Egy kis anyagismeret – a len

A leggyakoribb szálasanyagokat bemutató sorozat előző, bevezető részében a pamuttal ismerkedhettél meg. Ezúttal egy másik, jellegzetes természetes szövetet mutatok be, melynek népszerűsége töretlen. A lenvászon a nyári hónapok egyik legkényelmesebb viselete.

Természetes, növényi eredetű szálasanyagok

 

LEN és amit belőle a címkén látsz:

JelöléseLI
Elnevezése
AngolulLinen
FranciáulLin
NémetülLeinen
TörökülKeten
Nemzetközi jelölése

A len ősi kultúrnövényünk

Olyannyira, hogy már az ősember is hasznosította a vadlen rostját és magját. Az öltözködésben a kezdetektől fogva felhasználták, egyiptomban például lenvászonba tekerték a múmiákat. Innen terjedt el a növény Indiába, az ókori Görög területekre, majd később meghódította egész Európát. Fénykorát a középkorban érte el, majd új lendületet kapott a gyártási folyamatok modernizálásával az 1800-as évek elején. Jelenleg a világ szálasanyag termelésének 1,5%-át teszi ki a len.

You need to be logged in to view the rest of the content.
Kérlek .
Még nincs fiókod? Kattints és hozz létre egyet ingyen! Csatlakozz te is!
Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Egy kis anyagismeret – a len” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .