Egy kis anyagismeret – a pamut

Érdemes egy kicsit szárazabb, de annál hasznosabb témakört is górcső alá vennünk. Ez pedig a ruhaipari anyagismeret! A téma ugyan terjedelmes, de nem kell megijedni, megpróbálom a lehető legegyszerűbben megközelíteni, hogyan is készül és miből is van mindaz, amit nap-nap után magunkra öltünk?

1) Miből is készülnek a ruhák?

Szálasanyagból. Ez a textilipari nyersanyagok összefoglaló neve, ami esetben a “szál” szó nem keverendő össze a fonallal vagy a cérnával. A szálasanyag a legkisebb egysége az előállítási folyamatnak.

2) Miből lesz a szálasanyag?

A bemeneti oldalt tekintve két fő csoportot különböztetünk meg.

  • A természetes eredetű szálakat (melyeket növényekből, állatokból, ásványokból nyernek)
  • Illetve mesterséges szálasanyagokat (melyeket vagy teljesen vegyi úton állítanak elő, vagy cellulóz segítségével gyártanak)

3) Természetes, növényi eredetű szálasanyagok: a pamut

Kezdjük a sort az egyik legismertebb természetes szálasanyaggal.

gyapot

 

PAMUT és amit belőle a címkén látsz:

JelöléseCO
Elnevezése
AngolulCotton
FranciáulCoton
Kínaiul
TörökülPamuk
Nemzetközi jelölése
big_Cotton Sign01A jelölés csak a tiszta, jó minőségű pamut textiliákon engedélyezett.
Kevertszál esetén nem.

Már az ókori görögök is…

Kezdett annak idején minden tanórát rettegett fizika tanárom, ami jelen esetben is helytálló. Az egyik legősibb alapanyagról van szó, már i.e. 5800 körüli leletek között is találtak pamut anyagokat. Ugyan sokáig hátrányban volt a len és a gyapjú mellett, mindvégig jelen volt a világ textilpiacán. Uralkodóvá az 1700-as évek közepétől válhatott, mikor a feldolgozásához megfelelő ipari gépek elterjedtek. Az 1900-as évekre a szálasanyag termesztés 80%-át is kitette. Ez a szám a vegyiszálak előállításával esett csak némiképp vissza, de napjainkban is az egyik legfontosabb alapanyag, több millió tonna pamutot termesztenek világszerte. (Főleg a trópusi, szubtrópusi égövekben).

A pamut a gyapotnövény magházát burkoló szőrzetszerű szálak elnevezése. A növényt nemcsak a textilipar dolgozza fel, vattát, étolajat, takarmányt, trágyát, ipari cellulózt is készítenek belőle. A kereskedelemben a gyapotot az előállító ország és gyapotfajta alapján nevezik meg. (Csak az USA-ban közel 20 félét termesztenek)

Mennyire bio a pamut?

A gyapot nagyon macerás növény, ezért a génmanipuláció első áldozatai közé is sorolható egyben. Érhetik vegyszerek, színezékek és egyéb ruhaipari kezelések az előállítása során. A bioélelmiszerekhez hasonlatos szigorú, mérgező hatásoktól mentes gyapottermesztés jelenleg az összmennyiség (kb. 25-30 millió tonna) csupán 1%-a. Azaz igen csekély.

Pörkölj oda, megmondom, ki vagy!

A szálasanyagok egyik legbiztosabb felismerési módja, ha alájuk gyújtunk. (És egyben az anyagismeret órák legjobb pillanatai is ezek 🙂 )
A természetes szálú pamut ugyanis gyorsan, nagy lánggal ég, majd izzik. A végterméke szürke hamu, a szaga mint a papíré (mivel cellulóz az összetevője). Némiképp barátságosabb végkifejlet ez, mint egy olvadva csöpögő, a bőr mély rétegeibe égő műszál esetében, nem igaz?


Az alábbi (angol nyelvű) videóban megnézhetjük ezt a gyakorlatban is:


Még néhány számottevő tulajdonság

NedvességfelvételFelveszi az önsúlyának közel 65%-át (lásd izzadtság), cserébe rettentő lassan szárad meg.
Szilárdság, nyúlásA pamut kopásálló, jó tartósságú szövet, nedvesen masszívabb anyag. (Ha benedvesítjük, a száraz oldalon fog szakadni). A nyúlása, rugalmassága viszont igen csekély, ezért nagyon erősen gyűrődik. (lásd a férfi ingek vasalása)
TapintásA fentieket viszont ellensúlyozza a bőrbarát, finom, természetes érintése. Amiért mindannyian szeretjük.

Mi készül a pamutból?

Mi az, ami nem? Szinte minden ruhában jelen van. Általánosságban ingek, blúzok, ruhák, nadrágok, farmer, fehérneműk, munkaruházatok közkedvelt anyaga. Ezen kívül a háztartási textíliák, baba textilek, varrócérnák, fonalak összetevője.

Mivel turbózzák?

Az, hogy valami nem 100% pamut, nem jelenti azt, hogy feltétlenül rossz! A textilipar olyan, mint az állattenyésztés: két különböző egyed legjobb tulajdonságaiból próbálnak kikotyvasztani valami még jobbat. A pamutot rugalmasabbá, könyebben kezelhetővé, nedvszívóbbá tehetik viszkózzal, poliészterekkel, vagy poliamiddal, modálszállal. Ezek nyúlásban, szilárdságban, vagy további előnyös tulajdonságokban javítják fel a pamutot, tehát nem kell tőlük megijedni. A legáltalánosabbak az 50-50%, 60-40%, 70-30%-os arányban kevert szálak.

Hogyan kezeld?

Mivel gyakorlat teszi a mestert, egyben ismerkedjünk is meg néhány hieroglifával a méretcímkék labirintusából.

MosásFehérítésVasalásVegytisztításSzárítás
pamut mosas
90 fokban mosható a fehér
60 fokban a színes
40 fokban a sötét színű pamut

pamut klor

Fehéríthető klórral.

pamut vasalas200 C-on vasalható,
ajánlott nedvesíteni
a vasalandó anyagot közben.
pamut vegytisztitasA pamut nem érzékeny
az oldószerekre.
pamut szaritogepLehet szárítógépben
szárítani.

Milyen néven találkozhatsz vele?

A texilipar egyik szépsége, hogy nem elgendő csupán az alapanyag nevét megjegyezned, tucatnyi fantázianévvel zavarnak össze a boltokban és a méteráru üzletekben. Alább rövid válogatást találsz a leggyakoribb pamut szövetek elnevezéséről:
Pamut batiszt, puplin, kordbársony, damaszt, denim, farmeranyag, frottír, gabardin, karton, muszlin, oxford, bársony, flanel, bolyhos flanel, düftin, lepedővászon, pamut-krepp stb.

Képek forrása: google
Leírás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pamut
Textil-, és ruhaipari anyag-és áruismeret, Magyar Divatintézet, Budapest 1997


"Gyöngeségeink kincsesbányát jelentenek arra nézve, hogy meglássuk, hol és hogyan veszítettünk egyensúlyt, és mivel kellene foglalkoznunk, miben gyógyulhatnánk, fejlődhetnénk. Tehát a gyöngébb részeink fokozott törődést igényelnek, és miközben az önértékelésünkben kifejezhetjük nemtetszésünket ezekkel kapcsolatban, az önbecsülésünkben mondhatunk igent a teljes önmagunkra." Pál Ferenc

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Egy kis anyagismeret – a pamut” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Timi,
    Nagyon hasznos ez a bejegyzés is, akárcsak a többi. Az én kedvenc anyagom a pamut mellett a len és a viszkóz. Az utóbbiról nem tudom, hogy természetes anyag-e, de nagyon finom esésű, jó érzés viselni. Még egy dolog. Mióta megtaláltam a színtípusomat és a hozzáillő színeket, valahogy az egész életemben, egy addig nem tapasztalt harmónia keletkezett. A káosz után rend lett, nemcsak a szekrényemben, hanem a fejemben és érzelmeimben is. Sokkal jobban érzem magam a bőrömben, céltudatosabban vásárlok és jobban is élvezem a vásárlást, mivel a hozzám passzoló darabokra vadászhatok. Jóval kevesebb a melléfogás és a hordatlanul lógó ruha a gardróbomban. Köszönöm a segítségedet és a hasznos információkat.
    Leslie

    Válasz
    • Szia leslie!

      Köszönöm a hozzászólást!

      Örülök, ha tényleg ennyire gyakorlati előnyökké tudod kovácsolni a blogbejegyzéseket, a tudatos vásárlás és öltözködés tényleg rendet tud teremteni nemcsak a gardróbszekrényekben, de a fejekben is. Ez nagy előny! 🙂

      Tervben van a len és a viszkóz is a jövőben! (A viszkóz a kakukktojás a vegyiszálak között, mert természetes szálból készül, ötvöz sok jó tulajdonságot innen is, onnan is, azért annyira népszerű.)

      Üdv!
      Timi

      Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár