Csizma gondok

Csizmát vásárolni nem egyszerű kaland. Nagyon sok tanácsot lehet olvasni ebben a témában a neten, a legtöbb jól hasznosítható, azonban néha kicsit talán túlságosan is leegyszerűsítő.  Például az olyan instant jótanács, hogy az alacsony nők ne viseljenek hosszú szárú csizmát. (Miért is ne?) Hiszen nem pusztán a testmagasságunk határozza meg a lábbelink karakterét, több más tényező is közre játszik. Mint például a testsúlyunk, a hosszanti arányaink, a lábunk formája. (Lehet valaki tökéletes lábakkal alacsony, és görbe lábakkal magas.) 🙂

A legfontosabb tehát azt kitapasztalnunk, hogy a MI lábunkon és adottságainkon mi mutat a legjobban.
Néhány szempont, amit figyelembe vehetünk próbánál.

1) Mérd fel, milyen arányú a comb-és a sípcsontod!

Amiről még nem hallottam divat műsorban beszélni, pedig igen jelentős tényező csizmavásárlásnál, az csontozatunk. Itt háromféle opció létezik:
a) A legideálisabb, ha a combcsontunk és a sípcsontunk egyforma hosszúságú.
Ilyen esetben igazából szinte minden csizmahossz ideális lehet. (A többi adottságunktól függően!)
aranyos-labak
b) A combcsont rövidebb, a sípcsont hosszabb:
Csizma szemszögből még mindig szerencsések, akiknek a lábuk alsó része nyúlt hosszabbra, hiszen itt “történnek” a csizma-események. Egy szép, hosszú lábszáron jól mutathat akár a boka, akár a vádli, akár a térdig érő hossz.

rovid-combcsont

c) A combcsont hosszabb, a sípcsont rövidebb:
Hát, igen. Nem igazán ajánlott túl sok, vízszintes vonalat halmozni egy eleve rövidke helyre. Ilyen adottságokkal érdemes átgondolnunk, valóban ragaszkodunk-e a lábszárközépig érő, tűzpiros cowboy csizmánkhoz? (Inkább ne.)
hosszu-combcsont
És eddig még csak pusztán a lábunk csontozati arányairól beszéltünk!


2) A felsőtested hosszabb, vagy az alsótested?

a) Ha valakinek az alsóteste hosszabb, mint a felső, megint csak előnyben van a csizmaválasztásban, hiszen az öltözködés egyik kiemelt feladata, hogy bátran lehet tagolni az alsótestet (és a szép, hosszú, mutatós lábakat.)

b) Ha valakinek rövidebb az alsóteste, mint a felső, ismételten azzal a problémával találja magát szembe, hogy nem feltétlenül szeretné egy előnytelen csizmaszárral tovább rövidíteni az amúgy sem égig érő lábakat. Ilyenkor számítanak biztos választásnak az alsóruházattal harmonizáló egy tónusú csizmák, amik bár nem szúrhatók ki ötven méterről, de legalább nem is rövidítik tovább a lábat.


3) Jöhet a kényes kérdés. Milyen formás a lábad?

a) Ha erős a láb, a vádli, az többnyire nem hat a meglepetés erejével, hiszen ilyenkor a csizmapróbálás egyet jelent a kínosan nyögdécselő erőpróbával, ahol bizony nem megy feljebb az a fránya zipzár.
Ilyen esetekben nem előnyös egy vádliig érő csizma, egy elütő színű csizma, egy feszülős csizma. Különösen ügyeljünk a “lezuhanó” csizmaszárakra, melyek hajlamosak makacsul engedelmeskedni a gravitációnak, és trottyos anyag halomba gyűlni a bokán.

b) Továbbá a csizma lehetőség szerint ne legyen bebújós-harisnya hatású, túl szoros, túl tapadós. Egy kis jóleső, egy centis mozgástér csodákat művel az arányokkal. (És sokszor csak álom marad.)
A csizma díszítetlen, matt, csilli-villi mentessége garantálja, hogy nem a vádli kerül a középpontba az utcán.
TIPP: Ha csak pár centi hiányzik a bőségből, vigyük el cipészmesterhez, párezer forintért hasítékot készítenek a legszűkebb csizmaszárba is.


c) Ha vékony a láb, vagy a vádli, jellemzően a legvastagabb farmernadrág mellett is elférnének még ketten a csizmaszárban.

A vékony lábformát erősítheti, formázhatja a díszítés, a csat, a ráncolás, a bátrabb színválasztás. Viszont túlzásba sem szabad esni, mert a túl sok halom-anyag-szőr-dísz messziről olyan összhatást nyújthat a karcsú lábakon, mintha megtámadta volna az embert egy nagy, félelmetes csizma-szörny.
Ilyen esetben se a túl szoros, se a túl laza megoldások nem ideálisak. Előbbi inkább csak a vékonyságra hívja fel a figyelmet, utóbbi pedig “evezős” hatású. Figyelem! A “fekete slankít” alapszabály az amúgy is vékony lábakra nincs a legelőnyösebb optikai hatással!

TIPP: Ha lötyög a lábunkon a csizma, a cipész szintén segítség, a csizmaszűkítés még egyszerűbb művelet, mint a bővítés. (Hacsak a fazon, a díszítés, az alapanyag nem teszi alkalmatlanná rá a csizmát.)


4) Milyen alkat vagy? Petite? Normál? Plus?

Cipő fronton viszonylag egyszerű a szabály: minél törékenyebb valaki, annál kevésbé állnak jól a lábán a nehéz, erős, tömör, vaskos, súlyos cipők és csizmák.
Minél erősebb testalkat valaki, annál jobbak a stabilabb hatású sarkak, erősebb pántok, melyek optikailag is megtartják a csontozatot és a súlyt.


Akkor ezt most mind, kutyuljuk össze!

Mert ugye, mi van akkor, ha az ember alacsony, rövid lábú, és rövid lábszárcsontú típus, erős vádlival?
Vagy magas, nyúlánk, hosszú alsótesttel, hosszú combcsonttal, vékony vádlival? stb.
Izgalmas kártyapakli nem igaz?

 • Általánosságban elmondható, hogy érdemes kritikával élnünk a lábszárközépnél végződő csizmaszárakkal, ezek ugyanis éppen a vádli legvastagabb pontján vágják el a női idomokat, és a legtöbb embernek nem túl előnyösek.
 • A térdkalács alatt végződő hosszak közel mindenkinek előnyösek. Értelemszerűen, ha alacsonyak vagyunk, vagy ha nem a lábunk a fő ékességünk, a lehető legegyszerűbb csizma fazont favorizáljuk, díszítés mentesen, és nagyon hasonló tónusokkal viseljük, mint a nadrágunk, vagy a harisnyánk.
 • A bokacsizmák a tömzsi, erős lábakkal kevésbé kompatibilisek (különösen testszínű harisnya-fekete bokacsizma párosításban), viszont mivel egy karcsú ponton vágják el a lábat, mindenképpen előnyösebbnek nevezhetők vádli középig érő társaiknál. Akiknek kissé tömörebb, egybe mosódó lábformájuk van, vagy erős a bokájuk, ügyeljenek a színválasztásra és a sarokra, hogy ellensúlyozzák az összhatást. (Esetleg viseljék őket nadrággal.)
 • A térd fölött végződő hosszak nem keltenek túl elegáns benyomást, bizonyos pikáns foglalkozási körben betöltött szerepük okán nagyon könnyen válhatnak közönségessé. Tehát például munkahelyre, állásinterjúra (khmm… randevúra?) ne ebben érkezzünk. Másfelől hajlamosak kihangsúlyozni a láb kényes részeit: például ha rövid a láb, akkor azt, ha vékony, akkor azt.

elonyos-csizmak

 • És végezetül a legfontosabb: az UGG nem utcai csizma. Beltéri viselet, fázós, hideg napokon. Nem tartja a bokát, préselt papírlapokból készül a talpa, nagyon gnóm formákat képes felvenni a lábon, és amúgy sem sok nőiesség van benne.

Képek forrása: google


"A lényeg, hogy azzal foglalkozz, ami Te vagy, találd meg az életben a megfelelő segítőtársakat, és teremtsd meg a belső harmóniádat. Csak ez számít, semmi más." Szepes Mária

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Csizma gondok” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Kedves Timi!

  Mi a helyzet akkor, ha valakinek olyan vastag a bokája, hogy szinte nincs is? Mindig is vastag volt a bokám, alapjáraton olyan, mintha be lenne dagadva 🙁 mikor pár éve utoljára próbáltam csizmát az akkor újdonságnak számító extra széles lábszárrészűvel is az volt a problémám, hogy a bokámon nem tudtam felhúzni a cipzárt. És ehhez a szülések után kiszélesedett lábfej is hozzájön, bár ez a kisebb baj 🙁
  Oldalról jól néz ki, de szemből olyan, mint egy oszlop. Van esélyem olyan csizmát venni, ami nem kerül 30-50 ezerbe? Minden álmom egy sima, fekete lovaglócsizma. Ha lenne rá pénzem, méretre csináltatnék egyet, de nincs. Ráadásul hó végén esküvőre megyünk…

  Válasz
  • Kedves Katinka!
   A hazai csizma kínálat általánosságban sajnos nem alkalmas az erősebb vádlival, erősebb bokával rendelkező hölgyek számára, így marad a próbálgatás és a reménykedés, hogy egyszer talál az ember egy megfelelőt.
   Sokan ezért kompromisszumból viselnek bokacsizmát, ebben elég bő a választék, ilyenkor csak arra érdemes figyelni, hogy sötét (és matt) harisnyával viseljük, hogy messziről olvadjon össze a két árnyalat.
   Másfelől azt gondolom, hogyha egy előnyös fazonú, jó végződésű ruha, szoknya van rajtunk, és a harisnya, cipő összeállítás mindemellett a lehető legdiszkrétebb, alapvetően a többségnek fel se tűnik, milyen formájú a lábunk. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. kedves Timi – ez egy izgalmas bejegyzés – talán csak annyi benne a zavaró, hgy a szarkapocscsont nem egy a sípcsonttal és te biztos a sipcsontra gondoltál a bejegyzes írása közben.

  sok sikert a továbbiaknak

  Válasz
 3. Szia Timi! Én csak most olvastam a cikket. Iskolás korom óta jelent problémát, hogy bármelyik téli csizmában fázik a làbam, de annyira, hogy fagyási sérüléseim voltak. Vehettem én akármilyet… vastag talpú, bélelt, bolyhos, hótaposó, 2 zokni, 3 zokni….egyik sem vált be.
  4 éve vettem egy UGG-ot, hihetetlen, de azóta tudok télen kb. 15 percnél több időt a szabadban tölteni. Nem mondom, hogy nagyon tetszik, és nem érzem benne nőiesnek magam, de ebben az esetben a komfort többet ér.
  Viszont az UGG-os megjegyzésed szíven ütött 😞 Nem szeretnék ekkora divatbakit elkövetni! De egyelőre nem találtam más alternatívát. Mi lehet a megoldás?
  Köszönöm, hogy meghallgattál!
  Üdv: Zita

  Válasz
  • Kedves Zita!

   Köszönöm a hozzászólásodat.
   Az UGG csizmával -az esztétikai értékét leszámítva – az az alap probléma, hogy teljesen alkalmatlan kültéri használatra, tulajdonképpen préselt papírlapból készül, nem tartja a lábat, eldeformálódik stb.

   Lehet alternatívát találni laposabb, kényelmesebb, sportosabb vonalon a kínálatban.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Sajnos nekem pont a térdkalács alatt végződő csizmák nem állnak jól. Múltkor egy gyönyörű lovaglócsizmáról kellett lemondanom, mert túl hosszú volt. 🙁 Kicsit görbe a lábam, és ez a hossz tovább ront rajta, a közepes vagy bokacsizmák viszont optikailag kiegyenesítik a lábam. Nekem a skinny farmereknél is kimondottan jól áll, ha az alján megbuggyosodnak, mert ügyesen befelé igazítva a redőket, egyenesítik a görbe lábaim. 🙂 Pedig mostanában azt olvastam, hogy ciki, ha hosszú a nadrág szára, de mit tegyek, ha nekem meg pont így áll jól? Arra jutottam, hogy nem izgat, ki mit szól hozzá, én továbbra is így fogom hordani. 🙂

  Válasz
  • Szia ripsie!

   Köszönöm a hozzászólásodat!

   A görbe lábak sajnos teljesen felborítják a “szabályokat”, attól függően, hogyan is görbék, mennyire görbék.
   Itt tényleg csak az működik, ami kicsit puhítja, palástolja a lábhibákat, teljesen függetlenül attól, ki mit mond, és mi éppen az aktuális divat.
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 5. Köszi ezt az igazán hasznos bejegyzést,tetszett.
  Az UGG-téma pont annyira követeli a figyelmet,mint a leggings-ügy kb.Nagyon igénytelen ez a viselet,-főleg ezeken a képeken!
  A szomszédom így jár őssszel és bizony télen is.Túlsúlyos és lusta= uggs utcára….

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. <br><br> A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban. <br><br> Bővebb információt az <a href="https://stilusmentor.hu/adatvedelmi-nyilatkozat" target="_blank">Adatvédelmi nyilatkozatban</a> olvashatsz.

Bezár