Woody Allen – és egy tökéletlenül ikonikus szemüveg

Woody Allennél “Ősz típusúbb Őszt” nehéz lenne találni, elég csak rápillantani, papírforma szerint mutatja a típus alapjegyeit: szeplős, meleg tónusú arcbőr, barna szemek, vöröses-sötétszőke hajszín.

Neurotikus, komplexusokkal megáldott karaktere legalább olyan mélyen belevésődött a filmtörténet képkockáiba, mint jellegzetes, fekete szemüvegkerete, ami semmit sem változott az elmúlt évtizedek alatt.

A hatvanas-hetvenes évek földszínei, természetes anyagai nagyszerűen álltak neki, habár nem volt jellemző rá, hogy filmjeiben, vagy a magánéletében tobzódott volna a színekben (vagy csak úgy, általában a divatban.)
Mondhatjuk, tisztességes frizurája például sose volt.
🙂

Woody Allen fiatalon – meleg, őszi színekben


Változó színek, változatlan keret – a kétezres évek

Azért is választottam őt ezen bejegyzés alanyának, mert nagyon szépen példázza, hogyan is fest egy meleg típus hideg színekben. Sápadtan.

Próbáltam minél természetesebb fényviszonyú fotókat vadászgatni, de egészében is látszik két nagyon fontos dolog ezen a válogatáson.

 • Először is a keret. Woody Allen hihetetlenül lojális ehhez a formához, ami ugyan nem előnytelen az arcformájához, viszont a színeivel erősen hadilábon áll. A fiatalkori képein még talán kevésbé volt feltűnő, itt azonban már egészen egyértelmű, hogy a fekete nem a színe.

Az ősz hajhoz nem illik automatikusan a hideg, pasztell (nyári) színvilág


 • A második fontos tanulsága a képeknek az maga a bőrtónus. Nehéz megfogalmazni ugyanis, miként is hat az aranylóbb bőrtónusra a hideg színvilág. Látható, hogy leginkább diszharmonikusan.
  Kicsit olybá tűnik, mintha az illető a kelleténél több időt töltött volna hideg vízben. A száj, a szemkörnyéke, a vékonyabb bőrterületek ellilulnak, elkékülnek, és kialakul a jellegzetes, “vashiányos”, szürkés-sápadt összhatás.
  Mindemellett az arcszín mutathat némi foltos-sárgás benyomást is, talán a szürke öltönyben látszik a legjobban ez a hatás.

Figyeljük meg, hogy bár Woody Allen hajszíne szinte hófehérre őszült, a szemöldöke megmaradt vöröses tónusúnak, és mennyire “kiugrik” a hűvös, szürkés színvilágból.
A bőrtónusa áttetszőbbnek, törékenyebbnek a fehér hajszín és az előnytelen színek mellett tűnik, viszont megfelelő  színválasztással újra visszanyerheti aranyló ragyogását.


Meleg, lágy, pasztell színekben

Nézzük meg a másik oldalt!
Valószínűsíthetően Woody Allen annak ellenére is tisztában van azzal, hogy a homokszínek, drappok, vajszínek előnyösebbek a számára, mint a szürkék és a lilák, hogy nem nevezhető divatikonnak.

Ugyanis elég gyakran visel meleg tónusokat, melyek mellett ugyan még mindig csak azt a fránya keretet lehet látni, de legalább az arcszínére nem hatnak sápasztóan!

Világos Tavasz, vagy Lágy Ősz? (No és az oda nem illő keret, ami itt a legzavaróbb.)


Felmerül a kérdés, hogy hetven-nyolcvan évesen egy Ősz típus (jelen esetben egy Meleg Ősz) a világosabb Tavasz, vagy a lágyabb Őszi színek felé vált-e?

Ha erre az utóbbi válogatásra pillantunk, talán leszögezhető, hogy sokkal jobbak a számára a meleg, lágy alapszínek, ugyanakkor valami apró kis hiányérzetünk továbbra is megmaradhat…
Mi is az, amiből egy kicsit kevesebb van a képeken, mint lehetne?

A kontraszt értékből!

Woody Allennek nem állnak jól a túl sötét és a túl harsány színek, viszont úgy vélem, színtelenül sem lenne szükséges öltözködnie.

Hiszen ha már adottságaiban nem is tükrözi vissza fiatalkori értékeit, a szeme például még mindig elég erőteljes barna ahhoz, hogy ellensúlyozzon némi élénkítést és némi sötétítést a megjelenésében! Na, erről lehet nagyon nehezen példát találni, inkább csak a hangulat okán csináltam ezt a montázst.

Némi intenzitás a fiatalkori értékekből visszacsempészhető!


Le a kerettel!

Tudom, milyen hatalmas jelentőséggel bír egy védjegynek számító, ikonikus darab az emberen, de most az egyszer lessük meg, milyen is lenne az univerzum, ha az a fekete keret mondjuk véletlenül, esetleg… sötétbarna lenne?
(Huh, hát én máris jobban érzem magam egy kicsit…) 😀

Szemüvegcsere. Végre.


Ugyan csak a ruházat színét változtattuk meg a jobb oldali képen, mégis, az egész összkép élettelibbnek tűnik. Természetesen a fehér hajszín egy Ősz típusnak továbbra sem a legelőnyösebb, viszont ha a többi részlet harmonikus, a hajszín nem kerül dominánsan az előtérbe. (Mert nem biztos, hogy valaki festené, főként, ha nyolcvan is elmúlt, és férfi.) 🙂

A válogatásból talán jól látszik, hogy a színtípusunk alapjegyeit életünk végéig hordozzuk, játszani a határokkal mindenképpen érdemes és izgalmas, ugyanakkor teljesen lefakulni/kifakulni nem kötelező ebben az esetben sem.

Képek forrása: google


"Nemigen van az arcnak olyan hibája, amelyet el ne feledtethetne az emberrel a megnyerő modor." Jane Austen

By |2017-04-24T20:05:59+02:002017. április 23.|cimke: , , , , |11 hozzászólás

A szerzőről:

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

11 hozzászólás

 1. Mandi 2017-04-29 - 08:20 - Válasz

  Szia Timi! Az ősz típusról találtam a neten egy elég érdekes megállapítást. Azt írták, hogy az ősz típusok szinte Sosem pirulnak el, vagy ha mégis, az alig vehető észre. Ez tényleg így van? Az őszök mindig sápadtak? (akkor is, ha dühösek vagy zavarban vannak? 🙂 )

  • Molnár Tímea 2017-04-29 - 08:52 - Válasz

   Szia Mandi!

   Én úgy gondolom, minden színtípusban előfordul olyan, aki pirul, vagy barnul, vagy nem pirul, vagy nem barnul stb.

   A négyes színtípus besorolás szerinti leírások szoktak ilyesmiket megjelölni, de logikusan ezek túl általános kijelentések, nem vonatkozhatnak az összes létező altípusra, hiszen mindegyik típus változatos genetikai megjelenéssel bír.
   🙂

   Üdv!
   Timi

 2. Gabriella 2017-04-24 - 18:44 - Válasz

  Köszönöm szépen a válaszod! 🙂 Már csak egyet kérdeznék 🙂 Korhoz van kötve, hogy mikor érdemes egy meleg ősz típusnak az őszülő haját aranyszőkésre, bézs színűre festeni? Teszem azt Susan Sarandon vagy Julianne Moore ha akarnák, akkor már válthatnának ezekre a színekre, vagy ők még fiatalok hozzá? (Értem ez alatt, hogy még nem halványultak el annyira a színeik, mint egy 80 fölöttinek.)

  • Molnár Tímea 2017-04-24 - 19:49 - Válasz

   Szia Gabriella!

   Semmi sincs korhoz kötve! Az, hogy ki, meddig próbálja/tudja/akarja az eredeti árnyalatát fenntartani, csak egyéni döntés kérdése. (No meg a hajé, mert ha például klímax után nem sok marad belőle, akarhatunk sajnos sok mindent, ha nincs mit festeni.)

   Üdv!
   Timi

 3. szilvikém 2017-04-24 - 18:29 - Válasz

  Szia Timi! Szeretem, hogy ilyen okosan írsz…

  Nagyon jó írás, köszönöm!
  Segített megérteni, mi történik velem. Meleg ősz vagyok, és megőszültem, sok a hajamban a fehér, de a sötétszőkés, gesztenyés hajszínem előbb világosabb vöröses lett, és most pedig már nagyrészt kifehéredett.

  Színeztetem, és nem könnyen találom meg a megfelelő színt, ami meleg, és elég kontrasztos is, de nem túl…

  Szilvi

  • Molnár Tímea 2017-04-24 - 19:54 - Válasz

   Szia Szilvi!

   Köszönöm a hozzászólásodat, bár kicsit félbemaradtnak tűnik…
   🙂

   Mindenképpen valamilyen lágyabb, meleg árnyalatot keresgélj, közép-aranyszőkét, esetleg mézszínt, de visszaválthatsz az eredetire is!
   Szóba jöhet még a melírozás, azzal talán kicsit könnyebb bánni, nem egy, homogén felületnek kell tökéletesnek lennie.
   🙂

   Az jutott most eszembe, hogy esetleg ihletforrásként nézd meg Shirley Maclaine időskori hajszíneit. Ő marad a vörösnél. (Persze nem a répavörösökre gondoltam.) 😀

   Üdv!
   Timi

 4. Gabriella 2017-04-24 - 11:44 - Válasz

  Szia Timi!

  Nagyon klassz ez a cikk is! Érdekes a természet, hogy bár mindenki megőszül, még is vannak olyan típusok, akiknek nem igazán áll jól a fehér haj (bár a meleg ősz típusoknál az őszülés terén rosszabbra számítottam). Woody Allen milyen hajszín közül választhatna meleg őszként, hogy ne paróka hatású legyen a fején? Illetve a minták terén ugyanúgy válogathatna továbbra is mint fiatal korában? Egyébként magamon tapasztalom, hogy mennyivel jobban áll az olyan összeállítás, amikor a sötétkék (tengerészkék), vagy bézs színű nadrágot kombinálom színes-mintás felsővel (persze szigorúan csak a meleg színűeket részesítve előnyben, meg a minták nagyságára odafigyelve 🙂 ).
  A meleg típusok színkártyája mikorra várható?

  • Molnár Tímea 2017-04-24 - 12:07 - Válasz

   Szia Gabriella!

   Köszönöm a hozzászólásodat!

   – Nem gondolom, hogy nyolcvan fölött kötelező lenne visszaváltani az eredeti hajszínére, szerintem már az is előnyös, ha csak egy kis arany fényt kap a haj, például a legvilágosabb aranyszőkével. De mehet egy kicsit a bézsszőke irányába is.

   pl: szőke szín
   szőke szín 2

   – A mintaválasztás inkább testalkatfüggő, természetesen színvilágában maradhat őszi hangulatú.
   🙂

   – Még nem tudom pontosan, mikor lesznek meleg színkártyák, remélem nyár végére. 🙂

   Üdv!
   Timi

 5. Dorka 2017-04-24 - 10:05 - Válasz

  Húú, még sok-sok ilyet! 🙂 Ez a típusú bejegyzés mindig annyira tanulságos nekem. Jól jön az elmélet is, de egy-egy konkrét példa néha sokkal többet mond…

  Most, hogy kicsit a férfiak is terítékre kerültek, megint felmerült bennem a kérdés, hogy milyen típus is lehet vajon a férjem. Persze csak az elmélet szintjén, mert valószínűleg színtanácsadásra sosem fog önként és dalolva elmenni 🙂 Az lenne ezzel kapcsolatban a kérdésem (bár tudom, hogy leírás alapján nem lehet meghatározni senkinek a színtípusát), hogy a férfiak esetében mekkora jelentősége van szín szempontjából az arcszőrzetnek? Mert engem teljesen összezavar pl. a férjem esetében az, hogy szakáll nélkül abszolút lágy benyomást kelt a szinte a bőrszínébe olvadó középszőke hajával (lágy nyárnak vagy lágy ősznek gondolnám). Viszont ha megnöveszti a szakállát, márpedig az utóbbi pár évben teljes szakállt hordott, akkor a szinte feketébe hajló sötétbarna szakáll és a tiszta mogyoróbarna szemei egyértelműen uralják az arcát, ami szerintem egy lágy típushoz képest elég nagy kontraszt.

  Színeket tekintve a fekete egyértelműen túl erős neki (még szakállal is), a középszürke, tengerészkék szerintem jól áll rajta, de ugyanakkor egy-két barnában sem néz ki rosszul (nem igazán tudom eldönteni, hogy inkább hideg vagy meleg típus lehet). Szóval a kérdés egészen pontosan az lenne, hogy mi a helyzet akkor, ha egy férfinál az arcszőrzet színe és sötétségi értéke teljesen eltér a hajszíntől, és lehet-e esetleg egy teljes szakáll hangsúlyosabb a megjelenés szempontjából, mint maga a haj (főleg, mivel a szakáll sötét, dús, a haj pedig világos, ritkuló). Van ezzel kapcsolatban valami tapasztalatod?

  • Molnár Tímea 2017-04-24 - 12:16 - Válasz

   Szia Dorka!

   Köszi a hozzászólást!

   Épp a múltkor találtam egy cikket (sajnos nem mentettem el), ahol leírták, hogy a férfiak borostájának a színét egy másik gén szabályozza, mint a hajszínét, így talán kevésbé mérvadó az összképben, ahogy pl. a babahaj sem számít úgymond “igazi” színnek.
   Pl: a múltkor láttam a villamoson egy arab férfit, koromfekete szemek, koromfekete haj, és sűrű, tömött, mély rézvörös szakállal. Ettől persze még Tél típus volt, de hihetetlen érdekes az egész látvány, először azt hittem, festve van a szakálla, vagy valami…

   Illetve az is előfordulhat, hogy a haj kihullik, vagy kiritkul, a szakáll meg megmarad erősnek és dúsnak, szóval szerintem más hormonok is befolyásolják ezt a két területet.

   Szerintem szakáll nélkül próbáld eldönteni, milyen típus a férjed.
   Kiegészítésként annyit mondanék, ha a szemszíne tiszta, karakteres mogyoróbarna, kevésbé valószínű, hogy lágy típus lenne.

   Üdv!
   Timi

   • Dorka 2017-04-25 - 08:31 - Válasz

    Köszönöm szépen a választ, sokat segítettél! 😉

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár