Árulkodó színhatás – eltűnő és feltűnő hajszínek

Az előnytelen színek fizikai reflexiói egyes típusoknál egy kicsit eltérők, viszont van egy nagyon domináns, optikai jelzés, amit legjellegzetesebben a Tél típusokon figyelhetünk meg:

A hajszín fekete parókává válik az előnytelen színek mellett!

Ha disszonáns árnyalat kerül az arcunk közelébe, mindig összetett hatást láthatunk:
– A bőrtónus elszíneződik.
– A bőrhibák kiugróbbá válnak.
– A szemkörnyék karikásabbá válik.
– A szemszín letompul.
– Az ajkak elszíneződnek.
– A hajszín (a Tél típusoknál) uralkodóvá válik az összképben.

Miért?
Mert az egymást negatívan kioltó színreflexióban minden árnyalat kicsit leszürkül, vagy eltolódik, kivéve a Tél típusok közép-sötétbarna hajtónusa.
Tegyünk feketét tompa és fáradt színek közé. Mit fogunk észrevenni mindenből? A feketét. (Lássuk be, kevés dolog tudja kimozdítani a feketét a “feketeségéből.”) Így válik a Tél típus amúgy nemes hajszíne rideggé, sprőddé egy előnytelen színhatásban, és mint ilyen, azonnal magára vonja a figyelmet.
Nézzünk egy konkrét példát:

Jennifer Connelly igazi, klasszikus Hófehérke típus, középbarna, hamvas hajszínnel (vagy egy nagyon jó fodrásszal).
A mosott kőszínű kabát tompítja az arcát, viszont túlzóan felerősíti a hajszínét, mint az a bal oldali képen is látható. A pasztell színvilág nem előnyös a Tél típusoknak. (Se a hajszínüknek.) 🙂

Ha az arc közelében viselt színek képesek válaszolni a hajszínben rejtőző (közel fekete) mélységekre, akkor a hajtónus is az egység részévé válik, nem követel magának túlzó figyelmet. Mint a jobb oldali képen látható, ahol a hófehér blúz mellett a haj gyönyörű, fekete végpontban teljesedhet ki, a tiszta piros pedig megkoronázza ezt az összhatást.

A hajszín dominánsabb, mint a ruha – balra / Előnyös összhang a hajszín mélységével – jobbra

Amikor elillan a hajszín

A visszafogottabb hajszínek éppen fordítva működnek, azaz szélsőséges színhatások mellett elszürkülnek, eltűnnek, kevesebbnek látszanak. És nem csak a hajszín, a szemöldök is kopottá válik!
(Férfiaknál gyakran lehet látni, mintha a kopaszodás is jelentősebbnek tűnne egy túl sötét, túl intenzív árnyalat tompító hatása mellett. Erre mondhatjuk, hogy az előnytelen színek mellett magasabb a homlokunk is.)

Miért?
Azért, mert a tompább hajszín nem tudja felvenni a versenyt egy sokkal mélyebb és karakteresebb árnyalattal.
Ez a hatás minden világos-közepes színtípuson megfigyelhető, legyen szó Nyarakról, Tavaszokról, Őszökről.
Ha a színtulajdonságaink visszafogottabbak, sokkal jellemzőbben válunk mi magunk “kevesebbé” egy szín mellett.

Lássuk az ellenpéldát.
Diana hercegné tökéletesen megtestesítette a Nyár típust. Hogy Világos, vagy inkább Hideg Nyár típus volt-e, arról megoszlanak a vélemények. Egy biztos, ha megnézzük a fenti példához hasonló összeállításban, nagyon jól látszik, mennyire sápasztó is volt rá nézve a télies színpárosítás.

Ugyanis a fekete mellett nem tudnak azok a fény-árnyék játékok megmutatkozni, amik a maguk természetességében a legsötétebb és legvilágosabb pontokként működnek a megjelenésben. A fekete és a piros uralja a képet.

Ha azonban Diana adottságaihoz közelebbi, és visszafogottabb színhatást figyelünk meg, mint a jobb oldali példán, látható, hogy mennyire szépen kiegészítik egymást az árnyalatok a hajában, és a kabátban. A ruha legsötétebb és legvilágosabb pontjai viszonylag közel állnak Diana legsötétebb és legvilágosabb jegyeihez, így végeredményben az arc tud a középpontban lenni.
Az, ami kevés egy Tél típusnak, éppen elegendő egy Nyár típusnak és fordítva.

A ruha dominánsabb, mint a hajszín – balra / Előnyös összhang a hajszín mélységével – jobbra

Mi a tanulság mindebből?

Talán az, hogy érdemes megfigyelnünk, hogyan is változik, erősödik, tompul a hajszínünk szín-és fényhatása egy-egy árnyalat közelségére. Az talán biztosan mondható, hogy egy sötétbarna/fekete hajszín és a tompa színek csatájából sose az előbbi kerül ki vesztesként. Ez is egy jó kiinduló pont lehet a színeink felfedezésében.

Képek forrása: google

"Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harminc évesen olyan, amilyenre az élet formálta. De ötven évesen olyan, amilyet megérdemelsz." Coco Chanel

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..