Csípő-ballaszt fent, és lent

Öltözködés szempontjából a csípőt több irányból érdemes szemrevételeznünk.

 1. Milyen arányban is van a test egészével? Azaz például szélesebb-e, mint a váll, vagy keskenyebb?
  • Ha jelentősen szélesebb a csípő a vállnál, akkor körte (A) típusról beszélünk.
  • Ha jelentősen keskenyebb, akkor fordított háromszög, vagy galamb (V) típusról beszélünk.
  • Ha közel arányos, akkor egyenes típusokról (I, H), alma típusról (O), vagy homokóra típusokról beszélünk (X, 8).
 2. Hol van a csípő súlypontja? A derékhoz közelebb, vagy a combtőnél?
  • A csípő lehet arányos. (nincs kiugró pontja)
  • Lehet a csípő felső 1/3-a hangsúlyos.
  • Lehet a csípő alsó 1/3-a hangsúlyos.
 3. Milyen a csípő íve?
  • A csípő íve lehet arányosan ívelt.
  • A csípő íve lehet kerek, akár az alma, vagy gömbölyű, akár a körte.
  • A csípő íve lehet inkább egyenes, mint kerek.
  • A csípő íve lehet sokszögű, egyenetlen, kevésbé tónusos.

Neked hol van a nehezéked?

Beszéljünk most a két, legjellemzőbb csípőformáról: a lent és a fent szélesedő csípőkről.
Nagyon könnyen fel lehet ismerni őket, mivel karakterükben teljesen eltérők, mégis, igen kevés nő méri fel ilyen szempontból az adottságait.
Fontos, hogy ezt a jellemzőnket nem lehet letornázni, lediétázni, eltűntetni, legfeljebb mérsékelni. (Vagy rákerekedni 🙂 ) Tehát akármilyen csodadiéta, vagy fitnesz-guru ígéri, hogy a körtéből almát varázsol, vagy viszont… nos, ez természetesen nem lehetséges.

Akár atletikusabb, akár kerekebb típus valaki, a csípő karaktere mindenkinél meghatározható, bár értelemszerűen minél ívesebb, gömbölyűbb formákról beszélünk, annál definiáltabb általában a csípő is.

1) Mélyen ülő súlypont, körte, vagy háromszög ív

korte csipo festmeny

A csípő (és a testalkat) súlypontja mélyen, az ágyékvonal-combtő magasságában helyezkedik el. Mivel a derékvonal és a csípő között nincs feltűnő törés, egy hosszú A vonalat láthatunk, ami mágnesként vonzza lefelé a tekintetet.

Mi az, ami optikailag még inkább ráerősíthet erre az alkati sajátosságra?
– A rövid lábak.
– A keskeny felsőtest, kis mellek. (Igazi körte típusok.)
– A lovaglócombok, az erősebb, akár összeérő combok.

Az öltözködés legfontosabb szabálya ennél a formánál, hogy feljebb emeljük az optikai súlypontot, azaz a hangsúlyt próbáljuk a felsőtest felé, vagy a derékra helyezni.


2) „Polc” csípő, alma, vagy sokszög ív

magas csipo festmeny

Jellegzetessége, hogy a csípő felső 1/3-a, mintegy polc jellegűen kiugrik a derék ívéből, és egy egyenes töréssel halad tovább. (Akár a STOP tábla)
Igazi klasszikus formáról beszélünk, Sophia Loren, Marilyn Monroe, és megannyi, napjainkban is népszerű nő-ikon csípőformájában láthatjuk ezt az ívet.

Ez a típus tűnhet nagyon könnyen „asszonyosnak”, ha ráül például a csípőre egy rakott szoknya, vagy egy gumírozott szoknya. Homokóra, alma, egyenesebb típusok egyaránt lehetnek magasabb csípővel megáldottak, kinek-kinek íveltsége és kereksége szerint látványos ez az adottság.

A csípőnek tulajdonképpen két széles pontja van, a köldök és az ágyékvonal magasságában.
Ebben az esetben a derékvonal és a csípővonal között vízszintes törés keletkezik, ami optikailag megakasztja a tekintetet, így rövidíti ezt a távolságot. 

Öltözködés tekintetében itt kicsit több kihívással kell szembenéznünk, hiszen nem túl szerencsés, ha éppen a csípő legszélesebb pontjait hangsúlyozzuk egy túlságosan tapadós ruhával, egy túl rövid kabátkával, egy előnytelen szoknyával.


A derék és a csípő nem ugyanaz!

A csípő karakterének meghatározásánál sokszor zavaró tényező lehet a derék. Ugyanis a derék hossza és íve nagyban befolyásolja, milyennek is látjuk mellette a csípőt?

 • Egy karcsú derékvonal mellett még kerekebbnek tűnik a csípő.
 • Egy viszonylag egyenes, ív nélküli derékvonal tovább lágyít a csípő ívén, hiszen nincsen közöttük számottevő, mértani különbség.

 

A derékhossz tehát: a mell alsó vonala és a legkarcsúbb pontunk közötti szakasz.
A csípőhossz tehát: a derékvonal és a combtő (ágyékvonal) közötti szakasz.

A fenti példákból talán egyértelműen látszik, miért is befolyásolja a csípő és a derék karcsúsága, hossza, aránya az öltözködésünket.
Többek között ezen alkati sajátosságok miatt sem lehet egyöntetűen és mindenkire vonatkoztatni például a „Csinálj magadnak karcsú derekat egy övvel!” – divatmagazin-tippet, hiszen nagyon nem mindegy, hova kerülnek rajtunk a vízszintes elvágások! Mégis, sajnos számos példát lehet látni, amikor egy kevésbé előnyös övvel teljesen eltorzítják a felsőtest, vagy a csípő-derék arányait.


Hogyan állapítsd meg a csípőd-derekad viszonyát?

 

Néhány tipp azoknak, akik máris a tükörhöz szaladnának.

 1. Teljes alakos tükröt keress!
 2. Öltözz egy színbe! (pl: fekete cicanadrág, fekete trikó)
 3. A fehérneműd ne vágjon hurkácskákat, íveket a csípődbe, fenekedbe, mert megtévesztő lehet!
 4. A fény kivételesen jöhet a hátad mögül, így biztos, hogy a kontúrvonaladat látod, ha egy kicsit hunyorogsz.
 5. Fordulj kissé oldalra, figyeld meg a derekad és a csípőd között szakasz ívét!
 6. Simíts végig a derékvonalad és a csípőd szakaszán. Megakad a tenyered bármilyen ívben, szögben, vagy csak csúszik, csúszik lefelé?
 7. Tegyél fel egy vékony övet, vagy köss egy elütő színű fonalat a derékvonaladra. Máris egyértelműbbé válik, mi-hova esik a testeden!
 8. Fényképeztesd le magad hátulról. Hátulról semmit se lehet elcsalni! 🙂

 

Képek forrása: google
Calver – Női akt
Modigliani – Női akt
Ingres – A nagy Odaliszk

Dürer – Ádám és Éva
Etty  – Diána a vízesés alatt
Baldung – Éva és a halál kígyója
Zwintscher – Az ékszer és a dal között


"A színek a fény tettei és szenvedései." Goethe

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Csípő-ballaszt fent, és lent” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Szia!

  Szuper ez a bejegyzés, én elég régóta érdeklődöm a téma iránt, hogy hogyan lehet mindenféle szempontból minél jobban meghatározni, hogy mi áll jól az ember lányának, még nálad is voltam :-), és ez mégis egy olyan szempont, ami soha eszembe sem jutott. Csatlakoznék ahhoz az előttem szólóhoz, aki nagyon szívesen látna egy másik bejegyzést a témában konkrét tippekkel, és annak demonstrálásával, hogy akkor mit igen, és mit ne 🙂

  Válasz
 2. Szia Timi!
  Egem is nagyon èrdekel a testalkat elemzès, ezèrt nagyon örülök, hogy ràleltem erre az oldalra.
  A segìtsègedet szeretnèm kèrni, mert nem tudom meghatàrozni, hogy pontosan milyen tìpusba is tartozok. Talán a H testalkat jellemez, illetve máshogy azt hiszem mèg tölcsèr testalkatnak is hìvjàk. Ami mèg jellemez, hogy feltűnően hosszù a derekam, ès a lábaim rövidebbek, ez miatt fiùs testalkatnak is mondanám. Viszont a derekam karcsù (64cm), a csìpőmben is van egy kis ìv(93cm). Èrdekelne a vèlemènyed. 🙂
  Válaszodat előre is köszönöm!

  Válasz
 3. Kedves Timi!

  Szuper a cikk! 🙂 Remélem majd az egyenes alkatra is ki fogsz térni, bár tudom, hogy ott nincs ilyen nagy csípő-derék különbség, de talán pont ezért…. :). Az olvasás közben azon gondolkoztam, hogy egyenes alkatként (nem a széles vállú ,tipikus atletikus alkat vagyok, hanem az egyforma váll – csípőjű a derék résznél nem az a teljesen egyenes, hanem van egy pici ív – ez rövidebben az „I” alkat lenne ? 😀 ), rövid felsőtesttel a szoknyákat jobb elkerülnöm, mert azok a felső részemet rövidítik? Régebben elég sok szoknyát begyűjtöttem, de sajnos soha nem éreztem magam bennük jól magam. Akkor még nem tudtam miért, de gyanítom, hogy a rövid felsőm az oka…, ugyanis bár vékony alkat vagyok, ha szoknyát veszek fel, olyan tömzsi leszek benne. Tehát ilyen alkattal jobb inkább ruhákat hordani, ahol a derék nincs vízszintesen megtörve és a szoknyákat nagy ívben elkerülni?

  Válasz
  • Szia Gabriella!

   Az egyenes típus enyhe derékívvel, az nem az I, hanem a H, vagyis a lágy-egyenes. (Majdnem homokóra) 🙂 Az I a teljesen „fiús” típus, akin nagyjából semmilyen íveltség nem szokott lenni.

   Minden alkathoz vannak megfelelő szoknyatípusok!
   A rövid derékra nem érdemes nagyon emelt derekat, felhúzott, begyűrt szoknyákkal kísérletezni, mert sáska-lábakat csinál és rövid felsőtestet.
   Ilyenkor előnyösebbek az egyenesebb, kevésbé A-vonalak, amiken lehet kívül hordani a felsőket, így máris kiegyenlítődhet az összhatás. Vagy kipróbálható még az ejtett derék (tudod, a húszas évek hangulata), ez hosszú alsótestnél, rövid felsőtestnél kifejezetten előnyös.

   🙂

   Remélem tudtam tippeket adni!
   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Szia Timi!

  Szuper cikk, pont mostanában foglalkoztatott ez a téma 🙂 Várható olyan folytatás, amiben megtudhatjuk, hogyan érdemes öltöznie ezeknek a típusoknak? Engem a 2. érdekelne. Cikk olvasása közben felnevettem, mert áll pár rakott, gumírozott fazonú szoknya és sort (jellemzően a nyári darabjaim között) a szekrényemben, néha előkerülnek, de sosem az igazi. Kezdem érteni miért… 🙂

  Válasz
  • Kedves Niki!

   Köszönöm a hozzászólásodat, örülök, hogy tetszik a bejegyzés.
   A csípő formáján kívül az egyéb testalkati sajátosságokat is érdemes figyelembe venni az öltözködésnél. Például ha valaki homokóra, és úgy alma alkatú a csípője, kicsit más, mint amikor valaki mondjuk egyenesebb típus, és úgy alma alkatú a csípője. Közre játszik az alsótest hossza, a derék karcsúsága stb.

   De néhány szempontot ki lehet majd fejteni, egy soron következő bejegyzésben.

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár