És a te alapozód milyen?

A mai bejegyzés alapfelvetése egy hétvégén, villamoson tapasztalt kép:
fiatal, csinos, huszonéves lányokkal utaztam, akik láthatóan izgatottan tartottak egy színházi előadásra. Takaros ruhák, letisztogatott balerina cipőcskék, divatos kiegészítők és ombre festés párosult… négyükből három esetében nagyon is előnytelen alapozással.
Egyikük arca konkrétan kanárisárga volt, a másiké úgy festett, mintha bármelyik pillanatban széttöredezhetne a rajta szikkadó, homogén, vakolat rétegektől. A harmadik kislány esetében talán a rikkancs-piros rúzs feltűnőbb volt, mint a két árnyalattal elütő alapozás… ugye felmerül itt a kérdés, hogy vajon a rúzs visel-e minket, vagy mi a rúzst… (de ez egy következő bejegyzés témaköre) 🙂

Koncentráljunk a smink legeslegfontosabb elemére, ami nem a trendi piros rúzs, és nem a tusvonal, és még csak nem is a rendre szedett szemöldök. Hanem az alapozó.

Személy szerint én az alapozó kiválasztását látom az egyik legnehezebb feladatnak a sminkelésben.
Ha az el van rontva, onnantól mondhatjuk, minden el van rontva.
És igen. Bárki hibázhat benne. Még egy sminkes is. Hát még egy eladó, vagy egy egyszeri vevő.

Melyek a legáltalánosabb ismérvei a félreértelmezett alapozó használatnak?

1) Ha nem használunk alapozót

Sok nő szemében az alapozó ördögtől való terméke a szépségiparnak. A nehézkes, maszkos hatás valóban okozhat kellemetlen látványt és érzést, azonban az alapozók új generációi a lehető legkönnyebb fedésre és kombinált bőrápolásra vannak kitalálva.

Napjaink kínálatában bárki megtalálhatja a számára leginkább komfortérzetet adó alapozót a színezett hidratálóktól a folyékony-habos termékeken át a krémes fedésűekig. Az extra érzékeny bőrűek gyógyászati, vagy 100% ásványi biotermékek közül is válogathatnak.
Szóval többé nincs igazán kifogásunk arra, hogy miért ne használjuk őket, nem igaz?
🙂

2) Ha vakon választunk alapozót

– Hmm… közép bézs. Rózsás natúr. Porcelán. Na, ez biztos jó lesz.
Sokan még mindig úgy vásárolnak alapozót, mintha egy doboz tejet tennének be a kosárba az esti vacsorához. Rosszabb esetben egy katalógusból ráböknek a szimpatikus árnyalatra.

Az alapozó színének kiválasztását nem lehet elbliccelni. Persze itt sem a makulátlan bőrű fiatalok fognak a legnagyobb kihívással szembesülni.

– Hanem a szeplősök.
– A pigmenthiányosak.
– Az egyenletlen pigmentációval megáldott hölgyek.
– A rosaceával, pirosas és egyéb foltokkal küszködők.
– És a dohányzástól elsárgult/szürkült arcszínűek.

Az ő esetükben az alapozás egyfelől nagyon is előnyös választás, másfelől mindig látványos változást eredményez, hiszen egységessé teszi az arcbőrt. (De nem maszkossá!)

3) Ha nem jó helyen választunk alapozót

Ez érthető a helyre és a testfelületre is.
Alapozót rossz megvilágítású boltban, derengő neonfénynél, félhomályban nem lehet vásárolni. (Persze biztos vannak eladók, akik meggyőznének az ellenkezőjéről.) A napfény ebben a témában a legjobb tanácsadónk, nem véletlen, hogy sokan megdöbbennek, mikor először szembesülnek jó fényben a választott alapozójukkal.

Fontos szempont továbbá, hogy az alapozót ne a kezünkön próbáljuk!
Tegyük fel az áll környékére, hiszen ott fogjuk használni, és egyben befejezni az alapozást.
Lehetőleg ne egyetlen pontját vegyük viszonyításnak az arcnak, hanem az egészét. Ne a csuklónkon csodáljuk tehát (legfeljebb az állagát és a kenhetőségét), hanem azt figyeljük meg, mennyire simul bele a színe a bőrünkbe a nyakunk és az állcsont találkozásánál?

Más megközelítés szerint a nyakat is érdemes lealapozni, mivel a legtöbbször jóval világosabb, mint a dekoltázs és az arc. (Hiszen kevesebb fény éri)
Természetesen egy dekoltázs-nyak-arc alapozás a lehető legharmonikusabb, mindenki döntse el ízlése szerint ezt a kérdést. (Illetve azt, hogy kockáztatja-e egy pólónál, garbónál, hogy összekenődik alapozóval) Én úgy gondolom, alapozzuk a nyakat, ahogy a helyzet és a ruha kívánja.

4) Nem a bőrtípusunknak megfelelő alapozót választjuk

Olajos, vagy inkább száraz a bőrünk? Kombinált, vízhiányos, idősődő, problémás, aknés?
Az igényesebb márkák már bőrtípus szerint kínálják a legkülönbözőbb alapozó fajtákat. (Vagy legalábbis elkülönítenek olajos és vízes bázisú termékeket. Utóbbiakkal nagyon mellényúlni nem lehet.)
Ne feledjük: fényvédőt, hidratálót az alapozótól függetlenül is érdemes feltennünk.

Fontos szempont továbbá, hogy milyen fedést szeretnénk?
Egy hamvas, sima arcbőrre alapesetben szinte felesleges a krémes alapozó.
Pigmenthiányos, foltos, rosaceás archoz már érdemesebb közepes fedésű alapozókat választani.
Idősebb, száraz bőrön legkisebb feltűnést a habos, vagy a folyékony alapozók keltenek.

Olyan alapozó nincs, ami nem látszik. Az csak marketing szöveg. A különbség azonban egy jó és egy rossz árnyalatú alapozó között az, hogy mennyire fog ráerősíteni erre a tényre.

5) Az alapozó színe túl sárgás, túl rózsás

Úgy vélem, itthon a sárgás-bézses arcszín a legáltalánosabb. Ritkább a porcelán fehér, vagy rózsás-kékes arctónus. Éppen ezért, bármennyire is vágyakozunk Hófehérke bőrére, maradjunk inkább közelebb a sajátunkhoz, ha mód van rá. Hiszen…

– ha a sárgás arcbőrre rózsás alapozót teszünk, teljesen szürke és fakó lesz tőle a megjelenés.
– A rózsás arcon a sárgás szín pedig egy félresikerült szoláriumozás végeredményét sugallhatja.

Szintén vannak olyan nézőpontok (leginkább még a 80-90-es évekből), melyek szerint éppen ellenkezőleg, ki kell “oltani” az arc színét egy semleges árnyalatra. Ennek gyakorlati előnyét én maximum egy stúdiófotózáson látnám, kísérletezni vele sokkal összetettebb, mint megtalálni a tökéletes árnyalatot. (Ráadásul napfénynél elég csúfos végeredménye is lehet…)

6) Az alapozó színe túl világos, túl sötét

Az egyik legáltalánosabb alapozási hiba: a tónusokkal sötétebb szín felvitele az arcra. Ezt leginkább a vásárlásnál tapasztalható, rossz fényviszonyok okozhatják, illetve az a téves elképzelés, hogy az alapozó színe legyen egy-két árnyalattal sötétebb az eredetinél.

Sem az elütően világos, sem az elütően sötét nem túl előnyös, de ha már választanunk kell két rossz között, inkább a kissé világosra voksoljunk: még mindig életre lehet kelteni pírral egy sápatag arcot, mint mulatságosan kinézni egy túlbarnult verzióval.

8) Egy alapozót használunk

Mennyire kényelmes is lenne egyetlen alapozóval megúszni ezt az egész mizériát!
Sajnos azonban a legtöbbször két árnyalatra is szükségünk van: egy nyárira, ami a kéthetes, tengerparti üdülés után sem hagy minket cserben, és egy télire, melyben a hűs, januári fényviszonyokban ragyoghatunk.
Ha viszont ezt a két színt megtaláljuk, egész évben szabadon keverhetjük őket, aktuális arcszínünkhöz viszonyítva.

7) Az alapozó felvitele túl kevés, túl sok

Ha már van alapozónk, használjuk! A kevés anyag foltos, egyenletlen, kirívó lehet. Másfelől a smink további lépéseit nehezíti meg, hiszen minden foltos, egyenletlen és kirívó lesz, amit ráteszünk. (Púder, pír, highlighter stb.)

A túl sok alapozó egyértelműen beül mindenhová, és vastag réteget képez a bőrön. Az alapozókat egy, maximum két rétegben vigyük fel, ne ezzel próbáljunk minden apró ráncot és bőrhibát lefedni. A pattanásokra, problémás helyekre lokálisan erősítsünk, akár korrektorral, akár camouflage-al.

Az alapozót a legkevésbé egyenletesen és stabilan a kezünkkel visszük fel. Ha van rá idő, akár ecsettel, akár nedves alapozó szivaccsal szaladjunk át az arcunkon, hogy elsimítsuk és kiegyenlítsük a bőrünkön.

8) Az alapozó túl, vagy alul púderezett

Többnyire nem is az alapozó eredményez maszkosított hatást, hanem a túlzásba vitt púderezés, ami beleül minden ráncba, és úgy megdermeszti az arcot, hogy még egy halovány mosoly is életveszélyes kísérletnek tűnhet egy külső szemlélő számára.
A két dimenzióssá mattított arcvonások közel sem üdék és virulók. Inkább zavarbaejtők.

A kevés púder tünetei hasonlóak a kevés alapozóéhoz: átcsillanó bőrfelületek, foltos hatás, rosszabb esetben elütő árnyalatokat fedezhetünk fel az arcon.

Ahogy a bútor- és ruhaiparban mondják: inkább mérj háromszor, és vágj egyszer!

Inkább próbáljunk ki több terméket, mint letudjuk egy rosszal a bevásárlást.
Ha elsőre nem sikerül megtalálnunk a tökéletes alapozót, ne csüggedjünk! Kevesen mondhatják el magukról, hogy a bőrszínük egy az egyben belesimul a neves sminkes márkák színskálájába! Bizony számos alkalommal keverni kell az árnyalatokat a megfelelő eredményhez.

Képek forrása: depositphotos.com


"Ha az ember egyszer eltökéli, hogy csupa jót gondol magáról, akkor nem ismer lehetetlent." Robert Merle

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“És a te alapozód milyen?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Nagyon jó kis összefoglalás, lét apró dolgot tennék még hozzá:
  1. A drágább nem mindig jobb
  2. Ne hagyjuk magunkat semmire rábeszélni
  Ezek mondjuk örök igazságok,de én pont alapozóvásárlás alatt tanultam meg őket 🙂
  Az esküvőm előtt kb fél évvel jött ki a vitiligo (pigmenthiány) rajtam,pont az arcomon, ezért úgy gondoltam, régi, jól bevált alapozóm ( amit mellesleg pont katalógusból rendelek, akciósan, egy ezresért, már 3-4 éve biztosan 😀 két árnyalatot rendelek, kevergetem egész évben,ahogy az a nagykönyvben meg van írva.) ideje lecserélni egy igazán jó fedésű, márkás darabra,nagyjából tízszer annyiért. Be is mentem egy márkaboltba, az eladó hölgy segített is, ki is választott nekem egyet,még korrektort is adott hozzá, jól is néztem ki,sehol egy fehér folt. Eddig örültem is, de mikor kész lettem a Nagy Napon a sminkemmel, természetes fényben gyönyörű narancssárga voltam,szóval lemostam szépen,és újrakezdtem a régi,bevált alapozómmal, mert inkább voltam fehér foltos mint sárga. 🙂 ( csodás nap volt, a sminkem úgyis lesírtam, a fotók meg úgyis retusálva lettek. :D)

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár