Évszakok, hangulatok – 12. rész – A misztikus Lágy Nyár


A mai bejegyzésben ismerkedjünk meg a Lágy Nyár (Nyár-Ősz) világával.

Az egyik leggyakoribb színtípus a világon, így hazánkban is.

A csoport legfőbb tulajdonsága: Lágy, tört

A Lágy Nyár hangulata

Hűvös és ködös késő nyári, kora őszi időszakot képzeljünk magunk elé. A felhők egyre gyakrabban lopják el az ég kékségét, szürke színek monokróm takarójába rejtik az érkező, őszi szeleket. Minden csöndes, tompa, érezni a változás energiáit, mégsem fenyegetőn. A tájkép inkább szelíd, akár egy erdő mélyén csobogó patak hangja. Megfoghatatlan, mintha minden irányból hallanánk. A tekintetünk sehol sem akad meg, semmi se vonzza magára. Apró roppanásokat hallunk, finom neszezést, a fák lombjainak surranását. Minden tompa zöld, fáradt barna, egy idő után pedig csak szürkén veszik bele a csalóka távolságokba. Az ösvény előttünk biztonságos, de éppen csak annyit mutat meg magából, amennyi a segítségünkre lehet a haladásban.

A nyarak közül ez a legárnyékosabb, legtitokzatosabb csoport, palettájára mintha szürkés pára ereszkedett volna, színei nagyon tompák. Nyugalmat árasztó, súlytalan közegében a gondolatok szabadon szárnyalhatnak. Nyoma sincs a nagy gesztusoknak, minden csendes és lehetőségekkel teli. Szépsége szinte észrevétlenül lopja magát az ember szemébe, letisztultság, eszköztelenség jellemzi. Ennek a típusnak nincs szüksége látványos bevonulásra, vagy feltűnő ékszerekhez ahhoz, hogy nőies és vonzó legyen.

Színvilága csupa lágy, kellemes színhangzat: szinte egybeolvadnak rajta a középkékek a füstös szürkékkel, a hűvös palack-zöldekkel. A padlizsán és a mályva érintése mintha minden szín fölött átsuhanna, bársonyos puhasággal töltik fel a palettát. A lilák ibolyásak, a világos színek púderesek, és mind közül ennek a típusnak áll a legjobban akár alapszínként a hűs pezsgőszín, a rózsás kakaó-barna.


Néhány ismert Lágy Nyár típus:  Charlotte Casiraghi, Ellen Pompeo, Kristin Scott Thomas


Kép: Claude Monet – A Szajna Giverny közelében, reggeli köd


"A gond az, hogy az emberek mindent azonnal akarnak, nincs türelmük végigjárni a fejlődésüknek megfelelő lépcsőfokokat. Holott a földi lét a tapasztalásról kell, hogy szóljon mindannyiunk számára." Szepes Mária

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Évszakok, hangulatok – 12. rész – A misztikus Lágy Nyár” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Csodálatosak a “tájleírások”, sose gondoltam volna, hogy egy típust ily módon is le lehet írni.
  Ami miatt hozzászólok, az a “rózsás kakaóbarna”. Van némi elképzelésem erről az árnyalatról, de nagyon örülnék egy egyértelműsítő meghatározásnak. Esetleg volna valami hexa-kód, ami megközelíti?

  Válasz
  • Szia Szilvi!

   Köszi a hozzászólást! 🙂
   A rózsabarnák, kakaóbarnák, violettbarnák, mályvás-barnák igazából fantázianevek.
   A hideg színtípusok barnái a hideg pirosak (málnapiros, meggypiros, bordó) és a rózsaszínek nagyon szürkés, mosott verziói. (Esetlen az orchidea-és ibolyás lilák szürkés iránya) Magyarul nem nagyon használjuk ezeket az árnyalatneveket szerintem a köznyelvben, inkább angolul találkozom velük cikkekben.

   Néhány színkód: a67c87, 805967, 926379, ac6c83, a87d8c, 946971 stb.

   Röviden én úgy mondanám, azok a barnák, amiknek lilás, hűvös, rózsaszínes fénye van és semmiképp sárgás, narancsos, drappos.

   Remélem sikerült elmagyaráznom!

   Üdv!
   Timi

   Válasz
   • Kedves Timi, megnéztem a színkódokat: gyönyörűek! És köszönöm a szókincsbővítést is. 🙂 Violettbarna – most hallottam először. 🙂

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .