Egy kis anyagismeret – viszkóz

A legismertebb, és legáltalánosabb, természetes, állati és növényi eredetű szálasanyagok bemutatása után elérkeztünk egy izgalmas határvidékre: a cellulóz alapú szálak birodalmába.
Ezen kelmék ugyan természetes forrásból származnak, az előállításuk azonban már vegyi úton történik.

Mi is a fő ismérve a vegyi szálasanyag gyártásnak?

A vegyi szálakat mesterségesen előállított oldatból készítik. Az oldatot egy szálrózsán átnyomják, majd mindenféle vegyi hatással formázzák, kezelik, fehérítik, keményítik stb. (Elképzelhetjük a folyamatot, akár egy tésztanyomót.) Ezzel a módszerrel végtelenített szálak létrehozása lehetséges.
Leegyszerűsítve, egy gyapjú szál hossza véges, egy oldatból kinyertté addig tart, amíg el nem vágják.

Továbbá a vegyi szálak tulajdonságait a gépsor beállítása és a különböző kémiai kapcsolódások, reakciók határozzák meg: a szálrózsa alakját, vastagságát, keresztmetszetét, a szálak mattságát, tapintását, vastagságát stb. mind megváltoztathatják. Így kevésbé kötöttek a végtermék fizikai tulajdonságai. A különböző vegyiszálak dúsíthatók, terjedelmesíthetők, hullámosíthatók, vagy egyéb alapanyagokkal igény szerint keverhetők.

Természetes, cellulóz alapú vegyiszálak – viszkóz

VISZKÓZ és amit belőle a címkén látsz:

JelöléseCV
Elnevezése
AngolulViscose
FranciáulVisqueux
NémetülViscose
TörökülViskon

Akkor most mű, vagy nem mű?

A viszkóz alapanyaga a fák rostjaiból kinyert cellulóz. Elsősorban hulladék lucfenyőt, erdei fenyőt, bükkfát, vagy hulladék pamutot használnak az előállításához.
A viszkóz marketingje tehát igen hálás, ha az alapanyagáról van szó, azonban sokan “elfeledkeznek” arról a lábjegyzetről, hogy végeredményben vegyi úton állítják elő.

Az erősen környezetszennyező gyártási folyamatot az 1980-as években megreformálták, kifejlesztettek egy modernebb eljárást, ami kevesebb vízigénnyel, teljesen zárt rendszerben, a vegyi anyagok teljes visszaforgatásával zajlik. Az így létrehozott, cellulóz alapú szál lett a lyocell, ami még előnyösebb tulajdonságokkal bír a viszkóznál. A lyocell, hasonlóképp a viszkózhoz, a mindennapi viseletünk szerves részévé vált a fehérneműktől a felsőruházatig, mivel kiválóan helyettesíti a pamutot, és a viszkózt.

Az tehát, hogy mennyire tekinthető természetes alapanyagnak a viszkóz, mindenki döntse el környezettudatossági szájíze szerint, de azért van néhány pozitív tulajdonság, amiről érdemes szót ejteni.

A viszkóz fő tulajdonságai

Égési tesztMivel a viszkóz alapanyaga természetes, az égése is hasonló a természetes anyagokéhoz, illatban legalábbis mindenképp: égett papír szagú, a végterméke pedig világos hamu. Gyorsan ég, világos lánggal.
Nedvességfelvétel
A viszkóz nagyon jó nedvszívó, mivel a szálak nedvesség hatására megduzzadnak, 80-120%-nyi vizet tudnak tárolni. Jobb nedvszívó, mint a pamut.
Szilárdság, nyúlás, színMint minden cellulóz szálnak, a viszkóznak is csekély a rugalmassága, ezért könnyen gyűrődik.
A kopásállósága kisebb a pamuténál, könnyen bolyhosodhat, csomósodhat a felülete.
Feltöltődésre nem hajlamos.
A viszkóz nagyon jól és élénken színezhető, nyomható anyag.
TapintásA vegyi úton előállított szálak vastagsága, szálfinomsága a gyártási folyamattól függ, így a kelmék lehetnek finomak, puhák, de akár merevek is.

Általánosságban nagyon kellemes viselet, a viszkózból készült ruhák puhák, lágyak, ugyanakkor kissé ropogósabbak, hűvösebb tapintásúak, és fényesebb kelmék a pamutnál.


Mi készül a viszkózból?

Viszkózt alkalmaznak fényes kelmék előállításához. A fényhatás eléréséhez kötött kelmékhez, kreppszövetekhez is keverik. A bélés anyagok között nagyon sok a viszkóz, nem véletlen, hogy műselyemnek is nevezik. (Figyelem! Nem szabad összekevernünk az igazi selyemmel!)
További felhasználási területe: blúz, ing, ruha, dekorációs anyagok, női fehérneműk.

Mivel keverik?

Magas nedvszívó képessége és fénye miatt előszeretettel keverik gyapjú, pamut és lenkarakterű anyagokhoz. A pamuttal, vagy poliészterrel kevert szálakat gyakran használnak fehérneműk és felsőruházat előállításához.

Hogyan kezeld?

A viszkóz mosható, jól vasalható.

MosásFehérítésVasalásVegytisztításSzárítás
A viszkóz 40 C-on mosható.A viszkóz nem fehéríthető!120-150 C-on vasaljuk, ruhán keresztül.A viszkózt vegyileg kell tisztítani.Szárítógépben nem szárítható.

Leírás: Textil-, és ruhaipari anyag-és áruismeret, Magyar Divatintézet, Budapest 1997

Képek forrása: depositphotos.com


"Tisztelem azokat a korosabb hölgyeket, akik fogyókúráznak, fitneszbe járnak, meg akarják tartani a nemtudomhány éves korukat, én viszont úgy érzem, hogy soha többet nem leszek hetvenkét éves, tehát én ezt szeretném megélni. (...) Én a koromat úgy, ahogy van, ahogy a Jóisten adja, vagy a természet, vagy a génjeim, mit tudom én, azt meg szeretném élni. Nekem ez a lényeg." Almási Éva

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Egy kis anyagismeret – viszkóz” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Kedves Tímea!

  Üdvözletem.

  Kaptam ajéndékba egy shaggy szőnyeget ,de nekem túl pink.

  Hogyan tudnám világosítani
  / esetleg hipóval/
  ,hogy ne legyen foltos?

  Köszönöm a,választ.
  R.D.

  Válasz
  • Kedves Dóra!

   Én eladnám, és keresnék egy olyan színt, ami tetszik. 🙂
   Nem hiszem, hogy megvalósítható a világosítás, főleg DIY módszerekkel.
   Max. egy próbát tennék textiltisztítónál, textilfestőknél, de a legtöbb szőnyeg műszálas, azokat nem lehet festeni.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Érzékeny vagyok hónaljban a műszálas holmikra . A viszkóz nem műszál, ha jól értettem, de nem vagyok benne biztos. És mi az ami mindenképp kerülendő? Hónalj mirigyek megduzzadnak fájnak olyankor.

  Válasz
 3. Kedves Tímea!
  95% viszkóz és 5% elasztán tartalmú ruhát vettem,kicsit nagy,láthatóan 1-2számmal kisebb kellene,nincs módom cserére,ezért kérdezem:mi van,ha mondjuk kb.50°C-on mosom,összemegy…?
  Köszönöm válaszát!Üdvözlettel:Tótiné Szőke Katalin

  Válasz
  • Kedves Katalin!

   Ilyen célkitűzés esetén én a fokozatosság elvét követném, és mosásonként emelném a hőfokot. Azt, hogy a ruha mennyire megy össze, sajnos nem lehet előre megmondani, ha új a ruha és például nem volt a gyártás során beavatva, elképzelhető, hogy jobban zsugorodik. Abban nem vagyok biztos, hogy például 2 méret különbséget ilyen csellel meg lehet oldani, mert az anyag általában nem úgy zsugorodik, ahogy mi elképzeljük, de 1-2cm bőség talán elcsalható.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Kedves Tímea!

  100% viszkózból készült nyári ruha mosás után furcsa szagú lett, a többi ruha is átvette a szagot; méretre nem zsugorodott egyébként. Mit tehetnék? Köszönöm előre is!

  Válasz
 5. Kedves Tímea,
  A viszkóz alapanyagú ruhák mosás hatására nem zsugorodnak? Több helyen azt olvastam víz hatására duzzad majd zsugorodik, így nem javasolják a mosást. Így bizonytalan vagyok a viszkóz alapú ruhák kezelésével. Amit én néztem ki 89%viszkóz és 11% poliamid, feltételezem így lúgoknak és hőnek jobban ellenáll.

  Köszönöm,
  Üdvözlettel:
  Melinda

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .