Fessünk, ne fessünk? – a hajszínezésről egyszerűen

Tíz nőből kilenc biztosan kipróbálja élete során minimum egyszer, hogyan is néz ki más színű hajjal. A hajfestés összességében egy izgalmas és érdekes kaland, nem árt azonban tisztában lennünk néhány alapfogalommal, mielőtt belevágnánk.

Hajszínezés

A hajszínezés a legegyszerűbb módja annak, hogy egy kicsit felfrissítsük a hajunkat túlzott kémiai roncsolás és visszafordíthatatlan eredmények nélkül. A hajszínezők ugyanis nem épülnek be a hajszálakba, csupán felülre, a hajszálak külső rétegére kerülnek rá a bemosás során.

A hajunk meglévő, természetes árnyalatát nagyon jól felerősíthetjük, kicsit élénkíthetjük a színezővel, és a csúfos lenövéssel se kell bajlódnunk, a színező ugyanis a mosásokkal kikopik a hajunkból. Néhány árnyalattal kedvünkre kísérletezhetünk, például a szőke, vagy világos hajszínt kicsit megbolondíthatjuk, vörös, vagy hamvas színekkel.

 Előnyei

 • Kíméli a haj szerkezetét.
 • Nem tartalmaz oxidáló anyagokat.
 • Kimosható.

Hátrányai

 • Kicsi a fedése, az ősz hajszálakat nem tünteti el.
 • Csak néhány árnyalatot tudunk vele változtatni.
 • A sötét hajból nem lehet vele világosabbat csinálni.

Hajfestés

A hajfestéssel tartósan megváltoztathatjuk a hajszínünket. A hajfesték egy festékbázisból és egy oxidálószerből áll (ezt kell általában összekeverni). Első körben a festékbázis behatol a hajszerkezetbe, az oxidálószer pedig összeköti a festékanyagot a pigmentekkel, így az maradandóan beépül a hajszálakba.

 Előnyei

 • Tartós hajszínt ad.
 • Befedi az ősz hajszálakat is.
 • Nagyobb árnyalatkülönbségek elérhetők vele.

Hátrányai

 • Mivel nem kopik ki a hajból, lenövés keletkezik, ami elég feltűnő tud lenni.
 • Nagyobb mértékben roncsolja a hajszálakat, ezért a festett haj több odafigyelést igényel.

Szőkítés

Mindközül a szőkítés veszi a leginkább igénybe a hajat, ezért érdemes jól megfontolni, hogy rászánjuk-e magunkat. A szőkítés lényegében az eredeti hajszín eltávolítása, “kiszívása” a hajból.

– A szőkítő néven ismert szerekkel lehet a legnagyobb lépéseket tenni például egy sötét haj esetén, azonban nagyon erőteljes kémiai hatása van a hajunkra nézve.

– A szőkítő festékekkel két-három árnyalatot szőkíthetjük a hajat.

A szőkítésnél inkább kevert hajszínre törekedjünk, a több árnyalatú szőke ugyanis mindig természetesebb hatású, mint a művi, egységes platinaszőke.

A szőkítést a legkönnyebb otthon elrontani, ezért ha nincs benne tapasztalatunk, inkább ne vállaljunk se a saját, se a barátnőnk hajára garanciát.

Tartsuk szem előtt, hogy hajfestés elsősorban a fodrász dolga. Különösen, hogyha nagyon eltérő eredményt szeretnénk kapni a természetes hajszínünktől. Sose felejtsük el az allergia tesztet, inkább kis bőrfelületen próbáljuk ki a festéket előző nap, semmint a felkenés után érjen minket kellemetlen meglepetés. Szemduzzanat, kiütések, bőrpirosság, rosszabb esetben súlyosabb komplikációk is felléphetnek allergiás reakciók esetén.

Bár ma már mindenki számára elérhetőek a legkülönfélébb hajfestékek, végeredményben mégis kémiai anyagokról van szó, ezért otthoni kísérletezésbe csak nagyon megfontoltan vágjunk bele!"Ne várj arra, amíg minden jó lesz, mert soha nem lesz tökéletes. Kezdd el most. Minden lépéssel egyre erősebb, egyre tapasztaltabb, magabiztosabb és sikeresebb leszel." Mark Victor Hansen

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .