Fessünk, ne fessünk? – a hajszínezésről egyszerűen

Tíz nőből kilenc biztosan kipróbálja élete során minimum egyszer, hogyan is néz ki más színű hajjal. A hajfestés összességében egy izgalmas és érdekes kaland, nem árt azonban tisztában lennünk néhány alapfogalommal, mielőtt belevágnánk.

Hajszínezés

A hajszínezés a legegyszerűbb módja annak, hogy egy kicsit felfrissítsük a hajunkat túlzott kémiai roncsolás és visszafordíthatatlan eredmények nélkül. A hajszínezők ugyanis nem épülnek be a hajszálakba, csupán felülre, a hajszálak külső rétegére kerülnek rá a bemosás során.

A hajunk meglévő, természetes árnyalatát nagyon jól felerősíthetjük, kicsit élénkíthetjük a színezővel, és a csúfos lenövéssel se kell bajlódnunk, a színező ugyanis a mosásokkal kikopik a hajunkból. Néhány árnyalattal kedvünkre kísérletezhetünk, például a szőke, vagy világos hajszínt kicsit megbolondíthatjuk, vörös, vagy hamvas színekkel.

 Előnyei

 • Kíméli a haj szerkezetét.
 • Nem tartalmaz oxidáló anyagokat.
 • Kimosható.

Hátrányai

 • Kicsi a fedése, az ősz hajszálakat nem tünteti el.
 • Csak néhány árnyalatot tudunk vele változtatni.
 • A sötét hajból nem lehet vele világosabbat csinálni.

Hajfestés

A hajfestéssel tartósan megváltoztathatjuk a hajszínünket. A hajfesték egy festékbázisból és egy oxidálószerből áll (ezt kell általában összekeverni). Első körben a festékbázis behatol a hajszerkezetbe, az oxidálószer pedig összeköti a festékanyagot a pigmentekkel, így az maradandóan beépül a hajszálakba.

 Előnyei

 • Tartós hajszínt ad.
 • Befedi az ősz hajszálakat is.
 • Nagyobb árnyalatkülönbségek elérhetők vele.

Hátrányai

 • Mivel nem kopik ki a hajból, lenövés keletkezik, ami elég feltűnő tud lenni.
 • Nagyobb mértékben roncsolja a hajszálakat, ezért a festett haj több odafigyelést igényel.

Szőkítés

Mindközül a szőkítés veszi a leginkább igénybe a hajat, ezért érdemes jól megfontolni, hogy rászánjuk-e magunkat. A szőkítés lényegében az eredeti hajszín eltávolítása, “kiszívása” a hajból.

– A szőkítő néven ismert szerekkel lehet a legnagyobb lépéseket tenni például egy sötét haj esetén, azonban nagyon erőteljes kémiai hatása van a hajunkra nézve.

– A szőkítő festékekkel két-három árnyalatot szőkíthetjük a hajat.

A szőkítésnél inkább kevert hajszínre törekedjünk, a több árnyalatú szőke ugyanis mindig természetesebb hatású, mint a művi, egységes platinaszőke.

A szőkítést a legkönnyebb otthon elrontani, ezért ha nincs benne tapasztalatunk, inkább ne vállaljunk se a saját, se a barátnőnk hajára garanciát.

Tartsuk szem előtt, hogy hajfestés elsősorban a fodrász dolga. Különösen, hogyha nagyon eltérő eredményt szeretnénk kapni a természetes hajszínünktől. Sose felejtsük el az allergia tesztet, inkább kis bőrfelületen próbáljuk ki a festéket előző nap, semmint a felkenés után érjen minket kellemetlen meglepetés. Szemduzzanat, kiütések, bőrpirosság, rosszabb esetben súlyosabb komplikációk is felléphetnek allergiás reakciók esetén.

Bár ma már mindenki számára elérhetőek a legkülönfélébb hajfestékek, végeredményben mégis kémiai anyagokról van szó, ezért otthoni kísérletezésbe csak nagyon megfontoltan vágjunk bele!"A szín a fény jellemzője. Már a tárgyakra eső fény is színes, nem a tárgy teszi színessé a fehér fényt." Isaac Newton

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .