Blézer dilemma – divatos, vagy klasszikus?

Ha öltözködésről van szó, akár férfi, akár női oldalról közelítünk, a hétköznapi megjelenés legmagasabb lépcsőfokán, mondhatni trónján a női és férfi kosztümök, zakók, blézerek állnak. Nincs más, ami elegánsabb, kifinomultabb, presztizs-értékűbb lenne ezeknél a ruhadaraboknál. A zakó egy férfi szekrényének a csúcsdarabja, hozzá hasonlóképp a nőknek ott a kosztüm, a blézer.
Ha komolyabb céljaink vannak a megjelenésünkkel, kötelező kellő figyelmet fordítanunk az ideális darabok beszerzésére. És ez sajnos nem tudható le annyival, hogy a legközelebbi boltban leakasztjuk az első blézert, amit meglátunk.

A kínálattal szembesülve, a legtöbben megtorpannak: vajon divatos, vagy hagyományos blézert keressenek? Hogy tisztábban lássunk a döntés előtt, érdemes elkülönítenünk a divatblézereket és a klasszikus céloknak megfelelő darabokat.

Ne vedd komolyan, ez csak egy blézer!

 • A divatblézerek általában olcsóbb-vagy középkategóriát képviselnek, látványosak, egyes elemeikben akár túlzók, trendkövetők.
 • Különböző anomáliákká is fejlődhetnek, hiszen már külön kategóriája van a “se nem blézer, se nem kardigán” megjelenésű daraboknak, és ne feledkezzünk el a körbefércelt, félbehagyott, ujjatlan blézerekről sem… jelentsenek bármit is…
 • Anyagukban kötetlenül kalandoznak a legváltozatosabb szövettípusok között, akár szabadidőanyagból, plüssből, műszőrből, flitterből is készülhetnek.
 • A divatblézerek legnagyobb százaléka egy, maximum két szezonra szól, hiszen ki vágyik majd négy-öt év múlva egy tölcsérujjú váratlanságra? (Emlékszünk még a fecskegalléros, függönyzsinóros női blézerekre tizenöt-húsz év távlatából? Ha igen, akkor is beleborzongunk.)
 • A vagány színek, meghökkentő minták tárházai, ami nem minden esetben gond, de a rikító pink darabok logikusan nem egy konzervatív környezetbe valók.
 • A divatblézerek kivitelezése, igényessége a fenti okokból kifolyólag általában nem közelíti meg egy klasszikus darab megjelenését. Minden elnagyoltabb, lazább, megengedőbb fogású, hatású, kidolgozottságú rajtuk. (Úgyse viseled őket jövőre.)
 • A divatblézerek többsége egy kaptafa. Mostanában például visszatértek a nyolcvanas évek maszkulin, túlzóan férfias körvonalai, amelyek valljuk be… igazán kevés nőn állnak esztétikusan, főként, ha egy számmal még nagyobbak is. A divatblézerek, bár a bőség illúziójával kecsegtetnek, valójában sablonos tömegáruként ömlesztik el a boltokat, nem nagyon adnak egyéni mozgásteret, ha esetleg mást keresnénk…

Mikor válassz magadnak divatblézert?

 • Ha nem életed legjobb darabjára vágysz.
 • Ha a munkahelyeden belefér a megszokott, csinos irodai megjelenésbe egy ilyen darab.
 • Ha nem zavar, hogy rövidebb élettartamú mind a kivitelét, mind a használhatóságát illetően.
 • Ha szereted a változatosságot, és a kreatív, divatos darabokat.
 • Ha szeretsz kísérletezni, ha úgy érzed, tudod kezelni a blézer egyedi karakterét.
 • Ha “blézer” testalkatod van, akin nagyjából bármilyen blézer elfogadhatóan áll. (Jellemzően a kisebb-közepes mellbőségű egyenes, modell alkatok.)
 • Ha nem zavar, ha valami nem teljesen ideális szabásvonalú a testalkatodhoz.
 • Ha az életmódod nem igényel komolyabb blézert, és azt az évi 1-2 alkalmat, amikor fel kell venned, egy divatdarabbal is át tudod vészelni.

A divatblézert is lehet ízlésesen és ötletesen tálalni, ehhez azonban érdemes néhány szabályt betartani:

 • A lehető legjobb minőségű darabokat keresd.
 • Az a típusú divatblézer, ami minden sarkon kapható, valószínű divat szempontjából az utolsókat rúgja.
 • Amennyiben turkálóban vásárolsz, ügyelj rá, hogy könnyen belefuthatsz látványos, de már divatjamúlt blézerekbe.
 • A divatblézert ellensúlyozd letisztult, egyszerű és minőségi darabokkal. Attól még, hogy divatblézer, ne macinadrággal kombináld.
 • A blézer legyen a megjelenésed központi eleme, ne vidd túlzásba a divatos elemek halmozását.
 • Viseld professzionálisan: ne kandikáljon ki alóla se pulóver, se blúz, se felsőrész, se a nadrágszíjad.
 • Ha megmutatkoznak a gyengeségei (kopás, bolyhosodás, gyűrődés, bélés csavarodás, lefittyedő gombok, kiforduló zsebek stb.), bíráld fölül, vagy tartsd karban!
 • A blézer MINDIG a méreted legyen. Se a szűk, se a lógós nem hat sikkesen. Egy jó méretezésű blézer fél siker!
 • Fontos a gyűrődési faktor: ne vegyél meg soha blézert, ami már a vállfán gyűrődik!
 • Illeszd a blézer megjelenését a színvilágodhoz, így minőségileg is többnek hathat rajtad. A legjobb minőségű blézer is olcsóbbnak hat, ha előnytelen a színe, vagy a mintavilága.

A klasszikus blézerek ismérvei

 • Jó befektetés egy blézer, ha színében konzervatív, így biztos támasza lesz a szekrényednek. (És a színtípusodnak.) Ezek a bázisszínek a legyakrabban a fekete, a szürke, a kék, a bézs, a homokszín, a gyöngyház.
 • A klasszikus blézerek anyagai letisztultak, nemesek. Gyapjú, pamut, jó minőségű szövetek, kevertszálas anyagok, gabardinok, buklék stb. Fogásra stabilak, kellemesek, a kidolgozásuk igényes, pontos. A szabásvonalak illeszkednek, nincs belőlük kispórolva az anyag.
 • A klasszikus blézerek mintavilágukban visszafogottak, inkább anyagukban, szövésükben dekoratívak. Ide tartoznak a halszálkás, vékony csíkos, krétacsíkos, pávaszemmintás, apró tyúklábmintás anyagok.
 • A klasszikus blézerek mind gallérokban, mind gombolódásban tradicionálisak, szélsőségektől mentesek, maximum egyszegélyes-kétszegélyes zsebek, vagy egy zsebpatnis megoldás látható rajtuk.
 • A klasszikus blézerek lehetnek formázottabbak, vagy lezserebbek, de sosem lógósak, túlzóak. Mindig megmutatják a viselőjük kontúrvonalát. Egy klasszikus darab se nem oversize, se nem extra slim fit…
 • Egy klassszikus blézerrel arra törekedsz, hogy a testarányaidat kiegyensúlyozd, úgy működik, mint egy atombiztos bástya a háttérben. Így a végződései is legyenek ideálisak: a blézer ujja illeszkedjen a kéztőhöz, a blézer hossza korrigálja az esetleges hosszanti eltolódásokat. (pl.: hosszú láb, rövid láb.)
 • A megfelelő blézer ebben az esetben olyan hatást kelt, mintha rád szabták volna. (Természetesen keltheti ezt a hatást egy divatblézer is, csak ritkábban valósul sajnos meg.)

Mikor válaszd a klasszikus blézereket, kosztümöket?

 • Ha olyan darabra vágysz, amit hosszútávon ki tudsz használni. (Egy klasszikus fazon lassabban megy ki a divatból.)
 • Ha a munkahelyeden előírás, elvárás az üzleti, vagy konzervatívabb megjelenés. Ha magasabb pozícióban dolgozol, vagy oda tervezel lépni, vagy a tárgyalópartnereid megjelenéséhez kell igazodnod.
 • Ha a stílusod visszafogottabb, klasszikusabb, tradícionálisabb, és nem vagy az a “farmeres” típus.
 • Ha a testalkatodra nehéz, vagy körülményes igazán jól álló darabokat találni.
 • Ha ragaszkodsz hozzá, hogy egy blézer álljon tökéletesen rajtad. (Ha úgy látod, a blézer van érted, nem te a blézerért.)
 • Ha a blézert bázisdarabként szeretnéd használni, ami mindenhez jól illeszthető.

Nem is olyan egyszerű, mint azt gondolnánk

Ha összefoglaljuk a fentieket jól látható, hogy blézert vásárolni nem kihívás, viszont BLÉZERT vásárolni igazi kihívás.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes darabot, szinte minden szóba jöhető blézerbe érdemes belebújnunk. Lehet, hogy ez több tucat próbát jelent, viszont ha hosszútávon gondolkodunk, a nagy számok törvénye alapján egyszer meg fogjuk találni a tökéleteset.
Addig is pedig próbáljuk a lehetőségeinkhez mérten a lehető legkevesebb kompromisszumot megkötni, ha blézerekről van szó.

Fotók forrása: depositphotos.com


"Mi értelme van egy ruhának, ha nem inspirálja a férfiakat arra, hogy levegyék rólad?" Françoise Sagan

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Blézer dilemma – divatos, vagy klasszikus?” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Szia!
  Egy kérdésem lenne…nézegettem az összeállításokat és azt láttam, hogy a blézerek nem érnek össze? nem tudnák begombolni…
  Ez most trendi?? vagy csak ilyen volt éppen a készletén??
  Válaszod előre is köszönöm:

  Kati

  Válasz
  • Kedves Kati!

   Köszönöm a hozzászólást!
   A blézer hivatalosan begombolandó, különösen akkor ha hivatalos megjelenésről van szó.
   Vannak divatblézerek, melyeket eleve úgy terveznek, hogy nem kell begombolni.
   És vannak a mérethibás blézerek, melyeket elviekben be kéne tudni gombolni, csak nem lehet, mert szűkek.
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Szia Timi!

  Nem vagyok egy kosztümös típus, ebből adódóan sajnos egyáltalán nincs kosztümöm, de még egy normális blézerem sem, inkább kardigános vagyok.
  A munkámból adódóan ill. szeretnék munkát váltani viszont fontosnak tartom, hogy beszerezzek egyet, hogy ne legyen dilemma, hogy miben kellene megjelennem egy állásinterjún.
  Tudom ez a reklám helye, de milyen márkákat javasolsz? Hol érdemes körülnéznem, milyen üzletekben?
  Rengeteget kerestem, amiket találtam eddig mind öregasszonyosak vagy tiszta műszál, csicsa gombok…szóval nem tudom hol lehetne egy normális blézert venni nem arany áron.

  Köszönöm szépen

  Stella

  Válasz
  • Szia Stella!

   A megfelelő blézer vásárlása nem könnyű feladat, érdemes észben tartani, és az utunkba kerülő darabokat felpróbálgatni, mert nem biztos, hogy találunk egy tökéleteset, ha éppen azt keresünk.
   A fast fashion kínálatában igazán a minőség, az összeállítás szokott a problémásabb lenni, a drágább boltokban szép a kivitel, csak drágábbak. Érdemes ilyen helyekre esetleg legárazások idején menni, mindig ki vannak téve utolsó darabok is. 🙂
   Ami még opció, az a second hand, ott valószínűbb a többféle kivitel, forma, méret, viszont nem biztos, hogy megtaláljuk a tökéleteset, lehet alakíttatni kell.
   🙂
   Nincs egy biztos hely, próbálni kell, nézegetni. Nekem is van összesen 3 blézerem, és ez 6 év alatt jött össze, ebből kettő leértékelésen, nagyon jó áron.
   A másik megoldás a varratás.

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. <br><br> A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban. <br><br> Bővebb információt az <a href="https://stilusmentor.hu/adatvedelmi-nyilatkozat" target="_blank">Adatvédelmi nyilatkozatban</a> olvashatsz.

Bezár