Csípő-ballaszt fent, és lent

Öltözködés szempontjából a csípőt több irányból érdemes szemrevételeznünk.

 1. Milyen arányban is van a test egészével? Azaz például szélesebb-e, mint a váll, vagy keskenyebb?
  • Ha jelentősen szélesebb a csípő a vállnál, akkor körte (A) típusról beszélünk.
  • Ha jelentősen keskenyebb, akkor fordított háromszög, vagy galamb (V) típusról beszélünk.
  • Ha közel arányos, akkor egyenes típusokról (I, H), alma típusról (O), vagy homokóra típusokról beszélünk (X, 8).
 2. Hol van a csípő súlypontja? A derékhoz közelebb, vagy a combtőnél?
  • A csípő lehet arányos. (nincs kiugró pontja)
  • Lehet a csípő felső 1/3-a hangsúlyos.
  • Lehet a csípő alsó 1/3-a hangsúlyos.
 3. Milyen a csípő íve?
  • A csípő íve lehet arányosan ívelt.
  • A csípő íve lehet kerek, akár az alma, vagy gömbölyű, akár a körte.
  • A csípő íve lehet inkább egyenes, mint kerek.
  • A csípő íve lehet sokszögű, egyenetlen, kevésbé tónusos.

Neked hol van a nehezéked?

Beszéljünk most a két, legjellemzőbb csípőformáról: a lent és a fent szélesedő csípőkről.
Nagyon könnyen fel lehet ismerni őket, mivel karakterükben teljesen eltérők, mégis, igen kevés nő méri fel ilyen szempontból az adottságait.
Fontos, hogy ezt a jellemzőnket nem lehet letornázni, lediétázni, eltűntetni, legfeljebb mérsékelni. (Vagy rákerekedni 🙂 ) Tehát akármilyen csodadiéta, vagy fitnesz-guru ígéri, hogy a körtéből almát varázsol, vagy viszont… nos, ez természetesen nem lehetséges.

Akár atletikusabb, akár kerekebb típus valaki, a csípő karaktere mindenkinél meghatározható, bár értelemszerűen minél ívesebb, gömbölyűbb formákról beszélünk, annál definiáltabb általában a csípő is.

1) Mélyen ülő súlypont, körte, vagy háromszög ív

korte csipo festmeny

A csípő (és a testalkat) súlypontja mélyen, az ágyékvonal-combtő magasságában helyezkedik el. Mivel a derékvonal és a csípő között nincs feltűnő törés, egy hosszú A vonalat láthatunk, ami mágnesként vonzza lefelé a tekintetet.

Mi az, ami optikailag még inkább ráerősíthet erre az alkati sajátosságra?
– A rövid lábak.
– A keskeny felsőtest, kis mellek. (Igazi körte típusok.)
– A lovaglócombok, az erősebb, akár összeérő combok.

Az öltözködés legfontosabb szabálya ennél a formánál, hogy feljebb emeljük az optikai súlypontot, azaz a hangsúlyt próbáljuk a felsőtest felé, vagy a derékra helyezni.


2) “Polc” csípő, alma, vagy sokszög ív

magas csipo festmeny

Jellegzetessége, hogy a csípő felső 1/3-a, mintegy polc jellegűen kiugrik a derék ívéből, és egy egyenes töréssel halad tovább. (Akár a STOP tábla)
Igazi klasszikus formáról beszélünk, Sophia Loren, Marilyn Monroe, és megannyi, napjainkban is népszerű nő-ikon csípőformájában láthatjuk ezt az ívet.

Ez a típus tűnhet nagyon könnyen “asszonyosnak”, ha ráül például a csípőre egy rakott szoknya, vagy egy gumírozott szoknya. Homokóra, alma, egyenesebb típusok egyaránt lehetnek magasabb csípővel megáldottak, kinek-kinek íveltsége és kereksége szerint látványos ez az adottság.

A csípőnek tulajdonképpen két széles pontja van, a köldök és az ágyékvonal magasságában.
Ebben az esetben a derékvonal és a csípővonal között vízszintes törés keletkezik, ami optikailag megakasztja a tekintetet, így rövidíti ezt a távolságot. 

Öltözködés tekintetében itt kicsit több kihívással kell szembenéznünk, hiszen nem túl szerencsés, ha éppen a csípő legszélesebb pontjait hangsúlyozzuk egy túlságosan tapadós ruhával, egy túl rövid kabátkával, egy előnytelen szoknyával.


A derék és a csípő nem ugyanaz!

A csípő karakterének meghatározásánál sokszor zavaró tényező lehet a derék. Ugyanis a derék hossza és íve nagyban befolyásolja, milyennek is látjuk mellette a csípőt?

 • Egy karcsú derékvonal mellett még kerekebbnek tűnik a csípő.
 • Egy viszonylag egyenes, ív nélküli derékvonal tovább lágyít a csípő ívén, hiszen nincsen közöttük számottevő, mértani különbség.

csipo es derek aranyai

A derékhossz tehát: a mell alsó vonala és a legkarcsúbb pontunk közötti szakasz.
A csípőhossz tehát: a derékvonal és a combtő (ágyékvonal) közötti szakasz.

A fenti példákból talán egyértelműen látszik, miért is befolyásolja a csípő és a derék karcsúsága, hossza, aránya az öltözködésünket.
Többek között ezen alkati sajátosságok miatt sem lehet egyöntetűen és mindenkire vonatkoztatni például a “Csinálj magadnak karcsú derekat egy övvel!” – divatmagazin-tippet, hiszen nagyon nem mindegy, hova kerülnek rajtunk a vízszintes elvágások! Mégis, sajnos számos példát lehet látni, amikor egy kevésbé előnyös övvel teljesen eltorzítják a felsőtest, vagy a csípő-derék arányait.


Hogyan állapítsd meg a csípőd-derekad viszonyát?

 

Néhány tipp azoknak, akik máris a tükörhöz szaladnának.

 1. Teljes alakos tükröt keress!
 2. Öltözz egy színbe! (pl: fekete cicanadrág, fekete trikó)
 3. A fehérneműd ne vágjon hurkácskákat, íveket a csípődbe, fenekedbe, mert megtévesztő lehet!
 4. A fény kivételesen jöhet a hátad mögül, így biztos, hogy a kontúrvonaladat látod, ha egy kicsit hunyorogsz.
 5. Fordulj kissé oldalra, figyeld meg a derekad és a csípőd között szakasz ívét!
 6. Simíts végig a derékvonalad és a csípőd szakaszán. Megakad a tenyered bármilyen ívben, szögben, vagy csak csúszik, csúszik lefelé?
 7. Tegyél fel egy vékony övet, vagy köss egy elütő színű fonalat a derékvonaladra. Máris egyértelműbbé válik, mi-hova esik a testeden!
 8. Fényképeztesd le magad hátulról. Hátulról semmit se lehet elcsalni! 🙂

 

Képek forrása: google
Calver – Női akt
Modigliani – Női akt
Ingres – A nagy Odaliszk

Dürer – Ádám és Éva
Etty  – Diána a vízesés alatt
Baldung – Éva és a halál kígyója
Zwintscher – Az ékszer és a dal között


"Az elegancia nem abból fakad, amit viselsz, vagy ahogy viseled. Sokkal inkább abból, ami te magad vagy." Alber Elbaz

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Csípő-ballaszt fent, és lent” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Szia!

  Szuper ez a bejegyzés, én elég régóta érdeklődöm a téma iránt, hogy hogyan lehet mindenféle szempontból minél jobban meghatározni, hogy mi áll jól az ember lányának, még nálad is voltam :-), és ez mégis egy olyan szempont, ami soha eszembe sem jutott. Csatlakoznék ahhoz az előttem szólóhoz, aki nagyon szívesen látna egy másik bejegyzést a témában konkrét tippekkel, és annak demonstrálásával, hogy akkor mit igen, és mit ne 🙂

  Válasz
 2. Szia Timi!
  Egem is nagyon èrdekel a testalkat elemzès, ezèrt nagyon örülök, hogy ràleltem erre az oldalra.
  A segìtsègedet szeretnèm kèrni, mert nem tudom meghatàrozni, hogy pontosan milyen tìpusba is tartozok. Talán a H testalkat jellemez, illetve máshogy azt hiszem mèg tölcsèr testalkatnak is hìvjàk. Ami mèg jellemez, hogy feltűnően hosszù a derekam, ès a lábaim rövidebbek, ez miatt fiùs testalkatnak is mondanám. Viszont a derekam karcsù (64cm), a csìpőmben is van egy kis ìv(93cm). Èrdekelne a vèlemènyed. 🙂
  Válaszodat előre is köszönöm!

  Válasz
 3. Kedves Timi!

  Szuper a cikk! 🙂 Remélem majd az egyenes alkatra is ki fogsz térni, bár tudom, hogy ott nincs ilyen nagy csípő-derék különbség, de talán pont ezért…. :). Az olvasás közben azon gondolkoztam, hogy egyenes alkatként (nem a széles vállú ,tipikus atletikus alkat vagyok, hanem az egyforma váll – csípőjű a derék résznél nem az a teljesen egyenes, hanem van egy pici ív – ez rövidebben az “I” alkat lenne ? 😀 ), rövid felsőtesttel a szoknyákat jobb elkerülnöm, mert azok a felső részemet rövidítik? Régebben elég sok szoknyát begyűjtöttem, de sajnos soha nem éreztem magam bennük jól magam. Akkor még nem tudtam miért, de gyanítom, hogy a rövid felsőm az oka…, ugyanis bár vékony alkat vagyok, ha szoknyát veszek fel, olyan tömzsi leszek benne. Tehát ilyen alkattal jobb inkább ruhákat hordani, ahol a derék nincs vízszintesen megtörve és a szoknyákat nagy ívben elkerülni?

  Válasz
  • Szia Gabriella!

   Az egyenes típus enyhe derékívvel, az nem az I, hanem a H, vagyis a lágy-egyenes. (Majdnem homokóra) 🙂 Az I a teljesen “fiús” típus, akin nagyjából semmilyen íveltség nem szokott lenni.

   Minden alkathoz vannak megfelelő szoknyatípusok!
   A rövid derékra nem érdemes nagyon emelt derekat, felhúzott, begyűrt szoknyákkal kísérletezni, mert sáska-lábakat csinál és rövid felsőtestet.
   Ilyenkor előnyösebbek az egyenesebb, kevésbé A-vonalak, amiken lehet kívül hordani a felsőket, így máris kiegyenlítődhet az összhatás. Vagy kipróbálható még az ejtett derék (tudod, a húszas évek hangulata), ez hosszú alsótestnél, rövid felsőtestnél kifejezetten előnyös.

   🙂

   Remélem tudtam tippeket adni!
   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Szia Timi!

  Szuper cikk, pont mostanában foglalkoztatott ez a téma 🙂 Várható olyan folytatás, amiben megtudhatjuk, hogyan érdemes öltöznie ezeknek a típusoknak? Engem a 2. érdekelne. Cikk olvasása közben felnevettem, mert áll pár rakott, gumírozott fazonú szoknya és sort (jellemzően a nyári darabjaim között) a szekrényemben, néha előkerülnek, de sosem az igazi. Kezdem érteni miért… 🙂

  Válasz
  • Kedves Niki!

   Köszönöm a hozzászólásodat, örülök, hogy tetszik a bejegyzés.
   A csípő formáján kívül az egyéb testalkati sajátosságokat is érdemes figyelembe venni az öltözködésnél. Például ha valaki homokóra, és úgy alma alkatú a csípője, kicsit más, mint amikor valaki mondjuk egyenesebb típus, és úgy alma alkatú a csípője. Közre játszik az alsótest hossza, a derék karcsúsága stb.

   De néhány szempontot ki lehet majd fejteni, egy soron következő bejegyzésben.

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár