A legminimálabb minimál

A sminktanácsadások alkalmával nagyon gyakran kérdezik meg tőlem, hogy mi lenne a legkevesebb minimum, mondhatni a minimum minimuma, amit egy nőnek kötelező penzumként naponta magára illő kennie? Kicsit mindig zavarba hoz a kérdés, ami hasonlatos ahhoz, mintha hetekig járnánk mesterszakács tanfolyamra, hogy a végén megkérdezzük, hogy mindez szép és jó, de akkor ugye elegendő egy jó ételhez felrottyantani a vizet az instant levesporhoz? Sminkesként a válasz a kérdésre az, hogy a minimum smink az maga a smink, de persze kicsit árnyalhatjuk a képet.

Megúszni, vagy nem úszni?

A fenti kérdésben többnyire inkább az a kétségbeejtő tény bujkál, hogy a reggelünkben egyszerűen nincs szabad 10-15 perc, de még csak egy lélegzetvételnyi idő sem az olyan elfoglaltságokra, mint az alapozás, korrektorozás, pirosítás, szemfestés. Különösen kisgyerekes anyaként tűnik esélytelen küzdelemnek akár a fogmosás is, nemhogy a komplett sminkelés. Vannak, akik inkább alvásra, ébredésre, jógára, kávéra stb. fordítják azt az értékes negyed órát, így kénytelen-kelletlen szeretnének a lehető legkevesebbet foglalkozni a szépítkezéssel.

Milliószám találhatunk az interneten jó tanácsokat, tippeket 1 perces, 5 perces, 10 perces sminkekre, mindenki időbeli elvárásához igazodva. A kérdés itt nem is az, hogy milyen ördögi technikákkal tudunk a legkisebb idő alatt látványos sminket produkálni. A kérdés inkább az, hogy kinek, mit jelent az a bizonyos minimum-minimuma smink? Ha visszabontjuk a sminkelés tégláit, és elemenként átvizsgáljuk, mit is dobunk ki, mit tartunk meg, nincs két nő, aki egyforma választ adna arra, mitől is szabadul meg elsőként, ha időtakarékosságról van szó?

Smink helyett koncentráljunk az arcápolásra

Megtévesztő, hogy külső szemlélőként az egyszerű, harmatos, minimál smink sokszor valóban úgy tűnik, mintha „csak” egy reggeli arcmosásból és egy szempillaspirálozásból állna. Erre a hatásra rá is játszanak a különböző sminkes márkák. Gyönyörű fiatal arcokon mutatják be, mennyire kevés is elegendő a ragyogáshoz. Azt már nem annyira említik, hogy ahhoz a bizonyos „semmi” sminkhez azért legalább négy-öt réteg arckrém, bázis, feszesítő, előkészítő krém azért alapból felkerült a modellre, meg hát előtte kialudta magát, és ő maga otthon rendszeresen hidratál, és fotózás előtt esetleg finom hámlasztást, radírozást is csinált, hogy azzal is kevesebb dolga legyen a sminkeseknek. Egy rutinos, profi modell nem sminkben, hanem sminkre előkészített arccal érkezik egy fotózásra. A tanulság mindebből az, hogy a smink csak részben felel a kis csodákért, a munka érdemi és komolyabb háttere az arcápolás.

Ha teljes mértékben felesleges nyűgként éljük meg a sminkelést, ne erőltessük. Amit viszont mielőbb érdemes beépíteni a mindennapi, reggeli, esti rutinba, az az arcápolás! Különösen harminc, negyven év fölött, amikor a bőrproblémák halmozottan bukkannak elő, és már nem jelent gyógyírt egy kiadós alvás a homlokráncokra.

A rendszeres arcápolás nemcsak karbantartja a bőrt, de egyben (szinte) minimálissá tudja redukálni a megszépítésére fordított időt is. Egy ápolt arcon ugyanis valóban nincs szükség túl sok sminkre ahhoz, hogy ragyogjon. Ha még nem tettük meg, itt az ideje, hogy megtaláljuk a bőrünknek legideálisabb arcápolási formákat, krémeket, esszenciákat, hámlasztókat stb. A bőrünk halmozottan meghálálja már a legkisebb kényeztetést is!

Inkább szánjunk több időt és energiát egy jó hidratáló felfedezésére, mint egy sokadig, fiók mélyére süllyedő rúzs megvásárlására. Ha az arcbőrünk hámlik, vörösödik, érzékeny, feszít, aknés stb., keressünk fel bőrgyógyászt, kozmetikust. Bár sokan szkeptikusak a témában, de már az is hatalmas segítséget jelenthet, ha nevén nevezzük az arcunkon kialakuló, konkrét bőrproblémákat.

Elsődlegesen az egyéni adottságok határozzák meg a minimum sminket

Nem a „Kardashian féle arcárnyékolás”, a háromféle szemhéjfesték felvitele, vagy a tökéletes vörös rúzs akkurátus felrajzolása a legfontosabb eleme a sminknek. Nem a pillatőhöz rajzolt fekete szemceruza tesz minket reggelente harmonikusabbá. Egy tusvonal szemfestés nélkül, egy vörös rúzs alapozás nélkül, egy satíros szem szemöldök kihúzás nélkül a külső szemlélőben nagyon foghíjas benyomást kelt. A sminkből önállóan kiemelt részletek sokszor inkább csak felhívják a figyelmet a kihagyott lépésekre. Sajnos naponta találkozunk szembejövő, „kék szemceruzákkal”, külön életet élő műszempillákkal, kicsúszkáló, vörös rúzsokkal. Önmagában a pirosításnak sincs sok eredménye, ha mellette a bőrkép foltos, eres, vöröslő.

A sminkelés minimumának mértékét mindig az arc és a bőr egyéni sajátosságai alapján próbáljuk eldönteni!

 • Ha például problémás a bőrünk, rosaceával, aknéval, májfoltokkal, öregségi foltokkal küzdünk, az alapozó elhagyása kevésbé jó döntés, mint mondjuk a rúzsozásé.
 • Ha konkrétan nem látszódik a szemöldökünk íve, mert hiányos, kikopott, akkor valóban minden reggel tanácsos foglalkozni ezzel a területtel, mielőtt nagy nyilvánosság elé lépünk.
 • Ha bíbor karikákat örököltünk a szemeink alá, valószínű, hogy egy jól fedő korrektorra szükségünk lesz a mindennapok rohanásában is.
 • Ha mélyen ülő a szemformánk, célszerű a legegyszerűbb és legfinomabb gyöngyházfénnyel kicsit világosítanunk a szemhéjat, hogy ne legyen fáradt a tekintetünk. Hasonlóképp, ha szemüveget viselünk, ami erősen kicsinyít.

A cégek is tudják, hogy nincs időnk.

A termékpalettákon egyre nagyobb választékban fordulnak elő a kettő az egyben, három az egyben alapozók, hidratálók, amik pontosan azért olyan népszerűek, amiért kifejlesztették őket: egyetlen arckrémezés időtartamára lerövidítik a krémezés-ápolás-fényvédelem-alapozás mizériáját. Lehet kapni rúzs-pirosító krémeket, highlightereket, amiket a szemhéjunkra és az arccsontunkra egyaránt felütögethetünk. Az tehát, hogy nincs kapacitásunk tizenötféle kis tégelyre, dobozra, festékre igazából már nem jelent kifogást.

 

A minimum smink a lehető legdiszkrétebb legyen!

Mindezeket a lépéseket nagyon természetes, bőrszínünkhöz igazodó árnyalatokkal, termékekkel fessük fel. Ha csak részleteiben készítünk el egy sminket, a lehető legdiszkrétebb színekkel tegyük! A finom smink éppen csak frissít, egységesít, a külső szemlélőben elsőre akár fel sem merül, hogy ott van. Ne arra hívjuk fel a figyelmet, hogy egyetlen dolgot kentünk csak magunkra!

És hát ugye az a bizonyos pigment-faktor…

Önmagunk smink nélküli arca olyan, amilyen. Kiegyensúlyozottabb, problémásabb, frissebb, ernyedtebb, vannak olyan genetikai tényezők, amiket mielőbb érdemes elfogadnunk. Vannak, akik smink nélkül is karakteresebbnek tűnnek, és nem feltétlenül azért, mert fiatalabbak, vagy arányosabb vonásokkal áldotta meg őket az anyatermészet. Egyszerűen feltűnőbbek, színesebbek, tömörebbek az adottságaik.

Nevezhetjük ezt természetes attraktivitás-faktornak is, egyszerűen más benyomást kelt egy élénkebb és egy visszafogottabb típus sminknélkülisége. Erre mondjuk, hogy egy Tavasz, vagy egy Tél típust már egy leheletnyi pirosítóval is üdévé lehet tenni, egy Nyár, vagy egy Ősz típusnak kicsit többet kell tennie ugyanezért a hatásért. (Néhány perccel többet.) 🙂 Egyszerűen gyengébbek a kontrasztjaik, könnyebben összemosódnak rajtuk a színek, feltűnőbbek a fáradtság, kialvatlanság nyomai.

Ha tehát a saját minimál sminkünket próbáljuk kialakítani, a smink tutoriálok felfedezése mellett próbáljuk meg felmérni, hogy valójában mire is van szükségünk, ha gyors, vészhelyzet sminkről van szó?

 • Mennyi tényleges időnk van a smink elkészítésére? Gyakoroljunk egy kicsit, minél rutinosabbak vagyunk, annál hamarabb elkészülünk egy eleinte végtelenségnek tűnő sminkkel is.
 • Mi az, amit nem érdemes kihagynunk? A korrektort a szemünk alá? A színezett hidratálót a kényes helyekre? A szempillaspirált a takart szemhéj emeléséhez? A nappali rúzst a fakóbb ajkunk hangsúlyozásához? Ez mindenkinél egyéni és eltérő, adottságoktól függően!
 • Haladjunk fokozatosan! Ha eddig nem volt része a reggeli készülődésünknek a sminkelés, csináljuk meg belőle mondjuk a legfontosabb hármat (például krémezünk, alapozunk, pirosítunk), esetleg a szempillaspirált feltesszük a munkahelyen, a rúzst felütögetjük a kávézás után.
 • Vásároljuk meg a lehető legtermészetesebb árnyalatokat, a minimál smink nagyjából egyenlő a natúr sminkek szépítő-visszafogott palettájával. Csak annál is kevesebb lesz rajtunk.

 


"A szép szemekért a jót kell nézned az emberekben; a szép ajkakért mondj kedves szavakat; a lelki egyensúlyért pedig sétálj azzal a tudattal, hogy soha nem vagy egyedül.” Audrey Hepburn

Molnár Tímea

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

“A legminimálabb minimál” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves Timi, nem sok időt és figyelmet fordítok a sminkelésre, de ettől a cikktől egészen kedvet kaptam ahhoz, hogy kicsit többet foglalkozzam a témával. Köszönöm.

  Válasz
 2. Szia Timi!
  Szuper cikk, ami ismét rávilágít arra, hogy az élet igazságtalan! ? Igen, sajnos kevésbé kontrasztot tipusoknak több erőfeszítést kell tenni… (en is ezek köze tartozom, ráadásul borproblemakkal) A másik igazságtalanság, hogy igen, sajnos a natúr arcra feldobott ruzs vagy alapozó nélkül a pirosito csak meg feltűnőbbe teszi a smink hiányát. Ha en lustasagbol csak egy ruzzsal próbálom megúszni a sminket, mindig rosszabbul nézek ki, mint előtte… Ez van, mar megszoktam, h sminkelnrm ‘kell’, de kicsit irigylem azokat, akik az agybol kikelve is kontrasztosak. ?

  Válasz
  • Kedves Ametiszt!

   Köszönöm a hozzászólásodat!

   Igen, kicsit kiegyenlítetlennek tűnik ez a mezőny, bár jobb-rosszabb napjai azért mindenkinek vannak az ágyból kikelve. 😀

   Üdv!
   Timi

   Válasz
 3. Szia Timi!

  Most már hivatalosan is tudom, hogy miért nem nézek ki jól smink nélkül 🙂 Tényleg kell egy pici „rásegítés” az ősz típusoknak. És valóban, a kialvatlanság, fáradtság duplán meglátszik…. Viszont én azt vettem észre, hogy a nyarak között is találni olyat, akinek nem kell smink, mert önmagában is szép és nem kell feltétlen fiatalnak lennie. Sőt, én azt vettem észre, hogy a nyarak minél jobban őszülnek annál szebb vonásaik lesznek, kiemeli szép adottságaikat, szemszínüket. Én a nyarakat szépnek látom smink nélkül is 🙂

  Válasz
  • Kedves Gabriella!

   Köszönöm a hozzászólásod!
   Minden színtípusnál találkozhatunk olyanokkal, akiknek érdemes kicsit sminkelnie, a Tél típusok között is, a Tavasz típusok között is stb., főként különböző bőrproblémák, rosacea, májfoltok, pifmentfoltok okán nagyon jó egy kis egységesítés.

   Ha valaki eleve ideális színeket visel, természetesen smink nélkül is harmonikus, a szembetűnőbb inkább az az állapot, amikor valaki smink nélkül visel nem hozzá illő árnyalatokat, akkor a bőrproblémák élesebben kirajzolódnak.

   Üdv!
   Timi

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár