Egy kis anyagismeret – a selyem

Az állati eredetű szálasanyagok bemutatásában az egyik legkifinomultabb alapanyag a soron következő: a selyem.

Természetes, állati eredetű szálasanyagok

SELYEM és amit belőle a címkén látsz:

JelöléseSE
Elnevezése
AngolulSilk
FranciáulSoie
NémetülSeide
TörökülIpek
Nemzetközi jelölése

A hernyó és az eperfa története

A selymet alapanyagként először az ókori Kínában használták és árusították. Értékét mi sem tükrözi jobban mint az, hogy már a rómaiak is drágán vették: 1 font kínai selyemszövetért 1 font aranyat fizettek. Közismert tény, hogy halálbüntetés járt a gubócsempészetért, a kínaiak igen komolyan vették a privilégiumukat a témában. A selyem feldolgozásának a titkát 25 évszázadon át őrizték, híres kereskedelmi útvonalakon (a selyemúton) keresztül juthatott csak ki az országból.

Végül azonban minden jónak vége szakad: a selyemhernyó tenyésztés elterjedését egy ideig akadályozhatták ugyan, de megállítani nem tudták. Valószínű leleményes fekete kereskedők, és kínai telepesek közbenjárásával terjedt el a környező országokban, majd Európában is.
(Hosszútávon nagy veszteség azért nem érte Kínát, hiszen napjainkig is ők állítják elő a világon a legtöbb selymet.)

Johannes Stradanus – Selyemhernyó farm 1580 körül

A selyem a hernyóselyem (kifejlett változatában selyemlepke) selyemgubójából készül. A szálat erről a gubóról nyerik. A folyamat hősi áldozata a gubóban lakó hernyó, akinek a kikelése nagyban károsítaná a közel 1000 méteres selyemszálat. (A hibátlan gubó a tökéletes gubó.) A gubó szálait összefésülik, az így kialakuló szálfinomságok nagyon változatosak lehetnek: foghatunk durvább, egyenetlenebb, csomósabb selyemtípusokat (pl: santung), és majdnemhogy tükörsima felületűeket (pl: szatén).
Az állatvédők megnyugtatásaként írom, hogy vannak olyan módszerek, ahol megkímélik a hernyó életét, ezek a szálak azonban értelemszerűen rövidebbek lesznek, mint az előzőekben.

A hernyó tápláléka az eperfa levele, és mivel elég válogatós, nem is lehet átszoktatni másra. Éppen ezért selyemhernyót csak ott lehet tenyészteni, ahol eperfák nőnek. Ráadásul nem is akármilyen eperfák: a szennyezett, poros, beteg fa leveleit a hernyó nem eszi meg.
Természetesen Magyarországon is kísérleteztek ezzel az ágazattal, sőt, a századfordulón Európa harmadik legnagyobb selyembeszállítóvá váltunk. Az itthoni selyemtenyésztés végére az 1970-es évek végén tettek pontot, az ágazatot azóta sem sikerült életre kelteni. (Mint oly sok minden mást sem.) Napjainkra már csak a vidéki útszélekre telepített eperfák néhány hátramaradt sora emlékeztet erre a gazdagon virágzó iparágra.

A selyem fő tulajdonságai

Égési tesztA selyem kis lánggal és lassan alszik el. A szaga égett hajra, szarura emlékeztető. A végeredmény szétmorzsolható, sötét salakszerű égéstermék, vagy rácsszerű váz.
Nedvességfelvétel
Hőszigetelés
A selyem a tömegének 1/3-áig tud telítődni vízgőzzel anélkül, hogy nedvesnek hatna.
Jó hőszigetelő. Mivel kevés légzárvány van a szövetben, rátapad a testre, és finoman hűsít. A hőt a test és az anyag közötti finom, meleg levegő tárolja, ami nem tud olyan gyorsan cserélődni.
Szilárdság, nyúlásA selyem nyújthatósága, rugalmassága nagyon jó, nem nagyon gyűrődik, könnyen kisimul. (Kivéve a nagyon sima és a nehezített selyemanyagok). Elektrosztatikus feltöltődés nem jellemzi.
TapintásA selyem csodálatosan bőrbarát anyag, jellegzetes selymes fénye, finomsága, és kellemes tapintása teszi utánozhatatlanná. Összenyomásakor finoman roppan, akár a tiszta hó. (Ha egyszer fogtunk igazi selymet, sose felejtjük ezt a hangot) 🙂

Tapintása leggyakrabban sima, fényes, nagyon finom. (Ezek a hámtalanított selyemtípusok)
A nehezített selyem, vagy a vad-és bourette selyem tapintása csomósabb, merevebb, terjedelmesebb. (A lakásdekorációban például gyakran használnak nehezebb selymet, de előfordul az estélyik, alkalmi ruhák világában is.)


Nem minden selyem, amit selyemnek neveznek!

A köznyelv (de leginkább a találékony varrónők, boltosok és eladók) előszeretettel neveznek selyemnek minden műszálas bélés-vagy függöny anyagot. Hivatalosan selyemnek csak azt a szövetet nevezzük, amelyet a selyemhernyó gubójából nyernek. Tilos pamutszöveteknél olyan szóösszetételeket használni, mint műselyem, vegyi selyem, selyemjersey, selyemdamaszt!
Mindig nézzük meg a kínált portéka anyagösszetételét, illetve elkezdhetünk gyanakodni, ha valami túlságosan is “kedvező árfekvésű”: az igazi selyem ugyanis még akciósan sem olcsó, és valószínűleg nem az aluljáróban értékesítik!

Mi készül a selyemből?

A selyem mindig eleganciát, kifinomultságot tükröz, így igen magas az értéke a ruhatárunkban.
Legáltalánosabban ennek megfelelő elegáns női ruhák, blúzok, nadrágok, tunikák, kabátkák, bolerók, alkalmi ruhák, alsóneműk, fehérneműk készülnek belőle.
Az esküvői ruhák között számos, különleges selyemtípust felfedezhetünk, árfekvéstől függően.
De megtaláljuk a kiegészítők között is: kendők, sálak, kesztyűk, nyakkendők, kalapok, kézitáskák, esernyők formájában.

Mivel keverik?

A legtisztább formája a keverésmentes, tiszta selyem. Amúgy szinte mindenfajta szálasanyaggal keverhető, közkedvelten párosítják gyapjúval és állati szőrökkel.

Hogyan kezeld?

A selyem jellemzője, hogy körülményes a tisztítása. Nagyon fontos, hogy a dezodorok, a parfümök megváltoztatják a színét, és törékennyé teszik, ezért vagy módjával illatosítsunk, vagy varrassunk be hónaljbetétet a felsőrészeinkbe.

MosásFehérítésVasalásVegytisztításSzárítás
Hideg vízben, dörzsölés nélkül mossuk. Kímélő finom mosószert használjunk.A selyem nem fehéríthető!120-150 C-on vasaljuk, mindig a fonák oldaláról, óvatosan.
FIGYELEM! A víz és a gőz foltot hagy az anyagon!
A selymet vegyileg kell tisztítani.Se szárítógépben, se a napon ne szárítsuk a selymet!

Milyen néven találkozhatsz vele?

A selyem jellegzetes típusai: taft, kreppdesin, kreppzsorzsett, kreppszatén, düsessz, organza, szatén, pongé, twill, bourette. Vadselyemből készül a doupion-, honan-, vagy a santung-selyem.

 

Leírás: Textil-, és ruhaipari anyag-és áruismeret, Magyar Divatintézet, Budapest 1997
Wikipédia: selyem


"Aki nem látja a színeket, annak szürke a világ." A. J. Christian

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Egy kis anyagismeret – a selyem” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kedves Tímea!

  Nagymamai örökség volt egy pulcsi, nagy volt nekem, lebontottam. Már bontás közben feltűnt, milyen jó állapotban van (ekrű színü), sok vékonyszálú, de nem sodrott…
  Lányunokám “megkívánta”, kérte, hogy kössek neki egy blézert belőle… 14 éves volt ekkor.
  Igényes munkát akartam végezni, eredmény: mire kész lettem, kinőtte, kihízta !!!
  Meg az ízlése is megváltozott…Pedig nyúlik rá…
  Nem bontanám le, túl sok munkám van benne! (Közben elkezdtem gyanakodni, hogy kínai selyem.)
  Most már eladnám inkább, s az árát adnám neki!
  De hol tudhatom meg, hogy mennyiért adjam?????

  Tudna segíteni?

  Üdvözlettel,
  Dobos Hajnal

  Válasz
  • Kedves Hajnal!

   Köszönöm a hozzászólást!

   Érdemes lenne a pulóvert bevinni egy fonalszaküzletbe, ahol nagyobb segítséget tudnak nyújtani abban, hogy milyen alapanyag is lehet, és kb. mennyit is ér.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Kedves Timi ! Köszönöm a hasznos cikket. Legutóbbi selyemblúz vásárlásom kudarcba fulladt: nagyon szép volt csak annyira gyűrődött hogy ez horhatatlanná tette .. Vásárlás utáni következő 2-dik nap visszavittem a boltba (Z-be a Vörösmarty téren ). Szerencsére visszavették, nagyon meg sem lepődtek ! 🙂
  A tél közelettével szeretnék tanácsot kérni: hogy viseljünk szoknyát hideg időben, hogy ne fázzunk és közben komfortos is legyen .. Érdekelne a véleményed ! Egy-két praktikát ismerek, viszont elég kezdő vagyok a téli szoknyaviselésben, rámfér
  a jó tanács !
  Köszönöm a lehetőséget !

  Válasz
  • Szia Szilvi!

   Köszönöm a hozzászólást! Sajnos a fast fashion boltokban ritkán van igazán jó minőségű selyem. 🙁
   A téma tippet köszönöm, észben tartom! 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .