Beszéljünk ugyanarról! – azaz miért gondoljuk a szőkéről, hogy barna?

A színtanácsadás sarkalatos pontja az ideális hajszínek meghatározása, és sok esetben az egyszer volt, vagy a festék alatt rejtőző természetes hajszín meghatározása is.  Egyik sem könnyű feladat, de talán az utóbbi a nagyobb kihívás. Főként, ha valaki homályosan, vagy (makacsul) pontatlanul emlékszik a saját, eredeti hajszínére. A munkám ezen a téren töretlen önismétlés: tulajdonképpen nőket próbálok felvilágosítani arról, hogy valójában nem barnák, hanem szőkék.

Ez a hajszín-káosz érthető következmény.

Egyfelől ott a józan, paraszti ész, és a vizuális tény: ha a haj sötét, akkor bizony barna. (És végeredményben mondhatjuk, tényleg az.) Viszont ezen megközelítés alapján minden ember fejében teljesen egyedülálló hajszínskála létezik a kicsit barnáktól a nagyon barnákig, a vörösöktől az aranyszőkékig stb.
Közös nevező hiányában pedig nagyon könnyen elbeszélünk egymás mellett, mint ahogy folyamatosan el is beszélünk, ha például a színtípus besorolásról van szó.

Szabványosítsunk!

Nem véletlenül születtek meg a fodrászati hajszínskálák, és nem véletlenül lettek szabványosítva. Hogy (közel) minden fodrász, a világ (közel) minden tájékán ugyanazt az árnyalatot keverhesse a vendége hajára. No és hogy értékesíthetőbbek legyenek a termékpaletták.

Tulajdonképpen csak használnunk kell(ene) egy már meglévő eszközt egy olyan témában, ami szinte teljes (elméleti) átfedésben van azzal, amire alkalmazzák. Mert nemcsak a fodrászatokban lenne szükség közös nyelvezetre, hanem a színtanácsadók, stylistok, sminkesek stb. között is! (Ami tudom, naív álom… de hátha…)


Emlékszem, mennyi bizonytalanságot okozott számomra a legelején, hogy akárhol is tájékozódtam az évszaktípusokkal kapcsolatban, mindenhol mást írtak a hajszínekről. Teljesen elveszettnek éreztem magam ebben a témában, mert úgy tűnt, nagyjából bármilyen hajszín feltűnhet bárhol, különösebb szabályszerűség nélkül, ami végképp megfoghatatlanná tette az egyes típusok közötti különbségeket… Pedig nem így van!

Miért gond, ha mélyebbnek gondolod a hajszíned, mint amilyen?

A félreértelmezett hajszín a leggyakrabban a Nyár típusok problémája. Számtalan esetben találkozom az alábbi szituációval:
1. A vendég régi, kopott fényképek, az emlékei, vagy a vizuális felmérése alapján azt gondolja, hogy az ő hajszíne barna.
2. Vásárol/festet egy barna hajszínt, ami természetesen lesápasztja, öregíti és fakítja, mivel a barna nem a Nyár típusok színmélysége.
3. Elmegy a kedve az egész hercehurcától.
4. Téves következtetéssel (mely szerint akkor neki az eredeti hajszíne biztosan nagy melléfogás), még kevésbé előnyös hajszínekkel kezd el kísérletezni, és teljesen eltávolodik az ideális világos-középszőkék irányából.

A hajszínek, hasonlóképp a színtulajdonságokhoz, egy -tól, -ig skálán mutatják az adott színtípus karakterjegyeit.
Egy bizonyos sötétségi értéktől például az ember már nem lehet Nyár típus. Miért? Mert egy Nyár típuson nincs semmilyen fizikai jegy, ami közel fekete lenne. A hajszíne sem lehet túl mély, maximum sötétszürke-értékű!
Ha azt mondjuk, hogy egy adott színtípus közepes színvilágú (nem is túl világos, nem is túl sötét), egyben azt is állíthatjuk, hogy a hajszínskálája is közepes színvilágú, azaz nem is lesz platinaszőke, és nem is lesz sötétbarna. (Se a hideg, se a meleg oldalon!)

Nem véletlen, hogy a legtöbb Nyár típus egérszínűnek nevezi a hajszínét, pontosan ezen okok miatt. A hajszín erőtlenebb, fakóbb a szó minden értelmében, ezért tartozik valaki a visszafogottabb színtípusok közé.

Hasonlóképp nincs fekete, sötétbarna hajú Tavasz. (Bármit is állít az Internet végtelen bugyra például Beyonce színtípusáról. Egy afro-amerikai karakter nem lesz Tavasz típus csak azért, mert átfesti a haját mézszőkére.) 😀
Ha valakinek valóban karakteres, mély barna hajszíne van, akkor Tél, esetleg ritkábban Ősz típus.

A hajszínek nem mindig azok, amiknek látszanak!

Amit tehát barnának nevezünk, számtalanszor még mindig csak szőke. Amit vörösnek hívunk, valójában valamilyen melegszőke. Még az Ősz típusoknál is gyakrabban látni a sötét szőkék karamellás, dohányszínű, gesztenyés, aranybézs árnyalatait, mint a sötétbarnát!

Ezen az oldalon következetesen a fodrászati hajszínskála színmélységi rendszerét igyekszem használni a színtípusok definiálásakor, azért, mert közös terminológia nélkül minden csupán tippelgetés, és számtalan félreértést szül.

 

Az alapelveik a hajszínskáláknak ugyanazok. Az, hogy mi valósítható meg velük a gyakorlatban, már egészen más kérdés. Vannak márkák, amik divatszínekben gazdagabbak, mások inkább az alapokra fektetnek hangsúlyt. (A natúr, természetes árnyalatok minden márkánál közel azonosak!) Más színválasztéka van egy profi márkának, és más egy drogériás termékcsaládnak.

Semmi se tökéletes. Viszont jelenleg nincs pontosabb eszköz a kezünkben, amivel egyszerűbbé és átláthatóbbá tehetnénk a hajszínek sokféleségét és változatosságát, így ha nem is profi szinten, de a kötelező minimum ismeretével érdemes felvértezni magunkat velük kapcsolatban, főként akkor, ha hajfestésen, hajszínváltáson gondolkodunk.

Képek forrása: google


"Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harminc évesen olyan, amilyenre az élet formálta. De ötven évesen olyan, amilyet megérdemelsz." Coco Chanel

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Beszéljünk ugyanarról! – azaz miért gondoljuk a szőkéről, hogy barna?” bejegyzéshez 25 hozzászólás

 1. Kedves Timi!
  Elolvastam a színtípusokról írt összefoglalókat, most találtam az oldaladra,nagyon tetszik. 😊 Valamint teljesen igazad van, amit ebben a cikkben írtál,nekem is fodrász mondta először anno,hogy matt sötétszőke hajam van,amit én mindig is barnának hittem. 🙂
  Azt hittem eddig,hogy nyár típus vagyok,a túl sötét,mély hajszínek öregítenek,bár amikor majdnem fekete volt a hajam,a kozmetikus szerint igazi Hófehérke voltam,de én nem éreztem jól magam benne,lefojtott a szín. Karamelles színekben sápadtnak érzem magam.
  Direkt fél éve nem festetem a hajam, már látszik a matt,de szép barna (sőtétszőke hajszínem). Viszont a szemem meleg színű barna,emlékszem,amikor drogériás karamellbarna színnel volt festve,a szemem ragyogott,csak úgy világított,noha az arcom fura volt vele,bár mindenki azt mondta,jól áll nagyon. S ez nem jellemzője a nyarakra,ahogy olvastam. Meg a sápadt arcszín sem,alapvetően fehér a bőröm,de a szemfehérjém is olyan “koszos fehér”.
  Lehetnek kevert típusok,valaki kicsit ez is,kicsit az?

  Válasz
  • Kedves Mónika!

   Köszi a hozzászólást.
   Látatlanban sajnos nem tudom megmondani a színtípusodat, azok alapján, amit felsoroltál, valószínű helyes az első gondolatod, hogy nyár típus vagy.
   A magyar átlag hideg színtípus, nyár, vagy tél, így érdemes abból kiindulni, főként, ha az ember átlagosan is néz ki. 🙂

   Ha marad a bizonytalanság, érdemes egy kendőpróbával ellenőrizni.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Jó napot kívánok!
  Sötét szőke hajfestéket vásároltam, és a szám rajta 6-10
  Lenne egy olyan kérdésem, hogy a kötő jel utána 10-es szám mit jelent? Vagyis milyen árnyalatot?
  Előre is köszönöm 😊

  Válasz
 3. Kedves Timi!
  Nagyon sötétbarna hajam van, a színskála szerint 3/0 vagy 4/0, a szemem is sötétbarna. Régóta gondolkozom a melírozáson, mivel tetszik is, és már van pár ősz hajszálam (49 éves vagyok), de festeni még nem szeretném. Szerinted milyen színben gondolkodhatom? Nekem tetszene a 6/1, de lehet, hogy teljesen rossz az irány. Te mit javasolnál?

  Köszönettel:
  Éva

  Válasz
  • Kedves Éva!

   Köszönöm a hozzászólást.
   A legsötétebb barnákat fizikailag nagyon nehéz kivilágosítani, egy-két árnyalattal lehetséges csupán de az se biztos, hogy szőkítés nélkül működik. Érdemes konzultálnod fodrásszal ebben az ügyben. Amire érdemes figyelned, hogy ne alakuljon ki “zebracsíkozás”, tehát ne a nagyon sötét hajba kerüljenek túl világos tincsek, mert az ritkán áll igazán esztétikusan.
   A saját hajadhoz képest pár árnyalat eltérés teszi izgalmassá, de még természetessé a hatást.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 4. Szia Timi!

  Azt szeretném megkérdezni tőled,hogyha a hajamban látok aranyszínű hajszálakat,akkor biztosra vehetem,hogy ősz típus vagyok?

  Köszönöm előre a választ:

  Sári

  Válasz
  • Kedves Sári!

   Az, hogy mit nevezünk aranyszínű hajszálnak, nagyon szubjektív, ezért nem jelenthető ki ez alapján a színtípusunk.
   Másfelől mindenki hajában van valamennyi sárgás pigment, az arányok változók.
   Mivel az Ősz típus hazánkban az egyik legritkább színtípus, először érdemes azt átgondolni, hogy nem vagyunk-e a nagy többséghez hasonlóan inkább hideg, mint meleg színtípusok.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 5. Kedves Timi!

  A képek alapján értem és látom is a különbséget. Mégsem bánom, hogy a köztudatban a leegyszerűsített (téves) elnevezés terjedt el. (Kb. abból adódóan, hogy ha csak 12 színű temperánk lenne és le akarnánk festeni az illetőt, a sötétszőkéket inkább a barna árnyalataiból kevernénk ki, míg a szőkéket a citromsárgából.)
  Azért az elég durva, hogy a fodrászati skála szerint jóformán mindenki SZŐKE. Nem csak a “barnák”, de még a rézvörösek és a vörösesbarna Ősz típusok is! Hát milyen egyhangú lenne már mindenkit a fodrászati festékpaletta szerint megnevezni!
  Egyébként is ránézésre sokkal látványosabb tónusbeli különbség van egy világosszőke és egy sötétszőke között, mint egy sötétszőke és egy világosbarna között. (Extra Intense Dark Blonde – Light Brown – például ez a kettő nekem ránézésre tök egyforma, még a képernyő feltételezett színhelytelenségét figyelembe véve is.) Ráadásul a 6-os sor látványra ugyanannyira közel áll az 5-öshöz, mint a 7-eshez.
  Ennyi erővel miért kell a barnákat elkülöníteni? Esetleg lehetne a fekete az extra-extra sötétszőke. 🙂 🙂 🙂 (Na, jó, ez már tényleg csak vicc.) Szóval kíváncsi lennék, hogy igazából mi indokolta a fodrászoknál a szőke-barna közti választóvonalat? Mert nyilvánvalóan nem a látvány. Akkor mi? Más pigmentek vannak a természetes barna hajban?
  És tényleg nem kukacoskodni akarok, csak kíváncsiságból kérdezem. 🙂

  Üdv: Julcsi

  Válasz
  • Szia Julcsi!

   Gondolom ugyanaz a részletes felosztás lényege, mint bármelyik másik szakterületen, egyszerűen finomabban meg kell határozni a hajszínskálát, hogy finomabb árnyalatkülönbségek létrehozhatók legyenek, és ne mindenki másról beszéljen, amikor például barnára gondol.
   Másfelől az se baj, ha egy hajszín reprodukálható újra és újra, és nem csak hasraütés szerűen barna, vagy szőke. 🙂

   A hétköznapi életben ezt nem alkalmazzuk, ahogy például a kerámiában használatos árnyalatneveket sem, vagy a festészetben, vagy mondjuk a lótenyésztésben használatos árnyalatneveket sem.
   Nincs rá szükségünk, de attól még van egy precízen kialakított, részletes iránymutatás azoknak, akiknek meg igen. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 6. Kedves Timi!

  Egy meleg ősz 7-es árnyalattal mennyire mehet el a világosabb hajszínek felé ezen a táblán, ami még elég kontrasztos is? Illetve a mézszínű hajszín ezen a palettán melyik? Írtad még korábban egyik kérdezőnek, aki szintén meleg ősz volt, hogy mézszínek között válogasson? Tudnál képet linkelni, hogy nálad ez melyik szín?

  Válasz
 7. Szia Timi!

  Annyit kérdeznék,hogy ez a hajszínskála mennyire jó arra,hogy kiválasszuk,hogy milyen színre fessük a hajunk. Tehát mennyit lehet előre vagy hátra lépni az eredeti hajszínünkhöz képest,hogy az új szín még természetesnek hasson?

  Válasz
  • Szia Kinga!

   Úgy tudom, hogy a fodrászok általában az eredetihez képest 2-3 árnyalatnyi különbséget javasolnak, ami még nem drasztikus változtatás, de még természetesnek hat.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 8. Kedves Timi !

  A leírásaid nyomán -alapos átgondolás mellett- átmenetek nélkül festettem át az agyon szőkített hajam sötét barnára (szinte fekete). Félelmetesen jobban áll, megdöbbentő a különbség: kiderült, hogy a bőröm “fehér, mint a hó” és nem sárga :D. Azt hiszem sötét tél vagyok…és tényleg “nem színem a szőke”. Kár, hogy erre hamarabb nem jöttem rá. És nem, nem öregít, sőt: úgy mínusz10 év, ha esetleg valaki mást is érint az ügy. Sokáig azt hittem sötét hajjal olyan lennék, mint egy banya, az általad is említett tévesen rögzült hiedelmek miatt…de banya helyett inkább hófehérkés lettem.
  Kb.: 2000 Ft-ba került a mutatvány, nem pénz kérdés, azt hiszem.
  Ajánlgatom is az oldaladat mindenkinek, mert nagyon hiteles.
  Köszönöm, nagyot segítettél.

  Orsi

  Válasz
  • Kedves Orsi!

   Köszönöm szépen a hozzászólásodat, és a tapasztalataid megosztását!
   Nagyon örülök, hogy az oldal segített tisztábban látni a hajszínekben, és eredményesen alkalmazod a tanultakat! 🙂
   Ez tényleg nagyon inspiráló!
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 9. Kedves Timi!
  Egy angol nyelvű oldalon azt olvastam, hogy ha valaki szőkének születik és csak később barnul be, akkor kizárt, hogy tél legyen. Minél többet olvasok a színtípusokról és főleg minél többet gyakorlom az ismeretek alkalmazását annál inkább kételkedem ebben. Tél típus vagyok, de egyszer kb 10 éve rádumáltak egy sötétszőke árnyalatra. Egy hónapig hallgattam, hogy de nyúzott meg sápadt az arcom, beteg vagyok-e vagy csak nemnalszom? Két éves koromig világos szőke voltam, általános iskola elsőben én voltam a legsötétebb hajú az osztályban. Szóval, ugye a születési hajszín nem befolyásolja a színtípust. Vagy mégis?
  Illetve a szemöldök színe ha az nem festett támpont az eredeti hajszín meghatározásában, ugye? Mármint a szín azonos csak sötétebb vagy világosabb.

  Válasz
  • Szia Niki!

   Köszönöm a hozzászólást!
   Én azt gondolom, ez a felvetés nem állja meg a helyét, mivel léteznek egészen világos hajú Tél típusok is, akik szőkének születtek, majd szőkék is maradtak. 🙂
   Van, aki szőkének születik, és bebarnul, van, aki fekete hajjal születik, aztán gyereknek szőke, majd ismét barna lesz, ez teljesen változó!

   Szerintem nem kell több jelentőséget tulajdonítani a születési hajszínnek, mint ami volt neki. (Idővel eltűnt)
   Engem a születési hajszín csak akkor érdekel, ha vörös volt. 🙂 (Mert akkor valószínűbb a meleg színtípus) 😀

   Üdv!
   Timi

   Válasz
   • Kedves Timi

    És mi van az átmeneti hajszínnel? Merthogy én kicsiként szőke voltam (az a szőke, amit mindenki szőkének hív) most meg szintén szőke vagyok (az a szőke amit barnának hívnak),viszont egy nagyon nagyon rövid ideig legalábbis a képek alapján vörössesszőke haj fürtjeim is voltak

    Válasz
    • Kedves Kinga!

     A régi, kopott fényképek alapján ezt nehéz objektíven megítélni.
     Érdemes leginkább arra támaszkodni, ami a jelenlegi fizikai állapotunkat tükrözi bőrtónus-szemszín-hajszín hármasságban. 🙂

     Üdv!
     Timi

     Válasz
  • Kedves Niki!
   Nem értek veled egyet, ugyanis saját példámat tudom felhozni. Kb. három éves koromig szőke, göndör hajú, kékszemű(!) kislány voltam. Teljesen úgy nézek ki a fényképeimen, mint egy miniatűr Marilyn Monroe:-)
   Most, röpke három évtizeddel később egyenes, feketébe hajló sötétbarna hajam, zöldesbarna szemem van, hideg bőrszínnel, ez bizony Sötét Tél 🙂

   Válasz
 10. Szerintem laikusként azért lehet megzavarodni, mert ahogy én látom nincsen annyira éles határvonal a sötétszőke és a világosbarna között

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár