Arcformák és szemüvegkeretek

Miközben ezt a cikket írtam, kaptam egy nagyon kedves emailt azzal a kéréssel, hogy írjak néhány gondolatot a megfelelő szemüvegkeretek kiválasztásáról az évszaktípusokra lebontva.
(Valaki figyeli a monitoromat?) 😀

A mostani összefoglaló elsősorban az arcformák és a keretformák összefüggéseit járja körbe. A színtípusunk ugyanis csak az egyik tényező, amit érdemes figyelembe vennünk a szemüvegkeret kiválasztásánál, de akkor erről egy következő bejegyzésben lesz szó.

Az ideális szemüvegkeret kiválasztásának szempontjai (közel egyenlő értékben):

 • Az arcforma
 • A csontozat
 • A bőrtónus / hajszín
 • A színtípus
 • Az életkor/stílus

 

Milyen szempontok vihetnek minket tévútra a szemüvegkeret kiválasztásánál?

 • Hogy milyen keret áll jól a barátnőnknek, kollégánknak, vagy a kedvenc színészünknek.
 • Hogy milyen keretek divatosak, trendiek, menők.
 • Hogy milyen keret a legdrágább/legolcsóbb a boltban.

A szemüvegkeret és az arcforma

Úgy gondolom, hogy az arcformák és a szemüvegkeretek tipizálása nagyon jó kiindulópontja lehet a keretválasztásnak. Azonban ne feledjük, hogy az alap arcformák is lehetnek kevertek, így a rájuk vonatkozó javaslatokat sem kell kőbe vésett szabályokként követnünk!
Ha valaki hosszú ideje szemüveges, kitapasztalhatta, hogy milyen keretformák a legideálisabbak a számára. Próbáljuk egy kicsit tudatosan is figyelni ezt a vásárlásnál, így megfogalmazhatjuk, hogy milyen típus a legjobb a számunkra. (Ovális, vagy szögletes? Keskeny, vagy négyzetes? Vastag, vagy vékony? stb.)

Napjainkban az általánosan elfogadott megközelítés az, hogy a szemüvegkeret ellensúlyozza ki az arcvonásaink fő karakterjegyeit. (A kereket szögletessel, a szögleteset kerekkel, a felül hangsúlyosat alul hangsúlyossal stb.) Természetesen ezen elképzelésen túl lehet célunk az ellenkezője is, hangsúlyozhatunk pl: egy erősebb csontozatot szögletesebb kerettel, egy magas homlokot felül hangsúlyos kerettel. A szemüvegkeretek választéka már olyan széles, hogy szinte bármilyen optikai hatást el tudunk érni.

Ovális arcforma

Jellemzője: kissé hosszabb, mint amilyen széles. Nincs kiugró, figyelemfelkeltő pontja. Arányos.

Szerencsés típus, szinte bármelyik keret megfelelő, amelyik kihangsúlyozza az arc természetes arányait.
Többnyire rá irigykedik mindenki, mert “szemüveg-arca van”, amin bármi jól mutat.


Szív/fordított háromszög arcforma

Jellemzője: homlokhangsúlyos arctípus, általában keskenyebb állal.

Olyan keretek előnyösek, melyek kiegyensúlyozzák az arc felső és alsó arányait. Előnyösek lehetnek az ovális, szögletesebb, lekerekített keretek. Ki lehet próbálni a világosabb, könnyű kereteket is, vagy a keret nélküli típusokat, melyek nem ülnek nehéz súlypontként az arcon.
A keret érje el az arc legszélesebb pontját.


Téglalap arcforma

Jellemzője: az arc hosszabb, mint amilyen széles, szögletes, csontos ívekkel, egyenesebb áll-és homlokvonallal. Itthon jellemző arcforma.

Az arcformát rövidíteni célszerű. Ki lehet próbálni az alacsonyabb szárral, vagy híddal rendelkező típusokat. Az erőteljesebb, vastagabb kereteket. Az ovális, kerek, lekerekített típusok lágyítják a szögletesebb karaktert. A díszes, felül hangsúlyos keret megtörheti az arc hosszanti vonalát.
A keret kissé szélesebb is lehet, mint az arc.


Hosszúkás arcforma

Jellemzője: az arc hosszabb, mint amilyen széles, kissé elnyújtott ovális, keskeny formával. Itthon jellemző arcforma.

Olyan keretek előnyösek, melyek szélesítik kicsit az arcformát. A kerekebb, szögletesebb, négyzetesebb formák egyaránt előnyösek. A díszes, hangsúlyos felső keret megtöri az arc hosszúságát. Lehet nagyobb, vastagabb a keret.


Gyémánt arcforma

Jellemzője: az arccsont a leghangsúlyosabb, inkább hosszabb, mint rövidebb arcforma. A homlok keskenyedő, az áll csúcsos, elvékonyodó. Az egyik legritkább arcforma.

A legfontosabb, hogy az arccsontnál ne legyen szélesebb a keret. Ovális, lágyabb ívű, keret nélküli szemüvegek, vagy a cicafazon nagyon jó választás.
arcformak es szemuvegkeretek


Négyzet/szögletes arcforma

Jellemzője: rövid arcforma, szögletes, csontosabb, kiugróbb ívekkel. Itthon jellemző arcforma.

Magasabban ülő lencsékkel, híddal vagy szárakkal optikailag nyújtható az arcforma. A szögletes íveket a kerekebb, ívelt, ovális keretek lágyítják. A keret felső része lehet hangsúlyosabb, dekoratívabb. A keret lehet kissé szélesebb, mint amilyen magas.


Kerek arcforma

Jellemzője: rövid arcforma, kerek ívekkel. Nincs rajta kiugró, csontos részlet, szinte körzővel megrajzolható.

Ideális, ha a szemüveg nyújtja az arcot. A magasan ülő szárak és híd rész keskenyebbnek mutatja az arcot. A szemüveg formája lehet szögletes, geometrikus, sokszögű, esetleg vékony ovális, téglalap formájú, mely ellensúlyozza az arc puha, lágy, kerek ívét.


Háromszög/körte arcforma

Jellemzője: az állcsont, állkapocs a leghangsúlyosabb az arcon, mely felfelé elkeskenyedhet.

Érdemes kerülni mindent, ami alul széles, vastag és az állvonal felé húzza a tekintetet. A keret közel olyan széles legyen, mint az állkapocs, ne üljön előnytelenül a rövidülő, háromszög arc közepére.
Előnyös minden típus, ami felül hangsúlyos, dekorált, például a cicakeret, vagy csak felül keretes formák.


"Soha se feledjük: a jólöltözöttség nem a ruhatárunk nagyságától függ! Kevésből előnyösen felöltözni ugyanannyi ideig tart reggel, mint sokból előnytelenül." Molnár Tímea

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Arcformák és szemüvegkeretek” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Abban segíts nekem kérlek, hogy mi van akkor, ha mély orrnyergem van, így ha felteszek egy szemüveget, a pilláim fésülik az üveget és ha mosolygok, az arcom felfelé nyomja a keretet, ami idétlenül néz ki.
  Kerek fejű vagyok, bár nem körzővel megrajzolhatóan, ahhoz már túl tojás. 😀 Inkább valahol az ovális és a kerek között. Emiatt általában szögletesebb kereteket választok, bár lehet, hogy más is jól állna, de hogy az arcomhoz ne érjen hozzá mosolygáskor, így ebből is inkább a keskeny típusokat. Úgy kipróbálnék más fajtákat is, de az optikákban általában semmilyen segítséget nem kapok. Azzal szoktam még trükközni, hogy fémkeretet választok, aminek nem fix az orrtámasza, hanem papucsos, így azt lehet picit hajlítgatni. Na, de ennyi igénnyel, aminek nálam meg kellene felelnie egy szemüvegnek, általában nem találnak tökéletesen megfelelőt. Főleg manapság, mikor szinte csak cicaszemüveget kapni és persze műanyag fix orrtámmal. Most mit tegyek? 🙂

  Válasz
  • Kedves Anna!

   Köszönöm a hozzászólásodat!

   A kerek arcformához alapvetően szögletesebb keretformák illeszkednek, ez talán egy egyszerűbb szabály, ami elmondható, és nagy vonalakban betartható.
   Mindenképpen a papucsos a jobb megoldás, mivel a műanyag keretek nagyon közel fekszenek az archoz.
   Ilyen esetben érdemes akár kisebb optikákba is elmenned a városban, kérdezd meg, van-e lehetőség másmilyen keret rendelésére, kipróbálására. Valószínű, hogy valóban egy-két féle keret megfelelő neked, így nem annyira van lehetőséged fizikailag sok keretet kipróbálni, viselni.

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .