Évszakok, hangulatok – 4. rész – A merész Élénk Tél


A mai bejegyzésben ismerkedjünk meg az Élénk Tél (Tél-Tavasz) izgalmas világával.

Ritkább színtípusnak nevezhető hazánkban.

A csoport legfőbb tulajdonsága: élénk

Az Élénk Tél hangulata

Ez a típus megmutatja számunkra a tél naposabbik oldalát. Az Élénk Tél a hófödte hegycsúcsokon táncoló, aranysárga naplemente, a lila éggel találkozó türkizkék tenger,  a szemtelenül vöröslő bogyók színe a hófödte ágakon. Ez az a színpaletta, melyben a Tél ereje találkozik a Tavasz legtisztább, legtündöklőbb árnyalataival. A hatás már-már elektromosan vibráló, színei provokatívak, vakmerőek.

Az Élénk Tél dinamikus, lendületes, félelmet nem ismerő, csak a legmerészebbek számára ad biztos támaszt. Bárki más kísérletezik a színeivel, azt túlharsogja, legyűri. Csak az ebbe a típusba tartozó nők és férfiak kelhetnek versenyre a tiszta, tömény árnyalatokkal.

Ennek a típusnak is drámai hangsúlyokra van szüksége ahhoz, hogy életre keljen, mind közül csak ő párosíthat egymással akár hármas színkontrasztokat is. Az Élénk Tél dacos, bevállalós, akár egy lázadó tinédzser, mintha találomra rántana elő színeket, amik végül valahogy mindig nagyszerűen mutatnak rajta.

Az élénk színek szikráznak. A világos színek jegesek, a jég faragja a kékeket, lilákat, zöldeket. A piros a legintenzívebb piros: a meggy, a cseresznye, az eper, a gránátalma kezünkre csöpögő leve. Sötét színek is bőségesen szerepelnek a színpalettán, mint az ébenfekete, a sötétkék, a drámai bíbor és számos szürke. A sárga is határozottabb szerephez jut, szemben a többi Tél típussal, akik csak belekóstolhatnak ebbe a kényes színbe, egy Élénk Tél a legjegesebb citromsárgától a már-már neonos élénksárgán át az aranysárgáig kísérletezhet a sárgákkal. Továbbá ott láthatjuk azokat a szélsőségeket átlépő pinkeket és fuksziákat, a fagyos szilvakékeket és lilákat, a briliáns smaragdzöldet, türkizkéket amit mindegyik Tél típus közül egyedül a Tél-Tavasz viselhet nagyobb felületen is akár.


Néhány ismert Élénk Tél típus: Liv Tyler, Courteney Cox, Alexis Bledel, Zooey Deschanels


Kép: Alexej von Jawlensky – Csendélet


"Kérdezz önmagadtól, felelj önmagadnak." Szepes Mária

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Évszakok, hangulatok – 4. rész – A merész Élénk Tél” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Nagyon tetszett ahogy leírtad az elénk telet! Magam elé képzeltem és láttam a szineket! Szuper !

    Válasz
  2. Nagyon szép ez az írás! Láttam magam előtt az egész gyönyörűséget, amit lefestettél és elvarázsolt! Nem csak művész vagy, hanem kitűnő író is! 🙂

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .