Hajszín mélység – azaz miért nem áll jól az a fránya szőke?

… vagy az a fránya barna, fekete? Sokan nem értik, vagy nem tudják pontosan megfogalmazni, miért nem előnyös a számukra egy-egy hajszín? Pedig a válasz többnyire a legegyszerűbb: azért, mert túl sötét, vagy túl világos az arcuk mellett! (Nem mellesleg maga az árnyalat is lehet előnytelen, ami végképp zavaró tényező, de ez most nem ennek a bejegyzésnek a témája.)

Az ideális hajszínünk ugyanis nem hasra ütés, ráolvasás, vagy varázslat eredménye.

A legjobb (hajszín) árnyalatokat csakis és kizárólag a fizikai adottságaink határozzák meg!
Ennek a ténynek a megértése (és/vagy elfogadása) szokta a legnagyobb kihívást jelenteni, nem az, hogy rábökjünk az 5.4-es árnyalatra. Tegyük most félre az elvárásainkat, és tekintsünk a hajszínskálára pusztán egy mérőeszközként.
(A hajszín skála színeit szürkévé változtattam, mert most csak a világossági-sötétségi értékekről lesz szó.)

Tél típus

A hajfestékek mélységi értékeit tekintve a Tél típusoknál a középárnyalatok esnek ki. Én ezt csak “nyári zónának nevezem”.
Itt találhatjuk ugyanis a Nyár típusok színeit: a “se nem” árnyalatokat, melyek nem is túl világosak, de nem is túl sötétek. (Előre szólok: szigorúbban X-eltem, nehogy félreérthető legyen.) 🙂
tel-tipus-szinmelyseg-hajszin

Számos, idősebb korba lépő Tél típusú hölgyet láthatunk az utcán, Nyár típusoknak való hajszínekkel, melyek fakítják, sápasztják őket, mert túl erőtlenek a számukra.
A gondolat mögötte valószínű az, hogy túlságosan megőszültek már ahhoz, hogy visszatérjenek a fiatalkori, sötét hajszínükhöz, de ezüstös hajat sem szeretnének, így választanak, valami “megúszós”, alap középszőkét, ami valóban olyan hatású is rajtuk.

A Tél típus színei ugyanis a nagyon világostól a nagyon sötétig terjednek, így a hajszínekben is ez a két véglet mutat a legjobban rajtuk: a legvilágosabb és a legsötétebb.
A megoldás? A szőkébe még több fényt, a sötétbe még több mélységet érdemes keverni, ha a tökéletes hatás elérése a cél!


Nyár típus

A Nyár típusok hajszíne összetettebb, hiszen sokkal nehezebb az ideális középúton megállni a végletek helyett.
Mi történik, ha egy Nyár típus a telekhez illő szélsőségekkel kísérletezik? Öreges és sápadt lesz, hiszen nincs semmi a természetes adottságaiban, ami felvehetné a versenyt egy közel fekete, vagy egy közel fehér (platina) hajszínnel.

Sajnos nagyon sok példáját látjuk a túlfestett Nyár típusoknak, ugyanis sokan az élénkebb/sötétebb/világosabb hajszínekkel próbálják kompenzálni finomabb hajszínbeli adottságaikat. (Különösen a vörössel) 🙁

nyar-tipus-szinmelyseg-hajszin

A Nyár típus összességében inkább világos-középsötét típus, így a két végpont kiesik a számára. Nem véletlen, hogy a nyarakon nagyon jól mutat a melír, a dúsítás, az ombre, a természetes hatású, nem teljes fedésű festési technika, hiszen csak egy kis volument érdemes adni az eredeti, finom, lágy árnyalataikhoz.

A Nyár típusoknak csak azt tudom javasolni, hogy ameddig lehet, próbáljanak minél többet megőrizni az eredeti hajszínükből, mert a legszebb és a legpuhább fényekkel rendelkeznek, melyek tökéletesen simulnak az arcukhoz.


Tavasz típus

A Tavasz típusok, hasonlóképp a nyarakhoz inkább világosabb típusok, általánosságban a sötét hajszínek nem jellemzik őket.tavasz-tipus-szinmelyseg-hajszin

Ha választani kell a legkevésbé előnyös színmélységek közül, a sötétebb oldal árnyalatai azok, amik sajnos kioltják a típus könnyed, légies fényét. Éppen ezért a legjobb választás, ha egy Tavasz típus megmarad a szőkék-középszőkék terepén, és keveri mindezt az arany-réz-mézszínek varázslatos árnyalataival.


Ősz típus

osz-tipus-szinmelyseg-hajszin

Talán az összes típus közül az őszöknek áll a legkevésbé előnyösen egy túl világos hajszín. Mivel egy közepesebb-mélyebb színvilágú típusról beszélünk, itt a hajszínek is inkább mélyülni fognak -amit az eredeti hajtónusok hűen tükröznek.

Az őszökre különösen jellemző a természetes, dús, izgalmas színhatás, ezt csak kihangsúlyozni érdemes: a melírozás, a satír, az ombre és társai itt is nagyon jó választásnak bizonyulhatnak! (Minél déliesebb típusú egy Ősz, annál mélyebb a hajszín!)


Tehát: egy lépés jobbra-és balra, vagy jöhet akár egy lóugrás is?

A bemutatott skálákon értelemszerűen vannak lazítási, mozgási lehetőségek, viszont nem tudjuk a végtelenségig tágítani a határainkat.
A világosabb színek például bele kerülhetnek a hajszínbe melírként, dúsításként, de nem egyöntetű színként.
Hasonlóképp sötétíthetünk is, azonban érdemes egy ponton megállni, különben paróka-jellegűvé válhat az eredmény.

Nem véletlen, hogy masszívan él az a közhiedelem az emberek fejében, hogy a sötét hajszínek öregítik a viselőjüket. (Tehát X év fölött már kötelező világosítani!)

Igen ám, de mindenkinek máshol helyezkedik el az a sötétségi érték, ami ezt a hatást éri el! Sőt, egy Sötét típusnál nincs is ilyen érték. 🙂
Kezeljük tehát józan ésszel az ilyen tanácsokat, mert bár van valóság alapjuk, de nem túlságosan személyre szabottak.


„Járj úgy, mintha három férfi követne téged!” Oscar de la Renta

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Hajszín mélység – azaz miért nem áll jól az a fránya szőke?” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Kedves Tímea!

  Azt szeretném megkérdezni Tőled, hogy létezik-e az a furcsa jelenség, hogy egy nőnek semmilyen szemüveg nem áll jól? Legalábbis azok a keretek, amelyek a legújabb divatnak felelnek meg, azok semmiképpen nem. De próbáltam már keret nélkülit, keskenyebbet, de egyik sem az igazi. A szögletes, viszonylag kisebb keret jól állna, de abból pedig széleset gyártanak az én fejformámhoz, ami férfiasít. Az enyhén oválissal sem lenne gond, de oldalirányban sajnos eddig azok is szélesek voltak. Az arcformámat tekintve, azt hiszem, a legritkább, azaz gyémánt alakú arcformám van. Ehhez ovális, vagy keret nélküli szemüveget ajánlottál az oldaladon. A keret nélküli nagyon rossz, öregít. Az oválissal az a baj, hogy oldalirányban széles mindegyik, amelyet próbáltam több különböző üzletben.(Az egyikben azt mondták, hogy túl keskeny az arcom, pedig az arccsontom a legszélesebb, megfelelve a gyémánt arcformának.) Színben talán jó lenne a fekete, hiszen sötétbarna hajam van, enyhén kreolos bőröm. (Próbáltam világosabb árnyalatot, nem volt jobb.) De sajnos formáját tekintve nem találok olyat, amely jól állna, kontaktlencsét pedig nem szeretnék hordani…

  Nagyon örülnék, ha valamilyen tanáccsal el tudnál látni, amely révén előrébb juthatnék ebben a kérdésben.

  Üdvözlettel: Rebeka

  Válasz
  • Kedves Rebeka!

   Köszönöm a hozzászólásod! Látatlanban sajnos nem tudok érdemben segíteni neked, de biztos vagyok benne, hogy rád is vár egy ideális szemüvegkeret valahol!
   Javaslom, hogy készíts magadról fényképeket a jobbnak tűnő keretekről, néha segít objektívnek lenni!
   Kísérjen el valaki, akinek bízol az ítéletében!
   Jómagam tizenéves korom óta szemüveget hordok, és az a tapasztalatom, hogy az optikusok nagyon katasztrófális keretformákat nem szoktak javasolni, tehát nyugodtan kérdezz meg több szakembert, lehet egyszer, valaki eltalálja a tökéleteset! 🙂 Ha látsz kisebb optikát, érdemes benézned, egész más a keret kínálatuk néha!

   Üdv
   Timi

   Válasz
 2. Kedves Tímea!
  Azt hiszem tél típusba tartozom. Eredeti hajszínem közép vagy inkább sötét barna volt. De mikor megjelentek (kb. 25 éve) az első ősz hajszálaim befestettem, szintén barnára. Azóta festetem, de már szinte 70%-ban ősz vagyok a festék alatt. Egy hét után rettenetes töve van. Világít, mintha a választékomon nem lenne haj…rettenet csúf…3 hetente festetem. Szeretnék változtatni, mert nem jó ez a sok festék, meg valahogy úgy érzem ez a szín…már nem az igazi. Bevállaljam az ősz hajat, növesszem le? Nem fogok úgy kinézni, mint saját öreganyám? Van valami “kegyes” áthidaló megoldás?
  Egyszer évekkel ezelőtt átfestettem sötét szőkére, azt egy hónapig bírtam 🙁 nekem sárga volt és úgy tűnt a májfoltjaim még jobban feltűntek a sötétszőke hajszín mellett.
  Bármilyen ötlet érdekel, előre is köszönöm, ha válaszolsz.
  Üdvözlettel: Timi

  Válasz
  • Kedves Timi!

   A Tél típusoknak érdemes az eredetihez legközelebb álló hajszínt fenntartani, ameddig ez lehetséges, ez általában a sötétbarnától a világosbarnáig tartó hajszín szokott lenni.
   Ha ez már nem megoldható, akkor vagy ősz-ezüst színű legyen a hajszín, ami minden hideg színtípusnak előnyös.
   Vagy extra hamvas világosszőke, gyöngyszőke, már-már platinaszőke jöhet még szóba, ha valaki még nem szeretne ősz lenni, de már sötétbarna sem. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Kedves Tímea!

  Én most tapasztaltam, hogy sötét lágy nyár típusként a gyöngyszőke (világos hamvas szőke) nem áll jól. Szürkéset (nagyon sötét hamuszőke) akartam néhány világosabb tinccsel, de gyöngyszőke lett. A kollégáim nagyon dícsérik, a fodrászatban is dícsérték, egyesek szerint “nem olyan rossz”, de én nem szeretem. Nem magával a színnel van baj, másnak biztos jól állna, de az én szemem és bőröm túl sötét ehhez. Mintha paróka lenne rajtam. Sajnos át kell festetnem, mert nem bírom megszokni. Ma egész nap egy barétban feszítettem. De most legalább tudom. 😄

  Válasz
  • Kedves Eszter!

   Köszönöm a hozzászólásod!
   A hajszín világosítása akkor a legkönnyebb, ha világos hozzá a bőrtónus. Egy közepes színvilággal rendelkező típusnál, mint amilyen egy közepes-sötét lágy nyár, nagyon hamar elérkezünk ahhoz a világossági értékhez, amikor a hajszín már szinte egybemosódik a bőrtónus mélységével, még akkor is, ha maga az árnyalat hamvas.
   Ami meg túllépi a bőrtónus világossági értékét, az sötétíti a bőrszínt, ezért tűnik világosabb parókának egy túl világos szőke.
   A melírozás általában szerencsésebb megoldást jelent, mint egyetlen, tökéletes árnyalat kergetése, ami sokszor nem igazán valósítható meg…
   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Hideg nyár típusként közép barna az eredeti hajszínem, ami itt elvileg kiesős lenne. Egy ideig fekete is voltam, sokan dicsérték, de azért éreztem, hogy nem az igazi. Gyakran festettem rá barnával is, hogy kicsit lágyítsam a fekete élességét. Sötétszőke is voltam, az se volt rossz, csak kicsit jellegtelen. Azt hiszem, maradok a közepes és sötétebb barnánál, ezek az eredeti hajszínemhez is közel állnak. Most mondjuk nem festem, mert még keresem azt a színt, ami legalább olyan jól illik, mint az eredeti, csak izgalmasabb. A legtöbb barna festék viszont meleg árnyalatú, úgyhogy nem könnyű megtalálni az igazit.

  Válasz
  • Szia Averill!

   Köszönöm a hozzászólásodat.
   A fodrászati skálához viszonyítva ritkább, hogy egy nyár típusnak közép-vagy sötétbarna lenne a hajszíne, ezek a mélységek már a leggyakrabban téli hajtónusok. (Persze kivételek mindig akadnak.) A közép és sötétbarna hajfesték általában már egy kicsit sápasztó a nyarakra nézve, a fekete akkor sem előnyös, ha hideg nyár típus az ember, mert egyszerűen túl sötét.

   De valóban igaz, a nyár típusok hajszínét a legnehezebb természetesnek és ideálisnak megfesteni, hogy az ne legyen se túl sötét, se túl meleg fényű.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 5. Én úgy kipróbálnám a szőke hajat… de azt hiszem sötét őszként ez reménytelen… 🙁 Nagyon jó cikk lett ismét!

  Válasz
  • Szia Timi!

   Köszönöm, örülök, hogy tetszett!
   Hát igen, vannak színek, amikről érdemes lemondani. Másoknak meg az nem áll jól, ami nekünk. 🙂
   Így kerek.

   üdv!
   Timi

   Válasz
 6. Szia Timi,

  erre az előnytelen színválasztásra most láttam épp egy példát. A nagyon szép Kováts Adél nevű színésznő szerepel egy magazin címlapján, valami borzasztó rezes árnyalatú hajjal 🙁 nem tudom sajnos linkelni, mert papíralapú újság, de egészen furcsa így a bőre színe, és nem világít úgy a szeme sem. Ő nyár, igaz?

  Válasz
  • Szia Anna!

   Igen, nagyon jól látod, Kováts Adél Nyár típus. Azt hiszem láttam azt a képet (vörös haj, korallos ruha), el is elmélkedtem rajta, mennyire… khmm… előnytelen. Sajnos. 🙁

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. <br><br> A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban. <br><br> Bővebb információt az <a href="https://stilusmentor.hu/adatvedelmi-nyilatkozat" target="_blank">Adatvédelmi nyilatkozatban</a> olvashatsz.

Bezár