Divatos, mégsem áll jól – a fekete szemüvegkeret

A szemüvegkeretek kiválasztásánál több szempontot érdemes figyelembe venni.

 1. Az arcformánkat (ovális, kerek, szögletes, hosszúkás stb.), vagy megfordítva a keret formáját.
 2. A keret színvilágát (bronz, réz, piros, kék, lila, szürke stb.)
 3. A keret kontraszt-értékét (világos, sötét)
 4. A személyes ízlésünket, elképzelésünket (pl. klasszikus, vagy feltűnő keretet szeretnénk stb.)
 5. No és a pénztárcánk mélységét, de ez nem ennek a bejegyzésnek a témája. 🙂

Minden mindennel összefügg

Ha ezt az alaptézist elfogadjuk, máris könnyebben átlátjuk a végtelennek tűnő kínálatot. A keretek nem önállóan léteznek, hanem az arcunk, a megjelenésünk legelemibb részévé válnak, amint felkerülnek az orrunkra. A kiválasztásukra éppen ezért érdemes a lehető legtöbb időt rászánni.

Az optikus vajon látja?

Általános iskolás korom óta szemüveges vagyok. Eddig egyetlen egy (azaz egy) látszerész nézett rám, és mondta azt: Önnek nem áll jól a világos keret.

Annyira meghatódtam, hogy a legszívesebben megölelgettem volna azt az áldott, kedves hölgyet, aki természetesen egy színtípusától teljesen elütő, tűzpiros szemüvegkeret mögül méricskélt, de hát ez részletkérdés, ha egyszer végre, valaki valami használhatót javasol! (Tudjuk, hogy mindig a cipész cipője lyukas.)
Tehát léteznek azok az optikusok, akik hümmögve rád néznek, és egy varázsdobozból előveszik AZT a keretet, ami tökéletesen illeszkedik hozzád, állítólag már többen is találkoztak velük, szerintem oly ritkák, mint a fehér hollók.

A megoldás tehát az, hogy mi magunk legyünk kicsit tudatosabbak és határozottabbak, ha keretvásárlásról van szó.


A fekete keret mágiája, azaz nem lehet mindenki Tél típus

A szemüvegkereteket először egy fekete-fehér-szürke skálán kellene felmérnünk. Sőt, akár tarthatnának az optikusok egy erre a célra kifejlesztett, kb. tíz darabos mintasort, amiben a fehér és a fekete keretek között válogathatunk.

kontrasztertek01
Kezdetnek próbáljuk eldönteni, mettől-meddig mozoghatunk a szürke skálán?

Ugyanis ha sikerül felmérnünk, milyen kontrasztú keretek is illeszkednek a legjobban az arcunkhoz, onnantól kezdve már csak a színről és a fazonról kell döntenünk.
(Például: ha jó a fekete, akkor jöhet minden sötét színű keret. Ha előnytelen, értelemszerűen maradnak a középsötét keretek.)

Kontrasztos típusoknak kontrasztos keretek

Ez a kijelentés már-már evidensnek tűnhet azok számára, akik ismerik az évszaktípusok világát. Ha valaki ismételni szeretne, javaslom olvassa el a témába vágó, előző bejegyzésemet.

Nem véletlen, hogy a szemüvegkeretek kiválasztásánál gyakran javasolják, hogy az ideális összhatás eléréséhez vegyük figyelembe a hajszínt: a keret legyen közel hasonló sötétségű, mint a hajunk/szemöldökünk legsötétebb pontja.
Egy fekete, sötétbarna, középbarna hajszín mellett (ami a szürke skálán a végpont felé közelít) ugyanis nagyszerűen mutat egy sötét, akár fekete keret, hiszen válaszolnak egymás kontraszt-értékére! Ugyanaz a fekete keret egy szürkés, szőkés, világos, rezes hajszín mellett máris durva, kemény, vibráló hatásúvá válhat.

Nézzünk az alábbi ábrákra: melyik keret emeli ki, és melyik keret teszi  jellegtelenné az arcot?  Ennek az egyik tényezője a keret világossági-sötétségi értéke!

szemuvegkeretek kontrasztok1
A világos kerettől a sötétig – kontrasztos típusok
szemuvegkeretek kontrasztok3
A világos kerettől a sötétig – kontrasztos típusok

Mint a képeken is látható, a kontrasztosabb típusoknak a közepes, elmosódóbb hatású keretek nem állnak túl jól, hiszen erőtlennek hatnak a szemük, a hajuk, és a bőrük kontrasztja mellett. Természetesen nem csak egyféle keret megfelelő, minél erősebbek a kontrasztjaink, annál nagyobb skálát tudunk kipróbálni, ízlésünk szerint.


Közepes/lágy kontrasztokkal kerüljük a szélsőségeket!

Sokan úgy gondolják, hogy egy feltűnő (fekete, piros) kerettel kiemelik a vonásaikat, vagy divatosabbak lesznek. (Ha már lúd, legyen kövér!) Különösen a fiatalok körében hódít az óriási, műanyag, olcsó, fekete szemüvegkeret (rosszabb esetben üveg nélkül), ami lassan olyan tucat-látvány lesz Budapest utcáin, mint a svéd bevásárlószatyor.
Azonban az igazság sajnos az, hogy a világon semmi se látszik egy szép arcból, ha egy gigantikus, sétáló, fekete szemüvegkeret takarja le a kétharmadát.

Igen, nagyon sok divatmagazin javasolja, hogy legyen a megjelenésünk statement (fő) eleme a szemüvegkeretünk – és általában a trendi, divatos, fekete szemüvegkeretünk -, csak azt felejtik el bővebben kifejteni, hogy nem mindenkinek áll jól. Hogy miért?

Lássuk ismét az ábrákat. A keretek színe mit sem változott a fentiekhez képest, viszont az arcok tónusértéke nagyon is eltérő az előző példák után! Finomabb, összeolvadóbb, közepesebb értékek dominálnak a haj, a bőr és a szemszín között.
Mit látunk? Hogy az előnyös szemüvegkeretek itt inkább középtájon tűnnek fel!

szemuvegkeretek kontrasztok2
A világos kerettől a sötétig – közepes és lágy kontrasztú típusok
szemuvegkeretek kontrasztok4
A világos kerettől a sötétig – közepes és lágy kontrasztú típusok

A szélsőségek, mint a legvilágosabb és a legsötétebb keretek egyértelműen kiesnek. Különösen a fekete lúgozza ki teljesen a lágyabb összhangú megjelenést. Ugyanakkor a másik véglettel is óvatosan kell bánni: nem előnyös, ha a bőrünknél világosabb árnyalatú keretet választunk, ez ugyanis hajlamos túlvilágítani bennünket!


Mit jelent ez a gyakorlatban?

A feladat, hogy próbáljunk elvonatkoztatni az alábbi képeken a szemüveg formájától és a viselője színtípusától. A keretek világossági-sötétségi értéke alapján válogattam össze a példákat.

Hogyan is fest, amikor nem előnyös a keret tónusértéke rajtunk?
Olyan… hmm… erőtlen? Semmilyen? Zavaró? Túl világos? Túl komor? Túl domináns? Túl jellegtelen? A leggyakoribb mégis inkább a másik véglet. A filctollal felrajzolt, koromfekete keretek egyeduralma sajnos évek óta megtörhetetlennek látszik. Az összhatás? Fakó, élettelen szemek, beszürkült, erőtlen smink, tompa hajszín, plusz öt-tíz év. Hol van mögöttük az arc?

Nagyon fontos még megemlíteni, hogy a hajszín döntően befolyásolja a szemüveg világossági-sötétségi értékét! Egy Tél típusnak is előnytelen egy fekete keret, ha mellette aranysárgára van festve a hajszíne.

A szemüvegkeretek kiválasztásánál tehát a legfontosabb, hogy a saját adottságaidat vedd figyelembe, és ne másokét! Nincs olyan arc, vagy színtípus, amit ne lehetne karakteresebbé, vagy finomabbá tenni egy megfelelő kerettel! Lehet a cél, egy statement szemüvegkeret megvásárlása, ez azonban mindenkinek más színt, más kontrasztot, más formavilágot jelent.

Ne feledd: a keretnek kell a háttérből támogatni, kiemelni, megmutatni a vonásaidat, nem neked kell a kerettel megküzdened a figyelemért!


"A lényeg, hogy azzal foglalkozz, ami Te vagy, találd meg az életben a megfelelő segítőtársakat, és teremtsd meg a belső harmóniádat. Csak ez számít, semmi más." Szepes Mária

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Divatos, mégsem áll jól – a fekete szemüvegkeret” bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. Szia Timi!

  En tel tipus vagyok, de a fekete es dominans keretekben nagyon szigorunak erzem magam. Suru, eros szemoldokom van, es sotetbarna hajam, ovalis arcom, de nem birom magamon a tul feltuno kereteket. Jelenleg egy sotetkek vekony keretem van, szogletes es csak felul van kerete. Ezt ugy megszoktam, hogy nehez valtani mar, viszont kellene egy potszemuveg, es paran konzervativnak talaljak ezt a klasszikus fazont.

  Válasz
  • Kedves Dóra!

   Köszönöm a hozzászólásodat.
   A Tél típusok közül én csak azoknak szoktam javasolni a fekete keretet, akiknek nagyon kontrasztos a megjelenésük (pl: szinte fekete a hajuk, nagyon sötétbarna a szemük), mert akkor a legszebb. Egyébként mindenki másnak a legsötétebb szürke, vagy a matt, sötét acélkeretek teljesen megfelelők. 🙂
   De minden alapszín tökéletes a teleknek is, pl. bordó, lila, sötétkék, sötétzöld keretek. Izgalmasak és nem a megszokott, fekete keretek mégsem. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Kedves Timi!

  Egy tél típusnak jó lehet a fekete-fehér színű szemüvegkeret?
  Olyanra gondolok, amiben a fekete szín a domináns, tehát kívül sötét, belül pedig hófehér.

  Üdvözlettel:Lea

  Válasz
  • Pikó Lea! Én évek óta szemüveges vagyok(áltsuli óta). Volt egy sokáig használt kedvenc fekete-fehér félkeretem(olasz gyártmány kemény műanyagból), ami drótos volt alul. Abban a fekete szín belül volt, kívűl fehér. A fekete és alapvetően a sötét színek nemigen állnak jól a sápadt bőrszínem, és a középbarna hajam miatt, de ha van mellette a keretben egy ellentét szín, talán. Szerencsém van azzal az Optikussal, akihez Derecskén járunk, mert mivel nő látja, hogy kinek milyen színű és fazonú keret áll jól.

   Válasz
 3. Kedves Timi!
  Azt szeretném csak kérdezni, hogy nyár közeledtével esetleg majd nem tervezel egy útbaigazítós bejegyzést a napszemüvegekről? Főleg színvilág szerint érdekene. Nekem a napsütéses hónapokban a “fejemre nő” a napszemüveg, mert érzékeny a szemem, könnyezik az erős fénytől. De rájöttem, hogy az átláthatatlan fekete napszemüveg valószínűleg ugyanúgy előnytelen rajtam (nagyon világos típusként), mint egy fekete…nos, akármi 🙂 Milyen lencseárnyalatokat ajánlanál a különböző évszaktípusoknak, illetve mondjuk kinek állhat jól a tükrös hatású, színes lencse? (titokban mindig vágytam egy tükrös, türkizes Top Gun fazonra… 🙂 ) Mivel igen drága mulatság a jó napszemüveg, olyat keresnék, ami előnyös. Üdv!

  Válasz
  • Szia Mandi!

   Köszönöm a hozzászólásodat.
   Sok témakör van soron, ha időm engedi, ez is kifejtésre kerülhet.
   Én azt látom, hogy már az is sokat javít a “fekete napszemüveg” vizuális elnyomásán, ha mondjuk csak a napszemüveg keretét változtatjuk meg. Tehát előnyösebb egy színpalettánk szerinti szemüvegkeret – akár fekete, akár szürkébb lencsével, mint egy csupa fekete napszemüveg.

   A lencsék színe logikusan hűvösebb, vagy aranylóbb, viszont én azt látom a gyakorlatban, hogy ha valakinek érzékeny a szeme, nem fog a színezett, lágyabb lencsékkel kísérletezni, mert a sötétebbek komfortosabbak.

   A tükrös türkizes keret logikusan annak előnyös, aki karakteresebb kontrasztokkal és legfőképp oválisabb, vagy kicsit hosszabb arcformával rendelkezik. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Kedves Timi,

  Érdekes a cikk, én is régóta szemüveges vagyok, viszont nekem egy kivételével (én választottam egyedül) mindig sikerült jó keretet választanom. Én is bele estem a fekete keret csapdájába amit 1 év után le is váltottam. Viszont a rosszul választott fekete keretem után, most lecseréltem egy hozzám jobban illőre, viszont hogy megvédjem az optikusok becsületét, én rábíztam magam a páromra meg az optikusra. Én saját magamnak nagyon idétlen kereteket néztem bevallom, ezért hosszas tanakodás után megkértem az optikust hogy nézzen meg engem alaposan, és válasszon szerinte hozzám illő szemüveget. Az optikus megtalálta a számomra tökéletest, nagyon keskeny a fejem, így csak 2 volt a kb 100 db szemüveg közül ami jó volt rám. És a csodák csodájára nem csak a forma de a szín is. A feketét kizárta az optikus, és a nagyon világosat is, talált egy barnás zöldes szemüveget ami olyan közép kategória a sötétségi skálán. Azt mondta, higgyem el hogy ez megy a bőr meg hajszínemhez. És tényleg. Felvettem és annyira bele illett az arcomba mintha rám tervezték volna..barna szemem, vöröses hajam van, sápadt fehér bőrrel. Én nagyon megköszöntem neki mert így tökre szeretem a szemüveget. Örömmel veszem fel, mert öltözteti az arcom. Hozzá kell tennem, egy fiatal leányzó volt az optikus, ő szerintem tél típus lehet, és egy nagyon jó sötétkék szemüvegje volt. Mintha rá tervezték volna. Szerintem vannak jó optikusok, persze nem kell mindnek bizalmat szavazni, de van akinek igen. Egyébként mikor a fekete keretet vettem az optikus nem is nézte mit választok, pedig ez egy kis optika volt. A “tökéletes” szemüvegem meg a vision expresszben készült. 😀 Ennyit akartam.

  Üdv,
  Era

  Válasz
  • Szia Era!

   Köszönöm a hozzászólásodat, örülök, hogy van egy tökéletes szemüveged! 🙂 Az ilyet külön öröm viselni, még ha szemüvegesnek lenni nem is nagy öröm… 🙂
   Én sem állítanám, hogy minden optikus csapnivaló, viszonylag elfogadható tanácsokat adnak, meg azzal ők se nagyon tudnak mit kezdeni, amikor valaki egy szemüvegkeretet akar és pont, és nem lehet meggyőzni róla, hogy kevésbé előnyös a számára.
   Szóval nem könnyű az ideálisat megtalálni, de jó, ha van egy jó szemű optikus a választáshoz.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 5. Kedves Timi!
  Ismét jó cikk. Pont ma voltam szemüveget venni és únra a sírógörcs kerülget! A helyzet hogy olyan keskeny az arcom hogy a felnőtt szemüvegek mind nagyon túllógnak vagy olyan pici hogy zavarja a látóterem. Amúgy a színe tetszik. Szerinted nagyon gáz ha szélesebb a szemüveg az arctól??? A férjem szerint jól áll de elég bizonytalan vagyok. Gyakorlatilag gyerek méretű szemüveg lenne jó de az meg mint írtam kicsi a lencse és zavarja a látóteret. A kontaktlencse meg nekem túl drága. Esetleg van valami j tipped? Tudnál segíteni? Ha jó akár e-mailben küldök képet is. Nagyon köszönöm ha megszánsz és segítesz!

  Válasz
 6. Kedves Timi!

  Végre végre, egy hiánypótló anyag!

  Lassan 10 éve hordok szemüveget – lágy nyárként sosem voltam könnyű helyzetben a keretválasztás illetően! Kitapasztaltam, hogy formában mit szeretek, de a színnel bajban voltam eddig!
  Az utóbbi 10 évet két kerettel húztam ki, megnézve nagyon egyforma mind a kettő!
  1.: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=660875190604827&l=de70f23e91
  2.: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=822866774405667&l=93d26830c2

  Amire viszont csak nemrég jöttem rá, hogy a kereten túl a lencse színére is figyelni kell! – hiába jó a keret formája és színe, sikerült mindkét szemüvegemet agyoncsapni a sötétedő lencsével – a szememnek kímélő, beltérben jól mutat, de szabadtéren nagyon-nagyon öregít:
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=516748775017470&l=7dc73fc440

  Válasz
  • Kedves Nanica!

   Köszönöm a hozzászólásodat.

   Általában (az ovális arcformát leszámítva), az emberek többségének karakterükben nagyon hasonló keretek állnak jól az arctípusukhoz. Ezt szerintem a legtöbb szemüveges azért idővel kitapasztalja.
   🙂
   Lágy Nyárként közepesebb keretszínek előnyösek, mint egy antracit szürke, de minden padlizsános-rózsás-mályvás-bordrós (nem túl sötét) tónus általában jól illik a bőrtónushoz.

   A fényre sötétedő lencsék véleményem szerint kevés embernek állnak igazán jól, és kevésbé előnyös, amikor beltérben is sötétednek, könnyen nyúzottá tehetik az arcot.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 7. Szia Timi! En nem vagyok szemuveges, de a fekete keret kapcsan minden szavaddal egyetertek! A ‘filctollal felrajzolt’ nagyon talalo arra, sokakon hogy all… Jo lenne, ha a voros ruzsrol is szuletne egy ilyen poszt – ujra nagyon felkapott lett, bar szerintem a tobbsegnek a klasszikus voros nem all jol, mintha az arc es a szaj nem ugyanahhoz az emberhez tartozna. Kivancsi lennek, melyik tipusnak melyik arnyalata passzol, Nyarak – akikbol sok van – viselhetik-e egyaltalan stb. (Te Nyar vagy, viselsz voros/piros ruzst?) Tovabbi sok jo irast kivanok! 🙂

  Válasz
  • Szia Ametiszt!

   Köszönöm szépen a hozzászólásodat, a vörös rúzsról is készül majd egy cikk, ez régóta tervben van, valóban, jól látod, hogy mindegyik színtípusnak más árnyalata áll jól!
   Mivel Lágy Nyár típusba tartozom, nagyon nehéz megtalálnom a megfelelő vörös/piros árnyalatot (vagy nevezzük alkalmi színnek), ami nem hat túl erősnek a számon. De igen, kísérletezek vele folyamatosan.
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
   • Szia Timi!
    Koszi a valaszt, nagyon varom majd a cikket! 😉 Nekem is az a bajom, hogy szinte minden ruzs tul elenknek hat rajtam. Nemreg kaptam egy tubusban visszafogott, babas rozsaszinu ruzst a baratnomtol, ami felkenve szinte neonosan vilagitott rajtam. 🙂 (Tippem szerint en is Nyar lehetek.) A legsotetebb ruzsom kb. olyan, mint a Paris Berlin-es, de neha mar az is vadnak tunik. De azert en sem adom fel a kiserletezest, mostanaban nagyon ´ruzsos´ lettem, pedig regen hidegen hagytak.

    Válasz
 8. Kedves Tímea!

  Már csaknem a kezdetektől követem az oldalad.
  Minden cikkedből süt (természetesen szakmai hozzáértés és a szuper fogalmazás mellett) a “józan paraszti ész”, a logikus gondolkodás, amit annyira hiányolok a nagyvilágból:)!

  Ez megint egy fergetegesen jó cikk lett és számomra most nagyon aktuális.
  Gyerekkorom óta szemüveges vagyok én is. Mára megbékéltem vele, sőt, megszerettem. Imádom a vagány, hozzám illő kereteket! Csakhogy az utolsó vásárlásom óta eltelt kb. 4-5 év és most konkrétan (5 üzletben jártam egy lélegzettel) nem találtam semmit! Fekete, tucat-hitvány, műanyagkeretek mindenhol. Esetleg keret nélküli (ezen már túl vagyok, köszi, nem) vagy csicsás-“műanyaggyémántköves”;) tigriscicás stílus…brrr.

  Kész vagyok ettől, hogy az aktuális divaton kívül, aranyásással egyenlő bármi egyedit-szépet találni. (Saját szín-tapasztalatom szerint: sötét ősz típus vagyok, jól áll a bordós színvilágú vagy más, földárnyalatban pompázó keret, általában ilyeneket választok.) Körül néztem a neten is, itthon a nekem tetsző márkákat elvétve lehet megtalálni /…nyilván több oka van ennek, ….;)!

  Mit gondolsz meddig tart még ez az őrület? Nem szeretnék brutál trendi, lencse nélküli!-megszakadok ettől:D, fekete, műanyagkeretben vakon botorkálni és köszönni a lámpaoszlopoknak!:D
  Persze még nem adtam fel a keresgélést, míg élünk, remélünk;)!

  Várom a további szuper cikkeket, köszönöm az eddigieket!

  Üdv.: Adrienn

  Válasz
  • Szia Adrienn!

   Köszönöm szépen a hozzászólásodat! 🙂

   Én mostanában átálltam a belvárosi, szerényebb méretű optikákra, ami a keretválasztást illeti, de sajnos onnan is volt már nagyon pocsék minőségű darabom. (Egy év alatt lényegében lekopott a festék a keretről.)

   A fő probléma szerintem, hogy egy tényleg minőségi, tartós, korrekt szemüvegkeret ára, készíttetéssel együtt százezres nagyságrendben mozog, amit elég kevesen engedhetnek azért meg maguknak. (Nemhogy divatozzanak, hogy minden napra más keretet vesznek.)

   Az átlagosan értékesíthető keretek ezért elsősorban az alsó-középkategóriában maradnak, és a csilli-villi kirakatok mögött sokszor sajnos tényleg nincs igazán tartalom. 🙁

   Viszont a remény hal meg utoljára, a nyolcvanas évek szemüvegkeretei is kimentek egyszer a divatból, talán a mostani ormótlan fazonoktól is elbúcsúzhatunk egyszer. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár