Alapozó kérdés: rózsás, sárgás, vagy semleges?

Sminktanácsadás előtt mindenkinek javaslom, hogy készítse össze és hozza el a legalapvetőbb sminkeszközeit. Különösen két dolgot ne felejtsen otthon, (ha rendelkezik velük) az alapozóját és a pirosítóját.
Sajnos általában beigazolódik: egyik árnyalata sem megfelelő. Beszéljünk most egy kicsit a jellemzőbb alapozó hibákról.

A sminkforgalmazók a legtöbbször (vagy legalábbis optimális esetben) többféle megoldást kínálnak alapozók terén:
– A meleg színű alapozókat (narancsos, barackos tónusokkal).
– A hideg színű alapozókat (rózsás, pinkes tónusokkal).
– És a semleges színű alapozókat (valahol a kettő közötti tónusokkal).

(Nem sorolom ide a speciális márkákat, vagy készítményeket, melyek többnyire összesen rendelkeznek 2-3 árnyalattal.)

Persze a cégek próbálnak piaci területek szerint csoportosítani, értelemszerűen teljesen eltérő egy távol-keleti, dél-afrikai és egy közép-európai nő arcszíne. Sajnos azonban annyira már nem specifikusak, hogy akár csak Magyarországra jellemző tónusokkal kísérletezgessenek. Így abból kell válogatnunk, amiben a Greenwechi idő szerint a szomszédainkkal osztozhatunk.
Azonban van néhány trükk, amivel elkerülhetjük az alapozó választás alapcsapdáit.

Alapozó választásánál az alábbiakra érdemes figyelni:

– A bőrtípusunkra (vízhiányos, száraz, zsíros, kombinált, érzékeny, allergiás?). Nagyon nem mindegy, milyen alapozó kerül rá!
– A bőrszínünk világossági-sötétségi értékére.
– A bőrszínünk alaptónusára (hideg, meleg, vagy semleges inkább).

Ha megértjük, milyen fontos az utóbbi kettőt külön kezelnünk (és látnunk), megérthetjük azt is, miért is választ tízből nyolc nő előnytelen alapozót magának. Az alapozónk ugyanis ezen felvetések alapján lehet:

Alaptónus
(hideg, meleg, semleges)
Világossági érték
(világos, sötét)
okok
okelőnytelen
előnytelenok
előnytelenelőnytelen

Ezért nem mindegy az sem, hogy milyen évszakban megyünk alapozót vásárolni! Nyáron a világossági értékünk csökken, télen pedig nő. (Persze, ha képesek vagyunk barnulni.)

Mikor májbetegnek tűnsz

Talán ez az eset egyszerűbb, szinte mindenki fel szokta ismerni, hogyha egy alapozó túlságosan is sárgás árnyalatú. Jellemző tünete a kanárisárga, narancsos ital mérgezésben szenvedő arc, ami éles, és nem túl esztétikus sávban szokott elválni a hajtő, a nyak és az áll vonalánál.

Többször hallottam már azt a felvetést, hogyha egy-két tónussal sötétebb/sárgásabb az alapozó, az egészséges, lebarnult hatást ad, de ez általában nem szokott valóra válni, különösen, ha mellette a nyak sápatag (és teljesen elütő árnyalatú) marad.

Ne feledjük, hogy a sárgás tónusú bőr egy meleg színtípus esetében aranyló, barackos hatású, egy hideg színtípusnál pedig olívás-fakóbb-hamvasabb fényű! Így egy hideg színtípusnak nem lesz megfelelő egy meleg típusnak alkalmas alapozó és fordítva!

FIGYELEM! Jelenlegi ismereteim szerint nem létezik olyan mesterséges barnítókrém, vagy spray, vagy szolárium, ami ne narancsosan barnítana, így ezeket a hideg színtípusoknak érdemes messziről kerülniük a fent említett hatások okán.


Mikor szürke, vagy malacka színű lesz az arcod

Sokan nem értik, hogy miért is fest rajtuk furcsán, fakón a kiválasztott alapozó? Különösen akkor, ha nem is sötétebb, és nem is világosabb, mint a bőrszínük? (Tehát a világossági értéke megfelelő.)
A válasz egyszerű: azért mert túl rózsás a színe!

Számos alkalommal kísérem el a vendégeimet szaküzletekbe, plázákba alapozót választani, és sajnos sokszor találkozom az alábbi megközelítésekkel:

– A sminkes (nevezzük inkább eladónak) fehér bőrre automatikusan rózsás színt választ.
– A kipirulásra hajlamos, ekcémás, ér-dús arca automatikusan rózsás színt választ.
– Olyasmivel érvel, hogy a rózsás alapozó optikailag ki fogja oltani az arc sárgás-zöldes tónusát, így üdébb lesz a végeredmény.
– A fényviszonyok nem alkalmasak az alapozó kiválasztásához (túl meleg, vagy túl hidegfényűek, vagy egyszerűen csak derengő félhomály uralkodik mindenhol.)

Itthon nem annyira jellemző az egyöntetűen rózsás arcszín, a legtöbbször még a porcelánfehér bőrön is jobban mutat a csipet sárga fényt tartalmazó, legvilágosabb alapozó, mint a karakteresen rózsás.


A semleges a legnehezebb

Természetesen nem lehet az emberiséget pusztán rózsás és sárgás bőrtónusra szétválasztani. Hiszen sok embernek inkább egyfajta semleges, se nem túl hideg, se nem túl meleg alapszíne van. (Hasonlóképp a világossági értékünk is lehet középértékű.) Ha valamelyik kevert színtípusba tartozunk (pl: Sötét Tél, Lágy Nyár, Világos Nyár stb.), több mint valószínű, hogy a bőrszínünk is ezt a fajta semleges fényt tükrözi.

A semleges árnyalatok kiválasztása azért összetett, mert nem tud egy sminkpaletta minden létező változatra megoldást kínálni: bizony sokszor keverni kell két színt a tökéletes eredményért. Azt viszont már egy alap próbával is megállapíthatjuk, hogy például szükségünk van-e arra, hogy ott díszelegjen az elnevezésben a rose felirat, vagy inkább a beige tónusok közül szemezgetünk nagyobb sikerességgel?

Nem a bőrszínedben van a hiba!

Úgy tűnik még mindig erősen él az a sztereotípia, mely szerint a fehér bőr rózsás alaptónusú, illetve, hogy az alapozóknak bármilyen árnyalatot is “ki kell ütnie” az arcon az ideális megjelenéshez.
Az alapozónak nem feladata megváltoztatni a genetikailag adott bőrtónust
, az alapozónak pusztán egy egyenletes, sima, kellemes alapot szükséges adnia a sminkeléshez. Az, amitől az arc üdébb, ragyogóbb lesz, az az arcra kerülő (és arc közelben viselt) színek hatása lesz! (A színtípusunk megfelelő árnyalatai).

Ne keverjük össze a mindennapi és a speciális, filmes-színházi-divat sminkeket. A hétköznapokban egy könnyen és jól használható alapozóra van szükségünk, ami napfénynél sem tűnik maszkszerűnek és természetellenesnek. Éppen ezért az alapozónak érdemes a lehető legközelebb lennie a bőrünk alaptónusához!

Fontos, hogy néhány alapozó 10-15 perc után mutatja meg a valódi árnyalatát, sőt, olyan krémeket is lehet már kapni, melyek a bőrön változtatják meg a színüket! Éppen ezért nem tanácsos szinte a felvitel után rögtön megvásárolni az alapozót (bár az eladók ezt javasolják), érdemes eltölteni egy kis időt benne, ismerkedni vele, akár kisétálni a fényre, megnézni egy tükörben az eredményt. Másnap is ott lesz az az árnyalat, mi pedig eldönthetjük, komfortos-e számunkra a termék, vagy sem. (Ha van mód tesztert kérni, az a legszerencsésebb megoldás!)

Nem csak az arcod számít!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy pusztán az arcukra koncentrálnak az alapozó kiválasztásánál. (Vagy rosszabb esetben arra se, mert a kézfejükön próbálgatják a színeket.) A nyak és a dekoltázs ugyanolyan fontos a megfelelő tónus kiválasztásánál, hiszen az emberek egészében látnak minket, és nem sétáló profilképként!
A nyak pedig szinte minden esetben világosabb mint az arc, hiszen jóval kevesebb fény éri. (Ez a jelenség nyáron erőteljesebb, mint télen.) Sőt, a nyak és az áll találkozásánál láthatjuk sokszor a legtisztábban a bőrtónusunkat akkor, hogyha problémás az arc többi része.
Ezért is kell számos esetben elvonatkoztatni az orcán, arcon feltűnő májfoltoktól, hegektől, piros foltoktól, pirulásokról, pigment foltokról, és a lehető legharmonikusabb árnyalatot keresni, ami nem üt el se az arctól, se a test többi részétől!

Képek forrása: depositphotos.com


"Ha kétségeid támadnak, vegyél fel valami pirosat!" Bill Bass

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“Alapozó kérdés: rózsás, sárgás, vagy semleges?” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Szia!
  Van olyan szabály, hogy adott színtípus sárgás, rózsás vagy semleges alapozót válasszon? Lágy ősz vagyok, de nem tudom megállapítani, hogy melyik lehetek. Eddig nem igazán használtam alapozót, a mindennapokban színezett hirdatálót viselek, de szeretnék egy hozzám illő alapozót, csak azt sem tudom milyen szín felé induljak.
  Köszönöm!
  Noémi

  Válasz
  • Szia Noémi!

   Az alapozóknál minden a próbával dől el, mivel márkánként eltérőek a skálázások.
   Próbáld a semleges, “átlagos” bézst, egy kicsi sárgás fénnyel, ahhoz képest már tudsz viszonyítani, melyik irányba haladj.
   Általánosságban itthon szerintem 90%-ban kell egy kicsi sárga az alapozókba, nem is emlékszem, alapoztam-e valakit kifejezetten rózsás alappal az elmúlt években.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 2. Az IVORY hideg vagy meleg arcszín?
  Könnyen barnuló, inkább sárgás barnult bőröm van. De az alapozó az egyértelműen ivory.

  Válasz
  • Szia Linna!

   Nem tudom látatlanban megmondani neked, hogy az adott ivory árnyalat hideg-e, vagy meleg. Ez márkánként eltérő lehet. Az ivory többnyire elefántcsont színt jelöl, világos bőrtónust. Hogy ez mennyire rózsás, bézses, illik-e az arcodra, feltéve tudod megállapítani.

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Szia!
  Örülök, hogy ezt a témát érintetted, mert én is pár hónapja jöttem rá, hogy az alapozóm (amit lényegében korrektorként használok, nem az egész arcomon) miért nem áll tökéletesen, annak ellenére, hogy a szín megfelelően sötét, és ahhoz képest, hogy drogériában veszem, meglepően természetes hatású, kellemes állagú (Manhattan, Soft Porcelain). Viszont túl rózsás, amitől fakónak, szürkének látom egy idő után az arcom. Sajnos eleve nem vagyok valami egészséges kinézetű (elég vékony vagyok, sárgás a bőröm, és a szemeim is általában karikásak). Tudnál esetleg olyan márkát ajánlani, vagy más tippet adni, amivel javíthatnék az összahatáson? Sajnos nem engedhetem meg magamnak, hogy drágább alapozót válasszak, de drogériában nem sikerült még olyat találni, ami jó a kimondottan sárgás, de nem kifejezetten meleg tónusú (“májbeteg”) bőrszínemhez.
  Egyébként a wordpress valamiért nem akarja elfogadni a rendes e-mail címemet, amit eddig elfogadott.

  Válasz
  • Szia Anna!

   Köszi a hozzászólást.
   Az alapozón túl, ami nagyban javít a további összhatáson, az a pirosító, javaslom erről ne feledkezz meg! 🙂

   Új spam szűrőt kellett az oldalra telepítenem, egy robot támadás miatt, lehet emiatt nem fogadta el az email címedet, elméletileg ezzel minden rendben, úgy tűnik. 🙂

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .