Évszakok, hangulatok – 13. rész – Az Ősz típus

Az évszaktípusok sorozatában elérkeztünk az Ősz típusok világához. Talán az egyik legjobban megragadható típusról/évszakról van szó.

erenyizsuzsiosztipus
Fotó: Erényi Zsuzsi

Az ősz a lombhullás, a betakarítás, az elvackolás évszaka. Mágikus időszak ez. A napfény csodálatos, de már közel sem bántó ragyogásba márthatja a lombkoronák narancs-vörös-sárgászöldjeit, a szél örvényeket kavar az avarral, az orrunkat eltelítik a nehezebb, sűrűbb, párás illatok.

Kettős évszakról van szó, mely egyszerre hordozza magában a természet utolsó (szín)kivirágzásának ünnepét és az esős, ködös elmúlás szomorúságát. Átmenet a nyár és a tél között, emlékeztet minket az élet körforgására. Mindaz, ami nyár közepén elképzelhetetlennek tűnik, ismét elérkezik: a fák levetik zöld lombkoronáikat, a nappalok megrövidülnek, a levegő hűvösebbé, nyirkosabbá válik, előfutáraként a tél szigorú fagy-katonáinak. Az állatok felkészülnek a hidegebb időszakra, vagy távolabbi kontinensekre költöznek. Minden kicsit elmagányosodik, visszahúzódik, elcsendesedik.

erenyizsuzsiosztipus2
Fotó: Erényi Zsuzsi

A tél jeges szorítása azonban még nem fogja kemény roppantásba az erdőket és a vizeket, addig is aranyló, bronzos színekbe öltözik a világ. Minden oly kellemes a szemnek: a föld mély barnái, a levelek sárgás-narancsai, a termések rozsdaszínei, az itt-ott még kikandikáló fűzöldek hirdetik a természet szépségét. A víz és az ég színe is megváltozik a nap rövidebb és laposabb útjának tükröződésében. A kékségek elmélyülnek, borúsabbá válnak, felszínüket itt-ott csipkeként töri meg egy-egy levél körvonala.

Az Ősz színtípus öltözködését a természet ihleti

Ez a típus a természet gyermeke, az öltözködésében legalábbis ez egyértelműen megnyilvánulhat. Mind anyagokban, mind színekben, mind mintákban kiteljesedhet az évszak dús gazdagságában, ez pedig egyedülálló kisugárzást ad számára.
Nem véletlen, hogy az üzletekben oly gyakran találkozunk őszi karakterjegyeket hirdető ruhadarabokkal:
a gyapjúk, buklék, bőrök és szőrmék melegséget és otthonosságot sugallnak azokból az időkből, mikor még a természet adományaira voltunk rászorulva, ha öltözködésről volt szó.

Az Ősz típus lezseren elegáns.
Kevésbé áll közel hozzá a Tél királynői fellépése, a Nyarak letisztultsága, a Tavasz típusok szertelensége.
A strasszok, gyémántok csillogása, az extravagancia, a drámai fekete a lényegével ütközik: kioltja mindazt a tüzet, ami lobog benne, s könnyen úgy festhet kicicomázva, mintha jelmezbálba készülne.
A nyári pasztellszínek, akár a kiszáradó gyökerek, elhervasztják a megjelenését, jelentéktelenné szürkítik a színeit.
A tavaszi színek túlkiabálják, akár egy izgatott gyerek, aki túl boldog ahhoz, hogy bárkit is megvárjon, ezért előre a játszótérre szalad.

Az Ősz típus sokkal megfontoltabb és mélyebb izzású mindezeknél, de nem kevésbé izgalmas, mint társai. Lépteiben dinamikus határozottság rejtőzik. A sportosabb vonalvezetés, a stílusos praktikum, a rusztikus megoldások rajta mutatnak a legjobban. Mindezt szinte végtelen számú kiegészítővel párosíthatja, és alakíthatja a legegyszerűbben nappali, üzleti megjelenésből esti, alkalmi fellépéssé.

Az őszök világában bölcsesség lakozik, melyet kedvük szerint válthatnak női erővé. Megjelenésük a legtöbbször figyelemreméltó, hiszen sokuk különleges, vöröses hajszínnel megáldott, a mahagóni-és rezes árnyalatok utánozhatatlanul csillannak össze legjobb színeikkel.

Hazánkban az egyik legritkább színtípus az Ősz,

annak ellenére, hogy sokan sorolják magukat ezen csoport hölgyei közé. Bizonyos pontokon valóban összekeverhetőnek tűnik más típusokkal, hiszen a barna haj/barna szem/bézses arcszín szintén jellemző rá. A legfontosabb különbség azonban mindezen tulajdonságok alapjellegében látható: az őszök pigmentjei sokkal nagyobb százalékban tartalmaznak vöröses, sárgás festékanyagot, mint a hideg színtípusoké. Így utóbbiak barna haja inkább hamvas-ezüstös, semmint vöröses, rozsdás. Bézses arcszíne inkább zöld és szürke fényt tükröző sárga, nem aranylóan meleg.
Ezért is lehetséges, hogy a meleg színek hálásan életre kelnek egy Ősz arcának közelében, míg egy Tél, vagy egy Nyár típust azonnal elsárgítanak. Hiszen fizikai rezgésükben ütköznek a bőrük árnyalatával.

Úgy gondolom ezt sok hideg színtípus is látja magán a tükörben, csak nem szereti elfogadni. 🙂

Mi lehet az Ősz típusok vonzerejének a titka?

A natúr hangulat, a sokszínűség, a mintavilág, a vörös hajszín, vagy a sportos elegancia? Vagy valamiféle régimódi, nosztalgikus vágyódás a természet színei iránt? Az Ősz típus hatással van ránk, és nem is szükséges megtagadnunk magunktól a színeit, ha vonzónak látjuk őket.
Ajánlott azonban egy megjelenésünk szempontjából kevésbé kényes helyet keresni a számukra, mint az arcunk.

 


"Az emberek ritkán veszik észre, hogy kissé divatjamúltak a ruháid, ha egy nagy, barátságos mosollyal viseled őket." Lee Mildom

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Évszakok, hangulatok – 13. rész – Az Ősz típus” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Szia Timi! Hangosan felnevettem azt olvasva, hogy egy nem-osz holgyet az osz szinei elsargitanak:) es hogy ez nem hajlando bevallani meg maganak sem:) evekig hordtam a barna, zold es arozsda minden arnyalatat (a zoldet nagyon szeretem) mivel napfenyben vorosen csillogo sotetszoke hajam van es zold szemem. A borom sargasfeher, igazi sapadt. Na de utaltam is rendesen, ugyanis majbetegnek ereztem magam! 😀 Visszanezve a fotoimat… hat, leselejteztem az akkori gyakran hordott felsoimet. De vajon melyik lehet az a tipus, ami kulsore szinte osz, de megsem az? Vorosesen csillogo haj, de nincsenek szeplok; zold szem, de sarga bor… melyik lehet ez??

  Válasz
  • Szia Csilla!

   Szerintem a Nyár típusok között vannak többen, akik kevésbé szakavatott szemeknek tűnhetnek ősz típusnak. (Példaként akár saját magamat is hozhatom.) 🙂
   Az a bizonyos vöröses fény a hajszínben, amit oly sokan kergetnek, vagy látni vélnek, igazából a legtöbbször csak a napfény játéka. Hosszabb hajnál gyakran a kifakult, igénybe vett hajvégek egészen más árnyalatúak lehetnek, mint a hajtő. Összességében azonban inkább hamvas, ezüstös a hajszín, nem vöröses. (Nagyon kevesen látják a hajszínűket hideg árnyalatúnak, 10-ből 7-en, 8-an biztosan meleg árnyalatúnak tippelik a barna tincseiket.)

   Illetve sok Lágy Nyár típus még szeplős is, nagyon kevert színvilággal, zöldes-szürkés-barnás szemekkel, seszínű hajjal, első pillantásra már-már Ősz típusnak tűnő karakterrel. Ők szoktak a „nem könnyű” esetek lenni. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Szia Timi!
  Nagyon köszönöm a válaszodat! De jó, hogy ennyi féle-fajta stílus közül tudok válogatni, ezek nagyon közel állnak a szívemhez. Köszönöm az összeállítást! A képeket megnézve, hát nem is tudnék választani, annyira klasszak, legszívesebben mindegyiket betenném a ruhatáramba, a Vagány stílust különösen (!) 🙂 Most jövök rá, hogy én milyen unalmasan is öltözködtem ideáig, pedig rengeteg stílusban kipróbálhatom magam. Imádom a természetes, natúr anyagokat, bár ruhaszínekben az ősz típusnak nagyon nagy szerencséje van, mert az üzletekben tényleg dömping van a föld színeiből, de sajnos amiből nagy hiány van, az a valóban természetes, jó minőségű anyagok. Hiába egy szép csokoládé színű ruha, ha 100%-ban műszálas, mert azok teljesen másképpen állnak, mint mondjuk egy len, gyapjú, vászon, pamut. Tehát nekem ami nagy kihívást jelent az a megfelelő üzlet felkutatása és a címkék összetételének folyamatos figyelése. Szerencse vagy nem ma már a műanyag flaskákból készült ruhák korszakát éljük …
  A hajszínekről is nagyon köszönöm a válaszod! Nagyon sokat segítettél!
  Még egyszer gratulálok a blogodhoz, látszik, hogy szívvel-lélekkel csinálod, az írásaidon keresztül is nagyon átjön! 🙂
  Szép Napot!

  Válasz
 3. Szia Timi!

  Én is nagyon-nagyon szeretem az oldaladat. 🙂 Mostanában rákattantam a szín- és stílustanácsadással foglalkozó oldalakra, és meg kell hogy mondjam, a tied volt a sorban a legelső, és még mindig a legjobb!! Mások esetleg eltérő típusba sorolják a hírességeket, pl. láttam már Meg Ryan-t nyár, illetve Claudia Shiffert és Jennifer Anistont, sőt, Angelina Jolie-t is tavasz típusként említeni. Ilyenkor megnézem az Inteneten a képeket, és általában a Te véleményeddel értek egyet. Bár, ha csak képeket (pláne sminkelt emberekről készülteket) nézegetünk, akkor szerintem nagyon nehéz az igazi típust meghatározni. Nekem a családban is fejtörést okozott egy-két ember, pl. első nekifutásra a világos nyár típusú lányomat világos tavasz, a sötét tél típusú pasimat sötét ősz, a lágy nyár anyukámat pedig lágy ősz kategóriába soroltam. Vígasztal viszont az, hogy az altípust mindig eltaláltam, úgyhogy talán nem vagyok reménytelen eset. 🙂 Azt vettem észre, hogy általában a hideg típusokat soroltam tévesen melegbe, de a blogodban leírt esetekben is inkább ez a tendencia. Ez miért van szerinted?

  Már nagyon várom a lágy őszről szóló cikkedet, hiszen én is ebbe a kategóriába sorolom magamat. A színeim szinte teljesen megegyeznek Kim Raver-éivel.

  Üdvözlettel,
  Judit

  Válasz
  • Szia Judit!

   Örülök, hogy hasznosak találod az oldalt! 🙂

   A hírességeket besorolni nem könnyű, és magamat sem gondolom ebben a témában tévedhetetlennek, hiszen a smink nélküli, esetlegesen letakart hajú, gyakorlati kendőpróba a legbiztosabb módszer. Viszont igaz, hogy minél gyakorlottabb egy színtanácsadó, annál biztosabban látja meg valakiben a „smink mögött” is a színtípust. 🙂

   Másfelől igyekszem mindig kizárni az elemzésekből a stúdiófotókat, mert ezek szinte bizonyosan agyon retusáltak, így a legkevésbé hitelesek.
   Úgyhogy véleményeltérések itt szerintem mindig is lesznek.

   A színtípusok felismerése (hogy valaki hideg, vagy meleg) valahol hasonlít egy kicsit arra a folyamatra, amikor megtanul az ember olvasni. Először döcögősen állnak össze a betűk, aztán ránézel valakire, és egészében látod. Gyakorlat kérdése.
   Egy kevésbé rutinos szemnek még azok is megtévesztő szempontok lehetnek, hogy egy hajszín hamvas-e, vagy vöröses fényű? A bőrszín rózsás, vagy barackos? stb.
   Idővel a finomabb eltéréseket is meglátjuk.

   Ha gyakorolni szeretnél, egyszerűen csak figyeld meg az embereket. Feltételezve, hogy a statisztikai átlag alapján szinte minden szembejövő hideg színtípus lesz, nagyon jó terep akár egy buszmegálló is erre. Ha tudatosan figyeled az összhangot/diszharmoniát, sokkal előbb észre fogod venni azt, ami ettől eltér. (Pl. a tömegben egy ősz, vagy egy tavasz típust)
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
   • Szia! Hogy tudhatom meg hogy pontosan melyik típusba tartozom? Elolvasva nem egyértelmű számomra. Nekem barna szemem és sötétbarna hajam van, amit azért festem át aranybarnás árnyalatra mert túl színtelen nek találom. Így most sötét ősz típusú lennék? Köszönöm a segítséged

    Válasz
 4. Kedves Timi!

  Egyszerűen imádom a blogodat, egészen függő vagyok tőle 😀
  Nagyon örömmel vettem észre, hogy végre a kedvencem, az Ősz típus részletes leírása következett. Nem véletlen ez a várakozás, hiszen magam is ebbe a „ritka” kategóriába tartozom, bár én nem a tipikus rezes vörös hajszínnel rendelkezem, hanem sötétszőkével. A laza elegancia alatt konkrétan milyen öltözködési stílust lehet érteni? Nagyon tetszik Olivia Palermo öltözködése, nagyon stílusos, egyedi, természetes és nagyon összehangolt, egyszerűen nem lehet hibát találni benne 🙂 Talán ő testesíti meg a laza eleganciát? Szerencsére a színei alapján ő is az ősz típusba tartozik, így lehet mazsolázgatni a ruhatára között 🙂 Viszont a hajszínnel kapcsolatban még mindig hadilábon állok. Hogy lehet, hogy ősz típusként neki nagyon jól áll a meleg szőke árnyalat, illetve ott van még Kate Mara is aki szintén szőkén is szép, és abszolúte nem üt el tőle. Ez mitől függ? Miért van az, hogy őket nem sápasztja a világos hajszín? Hiszen Marcia Cross, Julianne Moore is a meleg ősz típusba tartozik, csakúgy, mint Kate Mara illetve Olivia Palermo, mégis annyira különböznek. Milyen világos hajszínáranyalatot lehet egy ősz típusba tartozónak hordani?

  Válasz
  • Szia Gabi!

   Köszönöm a hozzászólásodat, örülök, hogy tetszik a blog!

   A kérdéseidre válaszolva:

   Az ősz típusok közül a klasszikus aranyló, úgymond „tavaszi” szőke talán a lágy ősz típusnak áll a legjobban, mivel az ő színei a legfinomabbak hármuk közül, a meleg őszt kicsit sápasztják, a sötét ősz típusnak egyáltalán nem színe a szőke, ahogy a sötét télnek sem, mivel mindkettő általában déliesebb, eleve sötét hajú karakter.

   1) Ha megnézed Kate Mara hajszíneit, a szőke azért egy kicsit sápasztja.
   Ami szerintem szép neki, az a mézszőkés-barnás átmenetből ombrésan kialakított aranyszőke.
   például itt
   Itt meg van a szükséges kontraszt és mélység az arca mellett, nem úgy, mint az egyöntetű szalmaszőkéknél.

   2) Olivia Palermo szintén. Ami szerintem jól áll neki, az már nem is szőke, inkább meleg gesztenyés, mézbarna. De még ez is picit fakítja az arcát, gyönyörű kontrasztjai vannak, barna, vörös árnyalatokkal jön ki leginkább a szeme színe is.
   Hajlok rá, hogy ő inkább sötét ősz, mint meleg. 🙂

   3) Stílusban az ősz típusok nagyon sok mindenben kipróbálhatják magukat.
   Vagány

   Természetes

   Végzet asszonya

   Elegáns

   Sportos, casual

   stb.

   Nem véletlen, hogy az őszök tudnak a leglátványosabban megújulni, szinte mindenben jól mutatnak, és „pusztán” egy-két kiegészítő megváltoztatásával új irányt adhatnak a megjelenésüknek.
   Olivia Palermo stílusa szerintem illik ehhez a felsoroláshoz, én is nagyon szeretem és izgalmasnak találom.

   Remélem sikerült válaszolnom!
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár