Egy kis anyagismeret – szintetikus vegyiszálak

A mai bejegyzésben általánosságban szeretnék beszélni a vegyiszálak mibenlétéről, mert úgy tapasztalom, még kevesebbet tudunk róluk, mint mondjuk a pamutról, vagy a gyapjúról.

Mit nevezünk szintetikus szálnak?
Azokat a szálakat, melyeket vegyipari eljárásokkal hoznak létre.

A folyamat viszonylag egyszerűen elképzelhető:

 1. Szilárd anyagból szálképző folyadékot oldanak, amíg elég lággyá válik ahhoz, hogy alakítható legyen.
 2. Ezt a szálképző folyadékot különböző szálképzőrózsán átsajtolják, átvezetik.
 3. A szálakat tovább kezelik, színezik, nyújtják, tekercselik, majd megszilárdítják.
 4. Az elkészült szálakból kelmét készítenek.


(Természetesen maga a folyamat bonyolult kémiai kötéseken és különböző módszereken alapul, de a lényege röviden ennyi lenne.)

A szálképző folyadék kétféle típusú lehet:

 1. Cellulóz alapú (lásd: viszkóz)
 2. Kőolajszármazék (lásd: minden egyéb).  Most erről az utóbbiról fogunk beszélni egy kicsit.

A szintetikus vegyiszálak rövid története

Mivel a természetes eredetű szálasanyagok létrehozása igencsak környezet-és állatfüggő, az emberek mindig is kísérleteztek mesterséges szálak létrehozásával. Már az ókori Kínában is zaklatták a selyemhernyókat mindenféle akupunktúrás módszerrel, hogy előbb és gyorsabban kinyerjék belőlük a szálakat, de a komolyabban vehető, mesterséges szálgyártás időszakát az 1920-as évekre tehetjük.

A második világháború előtti években szabadalmaztatták több szintetikus szálasanyag előállítását, többek között a poliészterét is, ami az egyik legfontosabb alapköve a világ vegyiszál felhasználásának. A szintetikus szálakat természetesen katonai célokra is hasznosították, de a termelés igazi, gazdasági áttörése az ötvenes évekre, és a nejlonharisnyák népszerűvé válásának időszakára tehető. (Mi mással is hódíthatná meg a világot egy új alapanyag, nem igaz?) 🙂
Mára a vegyiszálak részaránya 50% fölött van a ruhaiparban.

Frederick Grant Banting – Laboratórium

Miért népszerűek a vegyiszálak?

 • Mert az előállításuk könnyű és gyors, és a nyersanyaguk egyszerűen, nagy mennyiségben elérhető.
 • Újrahasznosítható alapanyagból is készülhetnek (pl.: ásványvizes palack, műanyag stb.)
 • Olcsóbbak, mint a természetes szálak.
 • Nagyobb igénybevételt kibírnak.
 • A tulajdonságaik igény szerint, és tág határokon belül módosíthatók megfelelő kezelésekkel.
 • Speciális igényű területeken nagyszerűen teljesítenek. (pl.: egészségügy, munkaruházat, védőruházat, sportruházat stb.)
A szintetikus szálak
kedvező tulajdonságai
A szintetikus szálak
kedvezőtlen tulajdonságai
 • Mérettartók (nem nyúlnak).
 • Rugalmasak.
 • Jó a szakítószilárdságuk.
 • Kopásállóak.
 • Nagy igénybevételt is kibírnak.
 • Kevésbé gyűrődnek.
 • Jól színezhetők, jó színtartók.
 • Gyorsan száradnak.
 • Gyenge nedvszívók.
 • Feltöltődnek.
 • Nehezen szellőznek.
 • Sima, csúszós felületűek.
 • Rossz hőtárolásuk van.
  (nyáron izzadunk, télen fázunk bennük.)

Valamit valamiért…

Mondhatnánk a listára pillantva, és valóban így van. Azon túl, hogy nagyon sok ipari és speciális textíliát készítenek vegyiszálakból, legnagyobb százalékban mégiscsak hozzákeverik őket valamilyen alapanyaghoz, a tulajdonságaik feljavítása céljából.

Látható, hogy nem ördögtől való szálasanyagokról beszélünk, pusztán a megfelelő elvárásokkal kell feléjük fordulunk. A vegyiszálak típusai immáron több generációsak, a technika fejlődésével egyre komplexebb tulajdonságokkal és gazdagabb hasznosíthatósággal rendelkeznek. Végső soron a természetes szálak kiváltásának az elérése a fő céljuk.

A legismertebb, és az öltözködés szempontjából leggyakoribb poli… kezdetű alapanyagok felhasználási területeiről, további tulajdonságairól a következő bejegyzésben lesz szó.


"Tanuld meg a szabályokat, mint egy profi, hogy aztán úgy szeghesd meg őket, mint egy művész." Picasso

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Egy kis anyagismeret – szintetikus vegyiszálak” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. És mi a helyzet a modern, mikroszálas anyagokkal? Amik elvonják a nedvességet és nem felszívják mint a pamut? Sokszor a pamut nem is előnyös, pl. amikor csatakosra izzadsz benne, és nem tudod lecserélni. De van ilyen zokni is, pl. a coolmax.
  Mi a helyzet a polárral? Az is szintetikus.
  Valahogy ezekről sosin szó, csak hogy kerüljük a műanyagot. Pedig az 50es évek óta eltelt 70 év.

  Válasz
  • Kedves Mike!

   Az alapanyag gyártással kapcsolatos fejlesztések, kutatások jelenleg a természetes szálak helyettesítéséről, felturbózásáról, hosszútávú felcseréléséről szólnak. Vannak már modern megoldások, főleg a speciálisabb igényű területeken, mint például a sport, ahol nem célszerű csatakosra izzadni.
   🙂

   A hétköznapi, átlagos ruhakínálat azonban továbbra is a szemétnek minősülő alapanyagokkal van tele, aminek a legnagyobb százaléka továbbra is műszál.
   Nem lehet egyenlőségjelet tenni, hogy a természetes szál jó, a műszál rossz, mindkettőből találni jó és silány minőséget.
   A gond, hogy jelenleg fulladozunk a silány minőségben, akár poliészterről, akár hulladék pamutról, vagy gyapjúról van szó.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Szia!
  Ne haragudj, ha kicsit (nagyon) amatőr lesz a megfogalmazás, de ezt már a korábbi anyagismeret bejegyzéseid kapcsán is meg akartam kérdezni, most igyekszem is érthetően megfogalmazni. Sokat vásárolok online, azért is merült fel a kérdés, (itthon nem nagyon találok magamnak megfelelő ruhákat –
  világos nyár, magas vagyok, nem szeretem, ha egy szoknya csak a combom felét takarja), viszont eddig nem megy tökéletesen az anyag összetételének leírásából kitalálni, hogy milyen is lesz a tapintása. A fő törésvonal nálam a puha, pamutosnak tűnő és a (barátnőm által találóan csak “izzadósnak” becézett) síkos, teljesen műszálas(nak tűnő) anyagok közt van, az utóbbitól kiráz a hideg, és bármilyen szép, biztosan nem hordanám. Ahogy fogdostam a ruháimat és olvasgattam a címkéket, az látszik, hogy ami túlnyomórészt (90% fölött) viszkóz/modál/lyocell, az oké (némi elasztánnal), amiről meg már tudom, hogy menekülni kell tőle (nekem legalábbis) az a kizárólag poliészter + elasztán. Tudsz egy ennél tudományosabb választ adni arra, hogy mit figyeljek, ha meg akarom úszni az “izzadós” anyagú ruhákat? Nagyon köszi előre is!

  Válasz
  • Szia Kati!

   Köszönöm a hozzászólásodat, nincs amatőr kérdés, csak fel nem tett. 🙂

   Általánosságban azok az anyagok komfortosabbak, melyekben százalékosan több a természetes szál. Én erre szoktam figyelni, 60%, vagy fölötte legyen a pamut, a len, a gyapjú, és akkor inkább a természetes tulajonság-érzet lesz dominánsabb a ruhadarabban.
   Hozzáteszem, ezt sem lehet alapszabályként lefektetni, mert sajnos lehet az 60-70% pamut, ha hulladék pamutról beszélünk, nagyjából semmit sem fog érni sajnos. 🙁

   A viszkóz, és a poli-amid/észter/akril összetételek is tudnak nagyon lágyak és kellemesek lenni, viszont általában izzadásnál bukik ki, hogy bizony nem jó nedvszívók, és befüllednek.

   A kizárólag vegyiszálból és elasztánból álló ruhadarabok tehát mindig átgondolandók, annak függvényében, hova viseljük őket, mennyire nyitottak, mennyire vagyunk izzadósak stb.

   De nagyon jó, ha kifejezetten figyelsz ezekre a tapasztalataidra, akár le is jegyzeteled őket, így kialakul az alapanyag-ízlésed, ami szerintem döntően befolyásolja az öltözködésedet, és nagyon tudatossá tesz a jövőben. (Mai fejjel messzire kerülök már én is mindent, ami sistergősen műszál.)

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .