentem rá először színezőt. Nem azért,mert rácsodálkoztak, sajnálkozó megjegyzéseket tettek, azt kérdezgették miért nem festem vagy mindenféle színeket ajánlgattak, hanem azért, mert nem egy ember számára az ősz haj egyenlő az elhanyagoltsággal. Ezt a bélyeget pedig nem akartam. Sokszor gondolok arra, hogy bár ne festettem volna be és lehetne a hajam szép mákos, de visszacsinálni már nem tudom, illetve nem kockáztatnám meg a hajam totális tönkretételét. Szóval a mákos haj nehéz ügy, a növényi hajfesték amit használok pedig sovány vígasz, hogy nem méreg.

  Válasz
  • Kedves Niko!

   Köszönöm a hozzászólásod!
   Részben egyetértek azzal, amit írtál, tizenkét évesen az ember nem szeretne ősz lenni, egészen más, mikor egy életút végén érkezik meg az ember egy ősz állapotba, vagy tinédzserként szembesül az első szálakkal, szerintem ez a két lelkiállapot, élmény nem nagyon hasonlítható össze.

   Másfelől az, hogy az ősz hajhoz milyen jelzőket, képzeteket társítunk, csak rajtunk múlik.
   Rengeteg ápolatlan, elhanyagolt, szörnyű állapotban lévő hajat lehet látni az utcán, amik festettek is egyben! (Frizurának nem nevezném őket.)
   Kikopott színek, besárgult tincsek, széttöredezett, elformátlanodott fazonok, mosatlan, koszos, zsíros copfok és még sorolhatnánk. Ez a valódi elhanyagoltság, nem az, ha valakinek ősz a haja, mert ez önmagában még nem tesz senkit ápolatlanná, öregessé stb.

   Az ősz haj nem átok, stigma, egyszerűen csak ősz haj, ami kicsit más ápolást, más fazont igényel, de lehet ugyanúgy egy izgalmas pontja, ékszere a megjelenésünknek. Minden csak hozzáállás kérdése.
   🙂

   Másfelől a kérdés mindig átforgatható: valóban úgy gondolod, hogy megbélyegezhet az ősz hajszín? Valóban minden ember azt gondolná rólad ősz hajjal, hogy elhanyagolt vagy? Te mit gondolsz mások ősz hajszínéről? Milyen érzésekkel viszonyulsz az idősödéshez, az elmúláshoz? Azok hogyan viszonyulnak hozzá, akik téged kritizálnak? 🙂
   (A szivar ebben az esetben sem csak egy szivar általában.)

   Ajánlom figyelmedbe, van egy Pinterest táblám, kizárólag szép, ősz frizurákkal:
   https://hu.pinterest.com/stilusmentor/hódító-ezüst

   Illetve cikkem is van a témában:
   https://stilusmentor.hu/a-hodito-ezust-megoszulni-aldas-vagy-atok/

   Üdv!
   Timi

   Válasz
   • Kedves Timi!
    Köszönöm a válaszod. Megnéztem a táblát és a cikket is és továbbra sincs bajom az ősz hajjal 🙂 Anyukám, apukám, a mamám, a tanárnénik, akiket szerettem mind őszültek, engem 12 évesen se zavart, sőt, kicsit még büszke is voltam rá, hogy ebben hasonlítok rájuk. Most az a gondom, hogy nem tudom visszacsinálni, hogy évekig tartana lenöveszteni, ráadásul hosszú hajam van és a rövid frizurákat nem szeretem. Egy lenőtt haj meg aztán tényleg elhanyagolt akármilyen tiszta és rendezett.

    Válasz
    • Szia Niko!

     A hosszú hajat lenöveszteni kb. 1-1,5 éves procedúra, ez is csak egy átmeneti időszak, türelemjáték. 🙂
     Mint minden változásért, ezért is áldozatot kell hozni, ha valaki nem vállalja, azzal sincs gond.

     De visszavágatni és úgy átnöveszteni egyszerűbb, ez tény. (Vagy csak félbobig rövidíteni, ha nem is teljesen rövidre.)
     Vagy ilyenkor megoldás az ombre, meg a highlight, meg a balajázs, ami szép átmeneteket tesz a hajba, de már nem 100%-os fedés.
     Lehet esetleg több fonást, feltűzést, kontyot készíteni ebben az időszakban, ami elfedi az átmeneteket.
     🙂
     Szerintem egy jó fodrásszal kevésbé kényelmetlen kiböjtölni ezt az időszakot.

     üdv!
     Timi

     Válasz
 7. Szia Timi!

  Igen, a bőrszín bizony árulkodó, ezért kell csak óvatosan feszegetni a határainkat. Én például kizárólag hajszínezőt használok, ami nem lenövéssel, hanem fokozatos kopással tűnik el. De pont azt szeretem a saját típusomban, hogy ha akarom, elmehetek néha kicsit más irányba is. Persze mindent igazítani kell: sötétebb haj – erősebb smink – élénkebb ruhák. Viszont odafigyeléssel sokkal jobb lesz a végeredmény. Ahogy azt nagyon látványosan bemutattad egyszer Drew Barrymore (Lágy Ősz) példáján: „Hozd ki a színtípusodból a maximumot!” – ez a bejegyzésed számomra etalon! 🙂

  Üdv: Julcsi

  Válasz
 8. Én úgy gondolom, sokan ott rontják el a „jelmezüket”, hogy bevállalnak egy nagyon elütő hajszínt, de a szemöldöküket már nem igazítják hozzá. Például egy Tél típust viszonylag könnyebb lenne imitálni, ha a sötét hajhoz mernének karakteresebb, sötétebb szemöldököt is festeni. Illetve kicsit erősebb smink is dukál hozzá. Én például (Sötét Lágy Nyárként) néha elcsábulok ebbe az irányba, de nem megyek el a hollófeketéig. Viszont pár árnyalattal sötétebb barna haj, szépen rajzolt szemöldökkel kimondottan előnyössé teszi az arcom. Persze egy világosabb Lágy Nyárnak már valószínűleg ez is kevés lenne, mert a lágy típusok szemszíne nem elég élénk, és így borul az összhatás.
  De a színésznőkön csodálkozom, hogy hogy a fenébe nem jut eszükbe a szemöldököt a hajhoz igazítani? Főleg Elizabeth Moss esetében látványos ez a hiányosság. Ellentétben Juliette Binoche Ősz típusú vöröse egészen vállalható lett emiatt a kis „odafigyelés” miatt.

  Válasz
  • Szia Julcsi!

   Köszönöm a hozzászólásodat!

   Egyetértek, hogy nem csupán a hajszín számít, hanem az összkép mellette, akár a szemöldök színe is, ez valóban némiképp javíthatja a végeredményt. 🙂

   Én, ugyanolyan típusként, mint te (Sötétebb Lágy Nyár), egyszer festettem a hajam sötétbarnára, azt hallgattam egy hónapig, miért vagyok ennyire sápadt. 😀 😀
   Persze akkor még nem tudtam…
   Szerencsére kikopott… Szóval óvatosan a sötétítéssel! 😀

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 9. Szia!
  Jó ez a cikk, és nagyon klassz a „fotóválogatás”. Azon gondolkodtam, hogy – színésznőkről lévén szó – náluk a smink is erős, a fotózás során a fények, stb., de érdekes, hogy az „alap” kép mindegyiküknél egy olyan, ahol vagy szinte nincs is smink, vagy nagyon természetes(nek tűnik).

  Nem tervezed, hogy hétköznapi embereken mutatod be ezeket a különbségeket? Látványos persze az is, amikor színészeket, közismert embereket mutatsz be, elemzed az öltözködési stílusukat, színtípusukat, de ott mindig szerepet játszik az, hogy mennyire erős a smink. Viszont – szerintem – egy hétköznapi, átlagos (nem pedig „bombázó”, meseszép arcú) nő/férfi esetében sokkal átélhetőbb, hogy mit is jelent az, ha a színtípusúnak megfelelően sminkel, választ hajszínt, ruhát, illetve ha nem.

  Minden jót,
  üdv
  Bernadett

  Válasz
  • Szia Bernadett!

   Köszönöm a hozzászólást, örülök, hogy tetszett a cikk. 🙂
   Megértem, és valóban jobb lenne „hétköznapibb” arcokon bemutatni mindezt, viszont több szempontból sajnos kicsit nehézkesebb.
   Amúgy az ellenpédák képei is többnyire természetes körülményeket mutatnak, azaz egy-kettő csak a stúdiófotó.
   Mondjuk abban legalább látványosak, hogy vannak hajszínek, amikhez egy komplett gála-felszereltség (smink-haj,ruha) sem elegendő, hogy mutassanak valahogy rajtunk. 🙂 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 10. Köszönöm a választ!:)
  Igazából a pinterest albumokban lévő képek gondolkodtattak el. Ugyanis úgy látom,hogy vannak olyan arcok (nem típusok) akiknél kizárólag egy hajszínárnyalat jó,és ha már egy minimálist változtatnak rajta már összeomlik a rendszer. Ellenben vannak olyan arcok,akik elbírnak egy minimális változást. És itt jön a következő kérdésem, hogy van e olyan akit nem lehet 100 %-san besorolni egy altípusba? Tehát valamim olyasmire gondolok, hogy 80 % lágy nyár, de van benne vmi világos nyár is 20%-ban?
  A mániákus hajfestésről meg úgy gondolom,hogy a legtöbben az egyértelmű színeket szeretik, hogy ez fekete, ez szőke…de ha már az van,hogy ez szerintem szőke, ez szerintem barna az zavarja őket. És ilyenkor festik át a hajuk

  Válasz
  • Szia Kinga!

   Igen, az altípusok is tovább finomíthatók, ugye, minél specifikusabban próbáljuk meghatározni valaki színtípusát, annál szűkebb és szűkebb színcsoportról beszélünk.
   (https://stilusmentor.hu/gondoljuk-tovabb-harmadlagos-tipusok-tel-es-nyar/)

   Én azt gondolom, mindenkinek lehet találni 1-2 olyan hajszínt, ami ideális, vagy közel ideális, de ez a szám sokkal kevesebb, mint amennyit mondjuk egy hajfesték márka kommunikál, vagy amennyit általában beleképzelünk az adottságainkba.

   (Már ha a cél a természetes összhatás, mert ugye azon felül jöhet a kék, a zöld, a lila, a rózsaszín, bármi) 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 11. Kedves Timi!

  Lassan már 2 éve, hogy nálad jártam. A segítségeddel sok mindre rádöbbentem, és nagyon hamar el tudtam sajátítani, és előnyömre fordítani a tőled tanult dolgokat. Egyedül a hajszínem okoz(ott) egy kis fejtőrést, mert erősen őszülő sötét-tél típusként nehezen találtam meg az ideális színemet. Sajnos, túl sok a vörös pigment a hajamban, így szinte mindentől kivörösödök, ami nemhogy nem áll jól, de még csak nem is tetszik! 🙁 De nem adtam fel, és folyamatosan próbálkoztam, hogy a fodrászommal közösen, megtaláljuk az igazit. Azért írom múlt időben, mert úgy tűnik (bár még nem 100 %) hogy sikerült az a szín, ami a színtípusomnak megfelelően valóban jól áll és, amire vágyom, mert ahogy a cikk végén is írod: „Ezért lehet, hogy egy Hideg Nyár “eladható” Hideg Télnek pl. világosbarna hajjal, de attól még Hideg Nyár marad. ?”

  A Sötét Tél is eladható mondjuk Sötét Ősznek, (ahogy egyébként a tanácsadás előtt hittem magam) de attól még sötét tél marad 🙂

  Köszönöm szépen még egyszer az útmutatást!

  Válasz
  • Szia Ági!

   Köszönöm hogy írtál, és hallok felőled, hihetetlen, hogy 2015-ben találkoztunk! 🙂 Repül az idő!
   Nagyon örülök, hogy tudod hasznosítani a tanultakat!
   A hajszín sajnos sokszor a legnehezebb témakör a színtípus tökéletesítésében, vagy kiteljesítésében, főként a makacskodó vöröses-sárgás pigmentáció miatt, de örülök, ha sikerül(t) kikisérletezni a megfelelő árnyalatot, és találtál olyan fodrászt, aki partner ebben!

   Szép napot!
   Timi

   Válasz
 12. Nagyon érdekes cikk. Arra lennék kíváncsi,hogy az altípusokkal sem lehet játszani. persze vannak olyanok akiknél nem,pl egy hagyományos mediterrán tél típus. De pl egy Elizabeth Moss-hoz hasonló színekkel rendelkező elmozdulhat más altípus irányába ha világosít/sötétít a haján? Vagy akkor is ugyanabba az altípusba tartozik?

  Válasz
  • Szia Kinga!

   Köszönöm a hozzászólásodat!
   Ez egy nagyon érdekes és összetett kérdés, természetesen egy évszaktípuson belül nagyobb az elméleti mozgásterünk, bár azt kell mondjam, hogy például egy világos típusnak is a szőke a legjobb színe, ahogy a mediterrán típusoknak a sötét. 🙂

   Én úgy látom, hogy a hajszínváltást legnagyobb százalékban az határozza meg, mit bír el a bőrtónusunk. (Az enyém például annyira kevés világosítást, sötétítést bírna, hogy nagyjából belekezdeni sem lenne érdemes, mert több frusztráció lenne, mint sikerélmény.)

   Elisabeth Moss szerintem egy kicsit sötétíthető is, egy kicsit világosítható is (kizárólag hamvas irányban!).
   A hajfestés szabálya viszonylag egyszerű: ha világosítunk, azzal némiképp tompítunk a kontrasztjainkon, ha sötétítünk, akkor növeljük a kontrasztjainkat.
   Ezért lehet, hogy egy Hideg Nyár „eladható” Hideg Télnek pl. világosbarna hajjal, de attól még Hideg Nyár marad. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár