Gyógyuljunk ki a hajszín-vakságból

A minap egy ruhaszalonban jártam, ahol az (amúgy nagyon kedves és szimpatikus) eladók éppen egy távozóban lévő hölgy hajszínét elemezték. Jó szándékkal, csak tévesen.

– Milyen szép vörös! Ez az eredeti hajszíned?
– Köszönöm, de nem az – érkezett a válasz.
– Ó, pedig nagyon jól áll. Azt hittem, eredeti. Ugye, milyen jól áll neki?

A szóban forgó hölgy egy jellegzetes, szőke hajú Nyár típus volt, kissé kopottabb, lenőtt, narancsvörösre fakult hajfestéssel. (Lehet éppen a fodrász előtti napokban láthattuk, ki tudja.)

Ebben a teljesen hétköznapi párbeszédben nagyon jól tükröződik, hogy az emberek nagy része bizony nem tudja megkülönböztetni a festett hajszínt az eredetitől.

Bár viszonylag objektíven megállapítható, kinek, milyen hajszínek a legelőnyösebbek a fizikai adottságaihoz, ha hajfestésről van szó, a legutolsó, amit az emberek figyelembe szoktak venni, azok a tények. Úgy tűnik nemcsak akkor vagyunk hajlamosak alkalmi vakságban szenvedni, ha a saját hajszínünkről van szó, de sokszor akkor sem látjuk a fától az erdőt, amikor valaki más (előnytelen) hajszínét dicsérjük.

Jean Honore Fragonard – Bujócska

Mi lehet ennek az oka?

 • Egyfelől ne feledjük, hogy a legtöbb ilyen társalgás pusztán üres csevej, udvariassági formula, így túlzottan nagy jelentőséget sem kell(ene) tulajdonítani neki. Annyira felszínesen mérjük fel embertársaink külsejét, gondoljunk csak bele, egy átlagos nap után, kit tudunk színtisztán magunk elé képzelni, azok közül, akikkel bármilyen szinten is kommunikáltunk?
 • Az esetek legnagyobb százalékában a hajszínt dicsérik, és nem a viselőjét. (Mint a fenti példa is mutatja, van az a megkopott, fakó hajszín, ami még mindig tetszik valakinek.) Csak szeretünk szelektíven hallani, így erről az apróságról hajlamosak vagyunk elfeledkezni.
 • Ha hajszínt választunk, sokszor “személyiséget” is választunk, így leszünk izgalmas vörösök, szende szőkék, barátságos barnák, végzetes feketék stb. Kinek ízlése szerint. És bizony a külvilág sokszor nem is lát tovább ezeknél a dobozkáknál, ha hajszínekről van szó.
 • Napjainkban szinte mindenki festi a haját (kivétel a férfiak nagy része), így az emberek fejében teljesen összemosódik az eredeti és a mesterséges színvilág, sőt, sokan akár egyenlőségjelet is tehetnek közéjük. (pl: De hát Marika már húsz éve vörös! — Igaz, leszámítva, hogy mindez alatt még mindig ugyanolyan szőke.) 🙂
 • A köztudatban kimondva, kimondatlanul vannak attraktívabbnak ítélt, és kevésbé vonzónak tartott hajszínek. Ezek azonban pusztán címkék és sztereotípiák, hogy csak a két legismertebbet említsük: a szőke nem fiatalít, a fekete nem öregít automatikusan. Mégis, inkább elhisszük, hogy “mindenki szerint így van”, semmint kételkedjünk benne, valóban a legjobb választás volt az a mézszőke melír a barna hajunkban.

A hajszínek világa szakmai oldalról is kaotikusnak nevezhető.

Az évszaktípusokkal kapcsolatban például nem egyszer találkozom olyan esettel, amikor valakit a festett hajszíne alapján kategorizálnak (félre), sőt még csak szóba sem kerül, hogy a hajfestés milyen befolyással bírhat a megjelenésünkre.
Olyan megközelítésről is olvastam már, ahol azt javasolták: nyugodtan fessen bárki, bármilyen színt, hiszen a színtípusunk bármikor megváltoztatható egy hajfestéssel és egy kis sminkkel.
Ez a felvetés azonban fizikai képtelenség: senki sem lesz Tavasz típus azzal, ha aranyszőke, vagy rézszőke hajszínt fest. Se Tél típus, ha sötétbarnára, feketére vált stb.

Se a hajszínmárkák, se a fodrászatok nagy többsége (tisztelet a kivételnek) nem érdekeltek az edukációban, így tulajdonképpen ahány irányból közelítjük meg a témát, annyiféle választ fogunk kapni a kérdéseinkre. (Ó, hát ha Beyoncenak jó ez a szőke, jó lesz neked is!)
Ezek a félinformációk, tévedések pedig sajnos ráerősítenek a belső bizonytalanságokra. A beszélgetésekből ugyanis gyakran kiderül, hogy azok, akik egyik hajszínről a másikra ugrálnak, tulajdonképpen a saját adottságaikkal történő szembenézést halogatják.

Számos csalódás és kudarcélmény elkerülhető lenne, ha előzetesen pontosításra kerülne kinek, milyen indíttatása is van a hajszínváltás mögött?
Mit (vagy inkább kit) szeretne viszontlátni a tükörben?
Tisztában van-e a saját adottságaival?
Reálisak-e az elvárásai?
Lehet, hogy az énképébe egyszerűen nem fér bele más, csak a megszokott hajszín, vagy szimplán csak egy divatszínre vágyik, és kipróbálna valami újat? Természetesen a divatszínekkel sincs semmi gond. Csak akkor ne csodálkozzunk az eredményen. (Lásd: trendi meleg szőkék és karamell barnák = besárgult, beteges arcszínek városszerte.)

Mindenkinek azt javaslom, hogy mielőtt komoly változásra szánná el magát, látogasson el egy paróka próbára, ahol veszélytelenül a fejére húzhat a hupi lilától a szalmaszőkén át bármilyen árnyalatot. Használjuk ki akár egy online frizurapróba lehetőségét, még mindig jobb, ha csak egy fotó erejéig kacagunk magunkon, mintha sapka alatt kellene kiböjtölnünk egy pár centis lenövést.

Láss, ne csak nézz!

Ahhoz, hogy magabiztosabban eligazodjunk a hajszínek között, nem kell fodrásszá avanzsálnunk, pusztán kicsit tudatosabban érdemes megfigyelnünk a környezetünket.

A hajszínek ugyanolyan színtulajdonságokat tükröznek, mint bármi más . Így a megítélésükben is ugyanazokat a kérdéseket érdemes feltennünk, mint például egy ruhaboltban:
– Hideg, vagy meleg tónusú az adott árnyalat?
– Nem túl élénk, nem túl tompa?
– Nem túl világos, nem túl sötét?

Ha megértjük az emberek adottságainak törvényszerűségeit, és megfigyeljük a megjelenésükben keletkezett anomáliákat (ami lehet akár egy hajszín, egy sminkszín, vagy egy ruhaszín hatása is), idővel látni fogjuk a különbséget az előnyös és az előnytelen között. A túl sok és a túl kevés között. A vibráló, és a tekintetet vonzó között. A hamis és az igazgyöngy között.

Csak hogy egy saját példát is hozzak:  a színtípusok megismerésével (hatalmas koppanással) egyszer csak megértettem, miért is láttam az egyik ismerősöm arcát hosszú éveken keresztül betegesen narancssárgának? Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy hideg színtípusként következetesen mandarin színűre festette a haját.
Mindig is ott motoszkált bennem, hogy valami nincs rendben az összképben, de annyira karakán egyéniség az említett hölgy, hogy nem is feltételeztem, hogy a hajszín az oka a disszonanciának. (Tudjuk, hogy ő mindig pontosan tudja, hogy mit és miért csinál.) 🙂

És pontosan ugyanezt a homlokra csapó felismerést hallom viszont nagyon sok vendégemtől is:

– Hát persze, most már minden világos!

Üdvözlet a Mátrixban!

Mostanra, a színtanácsadások tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy viszonylag ritkán tévedek, kb. 90%-ban meg tudom mondani, ha valakinek festett a hajszíne, és arról is van elképzelésem, hogy milyen az illető természetes árnyalata. A 10%-os hibafaktoromba azok a festett árnyalatok tartoznak, amik megszólalásig hasonlítanak az eredetire, illetve pusztán csak színezővel, vagy highlights-al ki van emelve az alaptónus. (Azért említsük meg azokat a fodrászokat is, akik gyönyörűen dolgoznak.) 🙂
Hát igen, illetve azok a hihetetlen mázlisták, akik fekete, sötétbarna hajjal, 50-60 évesen sem őszülnek. Egyáltalán.

Hogy mi volt számomra a legnagyobb tanulság mindebből?
Hogy higgyünk a szemünknek és a megérzéseinknek, akkor is, ha az eszünk lebeszél róla!

Kicsit olyan tudás ez, mint amikor megtanulunk olvasni, és az utcatáblákat akár a szemünk sarkából is felfogjuk. Mindenki előtt ott van rá a lehetőség. Tehát aki úgy gondolja, hogy ez a látásmód nem fejleszthető, vagy finomítható, tegyen még egy próbát!
Lehet, nem egyik napról a másikra, de fokozatosan új távlatokban nyílhat meg a világ.


"A gond az, hogy az emberek mindent azonnal akarnak, nincs türelmük végigjárni a fejlődésüknek megfelelő lépcsőfokokat. Holott a földi lét a tapasztalásról kell, hogy szóljon mindannyiunk számára." Szepes Mária

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Gyógyuljunk ki a hajszín-vakságból” bejegyzéshez 25 hozzászólás

 1. Kedves Tímea!

  Hideg Nyár típusú vagyok , napbarnított bőrrel, zöld jelenleg aranybarna hajjal,ami kiderült nem jó, váltani kell. Hamvas barna színű hajfestéket keresek,aminek nem lesz aranyló árnyalata fakulga. Van ötleted esetleg? Illetve csak barna(5-6) vagy sötét szőke( 7) árnyalatban is gondolkodhatok? Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Dóra!

   Nyár típusként a barna hajszíneket festékben nem javaslom, mert általában túl komorak. Sötétszőke, középszőke és hamvas színű hajfestékeket kellene keresni. Minden hajfestés vörösesre vagy sárgásra kopik idővel, ezzel számolni kell, ki kell kísérletezni, neked melyik márka jön be a leginkább. Törekedni a lehető leghamvasabb szín létrehozására érdemes.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Kedves Tímea!

  Azt szeretném kérdezni, hogy kékes fekete hajszínemre rá lehet-e festeni ezüstös szén árnyalatú festékkel úgy, hogy előtte nem szívatom le. Az ok csak annyi lenne, hogy sok az ősz hajszálam és a fekete ezt eléggé felerősíti.
  Válaszodat köszönöm.

  Üdvözlettel: Dóri

  Válasz
 3. Kedves Timi!

  Gyerekkoromban aranyszőke voltam később pedig sötétszőke. Évek óta sötétbarna/feketére festem viszont már nem érzem magam jól benne. A régi képeim visszanézve tetszik a régi sötétszőkde több év után nem tudom elképzelni már magamon,próbálgattam alkalmazásokon keresztül is frizurapróbákat. Szerinted előfordulhat,hogy egy idő után nem áll jól az eredeti szín vagy csak furcsa a szememnek?
  Egyébként világos bőrű és sötétebb zöld szemem van.

  Köszönöm a válaszod! 🙂

  Válasz
  • Kedves Cintia!

   Köszönöm a hozzászólást!
   Genetikailag teljesen megfelelő hajszínt kapunk a természettől, így nem nevezhető a saját hajszínünk előnytelennek.
   Ha valaki évekig, évtizedekig karakteresen más hajszínt visel, mint ami a természetes árnyalata, előfordulhat, hogy szokatlannak találja a finomabb tónusokat.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Szia!

  Sokat olvasgatom az oldaladat nagyon tetszik, gratulálok 🙂 !

  Sajnos azonban továbbra sem sikerül tisztábban látnom a saját esetemben, annak ellenére, hogy világos és érthetőek a cikkeid. Nagyon fehér bőrű vagyok, ha napoznék, akkor is csak éppen hogy barnulok. egészen sötétbarna hajam van, de sötétzöld szemem, amit nem mondanék markánsnak, tehát, nem “világít” ahogy a tél típusnál gondolnánk. Erősen őszülök, és keresgélnék valami megoldást, mert eddig a saját színemre festettem vissza, de már nem győzöm, a sötétbarna tövén a fehér lenövés igen hamar világít…

  Elhatároztam, hogy keresnék szőke árnyalatot, ha egyáltalán lehetséges, aminél talán nem kiabál majd annyira majd az ősz lenövés. Már gondoltam a granny színre is, ami mostanság divatosnak tűnik, de azt hiszem, hogy az igazán a baba arcú 10-es 20-as éveikben járó lányoknak passzol igazán. Én azért nemsokára 40 leszek, elég karakteres vonásokkal. Akárhogy is, nem tudok igazán tájékozódni a szőke színek között, szerinted a fentiek alapján érdemes ebben egyáltalán gondolkodni?

  Válasz
  • Kedves Edit!

   Köszönöm a hozzászólásodat, örülök, ha tetszik az oldal.
   Sajnos látatlanban nem tudok igazán hasznos és értékelhető tanácsot adni neked.
   Az biztos, hogyha világos bőröd van, akkor bizonyára nem áll rosszul a szőke, mivel a szőke szín a világos bőrtónushoz illik a legjobban.
   A kérdés inkább a világosítás mértéke, illetve hogy hideg, vagy melegebb tónusú legyen-e?

   Ebben esetleg a fodrászod javaslatát is kikérheted.
   Ha hidegebb színek felé indulnál, akkor javaslom a gyöngyszőkét, hamvasszőkét, és ezek extra változatait melírként is akár.
   A melegebb világos szőkék az aranyszőkék, mézszőkék, lenszőkék, legvilágosabb aranyszőkék stb.

   üdv!
   Timi

   Válasz
 5. Szia Timi!
  Szeretném a véleményedet kérni pàr dologról. 🙂
  Például Shakirànak az eredeti hajszíne fekete, a szőke mégis valahogy (szerintem) jobban àll neki. Valamint Angelina Joliet el sem tudnàm képzelni szőkén, pedig az az eredeti hajszíne. Ezt nem értem miért van. Vagy ez csak az én szubjektív véleményem?
  A màsik kérdésem pedig az lenne, hogy szerinted egy sàrgàs bőrtónushoz illene e a szőke hajszín, és ha igen milyen àrnyalatú?

  Válasz
  • Szia Móni!

   Köszönöm a hozzászólásodat.

   1) Shakira eredetileg egy sötétbarna (fekete) hajú, klasszikus, dél-amerikai karakter, Tél típus. Az aranyszőke kissé lefakítja a színeit, nem a legjobb színe.

   2) Angelina Jolienak a hamvas hajszínek előnyösek, hogy mennyire volt szőke fiatalon, nem tudom. Valószínű inkább sötétszőke, világosbarna volt, ezek az árnyalatok továbbra is megfelelők a számára.
   Volt már aranyszőke a hajszíne, nem állt annyira jól neki. A platina szőke viszont nem volt rossz szerintem neki, de ha jól emlékszem, csak egy filmszerep kedvéért volt az. 🙂

   3) A szőke hajszín a világos bőrű típusoknak áll a legjobban, illetve a megfelelő árnyalatot a színtípus szerint érdemes próbálgatni. Látatlanban sajnos nem tudok teljesen pontos választ adni a legutolsó kérdésedre.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 6. Sziasztok!
  Kb. fél éve voltam én is színtanácsadáson, és talán az én témában szerzett tapasztalatomat is hasznosítani tudja valaki. Lágy Nyár típusként szinte lehetetlen volt megtalálni a megfelelő árnyalatú festéket, és amikor megtaláltam, akkor is meleg árnyalatúra kopott a hajam (a világosabb festék besárgult, a sötétebb pedig bevörösödött, már 2 hét után). Mivel azonban már megjelent egy pár ősz hajszál a fejemen, bőszen kerestem a megoldást tovább. Megtaláltam a neten egy hajtonik leírását (természetes anyagokból álló magyar szabadalom!), ami visszaállítja az eredeti hajszínt. Két-három hétig mindennap, aztán hetente 1-2-szer kell használni. Nekem 1 hét használat után eltűntek az ősz hajszálak (kb. 15-20 db volt). A hajam egy kicsit padlizsános-szürkés beütésű lett, ami nagyon jól áll! Csak ajánlani tudom annak, aki őszülés miatt festi a haját. Nem drágább, mint a hajfestés!
  Üdv, Judit

  Válasz
 7. Szia Timi!

  Egy kérdésem lenne hozzád a hajszínnel kapcsolatban. Hajfestés előtt állok (sajnos nagyon sok ősz hajszálam van, pedig még 30 sem vagyok) és nyár típus. Saját meglátásom szerint lágy nyár.
  A “A szőkítés manapság szinte kötelező, nem mindegy azonban az árnyalata” című képről szeretném megkérdezni, hogy szerinted az utolsó hajszín inkább hamvas, vagy inkább aranyló árnyalatú. Ugyanis én hamvasnak látom, a fodrászom meg aranylónak. Szerinted az még elfogadható szín egy nyárnak, vagy már az is sárgíthatja az arcát?

  Válasz
  • Kedves Kati!

   Az én monitoromon inkább hamvasnak nevezném az említett képet, talán a végében van egy kis aranylóbb melírozás. De szerintem gyöngyszőke-jellegű árnyalat lehet.
   Jó lehet egy nyár típusnak. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
   • Kedves Timi!

    Bevallom őszintén hogy én jelenleg 32 éves mélybarna hajszínű szerintem nagyon világos bőrszínnel rendelkező férfi vagyok és most találtam a Te oldalára és azt szeretném kérdezni hogy a mélybarna hajszín idősebb korban mekkora eséllyel kezd el őszülni, ugyanis az édesapámnak is ugyanez a hajszíne,az édesanyámnak pedig inkább fekete bár lehet neki is mélybarna,nem tudom eldönteni.

    Válasz
    • Kedves Gallits Gábor Csaba Buka!

     Az, hogy ki, mikor kezd el megőszülni, és milyen gyorsasággal egyfelől a genetika, másfelől az egyéni sajátosságok határozzák meg. Amennyiben valakinek a családjában jellemző a korai őszülés, nagy valószínűséggel ő is korábban fog őszülni. Ha valakinek a családjában hatvan év fölött sem jellemző a nagy mértékű őszülés, valószínű, őt is kevésbé érinti. Mindezen túl az életmód, az egészségügyi állapot mind meghatározók, ezért nem a haj színe határozza meg az őszülést alapvetően, csak a sötét hajban látványosabb, a világos hajban kevésbé.

     Üdv!
     Timi

     Válasz
 8. Sziasztok !
  Adriennek üzenem, hogy van megoldás. Évekig kerestem a megfelelő festéket a középbarna hamvas árnyalatú hajamara, egyre több az ősz hajszálam van. Több fodrász is ugyan ilyen magyarázatokat adott, mint amiről írtál .. Aztán kb. 1 éve foltosan kisebesedett a nyakam, a bőrgyógyász azt mondta ékszer allergia (vagy haj ápoló szerek ) viszont észrevettem, hogy a vegyi festés után rosszabbodik az állapot, teljesen leálltam a vegyivel .. Aztán hosszú keresgélés után rétaláltam a megoldásra ! 🙂 Azóta ismét természetes középbarna a hajam (HAMVAS, kicsi aranyló beütéssel) még 5-6 hét múlva is alig látszik ősz haj, és ez a festék teljesen eltakarja .. Az allergiás tünetek az első festés után szinte teljesen elmúltak és sok babahajam nőt ! A megoldás: henna + gyógynövények. Egyetlen hátránya van: a festés időigényes: kb. 2,5 – 3 óra hozzáértő fodrásznál. Első alkalom előtt voltam egy tanácsadáson, ahol egyénileg megállapították milyen gyógynövénykeverékkel lehet elérni a kívánt hatást .. Ha meghatom itt az elérhetőségeket, szívesen teszem , esetleg mégsem, akkor akár privátban is !

  Válasz
 9. Szia Timi!
  Nagyon tetszik az írásod, mint mindig 🙂 Nagyon jó témákat hozol fel, egyszerűen élmény olvasni!
  Sok fodrásznak tarthatnál külön kurzust a színtípusokról, mert sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy ezeket nem nagyon tanítják nekik. Meleg ősz típusként, amikor még festettem a hajamat, a mesterfodrász soha nem találta el a hozzám leginkább passzoló árnyalatot. Manapság már odáig jutottam, hogy az eredeti hajszínembe tetetek pár alig észrevehető csíkot, de mondanom sem kell, hogy ez is kész tortúra… Ugyanis a fodrászok többsége teljesen tanácstalan, ha a természetes adottságaimat szeretném csak kiemelni. És a legjobb az egészben amikor a szalonban fellelhető összes mintát a kezembe nyomják, hogy válasszak. Ennyire extrém nehéz egy 7-es árnyalatú hajba megtalálni azt a meleg árnyalatú színt, ami kiemeli (és nem elnyomja) az eredeti hajamat?, mert ebben nagyon magamra szoktak hagyni. A vörös képkockákból az utolsó, ha jól tudom Karen Gillan melyik színtípusba tartozik?

  Válasz
  • Szia Gabi!

   Köszi a hozzászólást, örülök, hogy tetszik a cikk!

   Az említett hölgy (bár nem ismerem, csak rákerestem) :), szerintem valószínűsíthetően ősz típusba tartozik. (meleg ősz, vagy meleg tavasz…)

   Kitartást kívánok a tökéletes hajszín felkutatásához! Remélem sikerül.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 10. Jó cikk lett ismét 🙂 Én ősz típusként befesthetném a hajam vörösre és szeretném is, csak a barna szemeim miatt vagyok bizonytalan … :-/ Ha kék vagy zöld lenne, habozás nélkül átfestetném, de így… A vörös hajú lányos képen a negyedik haja tetszik nagyon :)))

  Válasz
  • Szia Anna!

   Köszi a hozzászólást!
   Nem igazán kizáró ok a barna szem és a vörös hajszín, ha ősz típus vagy, úgyhogy ha szíved szerint kipróbálnád, csak bíztatni tudlak!
   🙂
   Arra érdemes figyelni, hogy az erős, tavasz típusokhoz illő rézvörös haj élénkségben túlharsoghat egy ősz típust, így a visszafogottabb, barna felé mozduló, gesztenyés-bronzos vörösek előnyösebbek általában.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 11. En is elkovettem a tipikus hibat es voltam vorosesszoke egy ideig, amire talan jobb is nem emlekezni 🙂 az eredeti hajszinem amugy barna, kifejezetten nem meleg arnyalat, viszont erosen oszulok, ami miatt tovabbra is festeni szeretnem. Erdekes viszont, hogy a fodraszok tobbsege egyszeruen keptelen egy normalis, hamvas, (szerintem) kozepbarna arnyalatot kikeverni. Probalkoztam sotetebb barna szinekkel is, de 39 leven azokat nem feltetlenul ajanljak. A legtobb fodrasz amugy valamilyen technikai magyarazatot szokott eloadni, hogy a hamvas barna osztakaro-kepessege nem annyira jo, hamar fakul, nem fed elegge, ilyenek. Van ezzel kapcsolatban esetleg jo tapasztalatod?

  Válasz
  • Szia Adrienn!

   Köszi a hozzászólást!

   Sajnos nem vagyok fodrász, így pontos, kémiai, technikai okokat nem tudok neked mondani, de az igaz, hogy a hamvas színek mesterséges, festett létrehozása sokkal bonyolultabb, mint a meleg tónusoké.

   Sokszor vagy a felhasznált alapanyagok nem alkalmasak rá, vagy a vendég haja. Esetleg mindkettő kizárja a tökéletes árnyalatot.

   Azt, hogy az ősztakaró fedése a barnának rosszabb lenne, mint a többi festéknek…
   Hát, kevésbé hinném, azt viszont tudom, hogy a hideg tónusokon sokkal előbb látszik a fakulás és a bevörösödés, legyen szó akár barnáról, akár hideg szőkéről, akár bordóról.

   Szerintem érdemes több fodrásszal konzultálni, több anyagot kipróbálni.
   (Utolsó mentsvár az őszülés, mivel az ősz hajban már nincs festékanyag, így nincs is nagyon, ami ne fogná meg.)

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 12. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy újra megköszönjem Neked, amiért felnyitottad a szemem. 16 éves korom óta festettem a hajam a vörös legkülönbözőbb árnyalataira, néhány kiruccanást tettem a túl sötét barna irányába. De mindig éreztem, hogy valami nem oké. Egyszer voltam elégedett egy hamvas szőkével, de az is hamar rezesbe váltott és már nem is volt olyan jó.
  Amikor elkezdtem olvasgatni a blogodat, akkor kezdtem kapiskálni, hogy hol volt a hiba. Aztán Nálad jártam és beigazolódott, hogy lágy nyár típus vagyok, aminek semmi nem áll rosszabbul, mint a lángoló rézvörös. Öngól.
  Elkezdtem keresgélni, próbálkozni, mire kiderült hogy az éppen megfelelő szín, amit egy fodrász sem tud tartósan a fejemre varázsolni, az pont az a hamvas középszőke, amit a jóisten adott 36 éve.
  Úgyhogy másfél év fogcsikorgató kitartással, lenövesztettem a szét festegetett, meggyötört, meghatározhatatlan színű hajamat, és most imádom a természetes színét. Még ha tarkítja is néhány ősz hajszál, akkor is megbarátkoztunk, és nem bántom többé. 🙂

  Válasz
  • Szia Kata!

   Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy ilyen pozitív élményeid vannak, és saját hasznodra tudtad fordítani a tanultakat!

   Illetve azt is nagyon jó olvasni, hogy el tudod fogadni a nehézségek ellenére is a természetes színedet, még ha más is az “elvárás”.

   A hajfestésben sajnos több a buktató, mint sokan gondolnák, különösen ha célirányosan válogatunk/válogatnánk az árnyalatok között.
   Én is nagyon kételkedem, hogy létre lehetne-e hozni a saját, eredeti, sötétszőke színemet, igaz, engem sose ragadott magával a hajfestési láz, egy-két kamaszkori kilengésen kívül megmaradtam az eredetinél, és azzal a pár ősz szállal is teljesen ki vagyok békülve, ami már látszik benne.

   Másfelől szerintem egy ápolt, igényes, szép ősz frizura legalább annyira lehet előnyös és izgalmas, mint egy festett. (Bár attól talán még mindketten messze vagyunk.) 🙂
   Csak meg kell találni az egyensúlyt. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár