Downton Abbey – karakterek, színészek és színtípusok

Ez a bejegyzés a Downton Abbey karaktereiről szóló áprilisi játék eredményhirdetése. Ha szeretnéd előtte átgondolni a saját tippjeidet arról, melyik szereplő melyik évszaktípusba is tartozhat, mielőtt ezt a cikket végigolvasnád, KLIKK A JÁTÉK OLDALÁRA!
(A játék beküldése inaktív, így csak átolvasni tudod a feladatot, a megfejtéseket itt találod, ebben a posztban!)


Sziasztok!

Elérkezett az idő, hogy átbeszéljük a népszerű sorozat színészeinek a színtípusát. Nagyon örülök, hogy sokatokat érdekelt ez a játék, összesen 131 kitöltés érkezett, köszönöm a részvételt mindenkinek!

Hihetetlenül büszke vagyok, ugyanis a végeredményt tekintve mind a 21 esetben a többség jól meg tudta határozni a színészek színtípusát, és egyetlen esetben sem volt komoly ellentét az általam készített lista és a ti voksaitok/véleményetek között! Ugyan ez csak egy egyszerű kis játék, és a pontos színtípus meghatározáshoz még órákat el lehet tölteni egy-egy színész elemzésével, de az eredmény megerősíti azt, hogy a téma ismerete megfelelő segítséget nyújthat bárki számára ahhoz, hogy már csak az alapkaraktereket felismerje.

(Természetesen 131 kitöltésből vannak egyéni eltérések, itt a statisztikai átlagról érdemes beszélni. A kitöltők nagyon magas, 80%-a töltötte ki 50%-os, vagy afölötti sikerességgel a kvízt, amit én nagyon jó eredménynek gondolok.)


A Douglas sminkpaletta nyertese a legtöbb helyes választ adó (19/21) Vas Franciska, gratulálok!


Mikor elkezdtem elkészíteni a megoldókulcsot arra gondoltam, hogy nem csak egyszerűen odaírom a színész neve mellé, hogy az én véleményem szerint milyen színtípusba tartozik, hanem megpróbálom néhány sorral ezt alá is támasztani. Ezért további illusztráló képeket találhattok majd a szövegekben, klikkeljetek bátran a linkekre, külön ablakban nyílnak majd meg.

Remélem jó kikapcsolódás volt ez a játék a számotokra is!

MEGOLDÁSOK

1. Karakter:
Robert Crawley
Színész:
Hugh Bonneville
Fotó: wikipedia
SZÍNTÍPUS: TÉL TÍPUSA válaszadók 81%-a szerint hideg színtípus.
Hugh Bonneville esetében a válaszadók többsége hideg színtípusra, azon belül is nagyobb arányban a Nyár típusra, mint a Tél típusra voksolt – valószínű az időskori, őszülő hajszíne miatt.

Amikor ezt a játékot elkezdtem felépíteni, Hugh Bonneville volt az első színész, akire rákerestem, és szinte meghökkentett, mennyire gyönyörű kék a szemszíne. Valahogy ez nem tűnt fel eddig egyetlen filmjében sem.

Valóban vacillálhatunk az ő esetében a Nyár és a Tél típus között, de elég csak egy-egy fiatalkori képét megnéznünk, illetve a szemei intenzitását fontos tényezőként figyelembe vennünk, hogy a Tél típus felé billenjen a mérleg nyelve.

2. Karakter:
Cora Crawley
Színész:
Elizabeth McGovern
Fotó: Jean Nelson/Depositphotos
SZÍNTÍPUS: TÉL TÍPUSA válaszadók 98%-a szerint hideg színtípus.
Az, hogy Elizabeth McGovern Tél típus a kvíz kitöltői számára szinte magától értetődő volt, árulkodó, hogy 91%-uk ebbe a típusba sorolta. Így túlzottan magyarázni ezt a tényt azt hiszem nem is szükséges.  🙂
3. Karakter:
Violet Crawley
Színész:
Maggie Smith
Fotó: port.hu
SZÍNTÍPUS: TAVASZ TÍPUSA válaszadók 85%-a szerint meleg színtípus.
A 86 éves színészlegenda jelentette a legnagyobb kihívást a számomra, ugyanis rettentő nehéz hiteles képet kapni valakiről, akinek a fiatalkora a fekete-fehér filmgyártásig nyúlik vissza, és szó szerint egyetlen olyan fénykép sincs róla, ahol természetes lenne a hajszíne.

(74 évesen például teljesen elvesztette a haját egy kemoterápiás kezelés során, emiatt a Harry Potter forgatása alatt parókát viselt. Illetve szinte biztos, hogy a Downton Abbey karakteréhez is póthajat kapott.)

Egy életét összefoglaló cikkben említették, hogy természetes vörös hajú, úgyhogy most ezt higgyük el kiindulásnak. 🙂 Maggie Smith karrierjét meleg hajszínek váltogatásával töltötte. Az aranyszőkétől kezdve a mahagóni vörösön át a rézszínek minden árnyalatát kipróbálta. Vajon Meleg Tavasz, vagy Meleg Ősz típus lehet? Nehéz döntés!

Próbáltam a karrierje legelejéig visszakeresni, és hosszas elemzés-hasonlítgatás után a Tavasz típus mellett tettem le a voksom. Szerintem az intenzívebb színek kifejezetten frissebbé tették, ez inkább a tavaszok sajátossága, mint az őszöké.

De a kvízben mindenkinek adtam pontot, aki meleg típusba sorolta.

4. Karakter:
Lady Mary Crawley
Színész:
Michelle Dockery
Fotó: Jean Nelson/Depositphotos
SZÍNTÍPUS: TÉL TÍPUSA válaszadók 86%-a szerint hideg színtípus.
Michelle Dockery nemcsak szép és tehetséges, de iskolapéldája a Tél típusnak. Így gondolta ezt a válaszadók jelentős többsége is, talán nem véletlenül, ebben az esetben a film karaktere és a színész megjelenése tökéletes összhangban találkozott. Hiszen Michelle kisugárzásában van valami fejedelmi, másfelől szinte tündököl a téli színvilágban a hófehértől a püspökliláig.
5. Karakter:
Lady Edith Crawley
Színész:
Laura Carmichael
Fotó: youtube
SZÍNTÍPUS: ŐSZ TÍPUSA válaszadók 77%-a szerint meleg színtípus.
Lady Edit Crawley ruhatára és megjelenése lenyűgöző ebben a sorozatban (az egyik kedvencem). Mind a színek, mind a minták tekintetében tökéletes palettáját mutatja a Lágy Ősznek.

Talán a megszokott szőke hajszín miatt gondolták némiképp többen Tavasz típusnak Laura Carmichael színésznőt. Azonban túl sötétbarna a szemszíne hozzá, ahogy ahhoz is túl sötét, hogy valóban ízig-vérig lágy színtípusról beszélhessünk.

Ő is az a színész, aki viszonylag még a pályája elején áll, kevés filmben szerepelt, a civil életben is szőkére van festve a haja, így kevesebb viszonyítási pontot találunk a megjelenésével kapcsolatban. Azonban a lenövés mindig árulkodó (!), így elmondhatjuk, hogy Laura Carmichael természetes hajszíne közepes tónusú, nem világos szőke.
És ha így nézzük az összképet (sötétebb hajszínnel), egyfelől azt láthatjuk, hogy azonnal élet-telibb a megjelenése, másfelől inkább egy különleges és ritka Ősz típus színvilága rajzolódik ki előttünk, mint egy Tavaszé… 🙂

6. Karakter:
Sybill Crawley
Színész:
Jessica Brown Findlay
Fotó: bbc.co.uk
SZÍNTÍPUS: TÉL TÍPUSA válaszadók 87%-a szerint hideg színtípus.
Jessica Brown Findlay-nek kevésbé sikerült még betörnie Hollywood A-listás sztárjai közé, a Downton Abbey óta inkább sorozatokban tűnt fel. Az ő megítélése is a Nyár és a Tél típus között ingázott a kitöltők között. Megjelenését tekintve én inkább a Hófehérke típusok közé sorolnám, porcelán bőre, sötét hajszíne mellett néha némiképp fakón erőtlennek hatottak a sorozatban használt pasztell lilák és kékek.
(Találtam egy látványos csillogó-villogó “tél videót” róla 2014-ből, amiben meggyőzően sok flitter van rajta. 🙂 )
7. Karakter:
Matthew Crawley
Színész:
Dan Stevens
Fotó: bleeckerstreetmedia
SZÍNTÍPUS: NYÁR TÍPUSA válaszadók 76%-a szerint hideg színtípus.
A sorozatban az első pillanattól kezdve sántított nekem a délceg, erkölcsös, aranytincses Matthew megjelenése. Nem véletlenül keltett némiképp disszonáns érzetet a festett hajszín, ugyanis Dan Stevens a hamvas szőke Nyár típusok táborát erősíti, ahogy ezt a tesztet kitöltők nagyobb százaléka is gondolta.

(Érdekes, hogy a képei alapján úgy tűnik, ő az a férfi, akinek szinte folyamatosan színezve van a haja… vagy szerepek ide-vagy oda, csak egy “örök elégedetlenkedő” Nyár típusról van szó? 🙂 )

8. Karakter:
Isobel Crawley
Színész:
Penelope Wilton
Fotó: msn
SZÍNTÍPUS: TÉL TÍPUSA válaszadók 64%-a szerint hideg színtípus.
Mikor megtaláltam Penelope Wilson fiatalkori képeit, azt gondoltam, hű! Még egy Tél típus! Intenzív barna szemek, világos bőr, erős kontrasztok. A sorozatban valószínű ő is póthajjal dúsított frizurát viselt, hiszen ilyen látványos és dús kontyokhoz hosszú (és sok) haj dukál.

Ő sem tegnap kezdte a szakmát, a 70-es évektől kezdve aktívan szerepel sorozatokban, filmekben egyaránt. (Érdekesség, nem is tudtam, hogy 10 évig Ian Holm felesége volt.)

Szerintem fantasztikusan működött a kémia közte és Maggie Smith között a sorozatban. Az egymást csipkelődve ugrató, eltérő nézőpontú karakterek között mindig szikrázott a levegő, ha közös jelenetük volt.

9. Karakter:
Martha Levinson
Színész:
Shirley MacLaine
Fotó: imdb
SZÍNTÍPUS: TAVASZ TÍPUSA válaszadók 96%-a szerint meleg színtípus.
Az, hogy Shirley MacLaine meleg színtípus, a válaszadók elsöprő többsége számára nem is volt kérdés. A Tavasz típusra 72%, az Ősz típusra 24% szavazat érkezett, utóbbira talán azért, mert jellemzően terrakottásabb rúzst, és mélyebb színeket visel, mint ideális lenne a számára, illetve a sorozatban is kevésbé aknázták ki a tehetségében és a megjelenésében rejtőző potenciált.

(Őszintén, én azt gondoltam, hogy kicsit komplexebb szerepkört kap egy olyan jelenség, mint ő. Ha már sikerült szerződtetni.)

10. Karakter:
Tom Branson
Színész:
Allen Leech
Fotó: www.express.co.uk
SZÍNTÍPUS: NYÁR TÍPUSA válaszadók 72%-a szerint hideg színtípus.
Allen Leech az a tipikus szomszéd fiú, akit Tom Branson szerepében is megformál. Igazi szőke srác, még a szemöldöke, a szempillái is szőkék. Az, hogy miért mondhatjuk nyugodt szívvel, hogy inkább Nyár típusba tartozik, mint Tavasz típusba? Ugyanis fantasztikusan fest szürke öltönyökben! Így látta ezt a válaszadók döntő százaléka is.
11. Karakter:
Henry Talbot
Színész:
Matthew Goode
Fotó: port.hu
SZÍNTÍPUS: TÉL TÍPUSA válaszadók 98%-a szerint hideg színtípus.
Ha volt színész, akinél szintén nem volt a válaszadók számára kétséges, hogy hideg színtípus, az Matthew Goode. Kékszemű jóképűségével hamar olyan sztárok mellett forgathatott, mint Nicole Kidman, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Colin Firth, Scarlett Johanson.

Az elmúlt évek némiképp szikárabbá tették a sármját, ami viszont a kvíz kitöltői számára is egyértelmű volt, hogy Tél típus. Nem véletlenül festett olyan fessen Lady Mary Crawley mellett…

12. Karakter:
Rose MacClare
Színész:
Lily James
Fotó: imdb
SZÍNTÍPUS: TÉL TÍPUSA válaszadók 77%-a szerint hideg színtípus.
Lily James némiképp megosztotta a válaszadókat, összességében fele-fele arányban gondolták Nyár típusnak és Télnek, amit én megint a sorozatban megszokott szőke hajkoronának tulajdonítanék. (És a Hamupipőkének) 🙂

Az aranyszőke tincsek nem a legelőnyösebbek a számára sem, a Downton Abbey-ben cserfes, fiatal arisztokrataként tagadhatatlanul friss jelenség volt, de színvilágát tekintve mégsem tudott igazán tündökölni. Hiszen Lily James sötétbarna szemű, sötétbarna hajú Tél típus, intenzív kontrasztokkal. Remélhetőleg egyre több filmben láthatjuk a természetes színeihez közeli megjelenéssel, úgy mint például The Guernsey literaty-ban, vagy a 2016-os The Exceptionban.

13. Karakter:
Charles Carson
Színész:
Jim Carter
Fotó: imdb
SZÍNTÍPUS: TÉL TÍPUSA válaszadók 91%-a szerint hideg színtípus.
Bárcsak minden olyan egyértelmű lenne az életben, amennyire biztos volt a többség Jim Carter színtípusában! Tél típusként tökéletesen állt rajta a főkomornyik egyenruhája, nem igaz?
14. Karakter:
Elsie Hughes
Színész:
Phyllis Logan
Fotó: pinterest
SZÍNTÍPUS: TÉL TÍPUSA válaszadók 75%-a szerint hideg színtípus.
Phyllis Logan a másik színésznő, akiről kihívás igazán jó képet találni, nagyon sok időt töltött karrierje során vörös hajszín alatt. Gyönyörű kék szeméhez, hűvös adottságaihoz az ezüstös, hamvasabb hajszínek illenek jobban, mint az alább példa is mutatja. Amint eltűnik az arcot-szemet besárgító, eltompító meleg hajkorona, a Tél típus ragyogni kezd.

15. Karakter:
Thomas Barrow

Színész:
Robert James-Collier

Fotó: imdb
SZÍNTÍPUS: TÉL TÍPUSA válaszadók 91%-a szerint hideg színtípus.
Tom Barrow érdekes karakter volt a sorozatban, mintha a jó és a rossz vívott volna örök küzdelmet a lelkében. A sorozat elején kifejezetten intrikus szerepe volt, a végére ő is áttért a Crawley családhoz lojális alkalmazottak sorába.

Az, hogy Robert James-Collier hideg színtípusba tartozik, a válaszadók többségének egyértelmű volt, inkább a Nyár és a Tél típus között billegett a mérleg nyelve. Végül utóbbira szavaztak a legtöbben. Ennyire markáns, hamvas hajszínnel nem is nagyon jöhetne más típus szóba, nem igaz? 🙂

16. Karakter:
John Bates
Színész:
Brendan Coyle
Fotó: imdb
SZÍNTÍPUS: TÉL TÍPUSA válaszadók 83%-a szerint hideg színtípus.
A színész nagyon aktív, számtalan filmsorozatban és filmben találkozhattunk már vele az elmúlt harminc évben. (pl: A holnap markában, a Hegyimentők sorozatban, az Észak és Délben, Candlefordi kisasszonyokban stb.)

Bevallom, John Bates karaktere számomra túlidealizált volt a sorozatban, főleg mikor egy egész évad körülötte forgott, nem volt igazán a szívem csücske. Ami viszont letagadhatatlan, hogy Brendan Coyle-on makulátlanul festett a fekete öltöny. Tényleg nagyon meggyőző. 🙂

Az ír és skót felmenőkkel bíró színész a tökéletes bizonyítéka, hogy nem mindenki automatikusan meleg színtípus Írországban. Sőt… a mohazöld például az egyik legelőnytelenebb színei közé sorolható… 🙂

17. Karakter:
Anna Smith
Színész:
Joanne Froggatt
Fotó: whosdatedwho
SZÍNTÍPUS: NYÁR TÍPUSA válaszadók 69%-a szerint hideg színtípus.
A bájos és törékeny Joanne Froggatt esetében a válaszadók érthetően leginkább a Tavasz és a Nyár típus között hezitáltak. A sorozatban a hölgy hajszíne szintén nem valódi, így gyanakodhatunk, hogy a természetes árnyalat az ő esetében sem egyértelműen meleg tónusú, és valóban.

Joanne Frogatt tipikus példája a “tavaszi” köntösbe bújtatott Nyár típusnak, amivel oly sokszor találkozhatunk a filmvásznon. Hiába azonban az aranyló hajszín, egészében a bőrtónusa sokkal fakóbb, szürkésebb, a szemszíne hűvösebb kék, hogy igazán működni tudjon a tavaszi színhatás az adottságaival. A pasztell színek keltik igazán életre, legyen szó ibolyáról, babakékről, vagy orgona színekről.

18. Karakter:
Beryl Patmore
Színész:
Lesley Nicol
Fotó: listal
SZÍNTÍPUS: TAVASZ TÍPUSA válaszadók 96%-a szerint meleg színtípus.
Bár nem szándékos volt a sorrend, mégis jól jött ki, hogy a két színésznő egymás mellé/után került. Lesley Nicol ugyanis tökéletes példája a sugárzó, üde, barackos Tavasz típusnak, mellette Joanne Frogatt hamvassága, ezüstössége még nyilvánvalóbb lehet.

Lesley Nicol esetében is a Tavasz és az Ősz típusok között váltakoztak a válaszok, én a Tavasz típusra tettem le a voksom.

19. Karakter:
Daisy Mason
Színész:
Sophie McShera
Fotó: youtube
SZÍNTÍPUS: NYÁR TÍPUSA válaszadók 92%-a szerint hideg színtípus.
Sophie McShera-ra úgy tűnt a válaszadók számára is egyértelműen hideg színtípusba tartozik. A kérdés, hogy inkább Tél, vagy Nyár lehet? Első pillantásra akár a Tél típus is hihető, viszont ha tüzetesebben megfigyeljük a róla készült fényképeket, észrevehetjük, mintha egy kicsit minden túl határozott, szigorú lenne rajta… túl élénk a rúzs, túl villanó a feltűnő minta. Nagyon sok képet végignéztem róla, hogy találjak egy olyat, ahol viszonylag természetesen látható.

Ha a vörös szőnyeges megjelenések kötelező csillogó-villogó kellékei mögé pillantunk, előbukkan Sophie elragadó színvilága, ami éppen olyan hűvös és visszafogott, ahogy egy Nyár típushoz illik. Döntő többségben így látták ezt a válaszadók is!

(Egy kis érdekesség, hogy a sorozatban Sophie McShera és Lesley Nicol voltak azon kivételek a színészek között, akiknek paróka, vagy hajpótlás nélkül meg tudták oldani a korhű frizurát, Sophie bob fazont, Lesley egy kis frissítő színezést kapott csupán a jelmeztervezőktől. Bizonyára az is segített ebben, hogy a sorozat 90%-ban fejkendőt viseltek a konyhában.)

20. Karakter:
Joseph Molesley
Színész:
Kevin Doyle
Fotó: imdb
SZÍNTÍPUS: NYÁR TÍPUS A válaszadók 83%-a szerint hideg színtípus.
Joseph Molesley az egyik kedvenc karakterem a sorozatból, igazi csetlő-botló komikus figura, aki sose olvassa jól mások reakcióit. (Főleg a film verzióban a királyi család előtt nyújtott alakítása nagyon vicces.)

Mivel Kevin Doyle kevésbé egy közismert színész, így nehezebb igazán teljes képet kapni a színvilágáról, hiszen a férfiak a legtöbbször fekete-fehérben jelennek meg a nyilvános eseményeken. Ő pedig mintha kifejezetten kerülné a reflektorfényt. Az adottságait nézve a kérdés elsősorban az, hogy vajon Hideg Tél, vagy Hideg Nyár típus lehet?

Ugyan nem tűnik rajta rettentően sápasztónak a fekete öltöny, ha több képet végignézünk, talán mégis az egy fokkal szelídebb nyári színvilág teszi igazán harmonikussá a szemei ezüstös kékségét, a bőre rózsásságát. Így végül én az ő esetében a Nyár típus mellett voksoltam, ahogy tette azt a legtöbb válaszadó is.

21. Karakter:
Phyllis Baxter
Színész:
Raquel Cassidy
Fotó: telegraph.co.uk
SZÍNTÍPUS: TÉL TÍPUSA válaszadók 79%-a szerint hideg színtípus.
Raquel Cassidy színvilága nagyon határozott, egyértelmű. Mély-tüzű szemei, barna hajszíne karakteres és intenzív kontrasztokat mutat. Lenyűgöző és drámai feketében és vörös rúzzsal, ahogy minden Tél típus. Vajon csak engem emlékeztet a vörös szőnyegen Amal Clooneyra? 🙂 (Aki szintén Sötét Tél típus.)

Mostanában éppen valamilyen boszorkányos sorozatban játszik, ott is remekül mutat rajta a fekete, meg az egyéb boszorkányos-kosztümök… 🙂


Tehát a 21 szereplő között 12 Tél típus, 5 Nyár típus, 2 Tavasz típus, 1 Ősz típus látható.

Lássuk még egyszer az összesítést, ami jól mutatja, hogy a kitöltők legnagyobb százaléka meg tudta határozni, hogy a színész hideg (Nyár, vagy Tél), vagy meleg (Tavasz, vagy Ősz) színtípusba tartozik-e, illetve Hugh Bonneville kivételével (nála többen szavaztak a Nyár típusra mint a Télre), minden esetben az az évszaktípus is kapta a legtöbb szavazatot, ami a fenti listában szerepel.

 

HÖLGYEKURAK
Elizabeth McGovern (hideg)

Shirley MacLaine (meleg)

Lesley Nicol (meleg)

Sophie McShera (hideg)

98%

96%

96%

92%

Matthew Goode (hideg)

Jim Carter (hideg)

Robert James-Collier (hideg)

98%

91%

91%

Jessica Brown Findlay (hideg)

Michelle Dockery (hideg)

Maggie Smith (meleg)

87%

86%

85%

Kevin Doyle (hideg)

Brendan Coyle (hideg)

Hugh Bonneville (hideg)

83%

83%

81%

Raquel Cassidy (hideg)

Laura Carmichael (meleg)

Lily James (hideg)

Phyllis Logan (hideg)

79%

77%

77%

75%

Dan Stevens (hideg)

Allen Leech (hideg)

76%

72%

 

Joanne Froggatt (hideg)

Penelope Wilton (hideg)

69%

64%

 

 

Még egyszer köszönöm, hogy velem tartottatok ebben a feladatban, ha esetleg van olyan Dowton Abbey-hez hasonló sorozat (sok szereplős, népszerű), amivel kapcsolatban szívesen játszanátok hasonló kvízt a jövőben, a kommentben nyugodtan írjátok meg!

 


"Nagyon halk a zizegő hang benned. Rezonancia, amit feléd küld a láthatatlan hárfa. Figyelj rá. Mindig neki van igaza." Szepes Mária

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár