Alaptónusok és kölcsönhatások – Nyár és Tél típusok

A tizenkettes évszaktípus felosztás egyik kulcseleme a különböző alaptónusok és színtulajdonságok találkozása. Ha ezt a kölcsönhatást megértjük, akkor nagyon sok minden le tud tisztázódni a színpalettákkal kapcsolatban a fejünkben.

Az altípusok ugyanis nem pusztán egymás világos, sötét, élénk, vagy tompa verziói

Mind a tizenkét altípusnak külön, egyéni karaktere van. Mások a hívószavaik, az erősségeik, a domináns jegyeik mindazon túl, hogy egyben egy nagy, közös családba is tartoznak.

Amikor még csak érintőlegesen foglalkoztam ezzel a témával, nehezen értettem meg, mi is különbözteti meg az altípusok színpalettáit?
Az összetettsége a kérdésnek abból is adódik, hogy nem egy síkban történnek a változások: a színek, akár a Rubik-kockán, egy tekeréssel mintha teljesen ismeretlen helyekre távoznának. Mi meg csak pislogunk. Akkor mi is történt? Hogy megértsük ezen összefüggések rendszerét, nézzük meg kicsit közelebbről az évszaktípusok legjellemzőbb alaptónusait:

evszakok-alapjegyek

 • A Nyár típust a közepes színtartományok, és az égbolt, a vízek hűs-szürkés-kékes tónusai jellemzik, így alaphangulatában a legjobban egy semleges középkék mutatja meg a karakterét.
 • A Tél típus hasonlóképp hűvös, viszont a jelzői (akárcsak a színei) sokkal erőteljesebbek. A domináns, határozott, erős sötétkék tökéletes kiindulópontja a színpalettáinak.
 • Az Ősz típust a borostyán aranyló ragyogása festi le a legjobban, mely se nem túl élénk, se nem túl tompa. Benne rejtőzik a természet dús sokszínűsége, és a színeinek arany-vörössel átitatott egzotikuma.
 • A Tavasz a napsárga, a nárcisz-sárga üde és friss alaptónusában pompázik, mindent átitat ennek a színnek az energikussága és az optimizmusa.

 

A tizenkettes színfelosztásban mindegyik évszak találkozik mindegyik évszakkal, így az alapjegyeik is. Nem pusztán kivilágosítják, élénkítik, vagy sötétítik, tompítják egymást, de egyben a színeik hidegségére és melegségére is hatással vannak.

NYÁR TÍPUSSzínhőmérsékletKözös színtulajdonságHatás
+ TÉL TÍPUSHideg + hideg = hidegHidegÉlénkebb, sötétebb, kékesebb
+ TAVASZ TÍPUSHideg + meleg = hideg/semlegesVilágosVilágosabb, sárgásabb
+ ŐSZ TÍPUSHideg + meleg = hideg/semlegesLágyLágyabb, vörösesebb

nyar tipusok

Nyár + Tél = Hideg Nyár

A nyári színeket a tél kontrasztjai és hidegsége áttolja a jégmezők határáig. A kékek, szürkék és a fehér találkozásából egy közepesen erőteljes, világosabb, kissé tisztább paletta jön létre, amiben nincs helye meleg tónusoknak. A Hideg Nyár tehát minden színében kékes, hűvös, szürkés.

Nyár + Tavasz = Világos Nyár

A nyári színeket a tavaszi színek napsárga tónusai éppen csak megcsípik, amitől elveszítik legkékesebb fényüket, és semlegesebb (de még mindig hideg) tartományba csúsznak. Mivel a Tavasz és a Nyár egyaránt világos típusok, a palettán minden szín közelebb kerül a fehér pólusához, kissé kivilágosodik, tisztább, áttetszőbb fényt kap. A Világos Nyár tehát világos, szürkés, sárgás.

Nyár + Ősz = Lágy Nyár

A nyári színeket az őszi színek barnás-vöröses fénnyel töltik fel, ami eltávolítja a palettát a kékes, hűvös tónusoktól. Itt sem jutunk el az egyértelmű, meleg színekig, minden szürkés-tompa-rózsás árnyalatot kap. Az Ősz lágysága finom, szórt derengéssé szelídíti a középerős színeket, melyek szinte összesimulnak. Ez a szürt, ködös fény az oka, amiért a Lágy Nyár palettája nem éri el a Világos Nyár legvilágosabb értékeit. A Lágy Nyár tehát szürkés, rózsás-barnás, füstös.


TÉL TÍPUSSzínhőmérsékletKözös színtulajdonságHatás
+ NYÁR TÍPUSHideg + hideg = hidegHidegKözepesebb, szürkébb, kékesebb
+ TAVASZ TÍPUSHideg + meleg = hideg/semlegesÉlénkVilágosabb, élénkebb, sárgásabb
+ ŐSZ TÍPUSHideg + meleg = hideg/semlegesSötétSötétebb, vörösesebb

tel tipusok

Tél + Nyár = Hideg Tél

A téli színek a nyári színekkel keveredve nagyon decenssé, letisztulttá, minimalistává válnak. A világos-sötét kontraszt ebben a palettában teljesedik ki, ahogy a kékes színvilág is: minden hideg, jeges, szürkével és jégszínekkel átitatott. A Tél típusok között a Hideg Tél nevezhető a legvisszafogottabbnak, középerősségűnek. Nincsenek szélsőségei, se nem harsány, se nem komor, pedánsan rendezett. Kékes, jeges, egyértelmű.

Tél + Tavasz = Élénk Tél

A téli színeket a tavaszi színek felrobbantják. Mintha napsárga flittereket szórna szét a szél, az eredmény egy nagyon intenzív, nagyon látványos, nagyon ragyogó paletta, amiben újra és újra visszacsillan az izgága sárga tónusa. Az Élénk Tél éppen ezért távolabb kerül a Hideg Tél arisztokratikus benyomásától. A tavasz élénksége és világossága teszi energikussá, se a túl fagyos, se a túl sötét színek együttesében nem tud érvényesülni. Az Élénk Tél tehát tiszta, erőteljes, semleges, sárgás.

Tél + Ősz = Sötét Tél

A téli színeket az ősz komorsága és borostyán ragyogása drámai mélységekbe húzza. A Sötét Téli paletta sok hasonlóságot mutat az Élénk Télivel, azonban itt minden kissé vörösbe hajló, és nem harsány. A fuvallatnyi meleg tónus azonban nagyon is érezhető a hideg színhangulatban: a lilák padlizsánba fordulnak, a szürkékből eltűnik az acél-hűs távolságtartás, a rózsaszínekből a ciklámen kékes fénye. Minden telített, egy csipet feketével, és egy csipet vöröses-arannyal átitatott, ami különleges izzást kölcsönöz az egész palettának. A Sötét Tél tehát mély, vöröses, izzó, drámai.

 

A különböző monitor beállítások miatt a színek eszközönként eltérően jelenhetnek meg! Mit jelent ez?


"Adjál akkor is, ha kevés van neked is, adjál akkor is, ha neked is szükséged lenne rá, adjál akkor is, ha neked nem adtak, adjál akkor is, ha a szavaknál többre van szükség - és közben észrevétlenül a reménység emberévé leszel." Pál Ferenc

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Alaptónusok és kölcsönhatások – Nyár és Tél típusok” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Kedves Tímea! Most találtam meg a honlapodat, valami fantasztikusan érdekes, nívós és hasznos! Böngészek rajta és nem tudok betelni vele (pedig munka közben vagyok, dolgoznom kéne, de a szuper írásaid elvonják a figyelmemet 😀 😀 :D)
  köszi ezt az élményt és azt is, hogy írásaid révén már most választ kaptam egy csomó kérdésemre,
  üdv: Bogi

  Válasz
 2. Hát ez a cikk valami zseniális! 🙂 Tényleg látszik, hogy rengeteg tudás áll mögötte. Már régóta olvasom a blogod, folyamatosan raktározom el az információmorzsákat is. 🙂 Bár olvasok máshonnan is(és figyelem az utcán az embereket :D). De ahogy így összegyűjtötted és lebontottad külön kategóriákra, az fantasztikus és egyezik is mindennel, amit máshol láttam, sőt mélyebb is talán. Csak gondoltam ha valami tényleg jó, akkor azért illik megdicsérni. 🙂

  Válasz
 3. Szia Timi!

  Eddig csak olvasgattam (mit olvasgattam, faltam :D) a blogodat, de
  most jött el az a pont, hogy nem tehetem meg, ne köszönjem meg
  azt a rengeteg tudást, amit itt megosztasz velünk!
  Nem csak, hogy sikerült besorolnom magam “színtípusilag”
  – minden pozitív következményével,
  de a színekről megosztott, gyönyörűen és érthetően illusztrált
  “tananyagot” a szakmámban – a településtervezésben – is
  hasznosíthatom 😉
  Rengeteg hála és köszönet a nép nevében :)!
  Üdvözlettel,
  Tölgyesi Dia

  Válasz
  • Kedves Dia!

   Köszönöm szépen a hozzászólásodat és a visszajelzésedet, számomra is inspiráló, hogy értékesnek és használhatónak találod az oldalt, főleg az, hogy a szakmádban is tudod alkalmazni!
   🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .