Egy öv még nem csinál derekat!

Legyen ez a bejegyzés nyílt levél, kiáltvány, állásfoglalás, forgalommal szemben hajtás (kinek-kinek ízlése szerint). Bár én már annak is örülök, ha pusztán csak elgondolkodtat minket azon népszerű közvélekedésről, mely szerint egy öv csodákra képes.

Olyannyira törvényszerűnek tűnik a “Vegyél fel egy övet és darázsderekad lesz, egyben megoldódik minden gondod!” – hipotézis, hogy sok nő csak suttogva meri megkérdezni:
Akkor bennem van a hiba, amiért ezt nem látom viszont a tükörben?
Nos, nem. A hiba ebben az esetben sem bennünk van.

A téma kellően zavaros, főként a stylistok és a divatdiktátorok soraiban. Akár az itthoni, akár a külföldi szakmára pillantunk, megtaláljuk azokat, akik boldog-boldogtalanra rutinszerűen kötik eme nemes kiegészítőt, anélkül, hogy tudomásul vennék: nincs hova, és nincs miért, vagy éppen nem pont oda kellene tenni, ahova…

Az eddigiekből bizonyára kiderül, mit gondolok a témáról, és nem is győzöm hangsúlyozni a tanácsadásokon: öv nélkül is boldog és teljes életet élhetünk. Nem kötelező. Nem elvárás. Ezer más érdekességet magunkra aggathatunk. (Jó értelemben persze.)

Ahhoz, hogy elengedhessük az övhöz, mint mágikus eszközhöz kötődő elvárásainkat, gondoljuk át, mennyi mindent is kellene orvosolnia egyetlen kiegészítőnek: az eltérő testalkatokat, pocakokat, derékíveket, rövid-és hosszú testarányokat, mellbőségeket… stb.
Az, hogy mindenkinek egyforma módon és egyforma helyen viselt öv legyen előnyös, fizikai lehetetlenség.


Az öv egy vízszintes felkiáltójel!

Amit nagyon sokan nem vesznek figyelembe az öv kiválasztásánál, az maga az öv lényege.

Egy karakteres, feltűnő, egyértelmű horizontális vonalat képez rajtunk.

Tehát egyszerre van hatással a testünk egészére, és a felsőtestünk belső arányaira. (A csípő-derék-mell közötti távolságokra.) Éppen ezért optikailag vagy korrigál, vagy mindent felülír rajtunk.
Fogalmazzunk úgy, ha övet viselünk, ő lesz rajtunk a Jó, vagy a Rossz zsaru. Ahhoz, hogy ne legyen utóbbi, fel kell ismernünk, mi a legideálisabb a testalkatunk, az arányaink számára.

Az öv minden testalkaton eltérő funkciót lát el!

Van, akinek a derékvonalon ideális, másokon a derékról ejtve előnyösebb. Valaki kötelezően csak csípő tájékon hordhatja, másokon pedig mondjuk ki, egyáltalán nem működik, tehát elhagyható!


A teljesség igénye nélkül vegyünk sorra néhány tipikusan előforduló öv-bakit.

A Michelle-jelenség – hosszú láb, rövid felsőtest

Michelle Obama félreértelmezett övviselési szokásairól szakdolgozatot lehetne írni. Egyszerűen nem hajlandó a testalkatának megfelelő helyre tenni az öveket, aminek nagyon furcsa és torz optikai eredményeit fotók százai örökítik meg. Pedig a szabály egyszerű: hosszú alsó – rövid felsőtest esetén ne tegyük a természetes derékvonalra az övet, hacsak nem szeretnénk korinthoszi oszlopokká válni.

Fotó: Stephen Boitano/Depositphotos


Fordított helyzetben ne övezzünk túl mélyre!

Ilyenkor, télen sokan szeretik a hosszú pulóvereket leggings-szel, csizmával, és csípőre ejtett övvel viselni. Az összkép akkor borul fel, ha eleve rövid az alsótestünk, ilyen esetben ugyanis egy alacsonyan viselt öv csak még tovább rövidíti a lábakat, és messziről mélynövésűvé varázsolja az embert.

Fotó: s_bukley/Depositphotos


Ha nincs hely övezni – rövid derék, telt, vagy lent ülő mellek

A rövid derékmagasság jellemzője, hogy a mell és a felsőtest legkarcsúbb pontja között alig van egy tenyérnyi távolság, sőt, telt kebleknél néha úgy tűnhet, mintha a derék egyenesen becsúszna a mellek alá. (Hiszen a nagyobb mellek súlypontja egyben lejjebb is található.)

Ilyen esetben az öltözködés egyik kulcs feladata, vagy
a) békességben hagyni a derékvonalat,
b) megpróbálni optikailag kicsit lefelé nyújtani a derékvonalat.

Mégis szinte globális jelenség, hogy a nők túl magasra, már-már a mell alá teszik az övet, ami csak tovább kurtítja és hangsúlyozza az amúgy is rövidke távolságokat.
Nem túl esztétikus, ha a mell szinte rábukik az övre, és nem is túl kényelmes viselet, ha ülésnél, járásnál az öv a mellet súrolja, nyomja.
(Ne keverjük össze az empire szabásvonalat a mell alatt hordott övekkel!)

Hasonlóképp fontosak az arányok: kis mellhez, keskeny mellkashoz ne viseljünk széles öveket. Dús mellekhez, erős/magas testalkathoz ne egy fél centis övet használjunk.


Almák/egyenes és plus size típusok – kiemelten veszélyeztetettek

Minden testalkat esetében, ahol a középrész a legkényesebb terület, az öv nagyon erősen átgondolandó! (Röviden és tömören: pocakos alkatokra nem teszünk övet!)

A középtájékra, hasra hízékony nők (öv)dilemmája ugyanis a következő:
– A természetes derékvonal kiesik, mivel nincs definiálható derékvonaluk.
– Ha beteszik az övet a mell alá, nem előnyös.
– Ha leejtik a pocak alá, nem előnyös, mert kiadja a hasat.
– Ha túl keskeny az öv, nem előnyös, mert a test, a ruha szinte elnyeli.
– Ha túl széles, megint csak nincs hely, ahova tehetnék, tehát csak préselődik össze-vissza.

 

Fotó: Jean Nelson/Depositphotos

Ne övezz öncélúan!

A koncepció nélküli övezés látványos tud lenni, de igazából csak egy nagy kérdőjelként funkcionál. Az övnek illeszkednie kell nemcsak a testalkathoz, de az öltözék egészéhez is! Sokan nadrágszíjat viselnek dekor övként, vagy stílustól, színtől, formától függetlenül kombinálnak bármit bármivel, mert az öv az biztosan jó ötlet.

Bár rettentő trendi manapság szinte MINDENT megövezni, vannak ruhadarabok, amikhez vagy szabásvonaluk, kialakításuk, stílusuk, hosszuk miatt nem illik egy öv, vagy egyszerűen csak… nos, annyira slamposak, vagy alaktalanok, hogy egy öv sem menti őket.


Az övezés szempontjai

A legtöbb testalkathoz ideális esetben legalább egyféle övezést lehet javasolni.
Azonban nem mindegy, hova is kerül az az öv. A fentiek alapján foglaljuk össze, milyen tényezőket is érdemes figyelembe venni az öv helyének, méretének, típusának kiválasztásánál:

– Az alsó és a felsőtest arányát. (rövid-hosszú, hosszú-rövid, arányos.)
– A derékhosszat. (rövid, arányos, hosszú.)
– A derékvonal ívét. (pocak, egyenes derékív, lágy derékív, karcsú derékív.)
– A mellbőséget, a mell helyzetét a mellkason. (kicsi, arányos, nagy. Magasan, arányosan, vagy mélyen ülő.)

Néha pusztán centimétereken múlik, hogy egy öv megfelelő helyre kerüljön rajtunk, így mindenkit csak bíztatni tudok a tudatos próbálgatásra és (ön)elemzésre! Hagyjuk térhez jutni a természetes formákat! Ne torzítsuk el azt, ami eleve rövidebb, kényesebb, esetleg aszimmetrikus! Ne erővel övezzünk, hanem ésszel!

Az ideális pontra helyezett övek nem akasztják meg a tekintetet a testen, nem keltenek vibráló, disszonáns érzetet, nem torzítják el a viselőjük alkatát. Sőt, néha az is elegendő, ha pusztán csak ízlésesen dekorálnak.

Képek forrása: depositphotos.com


"Tisztelem azokat a korosabb hölgyeket, akik fogyókúráznak, fitneszbe járnak, meg akarják tartani a nemtudomhány éves korukat, én viszont úgy érzem, hogy soha többet nem leszek hetvenkét éves, tehát én ezt szeretném megélni. (...) Én a koromat úgy, ahogy van, ahogy a Jóisten adja, vagy a természet, vagy a génjeim, mit tudom én, azt meg szeretném élni. Nekem ez a lényeg." Almási Éva

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Egy öv még nem csinál derekat!” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Szia Timi!

  Pont a tegnapi USA elnöki beiktatás kapcsán jutott eszembe a “derekas” bejegyzésed! 😀
  És látom ám, hogy jól emlékeztem, mert ott a (nem követendő) példaképpen felhozott képek között az ex first lady… na, az ő kapcsán ragadtam klaviatúrát! A tegnapi bordó ruhája derék szempontjából szerintem megint nem volt rendben… de úgy általában, mindig ilyenekbe öltöztették/öltözött! “Michelle! Ez borzalmas! Ne vegyél fel többé ilyen ruhát”! Senkinek nem szúrt szemet?
  A másik: mit szólsz Melánia kék szettjéhez, mint szakértő? Szerinted milyen évszak típus lehet?

  Szép hétvégét kívánok!

  Szilvia

  Válasz
  • Kedves Szilvia!

   Nem követtem az elnöki beiktatást, csak rákerestem, valóban, kicsit felcsúszott Michelle Obamán az öv.
   A kék szett szerintem csinos volt. 🙂
   A hölgy színtípusán még nem elmélkedtem, első ránézésre talán Tél típusnak mondanám.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Szia Timi,

  újra egy profin összeszedett, képekkel jól alátámasztott elemzés. Elolvadok, annyira jó olvasni a bejegyzéseidet. Szinte csemege. Már csak magamról kellene egy objektív kép, hogy hova is tartozok.

  Válasz
  • Kedves Ági!

   Köszönöm a hozzászólásodat, örülök, hogy tetszett a bejegyzés!
   Mindenképpen sokat segít, ha magadat el tudod helyezni valahol az információk között. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Kedves Timi!

  Nyár vége óta olvasom a blogodat, és nagyon jónak tartom! Olyan oldalt kerestem, ahol valódi, hasznos öltözködési és stílustanácsok találhatók, és nem csak a “kötelező” divatot nyomják, így találtam ide.

  Informatívak, érdekesek a cikkek, és külön szeretem, hogy szembe megy az olyan hiedelmekkel, hogy a kis fekete ruha mindenkinek jól áll, vagy hogy köss magadra övet és lesz derakad. Hát, én is azok közé tartozok, akiknek nem lesz. 🙂 A vállam, a mellem és a csípőm nagyjából ugyanolyan széles, a derekam 27 centivel keskenyebb náluk, mégis előnytelen rajtam az öv, ezért nem is hordtam soha – igazi tehenészlány hatást kelt, most már sejtem, hogy az elég nagy melleim és a rövid derekam miatt.

  Ezen kívül is nagyon sok jó tippet, elgondolkodtató írást találtam nálad, főleg a színekről szóló dolgok érdekelnek – szeretem a színeket és most kezdem felfedezni a sajátjaimat. 🙂

  Válasz
  • Kedves aritareal!

   Köszönöm a hozzászólásod, örülök, hogy tetszik a blog! Én a gyakorlatban úgy látom, hogy az öltözködésben nagyon sok minden tulajdonképpen a Józan Paraszti Ész kategóriája, és ha egy kicsit is objektíven látja valaki az egész kérdést, nagyon sok fölösleges kört meg tud spórolni magának. A probléma ott kezdődik, amikor gondolkodás nélküli utánzásba, másolásba kezdenek a nők, a saját alkati sajátosságaiktól teljesen eltérő trendek miatt.

   A “tehenészlány” jelzőn mosolyogtam, de talán akad egy pont rajtad is, ahol előnyös lehet egy öv. (Az egyenesebb típusoknál nem is annyira derék-definícióként van jelen az öv szerintem, inkább dekorációként, úgy is tud érdekes és látványos lenni, kicsit a csípő felé ejtve) 🙂 Sőt, szerintem kényelmesebb is, mint a derékvonalon. (Nekem például csak ott mutat, csípő felé esélytelen.)

   Üdv!
   Timi

   Válasz
   • Lehet, hogy akad, de én még nem találtam meg. Az az igazság, hogy már nem nagyon kísérletezek új dolgokkal, hanem biztonsági játékot folytatok, és azokat a cuccokat hordom, amikről nagyjából úgy érzem, hogy jól állnak: bármit veszek fel, az a lényeg, hogy ne legyen elvágva derékban, és karcsúsított fazonú legyen, mert attól úgy tűnik, hogy van derekam. A legfontosabb amúgy valóban az, amit egy másik hozzászóló is írt – hogy ne szedjek fel súlyt. Vannak olyan alkatok, akinél belefér 2-3 vagy akár több plusz kiló is, nálam nem, mert azonnal kocka formájú leszek – alapvetően széles vagyok sajnos csontozatilag a magasságomhoz képest.

    Válasz
 4. Szia Timi,

  azert nem àll szerintem jòl a kövéreknek semmi, de főleg az öv, mert a háj eltakarja a derékmagasságot, a derékìvet, a mell is hízik, tömege miatt megereszkedik, a hasi háj a csípőre ùszògummiszerűen ráül, emiatt a derékív feljebb kerül látszòlag, valamint a megereszkedett mellek miatt a derékmagasság lerövidül optikailag. Ez azt eredményezi, hogy a felsőtest mintha kisebb lenne, de legalàbbis a derékmagasság mindenképpen.
  Szerintem érdemes lefogyni , mert kiderülhet, hogy nagyon jò testarányokkal rendelkezik valòjában az elhízott nő.
  (A véleményemmel senkit sem szándékoztam megsérteni.)

  Üdv.
  Eszter

  Válasz
  • Szia Eszter!

   Köszönöm a hozzászólásodat!
   Azt azért nem mondanám, hogy egy túlsúlyos emberen nem áll jól semmi, mindenkire lehet előnyös ruhadarabokat találni, kilótól függetlenül. (Most nem a veszélyeztetetten elhízott alkatokról beszélek, mert az egy teljesen extrém helyzet, amihez már orvosi segítség kell.) De igen, egyetértek azzal, hogy a hízással együtt sajnos rövidülnek a testalkati jellemzők, amik megnehezítik az öltözködést, mert a fő feladat ilyenkor mindig a kényes helyek optikai nyújtása, és nem horizontális felosztása lenne.

   Talán annyiban finomítható ez a téma, hogy nem csak egyféle elhízás típus létezik. (ektomorf, mezomorf és endomorf) Egészen másként és más arányban jelenik meg a súlyfölösleg bizonyos típusokon, így van, akinek még plusz tíz kilóval sem áll rosszul az öv (hogy visszacsatoljak a cikkhez), és van, akinek mínusz tíz kilóval sem lesz előnyösebb. Például, egy homokóra, körte típusnak mindig lesz derékvonala, ami kiemelhető. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár