Jó szemöldök, rossz szemöldök?

Ismét időszerű egy kicsit elmélkednünk a nagy “szemöldök-kérdésről”, ami szerintem inkább egy sokadik, mesterségesen generált probléma. De olyannyira, hogy az elmúlt hónapokban több eladó kislánytól is szó szerint hátrahőköltem, mikor mosolyogva felém fordultak az üzletben, és szembe találtam magam a szemöldökükkel.
Merthogy nagyon más nem látszódott az arcukból. Sajnos.

Főként a fiatalabb korosztálynál lehet látni, mennyire nem érzik a különbséget a korrigált és a túlrajzolt szemöldök között. Sőt, amúgy egészében a túl sok smink és a finomabb kivitelezés között, aminek a hátterében én a leginkább az alábbi tényezőket látom:

– Az internet (pinterest, divatfotók, divatblogger oldalak stb.) tele van nemlétező sminkekkel, hajszínekkel, frizurákkal, fashion-és glamúr fotókkal, amiknek a tömény Photoshop hatását élőben viszontlátni… nos, nem éppen napfénybarát szituáció. Mert az a bizonyos plusz szaturáció, plusz réteg festék a fotókon még elmegy, de a valóságban csak nehezíti és fölöslegesen erősíti a sminkünket. (Még egy hamvas, szép arcon is.)

– Bár összemosódni látszik, de a kifutó-és versenysminkek teljesen más kategóriát képviselnek a nappali és alkalmi sminkek mellett. Erőteljesebbek, színpadiasak, túlrajzoltak, sokkal inkább a sminkről szólnak, mint az egyénről, aki viseli őket. Ha ezt az összhatást látjuk viszont a kisközértben az eladó arcán, nos… az elég zavarba ejtő.

– Mindenki ugyanabba a sablonba próbálja belekényszeríteni a szemöldökét. (Arcát, száját, szemét stb.)
Tucatnyi hirdetésbe futhatunk bele, ahol kozmetikusok, és szépségszalonok ígérik, hogy lézerrel, vonalzóval, ráolvasással, titkos technikákkal megalkotják majd számunkra A Tökéletes szemöldököt, mintha létezne olyan, és (ami még szomorúbb) kötelező lenne ugyanaz az ív, ugyanaz a forma minden nő arcára.

Az eredmény azonban sokszor inkább lehangoló: számtalan túlszedett, karakter-idegenné erőszakolt szemöldökkel találkozhatunk az utcán, ami lehet, hogy tankönyvi ívben kanyarog, viszont semmi köze nincs az archoz, amin ül.


Ne a szemöldököd nyomasszon!

Bizony előfordult már, hogy sminktanácsadáson valaki szinte elsírta magát: neki nem sikerül a tökéletes szemöldök. Hmm… talán azért, mert az egyenesből nem lesz íves? Az aszimmetrikusból szimmetrikus? A ritkából dús? Zártból nyitott?
Miért is baj az, hogy az arcunk élő, és eleven, és minket tükröz?

Sokan elfeledkeznek róla, hogy az arc az egyik legmozgékonyabb, legváltozóbb területe az egész testnek: soha nem fog magazin-készen állni, sőt! A korral egyre erőteljesebben fognak rajta látszódni nemcsak a ráncok, de a mimikai jellegzetességek is. (Meg egyéb ezer tényező az életmódtól a betegségek nyomain át a napfénykárosodásig, de ezt már felsorolni is evidencia.) Ha valaki tízen-huszon évesen a tökéletes vonásokat kergeti magán, mit fog szólni a saját arcához húsz-harminc év múlva, amikor minden lesz, csak “tökéletes” nem?

Másfelől sajnos tudomásul kell venni, hogy az arc csontozata, a szem elhelyezkedése, a szemöldökcsont jellegzetességei behatárolják a kialakítható szemöldökíveket is. Ábrándozhatunk a világ legszebb, legíveltebb, legmagasabban ülő szemöldökéről, ha mindeközben mélyen ülő szemekkel, ritkás-vékony szemöldökkel, és alacsony szemöldökcsonttal rendelkezünk. Csodák nincsenek.


A szemöldököd a te részed, ne másokét viseld!

A rendezetlen, önálló útra kelő, kontúrtalan szemöldökszálakat természetesen érdemes megzabolázni. Ez tény. Azonban a legtöbbször nincs is szükség másra, pusztán egy kis igazításra. Nem kell rögtön fél milliméteressé tépkednünk a szemöldökünket, főleg, ha nem is előnyös a számunkra se a sablon-ív, se a sablon-vékonyság.

 1. A karakter-szemöldök

Van, akinek jól mutat az arcán egy határozottabb szemöldök. Ők általában eleve vastagabb csontozatúak, vagy magasak, vagy erősebb vonásokkal rendelkeznek, vagy klasszikus, délies/mediterrán megjelenésű típusba tartoznak.

Kissé disszonáns látvány például sötét típuson leheletnyi szemöldököt látni. Sok Tél típussal találkozom, akinek úgymond hiányzik a szemöldöke. Egyszerűen kell a kontraszt a mély szemek, a sötétbarna hajszín, a telt bőrtónus mellé.

Amikor kell egy kis kontraszt a szem és a haj közé.

Nagyon gyakori problémának látom, hogy a kozmetikusok túlvékonyítják a szemöldököt a takart szemhéjak fölött. Ezzel tovább növelik a szemhéj területét (világosságát) a szem kárára, és túlhangsúlyozzák a szemformát, ahelyett, hogy korrigálnák.
Ha nincs a szemöldöknek karaktere/szélessége, akkor bizony a szemhéj kap hangsúlyt, ami egy fedett/ernyedt szemhéj esetén nem a legszerencsésebb optikai hatást eredményezi.


2. A kiegészítő-szemöldök

A legtöbb nőnek nincs szüksége teljes szemöldök áttervezésre, pusztán a meglévőnek kellene egy kis tömörséget, irányt adni.

Jessica Chastain szemöldöke jó példa arra, amikor nincs olyan nagy tér és lehetőség egy drasztikus szemöldök formázásra, mivel elég kicsi a távolság a szemöldök és a szem között, a két szemöldök íve aszimmetrikus és inkább egyenes vonalú, a haj világos, a bőr világos: nem lenne túl előnyös egy sötét, hegyes szemöldök az arc közepén.

Az ő esetében szerintem az eredeti smink sem rossz, mégis, még egy réteg, finom porral kicsit lezártabb lehetett volna a végeredmény.

Ne legyen hangsúlyos, pusztán harmonikus. 🙂

Sok nő számára a szemöldök korrigálása egyenlő a szemöldök teljes átalakításával, éppen ezért félnek belevágni. Úgy vélem, különösen alap, nappali sminkek esetében, a legjobb szemöldök smink az, amiről nem mondható meg ötven méter távolságból, ki van-e húzva, vagy sem.
Miért is a szemöldökünk legyen az első, amit észrevesznek rajtunk?


3. Időskori szemöldök

A korosodó szemöldök teljesen más jellegű, gyakran kikopott, kifakult, ritkult. Ilyenkor valóban semmi másra nincs szükség, csak a kopasz-folt hatás megszüntetése. Az idősebb kori smink alapjellege amúgy is a lehető legtermészetesebb hatás.

Nézzük meg az egyik leghíresebb szemöldök életútját:
Audrey Hepburn egyenes, tömör szemöldöke végigkísérte a pályáját, és tökéletesen kiegészítette Tél típusú megjelenését, hatalmas szemeit, négyzetes arcvonásait.
Idősebb korára Audrey szemöldöke kissé kikopott és bizony ívet is váltott: mint szinte minden ember esetében, az arc lustábbik oldala ernyedtebbé, az aktívabb oldala hegyesebbé vált.

Természetesen nem szükséges sminkben a fiatalkori színmélységet és karaktert erőltetni: viszont Tél típusként továbbra sem hat durvának, merevnek egy középerős szemöldök az idősebb színésznő arcán. (jobb szélső a javított kép)

A szemöldök finomítható, de nem kötelező eltűnnie sem az arcról.


A másik végletre is vessünk egy pillantást.
Ha valaki annyira világos és szőke típus, mint Glenn Close, eleve kizárható minden sötét, drámai, harsány smink. Az ő esetében a szemöldök – a többi színéhez hasonlóképp – pusztán egy nagyon lágy, nagyon finom keretként szolgál. Azonban mégis rendezett és arányos íve van, ami tökéletesen kiegészíti a vonásokat, nem válik hivalkodóvá, vagy mesterségessé.

Egyetlen gondolatnyit sötétítettem csak az íven, de számomra az első kép is tökéletes úgy, ahogy van. Egy igazi nude, friss sminkhez nem is kell több. 🙂


Talán a fenti példákon keresztül sikerült bemutatnom, mennyire egyénre szabott a szemöldök, mennyire kevés kell ahhoz, hogy megfelelő helyet kapjon a sminkben, és az arcunkon.

Sose feledjük, hogy a szemöldök fő feladata a szem hangsúlyozása, keretezése. Nagyszerű, ha szép ívű, ápolt, átrajzolt, de nem szükséges nagyobb figyelmet kapnia a szükségesnél.

Ha pedig valami oknál fogva a mi szemöldökünk kicsit netán kacska, hiányos, aszimmetrikus, kopott, tegyük meg érte, ami csak a lehetőségeinkből adott, a hangsúlyt kapja meg mellette a szép szem, vagy a szép száj. Senki se a szemöldökünket fogja elemezgetni, ha a sminkünk összhatása ragyogó!
🙂


„Járj úgy, mintha három férfi követne téged!” Oscar de la Renta

By |2018-02-06T18:37:39+02:002017. február 26.|cimke: , |6 hozzászólás

A szerzőről:

Hiszem, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkiben ott rejtőzik a vitalitás ahhoz, hogy (újra) megtalálja legbelső erőforrásait, hogy a jó megjelenés fortélyai bárki számára megtanulhatók és segítségükkel kifejezhetjük mindazt a szépséget, ami bennünk lakozik.

6 hozzászólás

 1. Stella 2018-01-30 - 21:59 - Válasz

  Kedves Timi!

  Köszönöm szépen az információt, akkor megpróbálom a jövőben először “itthon” a szálas technikával való festést. Esetleg van valami ötleted, hogy mivel lehetne fixálni, hogy nap közben legalább ne kenődjön el?

  Szemöldöktetováláson eddig nem gondolkoztam, mert nagyon elrettentő, kékesre kopott tetoválásokat láttam,, de reméljük jó irányba fejlődik a technika.:)

  Köszönöm

  Stella

  • Molnár Tímea 2018-01-30 - 22:51 - Válasz

   Szia Stella!

   Hát, elméletileg a szárazabb anyagoknak nem kéne mozogniuk, ha nem nyúlsz hozzájuk.
   Ilyenkor matt szemfestékkel lehet (hasonló árnyalatúval) fixálni egy kicsit az anyagot, csak ugye a kérdés, hogy a szálazás nem maszatolódik-e el vele együtt…

   Timi

 2. Stella 2018-01-27 - 17:51 - Válasz

  Szia Timi!

  Sajnos egy pajzsmirigy problémának köszönhetően annyira kiritkult a szemöldököm, hogy szinte nem is látszik.

  Mindenképpen utána kell rajzolnom, a régi ívének már csak a maradványai vannak sajnos. Milyen technikát javasolnál? Próbáltam szemöldökceruzával,majd pedig Anastaciaféle “gélszerűséggel”. Utóbbi sokkal tartósabb, de annyira nagyon nem természetes. A ceruza viszont ha nap közben lekopik elég cikisen néz ki. Középbarna hajam van, és élénk tavasz típus vagyok. Milyen szín lenne az ideális pl. az Anastacia palettából?
  Medium-ot használom jelenleg, egy picit mintha sötét lenne. Most akarom újra venni, mert el fog fogyni, ezért is kérném a tanácsod.

  Persze ha van valami jobb tipped, annak is örülnék….Sajnos tényleg, mintha nem is lenne szemöldököm 🙁

  Köszönöm szépen előre is.

  Stella

  • Molnár Tímea 2018-01-27 - 21:13 - Válasz

   Szia Stella!

   A gél típust próbáltad már vékonyabb, akár tusecsethez közeli ecsettel felvinni, pici, szálazós technikával? Úgy természetesebb tud lenni.
   Sajnos így, online katalógusból nagyon lutri egy konkrét színt javasolni, de ahogy végignéztem, gondolom a taupe, a soft brown, vagy, ha szőkébb vagy, a blonde jöhetnének szóba.

   Alapvetően a legjobb minél hegyesebb, minél keményebb ceruzával, vagy minél stabilabb festékkel próbálkozni. Lehet kapni előre gyártott sablonokat is, amik esetleg segítenek a forma kialakításában.

   A végső megoldás lehet a szálas technikás, nagyon körültekintően kiválasztott – szemöldöktetoválás.

   Üdv!
   Timi

 3. Zsuzsi 2017-02-26 - 17:32 - Válasz

  És mit gondolsz a modern szemöldöktetoválásokról? (Nem az egységes, satírozottra gondolok, hanem a szálanként megrajzoltra). Jó megoldás lehet kikopott szemöldökű teleknek?

  • Molnár Tímea 2017-02-26 - 17:45 - Válasz

   Szia Zsuzsi!

   Szerintem most már lehet természetesebb hatású szemöldöktetoválást csináltatni, a szálas technikák pont erre valók.
   🙂
   Érdemes alaposan körbejárni a témát, és olyan szakemberhez menni, akinek vannak referenciái, és valóban az igényeidnek megfelelően próbálja kialakítani a végeredményt.

   Üdv!
   Timi

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A Stílus mentor sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassa. A weboldal igénybevételével elfogadod a sütik használatát. Bővebben

2015. október 1-től az EU-s jogszabályokhoz igazodva a hazai weboldalakon is kötelező tájékoztatni a látogatókat arról, ha a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.

A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal/szolgáltató helyez el a látogató számítógépén, hogy minél egyszerűbbé, és hatékonyabbá tegye a böngészést. A weboldal igénybevételével együtt elfogadod a sütik használatát. Amennyiben nem szeretnél sütiket kapni, akkor zárd be a weboldalt, vagy tiltsd le a sütiket a böngésződ beállításaiban.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban olvashatsz.

Bezár